Ах, тези
мафижи! Толкова дълго време слушах за тях от моята половинка - Митко! Под дълго
време имам предвид години! Неговата баба Цинка
подслаждала детството му с този типично петрички десерт, представляващ пържени
панделки, сиропирани със захарен сироп. Ще си кажете, че рецептата е лесна и
може да се експериментира, но тъй като аз гонех високата летва на «бабиния
десерт», много исках да го направя абсолютно същия. И мисля, че успях!
За мафижите ви трябват:
2-3 яйца
1 к.ч. кисело мляко
брашно (колкото
поеме)
сол
За
сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч вода
Първо забъркваме
тестото, като разбиваме яйцата с киселото мляко и щипка сол.
Започваме да
добавяме брашно, колкото поеме за твърдо тесто. След това разделете на тoпки,
като всяко от тях разточвате на дебела кора. От нея режете лентички, широки
около 2 см. В средата на всяка лентичка направете по един хоризонтален разрез,
през който първо прекарайте единия край, а после и другия, така, че да се образува панделка.
Готовите панделки пържете в маслена баня до хрупкавост.
След това ги
наредете в съд да легнат и ги залейте с приготвения захарен сироп. Може да ги
поръсите и с допълнително захар.