СТРАНИЦИ:

петък, 9 октомври 2015 г.

Баклава "Източна приказка" / Baklava "Eastern Tale"


Кажи-речи тия дни баба ми ни извика на село да оберем орехите за да не се "скапуват" (цитати на баба). Аз разбира се нямаше как да не се навия веднага, все пак съм най-големият им консуматор, ако трябваше да я и купувам тая "пустиния", съвсем щях да фалирам. И така аз, Митко, бабето и мама, облечени по последна селска мода (това са дрехите, които са стари и занесени на село за работни), която често включва комбинация от рода на старо розово манто, плетена блуза, с камуфлажни панталони, шапка с козирка и гумени ръкавици. Всеки път с майка ми се смеем какви модни тенденции сме наложили след преобличане.  
И така сговорната дружина отиде да събира орехите. Беше много забавно, тъй като баба ми и Митко, стояха настрани и почти с Е-нжинерна мисъл обмисляха как точно да удрят орехите по високите части, докато ние с мама бивахме бомбардирани от падащите топчета и се "шугавехме" в търсенето им. За да е още по-забавно, баба ми се изтресе на няколко пъти по наклона, от зор заман да не изпусне някой орех :) 


След цялата работа не успяхме да напълним и една кофа с орехи, но пък се посмяхме много. Седнахме да обядваме (в 11 ч. за баба е време за обяд!!!), а аз използвах момента да я разпитам за някоя друга позабравена или любима за нея рецепта от детството. 
Оказа се, че с най-голямо умиление си спомня за тиквеник, който майка й "ненгаш" е правила в "подница", захлупена с "връшник". Заклевам се, трябваше да я питам за почти всяка  дума, но пък след разказа й у мен имаше едно голямо желание да пресъздадем тази рецепта, само и само да може баба ми да опита отново от този приятен за нея спомен.  
Докато намеря начин това да стане обаче, реших да зарадвам сладката си бабичка с десерт, в който съм включила от забавните орехи (не, че баба ми е от ония баби, дето гледат забавни неща) и да я изкуша с нещо също толкова скромно, познато, но и вълшебно. А именно, баклава "Източна приказка". 


Не знам от къде идва името на рецептата, но сигурно наистина е от някоя приказка, защото няма по-вкусно нещо. Отдавна исках да намеря някоя по-интересна рецепта за баклава и сега, когато се влюбих в тази рецепта, сигурно ще се кротна за малко.
Този десерт ще ви изкуши с познатия вкус на нежните кори на баклавата, но вместо да е напоена, тук имаме пълнеж от богат на орехи, пухкав белтъчен крем. 
Желанието да си хапвате парче след парче ще бъде така неустоимо, че ще ви накара да бутнете кантара във фризера и да му кажете да си гледа работата.


А сега, преминавам към рецептите, като първо:
 Необходимите продукти:
1 пакет кори за баница* (450 г)
180 г краве масло
6 бр. белтъци
400 г захар
2 ч.ч* сурови, почистени орехи
2 ч.л. канела

Още:
2 бр. жълтъци
2 с.л. мед
орехи/ шам фъстък за украса

*ч.ч.=200 мл
*- аз използвах специални кори за баклава, които бяха с по-малък грамаж- 350 г

Започвам като отделям белтъците от жълтъците. (В тази вкусотия ще ползваме само два жълтъка, но останалите ще натамъним за един много вкусен карамелен крем, който ще ви споделя скоро )


Разбивам белтъците със захарта "на сняг".


Орехите, които съм дала като мерки са за почистени, но цели. Пускам ги в блендера и ги смилам.


Към смлените орехи прибавям канелата, разбърквам хубаво


и изсипвам всичко при белтъците.


Разбивам отново, за да се интегрира всичко в крема ето така:


Сглобяваме баклавата по следния начин. Разтопяваме маслото. Слагаме една кора в тавичката, намазваме с масло.



