неделя, 5 юли 2020 г.

Сочен шоколадов сладкиш с череши / Moist Chocolate Cherry Cake with Fresh Cherries



Обичате ли череши? А шоколад? Ако отговорът на двата въпроса е "ДА",  значи сте на правилното място, в идеалния момент, защото днес ще ви изкуша с един чудесен, лесен и много бърз десерт с череши. Толкова  е страхотен, че за първи път ще оставя снимките да говорят повече за него, отколкото аз самата.


Знаете, че това е необичайно явление при все , че винаги има какво да говоря, дори и когато се обяснявам, че няма какво, но този път просто искам да ви оставя да се убедите сами. 


Знаете, че съм на вълна, простички, лесни и не много претенциозни рецепти, защото 2020 не заслужава излишно да се тормозим за каквото и да е било и смятам да направя реверанс към точно такъв вид постове в блога Поне за лятото. Искам да си почивате, да се насладите на живота и да спрем да мислим за външния вид на каквото и да е било поне за малко, а да оценим сърцевината му! Като например тук - тя е сочна, шоколадова изпълнена с вкусни череши! 



Рецептата за сладкиша е стара колкото света и видях, че публикувана вече тук, като аз реших да си спестя още усилия, използвайки направо брашно за кекс на София мел, което е набухвател.

Ако се случило, че в момента сте без сладкиш у дома или е на привършване, може да забъркате този, докато си говорим и пак ще хапваме заедно накрая - става много бързо :) 




Ето и необходимите продукти:
200 г захар
150 мл олио
150 г шоколадови стърготини ( или нарязан шоколад) 
400 г череши без костилките
4 с.л. тъмно какао
4 яйца
1 ванилия
алкохол ( по избор) 


За глазурата:
масло
захар
какао и 
тъмен шоколад
сметана

Започваме като разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем. 


През това време разбъркваме брашното с какаото и ванилията.


Прибавяме ги постепенно към яйчената смес, като получаваме смес малко по-гъста от кексово тесто. Прибавяме постепенно олиото,  шоколадовите пръчици, алкохола (аз ползвах ром) и накрая черешите, като последните интегрирам разбърквайки със шпатула на ръка.


Изсипваме сместа в леко намазана с олио тавичка (моята е диаметър около 28 см) и пъхаме да се пече на 170 градуса  с обдухване за около половин час. 


След като сладкишът е готов, разрязваме на квадрати заливаме със заливка, която е по желание, но според мен така става още по-шоколадов и сочен. 
Заливката винаги правя на око: слагам масло ( около 120 г и захар и какао на вкус, и когато стане тъмна рядка смес, към тях прибавям или останал ми шоколадов ганаш  или просто сметана и шоколад. 


Украсяваме с още череши.


Обичам да го хапвам още горещ, а гарнирам ли го с топка сладолед, честно казано няма никакъв разлика със суфлето, а става в пъти по-бързо и лесно. 


Може да го направите и с други плодове по избор, а ако нямате от брашното за кекс, използвайте Класик, но добавете пакетче бакпулвер. 


Толкова сочен и толкова вкусен! 


Не губете време, а си го пригответе - животът е твърде кратък за да отлагаме удоволствието! 


Аз ви оставям и отивам към кухнята, където ви готвя следващата изненада, а тя ще бъде с тиквички :)

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


четвъртък, 2 юли 2020 г.

Турска салата с моркови / Turkish Carrot Salad


Много се чудех какво да ви предложа тези дни, след като така и така сме на диета ( повечето от нас). След като гостувах на любимия ми Пловдив за един уикенд и опитвах къде каквото има, пак усетих приливна вълна на ентусиазъм и желание за готвене. Точно до леля ми има един турски ресторант, който отдавна се канех да посетя. Моята приятелка Марта все ме изкушава с вкусотиите, които е похапвала в Бурса, докато е живяла там и щом почне да ми описва рецептите, усещам как устата ми зейва едно такова жадно. Освен, че се насладих на чудесно пиде, дълго около метър и домашно кюнефе, мога да ви се похваля и с новата ми любима салата - турска салата с моркови и кисело мляко. 


