сряда, 14 август 2019 г.

Пърженичка от месо / Beef Stir Fry (Using Leftover Beef Roast)



Обещах ви тази седмица мързелуване и готвене изискващо не повече от 30 минутки, нали така? Е, това и ще получите :)  Освен, че в някои от дните минаваме само със салата или пък мързелива паста, понякога се случва да ни остане месо от пиле на грил или пък друго печено. Никой обаче не му се яде това два дена подред, затова тогава прибягвам до тази моя любима рецепта за пърженичка от останало ни месо. Разбира се, вие може да си я направите и със сурово месо, но в случая се получава още по-хрупкаво, когато вече е запечено предварително, особено ако е станало на конци. Става като за пълнеж на сандвичи, дюнери и най-вече устни кухини, защото месото е меко казано уникално. А най-хубава част? Не ви трябва нищо кой знае какво, а само някакви продукти, които така и така се намират у дома. 



У дома храна не се изхвърля както знаете ( и размера на дрехите ми почна да го доказва), и затова такава рецепти, които трансформират останалото месце от друга гозба в нещо ново са направо задължителни. Надявам се и вие да сте им фен и ако досега не сте ги опитвали, може да почнете с тази рецепта.

За овкусяването му отново се доверих на два от сосовете на Кикоман, защото откакто се намират  дома си давам сметка колко много може нещо толкова малко :) 



А ето и какво ви трябва:
Останало ви печено месо ( пилешко, свинско, телешко)
2 бр. големи глави лук ( може и повече)
2 стръка пресне чесън
кисела краставичка люта чушка за гарниране
олио / зехтин


Лук си трябва тук, защото комбинацията месо-лук е златна, но ще оставя на вас да прецените до каква степен обичате или ви понася. Обелете и нарежете лука на полумесеци.


Запържете в сгорещено олио/ зехтин, така че да омекне и да се карамелизира.


Добавете останалото месо, като го накъсате на подходящи парченца. Аз имах останало телешко месо, което след като остана два дни в хладилника определено имаше нужда от "освежаване".


Овкусиете всичко със соев сос Кикоман, за да не пресоляваме манджата със сол, но ако искате тук е моментът да до добавите и други подправки по желание, ако смятате, че липсват такива :) 


Задължително е хубаво да имаме някакъв свеж елемент към такъв вид пърженичка и аз се спрях на пресен чесън. Нарежете го на средно големи парченца


и го добавете към ястието, а минута след това и терияки соса. 
Той е достатъчен да придаде изцяло завършен вкус и според мен няма нужда да слагате нищо повече. 


Гарнирайте така горещата пърженичка с люта чушка, кисела ( или прясна ) краставичка, в зависимост от сезона и вашето предпочитание :) 

Може да не ви изглежда като кой знае каква рецепта, но повярвайте ми, човек има нужда от такива в ежедневието си, а понякога идейка и вдъхновение е всичко, което ни трябва за да се впуснем и ние в нови кулинарни приключения!

Усмихната седмица, приятели! 

 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 12 август 2019 г.

Пастет от тиквички / Zucchini dip


Как е настроението днес, банда? Всичко на шест? Ако и вие като мен не сте на морето и ви се почива, правете като мен, почивайте където се намирате и това е. Няма да стана да ви мотивирам за работа или поне не днес, при тези температури. Знам, че някои от вас имат климатици, вентилатори или мастика за охлаждане, но аз лично нямам такива екстри и си се пържа по цял ден. Затова и готвенето у дома е сведено до минимум. Ако искате да хванете вълната на тази "мода", може да се присъедините към мен и тази седмица, когато ще ви представя бързи и лесни рецепти за предястие, основно и десерт, в този ред.

Днешното предястие ( което както е тръгнало ще си стане основно) е за един чудесен пастет от тиквички. Любима рецепта, която пазя вече достатъчно дълго в чернови, а пък някои от вас я пожелаха неколкократно и нямаше за къде вече да отлагам. Освен това ви обещах повече рецепти тип "разядки" и ето и следващата такава.


Преди да преминем към рецептата само ще кажа, че имате пълната свобода да променяте съотношението на съставките, така че да допаднат на вашия вкус. Аз съм задала по-скоро примерни количества, но бъдете убедени, че както и да го направите, ще останете очаровани. :) А ето какво ви е трябва: 

Необходим продукти: 
1 бр. по-голяма тиквичка
1/3 ч.ч. белени слънчогледови семки
2-3 скилидки чесън
150 г извара/ крема сирене
сол/ черен пипер
олио/ зехтин

Започваме като рендосваме тиквичката и я запържваме в малко мазнина. Прибавяме чесъна, който сме накълцали на ситно


и слънчогледовите семки. Разбъркваме и запържваме всичко, докато тиквичките 


поомекнат и намалят обема си. Подправете с щипка сол, разбъркайте и дръпнете от огъня. 


Пасирайте съдържанието на тиганчето в подходящ съд 


и прибавете изварата или кремата сирене. Опитвайте и коригирайте съотношението, като тук е мястото, където може да добавите още чесън, черен пипер, сол или друга подправка по желание.