Слагаме още един лист, масло, още един лист, пак масло. Тоест три листа, с между тях масло до тук. Слагаме една част от крема. (Подсказка: Разпределете броя на корите предварително, като мисловно разделите крема на 3 или 4 части, не повече.)


Продължаваме пак с кора, масло, кора, масло, кора, масло и отново крем.


Така до края, като последната кора не се маже с масло.


Подвиваме краищата на корите навътре, а последната кора намазваме с леко разбитите жълтъци.


След това с остър нож, много внимание и пуфтене от моя страна почваме да режем баклавата с форми по желание, ето така:


Слагам баклавата да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути.


После намаляваме фурната на 150 градуса и печем още 20 минути, баклавата ни вече трябва да е придобила този прекрасен кехлибарен цвят.


Затова, за да не прегори, й слагаме един лист алуминиево фолио, докато се допича.


Готовата баклава "глазираме" с мед....


и украсяваме с шам фъстък или орехи. Вие знаете вече защо избрах орехите :) 


Една хапка от тази баклава и ......забравих за какво ви говоря....


Толкова нежна, мекичка и пълна с орехов крем, че просто си проси кафето! 



Опитайте я и вие! А пък после ми пишете, за да ми благодарите!
Сладки и баклавени почивни дни, приятели!



Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 






145 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря, Деси! Ще чакам отзиви! Усмивки и поздрави от мен!

      Изтриване
  2. Благодаря за вкусното парченце, поднесено с разпускаща и лека история! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Петичка! За теб винаги...грабвай парченце! Прегръдки!

      Изтриване
    2. ного интерересна и различна идея за коледа! Благодаря за Рецептата! Весили празници....:)

      Изтриване
  3. Изглежда страхотно и ще я приготвя с удоволствие! Тавичката какъв размер е? И не на последно място, страницата към посочения линк е недостъпна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели, оправих линка, би трябвало сега да става. Тавата, която ползвам е тази от фурната с приблизителни размери 38 х 28 см. Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Пит - фолиото е между 15мин/180 гр. и 20 мин/ 150гр. или е след 20мин/ 150гр - и след това се пече още???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Слагам фолиото веднага след като баклавата достигне желания за мен цвят. Няма значение за времето и температурата. Можете да го сложите точно преди да намалите на 150 градуса.

      Изтриване
    2. Стана чудесна! Правих я миналата година два пъти и много хора я харесаха. Ще я направя и тази година. Благодаря за уникалната рецепта! 🥰

      Изтриване
    3. Много се радвам :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Ох, Люси, не съм фен на баклавата и съм скарана със сиропираните сладкиши, ама това чудо е слюнкоотделящо до няма и къде!!! Опитвала съм баклава, сладка ми е много, ама ако ми падне твоята тава, не знам ша ли съ запръ :D
    Отбелязвам я... а ти да напомниш около Коледа пак, че да вземем да си я направи за празника. Тя тая приказка е достойна за красива трапеза на кокони, като мен. Ха ха

    Айде, и успех в конкурса! Отчела съм се отдаааавна с глас :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даре, и аз съм на моменти. Понякога само сиропирани сладкиши ми се ядът, друг път - не са ми вкусни. Но това е много различен десерт, напомня на "Агнеси". Опитай - няма да съжаляваш! Благодаря за гласа! Прегръдка!

      Изтриване
    2. Обезателно! Нали ти казвам - за Коледа това ще ни е баклавата :)

      Изтриване
    3. Направих я веднага.Нестандартна и уникална!Адмирации за цялостното творчество!!!☺

      Изтриване
  6. Люси, чудесна ,,баклавичка,, ти си го можеш .Това е то. Мила моето семейство обича по сиропираните десерти нали не е липсва сиропа? Желая ти хубав уиккенд.☺

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теми, този десерт не се сиропира, малко по-различен е. Но това не означава, че сух. Ще се радвам да опитате. Ако пък не е по вкуса ви - ще пусна скоро и друга баклава! Поздрави на вас и цялото семейство!

