сряда, 12 февруари 2014 г.

Домашни бонбони "Пияни вишни"/ Chocolate Bonbons "Drunken Cherries"




Бонбоните са нещо сладко, което можете да спретнете с остатъци от направата на други десерти. Стига да ви се намира още шоколад под ръка. :) Може да ги напълните с останал крем, течен шоколад, ядки и какво ли още не. Аз обаче много обичам бонбоните "Пияни вишни" и реших, че след като разполагам и с домашна вишновка, няма какво повече да отлагам. За случая разполагах с формички за бонбони, но ако нямате, и такива за лед ще свършат работа. 
Изборът на шоколада е въпрос на вкус - тъмен, млечен, много черен  или друг. Тук е моментът да спомена, че по принцип за направата на шоколадови бонбони е важно шоколадът да бъде темпериран. Тази процедура, макар и не толкова сложна, изисква малко повече умения (и време). Темперирането на шоколада води до това да се запази блясъкът на втърдяващия се впоследствие шоколад, както и до това да не се топи в пръстите. Един от любимите ми сладкари Рудолф Ван Веен не веднъж е казвал обаче, че тази процедура е хубаво да се прави с шоколади с високо съдържание на какаово масло, а повечето шоколади, които купуваме от магазина не са толкова високо качество, затова и аз не съм използвала процедурата тук. Ако решите все пак да опитате, има много информация в интернет за това как да темперирате шоколад

За направата на 15 бонбона ни трябват:
2 бр.шоколад
15 бр пияни вишни плод
100 мл вишновка
шоколадов крем на Dr. Oetker

Започваме, като разтапяме шоколада на водна баня. С четка за рисуване намажете обилно формичките и след това оставете във фризера за няколко минути, докато шоколадът се стегне хубаво. Повторете тази процедура още два пъти, тоест шоколадът да бъде поне три пласта. Сложете пълнеж по желание – замразени вишни, вишни от сладко с малко алкохол, замразени вишни, предварително загряти със захар и ром до сгъстяване на сиропа, вишни от вишновка, както и много други вариации. Освен вишните сложих и малко крем от готовите кремове на Др. Откер - шоколад, който ми беше останал от направата на торта. 

Хубаво е да използваме някакъв пълнеж - крем - за накрая, тъй като той ни служи за нещо като "тапа" и задържа течния пълнеж от алкохол. Имайте предвид, че пълнежът не бива да е много, тъй като трябва да има място за последния пласт от шоколад. 


Така, докато бонбоните с крема са във фризера, разтопяваме шоколада, който ни е останал, ако се е втвърдил. Изваждаме формата и го изливаме върху цялата площ. С помощта на нож изравняваме шоколада, за да се махне излишъкът и да се изравни дъното. Хубаво е да правим това над съда, в който сме разтапяли шоколада, тъй като излишъкът ще пада отново в него. 
На пръв поглед може да изглежда сложно, но не е. Опитайте и ще се убедите сами.

А ето ги и моите бонбони "Пияни вишни" - Home Edition!:


вторник, 11 февруари 2014 г.

Пай с кисело зеле, бекон и картофи / Delicious Potato and Sauerkraut Pie recipe



За първи път от доста време да се изложа така със снимките, но пък поне не мога да кажа нищо лошо за рецептата. Много е вкусна и е точно за сезона, в който се опитваме да се отървем от останалото домашно кисело зеле. Намерих я в сайта на 24 Kitchen и много ми допадна идеята за комбинирането на картофки, бекон и кисело зеле, завити в хубаво тестено юрганче. :)
В представената там рецепта се използва бутер тесто, аз обаче реших да го заменя с обикновено хлебно тесто. Причината за това е, че макар да не го отхвърлям напълно, бутер тестото от магазините има този тежък вкус на изкуствени масла и маргарини, които не винаги намирам за апетитни. Понякога успявам да изнамеря някоя нова марка и да се натъкна на съкровище, но едва ли ще има нещо толкова добро, като домашно приготвеното.
Та ето и причината да използвам доброто старо тесто за хляб, което според мен се получи много добре.


Ако сте любители на този тип рецепти, имате необходимите продукти под ръка и моите кофти снимки не са успели да ви заблудят за наистина прекрасния вкус на ястието, ето и рецептата:
Необходими продукти:
1 кг тесто за хляб
600 гр картофи
1 малка глава кисело зеле
3 яйца
150 гр бекон
2 глави лук
1 зелена чушка
50 гр брашно
100 гр настърган кашкавал
сол
черен пипер

Почистете, нарежете и сварете картофите в подсолена вода.
През това време нарежете зелето на тънки ленти и го оставете да се отцеди.
Преминете към нарязването на лука, бекона и чушката на малки кубчета.
Запържете лука и бекона за кратко, докато добият един такъв прекрасен цвят и аромат :)


Добавете и нарязаната чушка :) Овкусете със сол и черен пипер.
Прибавете към тях сварените и отцедени картофи, и върнете на котлона, като прибавите и брашното. Разбъркайте хубаво. (На мен ми се наложи да сложа малко топла вода, тъй като очевидно не бях сварила много добре картофите и затова се получи малко по-нишестено, което може да се види от снимките.) Накрая добавете и настъргания кашкавал.


