събота, 7 март 2015 г.

Чатал татлъсъ / Çatal Tatlısı


Какво си мислех аз, то каква стана! Вече се бях настроила за пролет, цветя, птички да пеят, а то за една вечер го обърна такава зима, че като се събудих бая се почудих "Колко време съм спала аз"? 
Тъкмо предния ден пътувах на страшна жега към едно местенце в региона, където обичам да ходя от време на време и да тренирам плуване. На следващия ден, ставам - гледам сняг до коленете, а ситуацията в басейна бе близо до това:


Е, вярно е, както винаги преувеличавам, но дори след като си направих дължините не можах да се отърся от шока от изненадалата ме зимна обстановка. За това може би и се наех да си приготвя нещо сладичко, с цвят на слънце, което да ме пренесе в предстоящите скоро (надявам се, стискам палци) пролетни дни. Заради това и защото осъзнах, че явно няма нужда да свалям зимните килограми, понеже ще ми трябват още да ме топлят :)


Предложението ми днес е доста скромно на вид, но ви обещавам, че крие невероятен вкус, а пък не отнема повече от 30 минути подготовка. 

У дома го знаем като мелчета, като го приготвяме с и без орехи, как дойде :) Поразрових се в интернет  и намерих това му име, което някакси отговаря повече на рецептата, затова и реших да го запазя.
Тази рецепта е наистина много лесна и я препоръчвам и за неопитните кулинари, които обичат хубавите сладки, сиропирани десерти.


Самите мелчета, охлювчета или както решите да им казвате могат да се изпържат или изпекат, като аз лично предпочитам печения вариант. Не мисля, че има голяма разлика, освен факта, че си спестявате доста количество мазнина, както и висенето над котлона :)


Ако сте останали без десерт и ви се намират няколко свободни минути, не му мислете много, продуктите за тази сладост се намират почти във всеки хладилник, а ето ги и тях:

Необходими продукти:
За захарния сироп:
3 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
ванилия и/ или малко лимонов сок

За тестото:
1 яйце 
1/3 ч.ч. кисело мляко
1/3 ч.ч. олио
1 пак. бакпулвер (10 г)
1 ванилия
щипка сол
брашно колкото поеме (поне 2 ч.ч. + още малко за доомесване)
млени орехи* по желание

ч.ч. = 200 мл

Аз започвам с направата на захарния сироп, за да може да изстине и да залеем с него още горещите мелчета. За целта в тенджерка слагам на котлона захарта, ванилията и водата да заврат. След това намалям и оставям сока да поври още няколко минути. Накрая прибавяме и няколко капки пресен лимонов сок.

Оставяме сиропа да изстива и се захващаме с тестото.


В купа смесваме всички съставки и почваме да замесваме тестото. 


После прехвърлям на работния плот върху набрашнена повърхност, като пресявайки постепенно още малко брашно, оформям хубаво меко тесто. Внимавайте да не прекалите с брашното, за да не станат много твърди след изпичане. Разделям тестото на две части:


Всяка от тях разточваме на сравнително тънък лист:


Режем на ленти по дължина. Тук можете да поръсите с млени орехи, ако желaете или да ги направите натурални. Завиваме лентите на охлювчета.


Нареждаме ги в леко намаслена тавичка и ги печем до зачервяване в предварително загрята на 170 градуса фурна.



Още горещи, заливаме мелчетата с изстиналия сироп и оставяме хубаво да се напоят.


Едва тогава те значително ще увеличат обема си, затова не се притеснявайте, ако по време на печенето не са станали много големи :)

Погрижете се да имат достатъчно от ароматния сироп и ще усетите как вкусът на този десерт изпълва устата ви с всяка хапка!


И защото засега науката не е измислила друг начин да ви почерпя с този десерт, моля, почерпете се виртуално, или пък още по-добре - направете го и ми пишете какво мислите :)


П.С.: Ако някой сред вас може да ми напише оригиналното име на десерта на турски език в коментарите, ще се радвам да го допълня :) 

Ако рецептата ви харесва, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята

До нови срещи, приятели! 
Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!


73 коментара:

  1. Изкусителка !Изглеждат убийствено примамващи и неустоими !Превъзходни снимки!
    Моята майка прави нещо подобно,но като че ли по-тънко разточено.
    Честичко надничам в това изискано местенце и съм очарована от стила и начина на представяне на рецептите! Бъдете все така творяща , с нови идеи и нестихваща енергия!
    Пепа

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Пепа! Радвам се, че моето местенце ти допада и ще се радвам да ме посещаваш и оставяш своите впечатления :) Честит осми март, скъпа!

      Изтриване
  2. О, колко обичам сиропирани десерти! Направо се разтопих при вида им, Люска... Грабвам едничко, че и на мен ми трябва слънце. Май ми писна вече от сняг и зима... ;)
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, на мен ако знаеш колко ми писнало. Само като гледаш рецептите, се усеща, че мислено съм се пренесла в по-топли и слънчеви страни и места;) Прегръдки, мила!