      Изтриване
  7. Леле, Люси, дойде, пусна сладката муха и изчезна. От сърце се забавлявах на разказаната орехова история, а гледката на баклавата ме хвърли във визуално блаженство. Страхотна рецепта! Браво, моме :)! Поздрав тай- сърдечен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гуинет :) Радвам се, че баклавата ти е хванала окото и намина :) Най-топли поздрави и от мен !

      Изтриване
  8. непременно ще приготвя тази ,,източна приказка''а и моята компания за хапването си я заслужава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С нетърпение ще очаквам вашите впечатления за десерта! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  9. рецептата е страхотна, ще я изпробвам обезателно :) и от мен един глас за конкурса, успех ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Юлия! Ще очаквам вашите отзиви! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  10. :) Смях се на глас, повярвай ми!!! Толкова си естествена, искрена и невероятна, че не мога да ти се нарадвам :) Сигурна съм, че това са най-вкусните орехи на света, баба ти най-чаровната баба, а за баклавата, виж за нея ще ми трябват доста епитети, защотото е наистина шедьовър! Обожавам десерти от този род и наистина планувам да я приготвя, но определено ще изчакам да има повод и гости, защото се страхувам, че ще изям огромно количество!
    Прегръдки, сладка Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за всичко написано, Таничка! Радвам се, че съм ти донесла усмивки, пък смях - още повече! Наистина е доста запомнящ се десерт, така че ще е идеален за гости! Прегръдка от мен!

      Изтриване
  11. Люси, баклавата ти е страхотна!
    Приеми моите поздравления и адмирации :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приемам, Вики! Приемам с голямо удоволствие, пък ти приеми моите благодарности за комплимента! Благодаря ти, че писа :) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  12. Прекрасна рецепта, Люси.
    Обожавам такива орехови кремове и с удоволствие бих опитала.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Илианка! Ще се радвам да науча мнението ти и се надявам да ти хареса, макар че ако това е вкусът ти, със сигурност ще е така! Благодаря ти, че намина! Почерпи се, макар и виртуално!

      Изтриване
  13. Отговори
    1. Много ти благодаря! Имаш моите най-сърдечни поздрави ( и парче баклава :))

      Изтриване
  14. Вие сте невероятен творец! Всичко приготвено от вас е пропито с любов и това е видно! Страхотна сте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за думите, Анонимен! Ще ми се да знаех името ви, за да се обърна към вас лично, но и така мога да ви кажа, че ме трогнахте и благодаря още веднъж! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  15. Люска, ама и ние сме така модерни, като се трудим сред природата, даже може и да сме ви конкуренти, знаеш ли. :)
    А предложението ти днес... Аз не съм изпускала и предишните, ама не ми оставаше време да ти драсна. Е, тук вече не се издържа! Умирам си за белтъци, захар и ядки в комбинация. А на баклава - това вече ще е греховно вкусно! Сигурно ще е любимата ми баклава! Веднага запазвам за някой специален (коледен :)) случай. :)
    Прегръдки, слънчево момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти другарче :) Думите ти както винаги са сладки като десерт, пък и щом разбираш работно-селските модни тенденции, значи аз си знаех, че си имаме много допирни точки :) Ще се радвам да опиташ баклавата, пък и други си я набелязаха за Коледа, така че ще чакам отзиви тогава!! Прегръдка от мен силна!

      Изтриване
  16. Направо събирах орехите с теб и баба ти сладуранке :) да не се"скапуват"... толкова си сладкодумна ;) кеф ми е да те чета ... страхотно настроение и позитивизъм!
    ама баклавата ще я гледам от красивите ти снимки ... докато сама си направя :), ама ще направя ... що са празници за напред, ще се подсладим :)
    Хайде сега поздрави на мама и на баба, че и те имат принос за баклавата!
    Прегръдкииии :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се, че ти нося усмивки! Ти ги заслужаваш! Пък почерпи се и с баклавичка - няма да си ходиш с празни ръце! Прегръщам те!

