СТРАНИЦИ:

сряда, 26 април 2017 г.

Питки "Плетеница" / Mini Tangle Bread


Пролетта винаги ми носи смесени емоции. Като времето - ту студени, ту топли. От една страна ме наляга една една тежка въздишка по поредния завъртял се цикъл на отиващата се зима и равносметката, която щеш, не щеш си правиш. Кога аджеба изминаха тия 365 дни и какво се случи?
 От друга старана обаче, увеличаващия се ден, постепенното появяване на повече цвят около нас започва да ме зарежда с нови сили и усещането за настъпването на нов период. Една нова възможност да започнем от начало,  да постигнем целите си или  да научим нещо ново като днешната рецепта например.
Тя е една от тези, които грабват от пръв поглед, но почти веднага си мислиш - това няма как да го направя. Или поне аз така си мислех в началото.
Окажеш ли се обаче с готовото тесто в ръце, бързо ентусиазмът надделява и след броени секунди вече правиш едни от най-интересните хубави питки, които човешка ръка може да създаде.


Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят!



А ето и самата рецепта:
Ето и необходимите продукти:
За тестото: 
Около 400 г брашно
250 мл прясно мляко
щипка сол
5 с.л. захар
1/2 кубче мая (около 20 г)
3 жълтъка
3 с.л. масло

За основа използвах добре познатото ви тесто от кремките, тъй като е идеално за моделиране, меко, но не лепнещо и приятно за работа. 
Не мога да кажа точно колко бройки излизат от тази доза, тъй като направих някои по-малки, други по-големи, а и тествах няколко други фигурки, но определено ще стигнат за всички. 
В линка може да видите как да направите тестото. Когато е готово, откъсвате малки парченца и го разточвате на тънки фитили с дължина около 30-40 см.
Първо правите външната част ето така:


След това правим прехвърляне отзад ето така:


Завъртваме един път във вътрешността и пак прехвърляме отзад-  напред:


Завършваме спиралата във вътрешността, като може да откъснем излишното тесто, ако имаме такова.
Можем да направим две или три прехвърляния, зависи колко големи искаме да направим хлебчетата.

Оставяме хлебчетата да втасат за няколко минути на топло, а след това пъхаме във фурната да се запекат за 10-15 минути на 200 градуса.
Може да ги намажете с размито с малко мляко яйце по желание.


Уханието, което се разнася в кухнята кара дори краткото време за печене да изглежда като цяла вечност.
Веднага щом г извадим от там обаче, можем да се насладим на тези вкусни, пухкави сладки хлебчета.

И така, оставям ви с тези приятни кадри и надявам се пробуден апетит, а аз ви пожелавам една по-топла, пъстра и красива седмица!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 24 април 2017 г.

Чили кон карне с майенски пикантен шоколад / Chilli Con Carne with Mayan' Spiced Chocolate



Когато Spicentice ме попитаха дали искам да опитам някои от техните продукти, първото нещо, което ми грабна окото беше този микс от подправки за чили кон карне с майенски пикантен шоколад.
Традиционалистите сред вас сигурно вече бръчкат чело в недоумение като плеймейтка пред судоку, но аз сега ще ви въведа в един изкусително очарователен на аромати свят на известното и любимо на всеки американски пожарникар - чили.

Чилито е вид яхния, която се приготвя по много различни начини, но главно е от говежда кайма или месо, в комбинация  с боб, приятно лютив вкус, отварящ апетита все повече с всяка една лъжичка.
Това ту студено, ту топло време е идеално да сгреете душата и стомаха с едно бързо чили, а ако използвате и готовия пакет от подправки на фирмата, ще може да се насладите на един наистина автентичен вкус.


Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят!


Ето и списъкът с продуктите:
500 гр кайма
4 глави лук (средно големи)
3 скилидки чесън
300 мл домати от консерва
400 гр боб (консервиран)
3 с. л. доматено пюре
1 лайм
Кубче телешки бульон разтворен в 220 мл вода
6 с. л. олио
1 ч. л. сол
½ ч. л. захар

микс от подправки чили кон карне

Започваме като нарязваме лука и чесън на не много ситно. През това време в дълбока тенджера загряваме малко олио. Прибавяме съдържанието на пакетче едно и запържваме закратко, зада пуснат подправките ароматите си.


Прибавяме лука, разбъркваме докато поомекне и прибавяме и чесъна, а после и каймата.


Запържваме всичко за около 10 минути, докато разбъркваме, з ада може каймата добре да се раздроби.

След това прибавяме доматите,сол, захар и пакетче с номер две. Разбъркваме всичко, добавяме доматеното пюре, сока от лайм ( може и лимон ) и боба. Разбъркваме отново и оставяме ястието да къкри още няколко минути.
Накрая прибавяме бульона, останалите подправки захлупваме ястието да поври още 20 минути до готовност.


