Всеки трябва да си има по една такава рецепта! Рецепта, която знае наизуст и винаги може да го спаси в ситуации, когато трябва да забърка нещо набързо. Майка ми си има такава, леля ми, дори сестра ми :) (Скоро ще ви кажа и техните ;) ) Доскоро за мен такава рецепта беше домашния течен шоколад, докато не открих тази в BBC.
Нищо не променям в нея, пък то и не е необходимо. Рецептата е идеална и сполучлива всеки път. Можете да направите със сместа колкото си искате блатове - малки или по-дебели, защото лесно се дозира.
Ето какво ви е необходимо:
За блатовете:
225 гр брашно
350 гр пудра захар
1½ чаена лъжица бакпулвер
1½ чаена лъжица сода бикарбонат
85 гр какао
2 яйца
250 мл прясно мляко
125 мл олио
1 ванилия
250 мл вряла вода
За шоколадовия ганаш:
200 гр шоколад
200 мл сметана (ако е растителна, сложете масло за сгъстяване 1-2 супени лъжици)
Загрейте фурната на 180 градуса и намажете две тавички от по 20-22 см с олио. Ако искате повече, но по-тънки блатове, както съм направила при торта "Чудовище", намажете четири.
Аз използвам такива формички, защото са много удобни за многопластови торти:
В дълбока купа смесете всички съставки без водата и разбъркайте с дървена лъжица или миксер. Добавете врялата вода на тънка струйка и бъркайте, докато се получи доста течна смес. Разпределете сместа в тавичките. Аз използвам черпак, тъй като е най-лесно да се отмерят равни количества.
Блатовете се пекат около 25-35 минути, докато забучена дървена клечка в средата илиза суха. Готовите блатове оставяме да се охладят и през това време приготвяме ганаша.
В касерола затопляме сметаната и шоколада на ниска температура, докато се разтопи последния. Махаме от котлона и оставяме на хладно, докато се сгъсти. (Може да добавите 1-2 с.л масло масло, ако ви се струва, че сметаната не е достатъчно маслена, но това не е задължително) За да се охлади по-бързо ганаша и да стегне, потапям касеролата в друг съд с лед, като разбърквам периодично.
Охладения ганаш разпределяме между блатовете и измзваме тортата отгоре и отстрани.
Става много по-бързо! :)
В касерола затопляме сметаната и шоколада на ниска температура, докато се разтопи последния. Махаме от котлона и оставяме на хладно, докато се сгъсти. (Може да добавите 1-2 с.л масло масло, ако ви се струва, че сметаната не е достатъчно маслена, но това не е задължително) За да се охлади по-бързо ганаша и да стегне, потапям касеролата в друг съд с лед, като разбърквам периодично.
Охладения ганаш разпределяме между блатовете и измзваме тортата отгоре и отстрани.
Става много по-бързо! :)