      Изтриване
  17. Лелеее Люси, не знам дали баба ти е опитала от тази баклава, но аз със сигурност ще я направя! Впечатли ме много!
    Прегръдки мила Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вили! Почерпи се тогава с няколко парчета! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  18. Ооооо,Люси,защо ме изкушаваш?Започнах диета,че бях в Турция на почивка и прекарах с сиропироните
    сладкиши и баклавички.
    Предстоят празници,ще се прави.А,струва ми се,че и преди това.
    Чудесни неща приготвяне.Аз също обичам кулинарията-особено тестото и неговите тънкости и начини на предаване на красиви форми.Обичам и сладкиши да приготвям-колкото по засукани толкова по добре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ти сега си се наяла на такива вкусотии, пък аз да те изкуша :) Твоето начинание с тестото за мен е тъмна Индия, но и аз се уча малко по малко! Поздрави и приятни почивни дни!

      Изтриване
  19. Довечера ще бъде направена. Изглежда невероятно. И гласувах за теб.Успех! Ралица Бързачка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ралица, благодаря за думите и гласа :) Ще очаквам твоите впечатления! Сърдечни поздрави от мен!

      Изтриване
  20. Чакаме карамеления крем, който ни обеща тук...

    ОтговорИзтриване
  21. АМИ ИЗГЛЕЖДА РАЗКОШНА, ЩЕ ПИША КОГАТО Я НАПРАВЯ !!

    ОтговорИзтриване
  22. Люска, и аз съм по тая мода, като си ида на село, ама пропуснала си гумените галоши, понякога изрязани отзад с ножицата:)) Леле да можеше да ме види някой, дето само на токчета ме е виждал - ще се спука от смях:)) Така че си ви представих идеално. За съжаление на село брат ми решил, че ореха му пречи и го отрязал, та ще трябва да се "оръся" сега за тези чудни ядки.
    Баклавата ти е чудесна, то според дъщерята "това не е баклава", аз правих подобна "Сочинска баклава" по рецепта на Аля, от Кулинарни пътешествия", на мен ми допадна много.
    Поздрави на бабето, жестоко е:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весела, и майка ми това казва - "Как ходя на работа, как ходя тука. Ако ме види някой, няма да ме познае" Но това му е чара на село - можем да се мандаме както си поискаме, стига да вършим някоя полезна работа :) Видове баклава има много - за всеки вкус има по нещо! Почерпи се виртуално с парченце от моята, докато дойде до тен моят колет с прегръдка!

      Изтриване
  23. Хм, така се престарах да остроумнича, за да съм ти на нивото, че съвсем забравих - само регистрирани във Фейсбук ли могат да гласуват? Жалко, ако е така - няма да мога да те подкрепя, отворих линка и нищо не видях...:(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веселка, играта е във фейсбук за съжаление, но аз се радвам за твоята подкрепа и така! Благодаря ти, мила!

      Изтриване
  24. Дадох и моят глас! Успех! А приказката направих тази вечер и е чудесен сладкиш! Благодаря за чудната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за подкрепата и за прекрасните отзиви! Не мога да бъда по-щастлива! Да ви е сладко!

      Изтриване
  25. Чудесна рецепта особено за хора като мен които не са фенове на сиропираните сладкиши!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Митко, радвам се, че ти харесва. Аз съм на настроение и понякога хич не ми е до сиропираните сладкиши, та се радвам на тази вкусна алтернатива! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  26. Здравейте Люси, вчера отново заложих на Ваша рецепта и както винаги не сгреших. Перфектен десерт. Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за споделените впечатления, Калина! Благодаря, че ми се доверихте отново и че ми писахте :) Изпращам Ви най-топли поздрави!

      Изтриване
  27. Здрaвей Люси! Почвам я и после ще пиша отзиви! :)

    ОтговорИзтриване
  28. А медът и жълтъците заедно ли се смесват

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Медът се слага след изпичането на баклавата, а яйцата преди :) Поздрави!

