СТРАНИЦИ:

вторник, 30 май 2017 г.

Разядка за мазане с тиквички / Veggie Cream Cheese Spread


Обичам пролетта заради изобилието на плодове и зеленчуци, но бога ми, мразя я тази сенна хрема. Кихам в такива мащаби и честоти, че вече съседите не ме поздравяват със "Здравей", а направо с "Наздраве". Тъкмо си мислех, че няма накъде по-зле и взех, че настинах тези дни. Точно така, от кихане от алергия, сега кихам И кашлям от настинка, така че просто трябваше да намеря някаква лесна рецепта, която да ме накара да си вдигна изтощеното тяло от дивана и добре, че стана точно така.  Попаднах на тази супер вкусна разядка за мазане от тиквички и други зеленчуци, която буквално ми спаси живота. Мажа си тук през няколко часа по едно хлебче, в комбинация с чай и въобще не се занимавам да стъпвам много-много в  кухнята.Макар и доста семпла, тази идея ще бъде полезна и за тези от вас, които нямат много време за готвене през седмицата или пък просто им се хапва нещо уникално вкусно. А вижте и колко лесно става:

Необходими продукти:
1 бр. средно голяма тиквичка
1 глава кромид
1 бр. морков
2 бр. чушки 
2-3 склидки чесън
200 г крема сирене 
сол ( ако е необходимо)
олио
Започвам като нарязвам всичко на малки кубчета, като външната част на тиквиката и моркова може да рендосате.


В малко мазнина запържвам за кратко лука, после прибавяме нарязаните чушки ( може от различен цвят) и морковите. 

                   

След като поомекнат прибавяме тиквичките и чесъна. Запържваме докато всичко поомекне за няколко минути, овкусяваме със сол и прибавяме крема сиренето и разбъркваме. 

                  

Не бива да препържвате зеленчуците, хубаво е да ги усещате още свежи, за да се насладите напълно на всеки вкус в разрядката. Също така не прекалявайте със солта, ако ползвате по-солено крема сирене.
Оставете да се охлади и изсипете в подходящ съд. 


Това наистина е едно супер вкусно и ароматно зеленчуково крема сирене, което ще ви накара да се насладите на по простичките вечери, обеди, а защо не и закуски, и съм сигурна ще се хареса и на малки и големи. 
Опитайте! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 29 май 2017 г.

Ватрушки - Сладки питки с череши / Sweet Cherry Filled Buns (Vatrushki)


Понякога взимам много недообмислени решения. Например вчера беше неделя и като всеки нормален човек, обичам да го прекарвам малко по-спокойно, за да се подготвя за новата работна седмица. 
Не стига, че изневерих на плана си като се забутах с някаква супер късна прожекция в киното, като си казах "'Ееее, един-два часа по-късно ще се оправя", но след края на филма толкова се бях разсънила, че като се прибрах изгледах още един филм. През цялото време гледах часовника и пресмятах колко часа сън ми остават ако заспя any given time, но не...инатът му с инат изгледа целия филм и после СИ обърнах гръб на себе си с думите " Ще те видя аз утре тебе като има сто милиона задачи за вършене". 
И така, излишно е да казвам, че днес не съм в настроението на пееща принцеса от приказките на Дисни, но пък нещо се появи точно навреме. Тази рецепта за супер апетитни сладки питки с череши - ватрушки.



Истината е, че снимките отлежават в чернови около година-две и затова и не са ми най-любимите като качество. Навън обаче череши ни се усмихват от всеки щанд в магазина, затова реших, че няма как да не ви предложа една наистина уникално вкусна рецепта като тази.
Още едно недообмислено решение от моя страна да я държа непубликувана, но както и да е, по-добре късно, отколкото никога, както се казва.


А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За тестото:
3 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. захар
1 с.л. масло
1/2 кубче жива мая ( 1 пак. суха) 
1 яйце ( плюс още едно за намазване) 
щипка сол

Още:
Около 70 бр. череши
1/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
4 с.л. масло

Започваме с направата на тестото. Аз използвах жива мая, като я шупнах в леко затопленото мляко с половината от захарта. През това време пресях брашното в купа, добавих останалата захар, солта,  яйцето и маслото ( последните на стайна температура). Последно добавям и шупната мая и замесвам меко, нелепнещо тесто. Добавяме още  малко брашно, ако е необходимо. 