От майенски шоколад се носи един наистина опушен вкус, който не може да се сравни с друго, което съм опитвала. 
Гарнирам ястието с малко сварен бял ориз и пресен магданоз за свежест.



Не бих казала, че ястието е толкова люто, колкото си мислех, но определено има една неподражаема пикантност, която може само да ви накара да хапвате с по-голяма охота.
И така, ако искате нещо ново, интересно и бързо, опитайте това чили, а пък ако искате да изминете целия път, скоро ще ви представя и отделна рецепта за тази яхния с пълния списък с подправки.
Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

петък, 21 април 2017 г.

Прасковки / Peach Cookies


Сега точно не съм си в България, но чувам, че зимата е много лоша тази пролет! То не е дъжд и студ, че и сняг не липсва. Дано не "попари" разцъфналите дръвчета, които така хубаво вече се препичаха на пролетното слънце. Все пак лятото ще искаме да се радваме на плодове от градината, но  поради липса на точно такива още сега, ви предлагам един така да се нарече, направи си сам вариант в домашни условия.  


Познатите ни от миналото и обичани от всички сладки "Прасковки" по рецептата на мама.
Дали заради обилните трапези по Великден, но някакси ми се иска да си направя почивка от големите сладкиши и да се подслаждам с по една-две сладки от буркана, със сутрешното кафе.
Аз не ги бях правила от години, но една вечер ме осени идеята за тях и мира на ми даде докато не се поразрових в маминия тефтер. Хубавото е, че тестото може да направите предната вечер и в съботата само да отдадете на сладкоправене. 



Необходими продукти:
4 бр. яйца
250 г кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 пак. амонячна сода( бакпулвер)
200 мл олио
120 г пудра захар
около 700 г брашно
2 бр. ванилия

 Пълнеж:
125 г масло
1 ч.ч. захар
1ч.ч млени орехи
1 ч.ч. прясно мляко
трохите от издълбаването

Още:
захар за овалване
ядливи бои
листенца за декорация

Тестото правим като разбиваме яйцата с пудрата захар на крема. Гасим содата бикарбонат в киселото мляко и оставяме да шупне. Прибавяме към яйчената смес, а след това от брашното (постепенно, за да видим , колко ще поеме) , олиото, другата сода ( бакпулвера)  и ванилиите. Замесвамe меко, леко лепенещо тесто и оставяме да отлежи 12 часа или не, честно казано понякога не чакам толкова. Но е идеално, ако го направите предната вечер ( например днес ;) ) 


Откъсваме от тестото малки пареченца, и с леко намаслени с олио ръце, оформяме топчета колкото орех. Редим върху хартия за печене и печем в умерена фурна, около 170 градуса с обдухване, докато се зачервят.


Готовите сладки издълбаваме докато са още топли, тъй като е по-лесно. Аз направих два вида плънка - единият бе домашен ванилов крем, а другата - традиционна, като за меденки: Трохите от издълбаните сладки, залети с топлото мляко, слагаме маслото и млените орехи. Правя плънката на око, като понякога експериментирам, като добавям малко леко кисел мармалад като от сливи например.


Пълним сладките с избраната от нас плънка и слепваме една за друга. След това потапяме сладките в леко размити с водичка ядливи боички с цветове- жълто, оранжево или червено. Докато са още мокри овалваме в кристална захар и украсяваме с листенца от чимшир или нещо друго подходящо.  

 Макар и да изисква малко повече "играчка" за направата на тези сладки, удоволствието да опиташ отново този домашен, автентичен вкус си заслужава да си отделите един час отгоре. Все пак за какво друго са почивните дни, особено когато са така студени :)

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!

четвъртък, 20 април 2017 г.

Пикантни крилца с папая чътни / Spicy Papаya Chutney Chicken Wings


Макар сега в България да са ни налегнали студени и мрачни дни, ние си знаем, е биреното време е съвсем наблизо и вее се подава от ъгъла. Все по-често ще ни се хапват бързи и лесни вечери, които вървят с прясна салата и охладена напитка, а защо не и открием сезона на първите барбекюта или иначе казано по български - скара!

Аз направих генерална репетиция съвсем наскоро с тези пикантни, ароматни, лепкави пилешки крилца, които мариновах с папая чътни. Не съм се мъчила да диря папая в кварталния магазин, а ми направо се насладих на готовия продукт, който ми изпратиха фирма Spicentice, който не отдаван стъпиха и на българския пазар. 
С голям интерес се поинтересувах от историята им и след като видях, че отговарят на важните за мен критерии да нарека не само продуктите им качествени, но фирма с добра политика към околната среда и работниците, с голямо удоволствие реших да тествам техните продукти и да ви запозная с два от тях. 