      Изтриване
  29. Люси,благодаря за това изкушение.Днес се възползвах от рецептата ти и я направих тази уникално вкусна баклава.Докато я приготвях моите хора гледаха и ме разубеждаваха да си направя класическата баклава,но аз бях решила,че ще е тази.Невероятно вкусна и най-важното,че и цялото ми домочадие (9 души сме в къщи) останаха изненадани от тази вкусотийка.БЛАГОДАРЯ ти мила Люси!!!Моя глас го имаш от преди седмица.УСПЕХ!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря за отзивите, димите и гласа, Анонимен! Ех, как ме зарадва - щом всички са я харесали! Най-сърдечни поздрави от мен!

      Изтриване
  30. Прекрасна на вид и предполагам на вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Ще се радвам да опитате :) Поздрави!

      Изтриване
  31. Успех в конкурса! А баклавата ще опитаме със сигурност
    Теодора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Теодора :) ще се радвам да ти хареса! Поздрави!

      Изтриване
  32. Аз много обичам приказки, особено такива сладки и особено ти да ми ги разказваш, Люси! Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате :) Аз пък обичам да идваш насам, за да те почерпя с парченце баклава ;) Прегръдка!

      Изтриване
  33. Аз също дадох своя глас! От няколко дни се опитвам да изкажа благодарностите си за чудната рецепта, но все не успявам -така и не разбирам защо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Митко, има ги коментарите по-нагоре, ще видиш! Получих и много ме зарадваха думите ти! Отговорих ти и пак ще ти благодаря за отзивите и гласа! Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  34. Привет, Сладуранке! Попаднах случайно на твоята рецепта и ми допадна. Но тъй като съм мъж и при това начинаещ, би ли споделила как се прави тази медена глазура накрая за намазване на сладостта :) Благодаря и успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :) Меденената глазура е нищо повече от намазване с мед с помощта на четка на квадратчетата селд като ги изпечем. Тъй като той си е достатъчно лъскав и сладък, няма нужда от повече магерене на десерта, пък и ни помага да залепне избраната от нас украса от ядки :) Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  35. Здрaвей Люси,кaкто бях обещaлa се отбивaм в твоето уютно местенце дa споделя,че бaклaвичкaтa е просто бижу,нaпрaво рaзкошотия,дори си позволих дa споделя снимкa нa моето творение в блогa ти във fasebook,не знaм дaли е прaвилно,но сегa я нямa! Кaкто и дa е,aз съм очaровaнa от товa твое кулинaрно местенце! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Юлия, благодаря ти за отзивите и изпратената снимка, мила! Не, се притеснявай, снимката си е там, но тъй като е от дейност на читатели отива в лявата лента :) Аз днес ще добавя снимки на читателите към албума, така че ще си я има за постоянно и там! Радвам се, че при мен ти харесва и си пожелавам по-честичко да се отбиваш и да споделяш впечатления :) Усмихнат ден!