                

Оставям тестото да втаса покрито с кърпа във фурната на 50 градуса за 40 минути до час.



От готовото тесто оформям топки - 16 на брой. Може да ги наредите в леко намаслена тавичка - две кръгли по осем, или като мен, една голяма правоъгълна.

                   

Натискам всяка топка с дъното на лъжица за сладолед или пък дъното на обикновена чаша, за да се образува кладенче.


Във всяко кладенче поставяме по 3-4 череши ( по желание) и поръсваме с една-две чаени лъжици от захарта. Оставяме леко да се надигнат и намазваме с леко размито яйце, а 

         

отгоре поръсваме с трохи направени от : останалата захар, мекото масло и брашното. Аз ги забърках директно на плота, като обрах и останалото брашно по него. Поръсваме обилно питките и оставяме да втасат за още няколко минути.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути.



Тавата ми беше по-голяма, както и желанието ми да не мия две тави, а да ползвам само една, затова и питките не станаха много високи на големина, но пък да си призная, така ми харесаха още повече, тъй като не доминираше толкова тестения вкус, а по-скоро плодовия, което ми оставяше усещането за ароматен, черешов пай.


Маслената поръска допълва картинката идеално, затова ако у дома ви се намрират няколко шепи череши, забъркайте едни ватрушки още днес, а после ми пишете. Аз се заемам със следващото предизвикателство, а на вас пожелавам една усмихната, по-слънчева и спокойна седмица!

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

четвъртък, 25 май 2017 г.

Фокача с маслини / Focaccia Bread with Olives


Толкова вкусни ястия сготвих последно време, толкова храна раздадох и пари профуках за продукти, а аз бедната - все още на диета. Гледам, снимам, помирисвам уханието и отпивам глътка студена вода, да разсее избиващата пот по челото от зор. Много неща мога да приготвя и все някак да се въздържа, но заухае ли на прясно изпечен хляб у дома, започвам да си дъвча вътрешната страна на бузите. 
Е, не се въздържах накрая и си хапнах едно парче от ароматната фокача с маслини, която виждате на снимките. След това се обадих на майка ми, ако може да мине и да ме отърве от вкусното изкушение, да го скрие от мен и зарови под стария ясен на отбивката за Горно Лешко и повече да не го споменаваме. 
Тя направи само първата част в интерес на истината и половин час по-късно ми се обади да ах-ка и ох-ка колко вкусна фокача било. Като че ли не знам!
Но за да се убедите и вие, направете си я още днес, защото е много лесна, икономична и върви с голяма купа салата - най-идеалната вечеря за сезона! 


Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно София мел Екстра
1 пак. суха мая 
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч зехтин 
1 ч.л сол
1 1/2 ч.ч. маслини микс
италиански микс подправки ( морска сол, риган, босилек, сушени домати и т.н) 

Слагам брашното, сухата мая, водата, солта и две супени лъжици от зехтина в купата на миксера  и пускам да се смесят с приставката за тесто. ( може и на ръка)
Оформяме меко, нелепнещо тесто на топка и оставям в намаслен съд да втаса, покрито със стреч фолио.

                      

За по-бърз вариант може да пъхнете във фурната на 50 градуса.
След като тестото удвои обема си, изваждам от купата и приплесквам за да излезе въздуха. Слагам в тава, покрита с хартия за печене и разпределям по повърхността на тавата с помощта на пръстите, образувайки малки вдлъбнатинки.

                   

Поръсвам отгоре с останалия зехтин, нарязаните на парченца маслини и поръсвам с подправките. Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути.

                   

Нарязвам на квадрати и поръсвам с още малко зехтин. Няма да ви лъжа : няма да отслабнете от тази рецепта, но няма и да съжалявате! Just treat yo self! :)



Усмихната седмица, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 22 май 2017 г.