Нещо като нашата млечна салата, но не съвсем. Ако и вие като мен имате поне килограм моркови в хладилника всеки ден, то тази салата ще ви хареса - толкова е свежа, разхлаждаща, но както и засища, така и е лека като цяло. Става много бързо и сега дори си похапвам от нея докато пиша тези редове: Ето и рецептата: 

Необходими продукти:
4 ч.ч. рендосани моркови
200 г цедено ( или много гъсто) кисело мляко
1 с.л. майонеза ( по желание)
връзка копър
щепа орехи
1 ч.л. лимонов сок
3-4 скилидки чесън
зехтин/ олио
сол


Започваме като рендосваме морковите. В оригинал трябва да задушите морковите в малко сгорещен зехтин за 2-3 минути, докато водата се изпари и омекнат, но ако искате може да си ги ползвате и свежи.
Режем на ситно още чесъна, орехите, и около една трета от копъра - тези неща са на вкус така и така., може да сложите повече и по-малко. 


Смесваме ги в купа, като подправяме леко с щипка сол и лимоновия сок, за свежест.


Прибавяме киселото мляко ( и майонезата) и разбъркваме. 


Овкусяваме после с още зехтин или подправки, ако счетем, че има нужда и прибираме в хладилника, за да се охлади - най е вкусна така.


Наистина много лесна рецепта, която би трябвало да се сетя да си правя по-често, но защо ме грабна само в турския ресторант - и аз не знам. Убедена съм, че ще ви хареса и на вас, затова ако я опитате - не пропускайте да ми пишете и да ми кажете. 


Благодаря ви, че наминахте! Почерпете се! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


четвъртък, 25 юни 2020 г.

Реване / Revani - Syrup Soaked Cake


Ударила ме е сладката вълна, признавам си! Това, че съм на диета хич не ми пречи да готвя всякакви вкусотии и благинки, стига да имам дъвка в устата докато готвя, не есе изкушавам да опитвам каквото и да е било :) Обаче пък околните около мен няма нужда да страдат заради мерака ми да сваля излишните кила, и гледам да ги глезя с каквото може сладичко. Днес например у дома предлагаме едно чудесно Реване. 


Не защото тази година баш си е за реване, а защото е много икономичен, супер лесен и вкусен десерт от детството, който е достатъчен за цялото семейство. Като повечето сиропрани десерти и този е най-вкусен изстуден, а доукрасите ли го с една снежна топка сладолед просто няма да съжалявате. 


За рецептите от едно време си се доверявам на маминия тефтер, и макар реването често да се прави и с грис, аз ви предлагам този вариант. Рецептата няма грешка и тъй като успях да я намеря и в нета тук, ще я сложа за да няма оплаквания, че съвпада с мамината.


 Необходими продукти:
6 яйца
1 ч.ч. захар ( 200 г) 
1 пак, бакпулвер (15 г)

За сиропа:
2 ч.ч. захар
3-4 ч.ч. вода
2 ванилии

Както винаги си приготвяме продуктите на масата преди да започна с правенето на рецептата. Първата стъпка е да направим сиропа, за да има време да изстине. 
Слагаме захарта и водата на котлона и ги кипваме, след което оставяме да ври още 7-8 минути и изключваме. Прибавяме ванилията и оставяме сиропа да изстине и да се сгъсти.


През това време разбиваме яйцата със захарта на крем около 5 минути.  


След това последователно преправяме пресятото брашно, заедно с бакпулвера и ванилията.


Изсипваме сладкиша в тавичка, която съвсем леко сме намазали с олио. Моята тава е с размери 28 см в диаметър.


Печем реването на 180 градуса, докато почервенее отгоре - около 30 минути.
Охлаждаме леко блата.


Не е нужно да изцяло изстинал, може да е все още топъл. Режем на подходящи за нас парчета и заливаме със захарния сироп.



Отгоре шприцоваме розички от сметана и поръсваме с ядки - орехи или шам-фъстък.




Оставате го хубаво да се изстуди в хладилника, преди да го сервирате и обезателно си оставете място в корема след вечеря, защото няма да ви стигне едно парче ;)



Дали заради всичките все по-изпипани, напудрени мини десерти, с десет пласта от нуга, и огледална глазура, с цена около 15 лева хапката, но в последните години все повече се връщам към точно тези супер простички на пръв поглед десерти, но безумно вкусни. Знам, че този десерт никога няма да остане в хладилника и да не се изяде, а е толкова икономичен, че на другия ден мога да направя пак. 
Споменах ли за топката сладолед? :)



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...