      Изтриване
  36. Здравейте! Днес направих баклавата и си признавам, че да се нареже е голям зор. Може би е по-добре да се реже преди да се намаже жълтъка, защото после корите омекват и се лепят по ножа. Също така я пекох малко по-дълго, но как се е изпекла ще разберем като започне консумацията. Благодаря за рецептата и успех :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Заради кремчето си е трудно рязането, затова препоръчах по-остър нож, тъй като става по-лесно. Ако ви е по-лесно да я намажете след това, разбира се! Надявам се вкусът й да ви хареса и да останете доволни! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  37. Здравей Люси! Не знам от къде да започна. :)
    Живея в чужбина и малко преди да си ида на гости в Бг, видях твоята рецепта за баклавата. Реших, че непремено ще я пробвам, заедно с майка, защото умирах от любопитство да видя какъв ще бъде резултата. Продуктите изглеждат простички, а направата лесна - как да не я опитаме! Докато аз се вихрих в кухнята, майка ми внимателно надлюдаваше и запомняше етапите. Имах известби съмнения и въпроси, като например дали няма да бъде суха баклавата. Резултатът - ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН! Люси, не знам как да ти благодаря за тази вълшебна и уникална рецепта! Семейството ми беше възхитено и впечатлено от уникално вкусният десерт, който се получи! Аромат на канела и масло, хрупкавост, нежна мекота - истинско вълшебство! Майка ми реши, че от сега нататък ще прави само тази баклава и никога повече класическата сиропираната. Имаш сърдечни поздрави и благодарности от всички нас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен( жалко,че не си ми написал именце, за да се обърна към теб по име) Толкова се развълнувах от думите ти, тъй като си ми описала всичко с такива емоции, че ме заразиха...много, ама много се радвам,че и вие сте се влюбили в рецептата. И на мен ми е трудно да обясня, че тази баклава не е суха, макар и да не е сиропирана и се радвам, че и при теб се е получила добре и сте успели да я ожените подобаващо :) Изпращам много поздрави на цялото ви семейство, а на теб едно голямо благодаря, че сподели своите впечатления!

      Изтриване
  38. Здравей, Люси! Многп ти благодаря за невероятната рецепта. Днес попаднах на нея и нямах търпение да се прибера от работа и да я сътворя. Получи се страхотна баклава само дето малко я препекох, но нямах представа дали е готова чаках да добие цвета на снимките :) но на вкус е направо страхотна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Силвана, благодаря за споделените впечатлени - винаги ми е приятно да ги чат, особено щом са така позитивни! След като се намаже с мед изглежда още малко по-тъмна, но като цяло си е хубаво да има цвят! Следващия път ще си я изпечеш идеално! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  39. Люси, здравей! Нямах търпение да си намеря орехи, за да опитам тази баклава! Стана уникална и мисля да я правя само така. Не тече сироп от нея и може да се хапва веднага, без да чакаш и преглъщаш напразно! Само суровите орехи отгоре нещо не ми допаднаха. Може би ще ги сложа към края на печенето или ще запека предварително, но това не е от значение, защото може и без тях или с друга украса. Поздравявам те отново за всичко което правиш и споделяш тук! Ирина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирина, чудесно е, че ти харесва баклавата. И за мен е голям плюс липсата на възможност да разлея лепнещ сок, което наистина я прави по-удобна за консумиране, а пък вкусът е същия! разбира се, може да запечеш леко орехите отгоре предварително или по време на печен. Поздрави сърдечни

      Изтриване
  40. Здравейте, рецептите са ви Уникални!!! Имам запитване дали тази баклавичка ще стане с бутер тесто?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Деси! Този коментар се е шмугнала и чак сега го виждам! Аз не съм опитвала с бутер тесто и не мога да гарантирам, че ще стане добре! Поздрави!

      Изтриване
  41. Люси,правих я няколко пъти.Това е най-уникалното нещо ,както всяка твоя рецепта.Хора пробвайте и колкото престои повече е по-хубава.
    Поклон от мен за тази млада дама.
    с уважение Росица Делчева-44 год. Панагюрище

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Роси! Твоя коментар много ме зарадва и е чудесно, че този вид баклава допада и на други, както и на мен! Желая весело посрещане на новата година!

      Изтриване
  42. Наистина "Източна приказка" !!!!!
    Страхотна стана баклавата,Люси!Нямах търпение да отхапя от горещото парченце :)))
    Благодаря ти много за рецептата!
    Весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария! Много се радвам - да ви е сладко! Весело посрещане на 2016-та!

      Изтриване
  43. Приготвих я и стана чудесна!Обрах овациите благодарение на теб!:)Благодаря много за рецептата.Прегръщам те многооо!Източна приказка вече е фаворит в семейните рецепти:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че сподели отзивите си тук, Мария! Много се радвам! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  44. И аз я приготвих стана невероятна! Поздравления за прекрасната и по различна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отзивите, Красимира! Поздрави и честит първи март!

