неделя, 1 декември 2019 г.

Постна "нощна" закуска за шампиони / Vegan overnight oatmeal breakfast


На няколко пъти си мисля, че ще започна да споделям с вас и тези малки простички, полезни, бързи или лесни рецепти, които си приготвям в ежедневието. Винаги се спирам обаче, защото на фона на всички помпозни торти и балгинки, изглеждат невзрачно и си мисля, кой ще сe интересува, че днес съм хапвала варени яйца с бейби спанак, или пък овесени ядки за закуска, със семена и плодове. Е, няма как да разбера докато не опитам, затова и реших преди да е изтекла годината, да ви представя още една частица от мен и моето ежедневие - моята закуска. 
Да, аз съм от онези хора, които вместо да си купуват кафе от машинките, си носят термос домашно кафе или пък чай на работа. Имам си чашка за многократна употреба и лъжички и си слагам закуската за деня в нея. Обикновено тя се състои от някакъв вид овесени ядки, трици, мюсли, гранола и от там на сетне различни плодове, подправки, които са полезни за организма, домашен медец, парченца черен шоколад понякога, кисело мляко или пък овесена напитка на Joya като тези, с които си правя веган десертите и са ви познати от тази веган торта например


Сега, в периода на постите, макар и да не практикувам, решавам за себе си да имам дни в които да се храня с животински продукти и дни в които да не го правя. 
Ако питаш половинката, месо ще се ръфа всеки ден, но аз знам, че ако не се накарам да хапвам разнообразно, ще бъде в мой ущърб в последствие. Според мен здравословното хранене е по-скоро баланса на храните, отколкото изборът на един определен вид храна, затова и се смятам за щастлив човек. Мога да закусвам и пържени филии, и тост с шунка и кашкавал, а мога да ям и кисело мляко с трици и хрупкави овесени ядки с богати добавки. 

Днес ще ви предложа една от моите любими закуски за работа, като за да е в постен вариант, ще заменя киселото мляко с овесена напитка с ванилия, витамини и калции. Гледам да си набавям витамини по всякакви възможни начини, защото в забързаното ежедневие не мога да кажа, че има време да наблягам на пълноценно, бавно и безстресово хранене. Напитката ми е една от предпочитаните и понякога готвя с нея и различни десерти, панна кота и постни сладкиши. Така и така е ароматизирана предварително и се получава много добре. В случая няма нужда да добавям мед, защото пък крънча, като си избрах на Кьолн си има добавен в него и е много вкусен.


Опитвала съм и другите варианти с бял шоколад и с млечен, но сега когато искам да представя нещо постно, ще се спра на един от най-натуралните варианти. Не знам дали заради постоянното сладкишоправене, но страшно много ми се хапват плодове и закуската е най-удачното време за целта. Понякога десертът след вечеря е същия - кисело мляко, кръч и някакви дребни плодове като малини и боровинки. Няма да говоря повече, а ще ви разкажа как може да си приготвите постна/ веган закуска,, още от предната вечер и да  е готова изстудена, освежаващ и ароматна на следващия ден.

Необходими продукти:
1 1/2 ч.л. семена чия
1 ч.л. ленено семе
1/2 ч.л. канела
1 ч.л. лимонов сок
1/2 ябълка
плодове

Започваме като си слагаме крънча в купичка. Разбира се, че съм дала примерни количества и всичко може да направите според вкуса си, но все пак да ви споделя някои от любимите ми комбинации. 


Прибавете валентната напитка, а след това семената чия и ленено семе, рендосайте малко ябълка ( червена или зелена) , полейте я леко с лимонов сок и сложете канела. Разбъркайте всичко. 

 

Хапнете веднага или пък приберете в хладилника. 
На следващия ден, само прибавете още малко свежи плодове и приберете за работа или следобедна закуска. 


Понякога си добавям и малко от пресния крънч, за да има и хрупкав елемент, докато "нощната смес" е станала на вкусна кашичка. Всичко е полезно в нея и дава сили, без да издува коремчето. Една такава купичка за закуска ще ви ограничи да консумирате вредни храни, когато вече сте умрели от град и също така - ще ви спести пари. Само като гледам колко пари се харчат за обяд, докато хората са на работа ми се струва, че голяма част заработеното отива точно за такива неща.
Аз не съм никакъв life coach, нищо ще ви давам съвети за пестене, но смятам, че мога да ви споделя моите мисли и опит. 
Ако сте си харесали рецепта, продукт или пък съвет - почерпете се, затова съм ги споделила! 

Аз ще си гребна още една лъжичка от вкусната ми закуска и ви пожелавам леки пости :) и сладки дни! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





петък, 29 ноември 2019 г.