Поднесете залят с малко олио/ зехтин,  поръска от печени слънчогледови семки и голямо количество хляб :)  
Ще си обложете пръстите..буквално! 



п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 9 август 2019 г.

Перфектните мекици / Fried dough recipe


Няма нищо перфектно на този свят, но това е вярно само ако не броим днешните мекички разбира се. Една от най-класическите български закуски и едва ли има някой, който не е ставал с усмивка на лицето като дете, долавяйки аромата им от кухнята. 
Майка ми прави най-чудесните мекици и мога да кажа, че се научих от най-добрия. Мекичките й винаги бяха с прясно забъркано тесто, супер пухкави и големи, без излишна мазнина и тежко ухание. 
Аз съм от хората, които обичат да закусват солено на закуска, затова и ги похапвам винаги със сиренце, а ако искам да заблажа след това - сиренце и сладко.


Почивните дни са пред нас и този път освен нещо сладко ви предлагам да ги започнете с домашно приготвена закуска, която знаете, че ще и донесе усмивка. Ако цяла седмица сте нагъвали мюсли, какво лошо има да си отпуснете душата поне през уикенда и да закусите така както душата ви иска. Тази закуска е и Богоугодна, иначе защо ще се продава като "топъл хляб" ( pun intended) с десетки на Рилския манастир ??!! :) 


Да си призная, тамошните никога не са ми допадали, макар опашката за тях винаги да  е толкова дълга, сякаш не си купуваш мекици, а опрощаване на греховете. Доста мазни са и по-скоро хрупкави, отколкото меки. 
Е, аз искам да ви покажа как да си направите перфектните мекици, защото всеки ден един нов човек решава да научи някоя "нова" рецепта и може товаa да си ти, който четеш това сега :) 

Не е никак трудно, а ето и рецептата:


Необходими продукти:
1 пак. суха мая ( 7г) 
1   1/2 ч.л. сол
1 ч.л захар
2 с.л. кисело мляко
250 мл хладка вода ( може да поеме и повече) 
олио

Избирам брашното за баница, тъй като е с по-високо съдържание на глутен, което го прави идеално за такъв вид изделия, които изискват тестото да се разтяга на ръка. Няма да има накъсвания.

В купата на миксера ( или пък ако го направите на ръка, в подходяща тавичка) слагаме две - трети от брашното и правим кладенче. Изсипваме в него сухата мая и захарта и прибавяме хладката вода и киселото мляко. По ръба на купата слагаме солта и пускаме да се меси тестото. Постепенно прибавяме по ръбчето на съда по малко от останалото ни брашно и олио.

                             

Получаваме меко, еластично и не лепнещо тесто. Оставяме го да втаса на топло ( аз правя това във фурната на 50 градуса, като не забравяйте да го покриете с кърпа) , докато удвои обема си.

                            

След като тестото втаса, го "пукаме", за да излезе въздуха, но то ще си остане все така въздушно и дунапренено. Изваждаме го от купата и 


и го прехвърляме върху намаслен с олио плот. Аз си го разделям на парчета, за да получа еднакви по големина мекички.

Загряваме тиган с олио, като е добре олиото да  е почече.
Взимаме една част от тестото и разтегляме тестото във формата на кръг и слагаме в олиото.

                             

Добре е да пържим на висока степен, но не на най-високата, за да не ни изгорят мекичките отвън, а отвътре да останат сурови. Аз си помагам, като докато се пържи от едната страна, я заливам отгоре с лъжичка с олиото и от другата. Така се надува още повече :) 


Щом хване златист цвят отдолу, я обръщаме и пържим още две-три минутки.


След пърженето задължително ги отцеждам върху кухненска хартия.


Получават се най-пухкавите и "дупести" ( както аз определям всяка такава текстура) мекички, които може да опитате. 
Хапвайте ги още топли с любими сладка, сирена или просто поръска от захар. 
Аз вече знам какво ще закусвам утре, надявам се и вие :) Не забравяйте да ми изпращате снимки на всичките си творения, като с най-голям кеф ще се насладя и на вашите мекички по тази рецепта :) 
Update: И ако смятате, че съм добра в това, което правя и искате да ме подкрепите, може да го направите и без пари ( не, че отказвам), но както знаете, тази 2022 година съм номинирана за Инфлуенсър на България в категория Храна ( Food) от @thehashtagawards_bg ! Да, това са съвсем нови за мен награди, но отново ще имам нужда от вашата подкрепа, защото след две години пандемия и тотална изолация от "сцената", такова признание значи много ! Много ще се радвам, ако ме подкрепите с гласа ти на този адрес:
❗изисква регистрация или вписване с Гугъл акаунт (имаше проблеми с вписване със Фейсбук , но ми казват, че някои успяват вече) , но се надявам да се преборите заради мен ☺️🥰 Истината е, че с регистрацията става най-лесно.
❗ необходимо е да се гласува във всички категории за да се зачете гласа, така че дори и да гласувате за мен, няма да се отчете докато не гласувате и за всички !
Благодаря на всички, които ще отделят време да ме подкрепят в това начинание. Надявам се тези, които ме считат за свой приятел или вдъхновител да го направят най-вече.
 

Прекрасни почини дни, приятели! 



п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

 

 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...