      Изтриване
    2. Правя я много пъти. Днес пак я направих. Мнооого ми харесва. Благодаря ти за тази и др. твои рецепти. Пробвала съм и други и са ми фаворит.

      Изтриване
  45. Луси с какви кори се прави баклавата?Много ми хареса рецептата но искам да знам колко грама е опаковката защото смятам да си поръчам кори за баклава от Турция

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съм посочила грама на корите в описанието, но като цяло ползвайте финни кори за десерти. Поздрави!

      Изтриване
  46. Луси имам голямо желание да пробвам тази рецепта!Само ме интересува какъв е размера на тавата.Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  47. изглежда страхотно ще я пробвам

    ОтговорИзтриване
  48. Благодаря Луси!Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  49. Адмирации,грабна ме още на пръв поглед,за Коледа ще се пробва

    ОтговорИзтриване
  50. Сашка Димитрова22 декември 2016 г. в 18:21

    Изглежда невероятна ,непременно ще я пробва ! Весели празници !

    ОтговорИзтриване
  51. Не се ли сиропира тази баклава?

    ОтговорИзтриване
  52. Скъпа Люси, ти си магьосничка :) Не си падаме по сиропираните сладкиши, и този вариант е фантастичен. Направих я днес, уж за утре, но не издържахме на изкушението. Единственото което замених е канелата, т.к не я обичаме, сложих щипка индийско орехче и щипка джинджифил :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви е харесала, Деси! :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  53. Баклавата е прекрасна :) Още една абсолютно точна и много вкусна рецепта, която споделяш с нас! Благодаря ти :) Весели празници

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря за отзивите, Златина! Поздрави и весло посрещане на празниците!

      Изтриване
    2. Скъпа Люси, попаднах на рецептата за баклава и веднага я направих - спазих точно и стриктно рецептата. Наистина е страхотна - без грам преувеличение:))). По-вкусна баклава не съм яла. Уникален вкус! Благодаря ти за страхотните рецепти, които споделяш с нас.
      Желая ти успешна година, много здраве, късмет във всичко и все така да продължаваш да споделяш с нас твоите невероятни рецепти!
      Поздрави - Веселина!

      Изтриване
  54. Баклавата е прекрасна !Правя я за втори път ! Децата също много я харесаха ! Стана ми любима !Затова и днес я направих за утрешния Бабин ден ! Надявам се да хареса и на жените ! Поздравления за хубавите рецепти, Люси ! :D <3

    ОтговорИзтриване
  55. Въпрос: Защо се нарича баклава, след като не се сиропира? Не е ли по скоро сладка баница?

    ОтговорИзтриване
  56. Страхотна е,мъжът ми ,който не обича баклава е влюбен в тази...и понеже ме подсети пак за нея метнах една малка тавичка ( щото аз не ям сладко ). Благодарим ти Люси за прекрасните рецепти и забавните истории към тях !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря от сърце за милия коментар, Силве! Прегръдки :)

      Изтриване
  57. Баба ви маий има македонски жилки? Прекрасна рецепта ще я опитам!

    ОтговорИзтриване
  58. Люси скоро ще преготвям баклавата :източна приказка:искам да питам сиропираш ли или нетрябва?Извинявам се предварително и благодаря за отговора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Не се сиропира баклавата. Поздрави!

      Изтриване
  59. Здравей Люси, може ли пояснение, как точно да глазирам с мед😊 мисля да е приготвя за детската градина за учителките, дано се получи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Жени! Просто мажа отгоре с четка, потопена в разтопен мед :) Поздрави и се надявам да се хареса от всички!

      Изтриване
  60. Здравейте,често разглеждам рецептите,които публикувате.Поздравления за начина , по който поднасяте информацията- не само красота за небцето и очите, но и с вкус! Поздравления и благодаря за удоволствието за всички сетива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи :) Прегръдки и усмивки!