      Изтриване
  3. Люска, открих това: Çatal Tatlısı. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери - добавям го веднага! А, и честит празник, мила!

      Изтриване
  4. tozi slatkis po turski se narica gul pide

    ОтговорИзтриване
  5. Точно Чатал /вилица/ татлъсъ /сладкиш/ е, сладкиш на вилица /заради техниката на навиване/. Много го обичаме, но аз не мога да докарам тази красота. Досега съм ги пържила, но вече ще опитам и печени :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря за отговора, Анонимен! Благодаря и за думите! Ще се радвам да споделите впечатленията си и от печения вариант, когато го приготвите! Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  6. Невероятна си!

    ОтговорИзтриване
  7. Вместо на ленти да се режи и по единично да се навива по лесно цялата кора и след това се реже на кръгчета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за съвета! Ще опитам и вашия вариант следващия път! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  8. Няма как човек да не се възхити на това вкусно изкушение :) Сигурна съм, че всяка хапка от тези сладки и симпатични залъчета е една истинска еуфориия за сетивата, мисля че ще трябва да ги приготвя, не мога да издържа на изкушението! Онази снимка с течащото захарно сиропче от сладката ми е любима!
    Прегръдки, мила Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка! Като знам каква фея си в кухнята, страхотно е, че съм те изкушила :) Прегръдка и от мен и весел празник, мила!

      Изтриване
  9. Дани - известни са ми с името САВАРИНИ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Поздрави!

      Изтриване
    2. Саварините са друг сиропиран сладкиш. Това си е мелче, охлювче ...

      Изтриване
  10. страхотни са,...аз им слагам и орехи...!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесно! Само ако знаеш Люси,от колко време ги търся...като дете моята леля ги приготвяше...лека й пръст...а споменът за вкусът им е толкова жив и изкушаващ.
    Ние им казвахме Охлювчета.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Анонимен! Радвам се, че успях да върна рецептата у дома :) и да усетиш отново любимия вкус от детството! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  12. Поздравления, Люси за невероятните вкусни сладки! Превъзходни снимки и описание, от което няма начин да не направиш рецептата :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти сърдечно, Хриси! Честит празник, мила!

      Изтриване
  13. Страхотни са!Мисля и аз да ги направя утре за празника да почерпя. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мая! Надявам се да ви харесат! Честит празник от мен! :)

      Изтриване
  14. ЛЮСКА,СТРАХОТНА,КАКТО ВИНАГИ,РЕДОВНО ТИ ЧЕТА РЕЦЕПТИТЕ-НОСЯТ МИ ОСОБЕНА НАСЛАДА!ОСВЕН ТОВА,КАТО УЧИТЕЛКА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК,ДА ТЕ ПОХВАЛЯ,ЧЕ ДОСТА ГРАМОТНО ПИШЕШ-ЗА РАЗЛИКА ОТ ДРУГИ.СНОЩИ МОЯТ МЪЖ НИ СЮРПРИЗИРА С ПИДЕ-НЕ ЗНАМ ДАЛИ СИ ПРАВИЛА ПОДОБНО НЕЩО.ВЕСЕЛ ПРАЗНИК-ДА СИ ВИНАГИ ОБИЧАНА,ЖЕЛАНА И УВАЖАВАНА!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и сърдечно благодаря за милите Ви думи! Честит празник и на Вас и винаги да Ви изненадват все така приятно с вкусни изненади! Пиде съм правила, но ми давате идея да го добавя и в блога като рецепта! Най-топли поздрави и винаги ще се радвам на вашата компания тук!

      Изтриване
  15. Имам работа още половин час и се захващам да ги правя. Наистина изглеждат страхотно, а ми се струват лесни и бързи. Аз не си падам много по сладкото, но мъжът ми го обожава :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина станаха МНОГО ВКУСНИ, но има два проблема :) малко са /трябва да направя поне две дози за моите лакомници/ и много време докато поемат сиропа /нямат търпение/ :)

      Изтриване
    2. Мая, първо - Честит празник: жива, здрава и много щастлива! Второ - кога ги пуснах, кога ги направи, бе жена :) Благодаря ти много за отзивите, още повече, че са толкова хубави! Много рецепти имат такива недостатъци, уви :) Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  16. Много хубава и лесна рецепта! Приготвих ги вчера, а на вкус ми напомнят на толумбички, като бонусът е че не са пържени :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за споделените отзиви :) Чудесно е, че са ви харесали! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  17. Станаха превъзходни

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря за хубавата рецепта!снощи ги направих и се хапнаха веднага,за това днес отново, и моите са с орехи ,но и без имат стахотен вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделените отзиви! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  19. Люси,страхотна си.4ести4ко се ровя в твоите вкусотийки и 4ерпя идейки. Вси4ко е направено с смого вкус,а и лесно за изпълнение.Благодаря.Пожелавам ти много успехи.