Солена палачинкова торта със спанак и шунка / Spinach and Ham Savory Crepe Cake


ООООооо, Даааааа! Днешният понеделник може да не стартира с най-енергичната от всичките ми самоличности, но причина за това е не само миналия вчера имен ден на Коцето, мой добър приятел и тех-съпорт на компютрите у дома.
 По време на импровизираното барбекю вчера в гората така се опияни от "атмосферата", че накрая падна в огнището, но за щастие беше за кратко. Нищо не може да изтрие усмивката на Коцето, а още повече тези на приятелите му, които ще разказват тази история с години.
Днешния понеделник обаче мрачен и дъждовен и като че ли още по-трудно се амбицирам да започна седмицата. Реших, че най-доброто усещане е когато се чувствам полезна и ето, че това и ще напаря. Отдавна поискахте идея за солена торта, както и повечко рецепти със спанак. Аз пък отдавна исках да си направя едно вкусно ястие, което да ми спести готвенето за идните дни и ето че срещнах перфектното такова - солена палачинкова торта с шунка и спанак.



Рецептата малко може да наподобява на фалшива лазаня, но пък кръглата форма и начина на рязане на парчетата определено ще ви накара да се облизвате за  палачинки. Самата аз избрах друга рецепта за тях, тъй като държах да бъдат крехки и сочни, а не тегави. Вие може да използвате и важа любима обаче.


Препоръчвам ви да опитата ястието, няма да съжалявате, а ето какво ви трябва:

500 г спанак
250 г шунка
360 г кашкавал
1 голяма глава лук
500 мл прясно мляко
4 с.л. брашно
5 с.л. масло
сол/ индийско орехче
олио

За палачинките:
1 коф. кисело мляко ( 400г) 
1/2 ч.л. сода
2 яйца
2 ч.ч. брашно
вода
щипка сол

Започнах като направих палачинките. Тези са наистина много крехки и не стават тегави, така че ви ги препоръчвам както за солени, така и за сладки торти. Разбърквам киселото мляко и содата и оставям да шупне. После прибавям яйцата, солта, брашното и вода на око, така, е при разбъркването на всички съставки да получим течност като боза. 
Изпичаме палачинките, като за ястието ни трябват около 10 бр, но от тази доза ще ви излезат малко повече. В блога може да видите много пъти начините за направата на палачинки, затова тук ще ги пропусна и ще премина направо към основната част.
Измивам и нарязвам спанака на средно големи ленти.


Слагам 2 с.л. масло в подходящ съд да се разтопи, слагам и малко олио. Запържвам първо нарязания на ситно кромид, а след това прибавям и спанака. Задушавам за няколко минути, докато всичко омекне и стане крехко и ароматно. Подправяме със сол.

                          

Оставяме спанака на страна и се заемаме със соса. В друга тенджера слагаме да се разтопи останалото масло и прибавяме брашното. Запържваме за кратко, а след това прибавяме млякото, като бъркаме енергично, тъй като сосът ще тръгне да се сгъстява.  ( Ако не сте спец в сосовете и ви стане на бучки, просто го минете с пасатора). Прибавете 160 г от кашкавала и подправяме с индийско орехче и още сол, ако е необходимо.

                          

Сглобяване на тортата: В тортена форма става най-лесно, макар, че не е задължителна Моята форма е с размер 24 см в диаметър.

                     

Слагам една палачинка, отгоре 3 с.л. от соса, 3 с.л. от спаначено-кромидена смес, а отгоре малко от нарязаната на ситно шунка и останалия рендосан кашкавал. Правим така до последната палачинка,


върху която слагаме само сос и рендосан кашкавал.
Пъхаме да се пече в на 200 градуса за около 30 минути.

              

Определено съм доволна, че се спрях на това ястие за седмична вечеря, защото не вярвам да му се наситя скоро и буквално потривам ръце при всяка възможност да си отрежа ново парченце.

 

Ще се радвам да ми се доверите и да го приготвите. А ако наистина го направите, не забравяйте да ми споделите вашите отзиви.
Знаете къде да ме намерите...тук..ядейки :)

Усмихната седмица, приятели!

П.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 
А, ако се чувствате сякаш искате да направите добрина на някого, подкрепете ме с гласа си за наградите на кулинарните блогъри тази година. Как да го напарвате може да видите тук! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!