През това време в подходящ съд, аз използвах форма за торта с отварящ се ринг, оформете дъното и стените на пая с две трети от тестото. Намазнете добре.

Изсипете на дъното половината от зелето, което предварително сме разбъркали с яйцата и овкусили със сол и пипер. Отгоре изсипете картофената смес, а върху тях - останалата част от зелето с яйца.


От останалата част  тесто можете да оформите капак по желание, но направете един или няколко отвора така, че да може плънката да диша.


Печете във фурна на 180 градуса, до готовност. Преди да го извадя го намазах с едно яйце, което допринесе за прекрасния златен цвят на тестото.




При нас никой не чакаше да изстине, така че го разрязахме още топло и се вижда сочната кашкавалено-картофена плънка. Веднага замина половината пай :)



петък, 7 февруари 2014 г.

Торта "Рафаело" / Raffaello Cake


Имало едно време, не много отдавна, едно момиче, което започнало да преоткрива кулинарната магия с всяка следваща рецепта, която приготвяло. В него бавно се насъбирала смелост да започне и свой блог, но все се съмнявало, докато един ден не попаднало на тази рецепта за торта "Рафаело". Тортата била толкова лека, вкусна и ефирна, че незабавно го заредило с този неспиращ и до ден-днешен ентусиазъм да създава красиви и вкусни ястия и десерти :)

С това малко приказно начало искам да ви представя и днешната рецепта за може би една от най-любимите ми и също толкова приказни торти "Рафаело". Ето тук и снимка от първия ми опит преди повече от три години.


Сега реших отново да я приготвя за блога и отново се спрях на същата рецепта и вариант, тъй като според мен това е най-лесната, вкусна, а също така и доста по-икономична рецепта за тази торта. В интернет ще срещнете много вариации, съдържащи поне десет яйца, бял шоколад и още куп съставки, но според мен те далеч не са необходими за създаването на една прекрасна "Рафаело".

Аз отново модерирах рецептата по мой вкус, така че се надявам да допадне на всеки, който реши да я приготви. Много обичам леките торти, макар че и аз не отказвам скоросмъртно парче шоколадова торта от време на време. Този вид торти обаче, носещи лек и тропически вкус, винаги ще имат специално място в стомаха ми, най-малкото защото никога не ми стига само едно парче :)

И сега, за да не ви изкушавам излишно, смятам да преминем направо към рецептата, която отново се опитах да заснема и обясня подробно. Започваме с необходимите продукти:


За блатовете:
6 яйца (аз използвах 6 белтъка и 4 жълтъка)
180 гр захар
160 гр брашно

За крема:
консерва подсладено кондензирано мляко (около 400 гр)

250 гр масло
100 гр кокосови стърготини

За напояване на блатовете:
прясно мляко (сироп от консерва ананас)


За украсата:
100 мл сладка сметана за разбиване ( използвам на Meggle)
кокосови стърготини

Отделяме жълтъците от белтъците.  Разбиваме белтъците на сняг, а след това разбиваме жълтъците със захарта до пълното разтваряне на захарта.

 

След това внимателно разбъркваме двете смеси, като внимаваме да запазим въздушността на белтъците, като за целта ги обвиваме с жълтъчената смес с дървена лопатка отдолу нагоре. 

 

Постепенно пресяваме на порции и брашното в сместа, като продължаваме да разбъркваме, до получаването на хубава еднородна смес.
Разпределяме в две предварително намазнени, застлани с хартия за печене тавички с диаметър 20 см.

Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност.


През това време се захващаме с приготвянето на крема. Разбиваме мекото масло с кондензираното мляко,

 

а след това прибавяме кокосовите стърготини.

 

Пъхнете крема за няколко минути в хладилника, докато стегне леко и е по-лесен за нанасяне върху тортата.
Готовите блатове изваждаме от фурната и оставяме да се охладят напълно, а след това ги разрязваме напречно, получавайки четири тънки равномерни блата.


Сглобяването на тортата започваме като напояваме единия блат със затоплено прясно мляко. Аз добавих към моето и малко от сиропа от консервиран ананас, за да засиля лекия плодово-тропичен вкус на тортата :)

                 

След това разпределете от крема. Разпределете всички съставки така докрай, като запазвате една част от крема, която да смесите с разбитата сладка сметана. С тази по-лека и пухкава глазура измажете тортата, а след това покрийте с още кокосови стърготини.


За финал може да украсите с няколко домашни бонбони "Рафаело", рецептата тук.


Сега вече...думите са излишни :)


  



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...