      Изтриване
  61. Аз ни ям много сладки неща но баклава хапвам по някога,съпругът ми пък не яде сиропирани сладкиши,но този път намерих решение на проблема -хем баклава хем без сироп.Благодаря и Честита Нова Година.Да сладка и успешна за всички хора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце :) Радвам се, че ви харесва. Щастлива и красива 2018-та за всички!

      Изтриване
  62. Здравейте, Люси :) Направих го за Коледа, обаче поради недолюбването на орехи от съпругът ми, сложих по-скъпичкият вариант-шам фъстък. Определено предизвика възхищение. Отварям малка чайна и моля за позволение да го включа в асортимента! Благодаря за прекрасните идеи! Спорна, успешна и изпълнена с любов Нова година желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Деси и благодаря! Пожелавам и на теб една прекрасна 2018-та година и успех с новото начинане. Не мога да те спра да използваш рецептата, разбира се, но ще се радвам, ако някой пита за рецептата да ги насочваш към моя блог, каква по-добра реклама?! :) ( Освен да кръстиш баклавата "Люси" :) )) Поздрави и много сърдечни пожелания!

      Изтриване
  63. :)) Какво ще кажеш за '' Люси - източна приказка '' :) или '' Източна приказка '' Люси''. Бъди кръстница :) Може да ни е на късмет! Поздрави и сърдечните пожелания да ти СЕ ВРЪЩАТ умножени по милион!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Деси! Всички предложение ми харесват, ако решиш да ги запазиш. Кажи ми къде и тази сладкарничка, за да знам къде да се отбия ;) Поздрави и успех!

      Изтриване
  64. Току що я направих.Прекрасна е !На Коледа ще е десертът за скъпите ми гости-цялото голямо семейство. Люси,блогът ти е страхотен.Ще приготвя "свинското Уелингтън"-много е празнично и винаги става суупер!Желая ти топла вечер и приказна Коледа

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце, Лили Ванили и за много години! Живи здрави цялото семейство!

      Изтриване
  65. Отговори
    1. Много се радвам. Благодаря за оставения отзив :)

      Изтриване
  66. Здравейте, търсих си рецепта за баклава и тази ми изглежда много примамващо, но ме притеснява дали няма дада стане суха. Четох коментарите и доколкото виждам доста се харесва. В момента нямам течен мед. Проблем ли ще е ако я сиропирам? Т.е. вместо мед, отгоре сложа сироп. Или ще стане твърде сладка? А може би ще се разкашка? Нямам представа какво ще станеми, акоче пробвам така, но родителите ми не са много по меда и по нестандартните неща, та си мислех дали поне сиропа да оставя на фона на този нов вид баклава. Може ли някакъв съвет?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен и за много години! Едва сега се прибрах отпуската при семейството и наваксам с въпросите и коментарите, които не са малко, но се залавям, къде навреме, къде малко късно, но предпочитаем да не оставям без отговор никого :) Не знам какво да те посъветвам, освен да направиш сироп, който да е доста гъст, така че да не попие надолу в сместа, а да глазира само отгоре. Според мен това е различното на баклавата и ако се сиропира накрая не мога да кажа, че няма да е вкусно ( а дали ще е прекалено сладка е доста субективно за да преценя също), но все пак е добре да й с даде шанс. И все пак, никой не може да те спре да правиш експерименти и ако вярваш, че искаш да опиташ този вариант и ще си го хапнете каквото и да стане, защо не. Поздрави от все сърце :)

      Изтриване
  67. Привет ,от доста време и се каня да я направя е дойде и ред.На французите много им хареса.Чудесна рецепта!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам. Благодаря, че споделихте отзиви! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  68. Баклавата е страхотна. Става много по бързо и е много вкусна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря за оставения коментар! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  69. Тази година ще блесна с това изкушение, благодаря от сърце за рецептата, баклавата е приказка....

    ОтговорИзтриване