    ОтговорИзтриване
  20. При нас наименованието им е "Gul tatlisi" - сладко роза,защото прили4а на роза :)

    ОтговорИзтриване
  21. Az sasto gi znam pod naimenovanieto *Gül tatlis*, i naistina sa prevazhodni

    ОтговорИзтриване
  22. А ако се пържи, не се ли развива?Зарязвам диетата утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не би трябвало да се развива при пържене. Поздрави!

      Изтриване
  23. и друг път съм влизала при вас и се възхищавам искрено на уменията ви , благодаря за някои идеи ,които съм взаимствала от вас . поздравявам ви ,да сте все така изобретателна и вкусноизглеждаща

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря много за милите думи, Анонимен ( следващия път ми напишете как се казвате, за да мога да се обръщам към вас по име) Много съм щастлива, че се отбивате през моето местенце и ви харесва, а още повече, че писахте! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  24. Мария Димитрова20 март 2015 г. в 21:09

    Страхотна рецепта! В момента са във фурната. Нямам търпение!

    ОтговорИзтриване
  25. kolko braiki izlizat ot edna doza?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зависи от големината, но горе-долу бройката им може да се прецени от снимките. Снимала съм ги всичките! Поздрави!

      Изтриване
  26. А трябва ли задължително да се навиват на вилица или нещо друго? Може ли просто да се завият на рулце или по средата трябва да има дупчица?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Доколкото знам името на самото ястие идва от това, че се навиват на вилица, и определено е по-лесно, да използвате някакъв предмет, на който да навивате. Ако ви е удобно и на ръка - добре! На дръжката на вилица или пък лъжичка обаче, по-малко натискате тестото и по-лесно се оформят еднакви охлювчета. Поздрави!

      Изтриване
  27. Ах, ах .. Тази прекрасна Люси с нейните вкусотии. Това е най-бързо изяждащият се десерт вкъщи, задължително по 2 дози трябва да правя. Отдавна търсих рецепта за този сладкиш ии така се зарадвах, когато намерих рецептата ти.

    ОтговорИзтриване
  28. Люси, както винаги красиво и изискано...

    ОтговорИзтриване
  29. Баба ми се е преселила в Свиленград 1958 година от с.Благунци,което се е намирало на самата граница с Турция/от тогава селото е изселено и е разрушено/,та баба ми правеше за всички празници по една тава с тази баница за всяко от семействата на четерите си деца,казваше и ,,Роза баница'',точеше доста по-тънки кори от тези в тази рецепта,която беше с мая и става много нежни и фини охлювчетата и се заливаха със топъл сироп чак когато са напълно изстинали,ако са топли се кашват.Не бях си записала рецептата на баба,но сега ще гледам от тази и ще се науча да ги правя,защото бяха любимите на добрата ми баба.Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Радвам се, че съм ти донесла тези сладки спомени с рецептата. Надявам се ти харесва, а съм сигурна, е ще се справиш. Поздрави!

      Изтриване
  30. Първата рецепта, която ползвам от вашият блог. Останах очарована! Станаха невероятно вкусни, но много бързо свършиха :) Като почитател на сиропираните десерти , определено ще ги правя честичко. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мога само да се радвам :) Много благодаря за толкова милия коментар, Кате :) Прегръдки!

      Изтриване
  31. Ирина Прокопиева8 август 2017 г. в 14:57

    Още като видях рецептата и направих двойна порция, утре ще правя 3-на. Много вкусни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отзивите, Ирина ;) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  32. Не веднъж съм се доверявала на Вашите рецепти и никога не съм сгрешила.Тази също изглежда страхотно ,но искам да попитам ако ги направя тази неделя,а ги сиропирам в четвъртък,ще има ли проблем.Очаквам гости и ми се ще да си помогна малко,ако е възможно разбира се.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Светле :) аз по принцип препоръчвам да се сиропират топли десерти със студен сироп, защото по-малко се разпадат тогава. По-скоро си приготвиш сиропа по от рано и в четвъртък набързо да врътнеш охлювчетата. Така ще е по-добре :)

      Изтриване
  33. Уникално вкусни са Люси,правя ги всяка неделя

    ОтговорИзтриване
  34. Уникално вкусен десерт,правя го всяка неделя.Благодаря за рецептата Люси!

    ОтговорИзтриване
  35. Рецептата много ми хареса и направих две дози. Само че на мен ми трябват за вдругиден и ги прибрах в кутия . Сега утре ще ги залея, за да са готови за събота. Надявам се, че всичко ще е наред. То каквито и да станат все ще ги изядем, де!😃

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за оставения отзив, Сигурна съм, че всичко ще е наред :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  36. На турски език ГЮЛ ТАТЛЪСЪ(GÜL TATLISI), Турски сладкиш е 😊

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...