Турска торта "Любимката на султана" / Turkish-Style cake "The Sultan's Favorite"


Макар и на твърдa вече коледна вълна, желанието за сиропиран сладкиш надделя и ето ме отново с торта пред вас.  Влезе ли ми муха в главата, няма излизане, а тази торта я замислям вече толкава дълго време, че просто не се сдържах. Така и така сега рецепти и идеи ще ви трябват в изобилие, защото да не ви затрупам с такива.

Аз у дома също съм затрупана с кашони, мебели и какво ли не, заради ремонта, в работата съм затрупана с работа, една тортичка имам да ми напомня за сладостта от живота, поне докато не се отдам на заслужена почивка. 

Сигурно си казвате, то таз Люси само за храна мисли, но за съжаление щеше да истински кеф, ако само това ми беше задачата за деня. 
Обичам да готвя и понякога осъзнавам, че го използвам като терапия, както някои хора спортуват, ходят на йога или други активности, които така и не са влезли в моята зодиакална характеристика. 



Дай ми на мен да се затворя в кухнята, да пусна малко коледна музика, да усещам къкренето на захарния сироп, уханието на топъл хляб от фурната и красивите цветове на захарната украса, шоколада, ядките и какво ли още не. 
Понякога усещам, че звънне ли ми телефона, все едно някой ме изкарва от този магически транс на творене, който така истински ме кара да да се чувствам спокойна и щастлива.
 Ако и вие сте като мен, днешната рецепта ще ви размечтае съвсем.

Имам позната, която много обича сиропирани сладкиши, да не кажа, че май само това обича. Рядко да посегне към шоколад, а пък сиропирани торти няма кой знае колко като изобилие. Реших се аз, че какво като няма, аз ще направя сама. Запретнах ръкави, разрових се в библиотеката за някои стари книжки, които ме вдъхновиха за днешната рецепта, която нарекох "Любимката на султана". 
Избрах да е и турска торта, защото това е и асоциацията, която може да ви изникне в главата опитате ли от тази невероятна, захарна, сочна, ароматна и романтична торта. ( Сетих се и за моята приятелка Мартето ( от Турция), на която нямам никакво време да пиша, но знам, че зърне ли я, ще се сети, че пак съм мислила за нея! ) 


Но стига приказки, и без това времето лети, а аз трябва да ви покажа колко лесно са прави. Ето и рецептата:

Необходими продукти: 
За блата:
5 бр яйца
1/2 ч.ч захар *
1 бр. ванилия

За сиропа:
2 1/2 ч.ч. захар
2 1/2 ч.ч. вода
1 с.л. лимонов сок

За крема:
2бр. белтъци
1/2 ч.ч. захар
250 г маскарпоне

Още:
розов локум
шам фъстък
кокосови стърготини

1 ч.ч. = 200 мл

Започваме като слагаме на котлона да се вари сиропа с водата и захарта. След като заври, прибавяме лимона и го оставяме да къкри около 10 минути, за да се сгъсти, а след тoва го оставяме да се охлади напълно.

През това време разбиваме яйцата със захарта на хубав крем. 

                             

Използвах брашното на София мел за кекс, затова и не ми беше нужен бакпулвер и добре, защото ми беше свършил :) 
Прибавяме и брашното и ванилията постепенно, докато поличим хубаво кексово тесто.                         
                             

Подготвяме си форма за торта с размери около 24 см в диаметър, като поставяме хартия за печене на дъното и изсипваме сместа. Тупваме леко тавичката в масата, за да се спукат балончетата и да излезе въздуха от места, така че да може да получим равномерен блат при печене. 

                             

Печем блата за около половин час, във фурната на 170 градуса, с вентилатор, а след това охлаждаме напълно върху решетка или пък дори във формата за торта, преди да го разрежем по хоризонтал. 



Приготвяме и крема, като разбиваме белтъците със захарта на пухкав сняг, а след това прибавям малко по малко от маскарпонето, което сме оставили предварително на стайна температура да се отпусне.

Слагаме в същата форма половината блат, сиропираме  с половината сироп и разпределяме крема. Отгоре нарязваме малки парченца локум от рози и поръсваме с натрошен шам фъстък. Количеството за последните ще зависи от вкуса ви, затова ще оставя на вас да прецените :)  

                             

Поставяме и втората част от блата,като аз я сиропирах както от вътрешната, така и от външната страна. По-внимателно трябва да се постави, но пък не остава сухо място по него и тортата става още по-вкусна ;) 



Поставете я за няколко часа или една нощ в хладилника, да стегне, да попие добре аромата и да се охлади - няма по-вкусно нещо от охладен сиропиран сладкиш!!!

Украсих я с малко бита сметана за розите, отново локум и шам-фъстък, като за контраст сложих и малко кокосови стърготини. 