Първото, което си избрах бе това ароматно чътни с папая и лайм, което си знаех, е ще използвам както за марината, така и за сос - готов за консумация. 


Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят!
А ето и самата рецепта:
8-10 бр. пилешки крилца
сол, черен и чеснов пипер, лют пипер на люспи
1 ч.л. папая чътни
1 с.л. олио
1с.л. нарязан магданоз

Изпиваме крилцата и почистваме, ако е необходимо. Овкусяваме с изброените продукти и оставяме да се мариноват за около половин-един час в хладилника. ( Може да си ги мариновате от предната вечер, за да са готови на следващия ден и да имате наистина бърза вечеря) 


лед това подреждаме върху хартия за печене и пъхаме да се пекат във фурната на 200 градуса. Тъй като чътнито е подсладено, крилцата ще придобият бързо загар, затова се погрижете да ги покриете с фолио навреме, за да не прегорят.
Печете около 40 минути.


Готовите крилца имат невероятен аромат, хрупкава, но същевременно леко лепкава коричка и просто крещят за студена бира :)
Гарнирам с поръска от свеж магданоз.


И защото ми беше толкова вкусно, си ги топвах допълнително във вкусния сос. 
Ако това предложение ви е харесало, подгответе се за нещо наистина специално и оригинално :) 
Усмихната седмица,приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

сряда, 19 април 2017 г.

Козуначена торта "Крема" / Easter bread cream cake


Днес ще ви предложа една тортичка, която ще ви е изключително полезна след великденските празници, защото може да използвате де що имате останали козунаци. Аз тази година не мога да се похваля с такива, защото всичко изядохме до трошичка, но тази вкусотия направих миналата година, когато имах няколко, така да наречем не толкова любими за мен резултати.
Тортата е изцяло моя импровизация, като предлагам много възможности за импровизации, което вярвам, че много ще допадне на повечето от вас.
Тъй като козунаците стават доста сухи, когато мине време, сметнах, че най-добрия начин да ги комбинираме с повече крем. Този път избрах един от най-лесните такива, както и най-ароматен и вкусен - крем банан.


Актуализация 2018-та година: Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм в цели четири категории. А ето как да гласувате за мен: 
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)


Благодаря от сърце на всеки, който ще го направи, защото вашата подкрепа значи много за мен и ме вдъхновява да продължа напред да създавам, изнамирам и споделям все така добри и подробни рецепти! 



Ето какво ви трябват като продукти:
Около 800 мл прясно мляко
70 г нишесте банан
 1 ч.ч. захар
150 мл сладкарска сметана за разбиване
1 пак. желатин
банани, шоколад (ови яйца с крем) , ядки
стар козунак

Исках да направя една богата на крем тортичка, в който да сложа различни видове плънка - от банани, до останалите ми шоколадови яйчица, а защо не и още парченца козунак, Нарязах козунака на филийки и наредих половината на дъното на формата. Моята бе с размер 20 см в диаметър.

               

Ако козунака е много сух, сиропирам с малко от прясното мляко.


Следващата стъпка е да приготвим нишестето.Аз го приготвям според инструкциите, като сварявам две трети от млякото със захарта, а другата една трета размивам с нишестето в купичка. 
Когато млякото тръгне да завира, прибавям нишестето и разбърквам енергично с телена бъркалка, докато кремът се сгъсти напълно.

                  

Дърпам от огъня и прибавям набъбналия желатин, който предварително сме накиснали с малко вода според описанието на опаковката. Разбъркваме желатина в крема, докато се разтвори напълно.


Оставяме крема да се охлади достатъчно и прибавяме разбитата на твърд сняг сметана.Винаги покривайте кремовете с пласт прозрачно фолио плътно , за да не образуват коричка.


Изсипвам пухкавия бананов крем върху козунака и почвам да пъхам в него шоколадовите яйца. Вие може да наредите купчета козунак, шоколад, парченца банани или други вкусотийки, които ще ви се вържат вкусово и искате да изразходвате.


Може да излеете крема на два паста и да сложите още един пласт козунак по средата. Отгоре нареждам още един пласт от козунака и пъхам в хладилника тортата да стегне. 
След като се охлади и кремът стегне, изваждам от формата и украсявам по желание- при мен с млени ядки, ганаш и бисквитки.


Може да не правите такава пищна украса, но аз имах тези неща така и така у дома. 
Ако рецептата ви е допаднала, както и комбинацията на банановия крем с ароматните козуначени "блатове", нямам търпение да видя и вашите вариации на тази тортичка.
Усмихнат ден, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!