Украсата е много семпла, но всъщност е всичко, от което има нужда торта като тази! Позволих си да я разрежа на парчета предварително, защото да си признаем - има си чар и в това, да видиш тортата вече нарязана на парчета : ) 


Много се надявам моето предложение да ви хареса и да го опиатите, а ако го направите, не забравяйте да ми пишете - и аз съм човек, и аз душа нося, стига само аз съм писала :) 

 

Изпращам ви най-топли прегръдки и ако сте като мен, и имате нужда от малко сладост в тези горчиви, работни, предколедни времена, аз съм насреща и ще ви давам кураж. Заедно можем повече, а пък успяваме  ли да се правим по-усмихнати и щастливи, можем най-много! 
Оставям ви сега с малко вкусни кадри, тъй като тортата ги заслужава и тази сочна хапка! 

До нови срещи! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)








Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


вторник, 26 ноември 2019 г.

Бисквитки "Коледни звезди"/ Christmas Star Cookies


И тази седмица започна без да успявам да свърша всичко, както съм го замислила :( Времето не ми помага особено, като обикновено гледа да е слънчево и усмихнато, само докато съм на работа. Прибирайки се, веднага се захващам с готвене и докато успея да сготвя,  вече е тъмно като в рог.
Обещах ви подпукам и рецептите за празниците, като съм натрупала немалко такива, от дребни сладки, до едри сладкиши, торти, постни ястия, тестени, такива от международната кухня и цяло новогодишно меню. Да, ама като компютърът ми е заложник в стаята, където ремонтът тече, едвам успявам да сколасам да нащрапам каквото мога на лаптопа, преди батерията да падне, тъй като се работи по електрическата инсталация ( направо да си умреш от кеф) 


И така, разчитайки отново да съм спечелила благоволението ви с годините се моля да не ми се сърдите, ако коментарите и постовете се забавят, правя каквото мога, че и отгоре. 
Само веднъж завинаги да се приключи с този ремонт и да усетя отново удоволствието да спиш на високо легло, а не на матрак на пода, сигурна съм, че ще повярвам отново в дядо Коледа! 



Единственото нещо, което ме успокоява сега е да се отдам на бисквитко-правене, защото знам, че винаги може да спреш процеса, да си прибереш тестото в хладилника и да продължиш по-късно. След като ги опечеш,можеш пък да си ги украсяваш, когато ти скимне и да го ползваш като терапия. А, най-най-хубавата част... - те са супер трайни и могат да изкарат до Коледа без проблем. 


Тези дни се отдадох именно на тази дейност, но се сетих, че ми останаха и тези бисквитки от миналата година, които така и не успях да споделя тогава. Е, дойде им времето! Още повече, че ако и вие сте на моята вълна, може да спечелите за този чудесен комплект за правене на бисквитки и две дънкови престилки, за да зарадвате своите деца, братя, сестри, братовчеди, племенници или въобще някой любим малчуган. Вижте как да го направите без никакви затруднения ТУК! 


А сега ето и рецептата:

За тестото:

500 гпшеничено брашно
250 гмасло
200 гзахар
1 бр.яйца
2 ч.л.бакпулвер Dr.Oetker
2 - 3 капкиесенция ванилия Dr.Oetker
3 гсол
0,5 пак.Захар с аромат ром Dr.Oetker
2 - 3 с.л.какао премиум Dr.Oetker
0,5 пак.захар с канела Dr.Oetker

За украса: 
1 бр.белтъка (бял айсинг)
200 гпудра захар (бял айсинг)
2 - 3 капкилимонов сок (бял айсинг)
2 пак.шоко перли Dr.Oetker

С миксер разбиваме мекото масло със захарта на пухкав крем. Прибавяме яйцето, което също е на стайна температура и аромата. Накрая прибавяме малко по малко от сухите съставки - брашното, бакпулвера и солта, като слагаме брашното постепенно, за да видим колко ще поеме за меко бисквитено тесто. 

Разделяме тестото на две равни части.


Към едната прибавяме канелената и ромовата захар какаото, а с другата част приготвих ангелите, които ще видите на снимката по-долу. ( Рецептата за тях може да видите тук) 


Всяка една част от тестото доомесваме с още малко брашно (ако е необходимо), така че да може да се разточи. Изрязваме фигурки за сладките – от кафявата смес – звездички, от цитрусовата - ангелчетата.


Печем сладките в предварително загрята фурна на 170 градуса в тавичка, застлана с хартия за печене на дъното.


Печем сладките за около 6-8 минути, докато порозовеят краищата леко.


След като сладките изстинат, ги рисуваме с бял айсинг, направен като разбиваме 1 бр. белтък с около 200 г пудрата захар, докато получим бяла смес, която се точи леко. 


Овкусяваме с няколко капки лимонов сок. Прехвърляме в пош и започваме да рисуваме сладки.


С помощта на айисинга закрепваме шоколадовите перли по звездичките.


Ако искате да си разпечатите лесно рецептата, направете го от тук , а аз се захващам със следващите, защото съм решила и тази година да ви донеса супер много усмивки. Щастието е е зарадвано и знам, че вашата радост ще ме накара да забравя за ремонта :) 

Усмихната седмица, приятели! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...