понеделник, 22 април 2019 г.

Направи си сам: Как да избелим яйца за боядисване / DIY: How to Bleach Eggs


Остават броени дни до Великден и е време да ви покажа един чудесен трик с който може да си спестите мъките по боядисването на яйца, пък и пари заедно с това. Не знам дали видяхте но белите яйца в магазините обикновено са по-скъпи от тръните по това време на годината, защото разбира се, никой не иска яйца в петдесет нюанса охра. 
Великден свързваме с нежните пастелни цветове и пъстрите пръсти на децата, които бъркат ту в една, ту в друга боя. Няма какво да се лъжем, на бели яйца боята хваща по-хубаво, а пък и дават още много възможности за развихряне с украсяването, като аз тази година ще се опитам да направя точно това. Отдавна не си бях играла да украсявам пипкаво яйца, но ето че пак ми дойде музата. 

Тъй като блогърите често правим рецептите си предварително, вече успяхте да се насладите на красивите цветове на яйцата, които боядисах в този пост или златните от този.  За целта се наложи да избеля яйцата с един трик, който не е никак нов, но пък реших, че за някои от вас може и да бъде. Помня, че Ванчето ( Джорджевич) го показа за първи път преди година или две, не помня вече, времето лети така бързо. Истината е, че яйца се боядисват почти навсякъде в Европа за Великден и за първи път чух за този трик от една австрийка, когато си поживях в Германия. ( Ох, гледам да дам кредит на всеки, та да няма сръд-пръд накрая)

Цялата работа  е много лесна и ви предлагам да си спестите допълнителното левче за кората яйца, така и така ще ги варите - просто ги сварете с оцет. Няма никаква разлика във вкуса, а оцета помага да се разгради цветния слой на черупката, Да, прави сте, може да стенат една идея по-крехки, затова ако искате да счупите на всички яйцата. може да си боядисате и няколко в тъмен цвят, за всеки случай :) А ето и как да ги избелите:

За целта ви трябват:
750 мл вода
250 мл ябълков оцет
стигат за около 10 яйца ( зависимост от съда, разбира се) 

Аз имах по-малък съд и направих половин доза, като е важно да си спазите само съотношение вода - оцет, което е 3 към 1. 

Слагаме ги в тази течност да заврат, като аз ги варя на средна температура, за да не ми се пукат. Като си къкрят лекичко няма проблем, а не да завират и да почнат да се подмятат като топчета пинг-понг :) 


След като заварят, ги оставям да къкрят осем минути, а след това директно ги поставям в студена вода, за да мога да спра варенето. Оставям ги леко да се охладят и с грапавата страна на чиста гъбичка за съдове, започвам да търкам горния слой на яйцето. То започва да се маха като фон дьо тен на осмокласничка с мокър пръст.


Още малко трък-трък и всички яйца са с няколко нюанса по-бели. Колко бели ги искате, зависи от това какви расисти сте :) , но аз лично не се старах толкова много. Достатъчно се избелиха, както се вижда от снимката, а боичките хвана чудесно :) 


Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


четвъртък, 18 април 2019 г.

Козуначени гнезда / Easter Bird's Nest Bread Recipe


Как да гласувате вижте тук
или по-надолу в публикацията

Обещах ви по рецепта всеки ден до Великден и така и ще направя! Може голямото готвене за вас да престои, но аз за да съм добра във всичко разчитам и на тренировката. 
Освен това мама има имен ден в неделя, приятелка ще чества в събота, така че няма лошо у дома да се задържи храна, с която да се почерпим. 

Дойде време да ви представя и третата, финална рецепта, която сътворих за притеглите ми от Др. Йоткер. Както по Коледа, така и за този празник реших да се развихря с техните продукти, които стават все по-различни и пъстри. 

Ако търсите нещо подходящо за Лазаровден може да приготвите тези традиционни козуначени кукли ( рецепта тук), а ако търсите отдавна хубава рецепта за класически козунак с най-любимата плънка от стафиди и локум, погледнете и тази тук. 

Днес обаче ще ви зарадвам с козуначени гнезда с шарени яйца, които освен лесни и забавни за приготвяне, са идеален подарък или похапване 



за закуска, обяд, а защо не и вечеря. Боядисах ги и с новите боички на фирмата, като съм се постарала да сложа линк към всички техни продукти, които съм използвала, за да може да видите как изглеждат.
Може да използвате и функцията от техния сайт за разпечатване на рецептата, ако искате да я запазите за по-късно и да я направите. Аз няма да ви бавя много този път, а направо ще премина към рецептата:



 Необходими продукти:

Тесто със суха мая за печене:
600 г брашно
200 мл прясно мляко
1 пак. суха мая Dr.Oetker
1 ампула есенция ванилия Dr.Oetker
30 мл уиски
1 пак. Захар с аромат ром Dr.Oetker
2 бр. яйца
1 бр. жълтък
70 г масло
100 г пудра захар
2 пак. ванилена захар Dr.Oetker
1 пак. Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
1 пак. Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
5 г сол (щипка)
2 с.л. течен подсладител



За украса за гнездата:
50 г локум
1 бр. яйце за намазване
12 бр. яйца боядисани с Kралска боя Dr.Oetker
1 пак. захарни конфети Dr.Oetker
20 - 40 г домашен айсинг (белтък, 2-3 капки лимонов сок и около чаена чаша пудра захар)


Започваме като пресяваме брашното и и слагаме малко повече от половината в купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и леко затопленото мляко и подсладителя. Пускаме да се меси всичко и прибавяме и леко разбитите с вилица 2 яйца, жълтък и алкохола.

Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, кората от цитрусите и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда. Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне.

Слагаме го в намазана с олио купа, покрито също с намазнено фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса.  Ще втаса за около половин час и ще удвои обема си.
  
От тестото  правим общо 12 топки. Всяка топка разделяме на две части, които разточваме на фитили - около 35 см. Пристискаме ги леко с пръсти, за да ги изравним, и нареждаме малки парченца локум. 


Отново завиваме на фитили. 


Увиваме фитилите един около друг, като за мареница, а след това завиваме на кръг, като подмушкваме двата края, така, че да се запечатат добре. 


Нареждаме в тави и оставяме да втасат на топло за около половин час.


 Преди изпичане слагаме в тях боядисани яйца ( може и не сварени - ще се готвят във фурната) и ги пъхаме да се пекат на 180 градуса за около 25-30 минути. Минути преди изваждането им, ги мажем с разбито с прясно мляко или вода яйце, за блясък и допичаме за една-две минути.

След като гнездата изстинат, украсяваме с айсинга и захарни конфети на Dr.Oetker.


Айсинга приготвяме като разбиваме белтъка с малко по малко от пудрата захар, прибавяйки капки лимонов сок, докато получим снежно бяла, точеща се маса.

Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


Ама, че вкусно........Опитайте и вие!

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!






вторник, 16 април 2019 г.

Славянски гювеч / Easy Oven-Baked Rice With Vegetables



Хайде, пролет идвай вече! Навън се раззелени, но е все така предимно мрачно и студено, а аз наистина имам нужда от повече топлина и слънце. Вече предусещам уханието на зелена салата с варени яйца, агнешко с хрупкава коричка и тавичка пресни мини картофки, запечени с масло и копър. Предусещам барбекютата, играта на федербал и пийването на биричка в парка. 
Всеки ден дърпам пердето да погледна дали е дошло това време, но все още не е тук. Е, сега е време за пости, не за гости, затова трябва да събираме сили, здраве ( болната Люси ви го казва от първа ръка), енергия и когато това време дойде, нищо няма да ни спре. 

Днес ще ви предложа бързa рецепта, както обичам да ви помагам с идеи за седмичните менюта, този път постничко, но пък много  любимо. Това  е едно от малкото ястия, които съм си купувала сготвено, а историяta е следната:


Пак бях излязла по задачи разни и към края им ( вървеше към обяд) реших да си взема нещо готово, вместо да готвя тепърва като се прибера. И без това умирах от глад вече. В заведение тип "насипна българска кухня" си взех една малка кутийка от този ароматен така наречен Славянски гювеч, защото така ми се хапваш нещо лекичко, а при цвета на чушчиците, гъбките, маслинките, пък и оризът изглеждаше толкова набъбнал и сочен, че просто не устоях.

Имаше от пиле мляко в заведението - меса, риба, супи, но този ориз беше всичко, от което имах нужда в този момент. Хапнах го за нула време и се зачудих, защо не се сещам да си приготвям нещо такова и у дома по-често, при все, че повечето продукти са ми налични в хладилника така и така. Да не ви изненадва, че още същия ден, след като миниатюрната скъпо струваща порция от не чак дотам богатия ориз приключи, аз се заех да си приготвя мой такъв - още по-вкусен и изгоден.

( То остава и да не се похваля :))


Това ястие е подходящо за всички сезони, като се замислите, но на мен ми носи пролетен нюанс, защото тогава вече ми е писнало от зимните тежки ястия с месо, защото се пости и защото честно казано споменът ми е точно, че го ядох по люляково време. И тъй като е много бързо и лесно за напарва, минавам към рецептата, та да може и вие да си го приготвите още днес. Ето я и нея:


Необходими продукти:
1 ч.ч. бял ориз 
1 глава лук
1/2 морков
1/2 червена чушка
6 броя гъби печурка
6 броя големи маслини
сол, червен пипер
олио
магданоз

1 ч.ч.= 200 мл

Започвам като си подготвям продуктите, тъй като ястието се готви бързо и е добре всичко да ни е готово преди това.
 Почистих и нарязах на лентички половин голям морков, тъй като ми хареса в гювеча, който купих, че морковът е под такава форма. Вие може да си го направите и на ситни кубчета и макар да не съм фен на люспите ( особено в таратора - смърт за рендосаните краставички, само на кубчета), но тук мога да кажа, че морковът стоеше по-вкусен така.


Чушката вече нарязах на кубчета, като ако искате да има повече зеленчуци, може да увеличите количеството им.


Кромидът минавам на чопъра, тъй като искам да е по-фино нарязан и да не се усеща както другите зеленчуци индивидуално, а като цялостно ухание на ястието. 
Остават само гъбите, които нарязвам на четвъртини ( зависи колко са големи ), тъй като знаете, че се стопяват доста при пърженето, а е хубаво да ги усещаме при ядене.


Започвам като загрявам малко олио и запържвам гъбите, докато хванат приятен загар. Дърпам от огъня и слагам щипка сол и разбърквам. Изваждам ги в чиния, а в същия тиган, доливам олио и запържвам първо лука за недна-две минути, а след това и останалите зеленчуци.

                             

Накара прибавям и измития и отцеден ориз, който запържвам със зеленчуците за още една-две минути, така че да го хване мазнината и да стане по-лъскав. Прибавям сол и около половин супена лъжица сладък червен пипер, тъй като този гювеч е с блед черен цвят. Оставям на вас да прецените каква степен на пипер ви харесва, защото все пак за вас ще си готвите :) 


Накрая прехвърлям ориза и гъбите в подходяща тавичка и заливам с около 600 мл вода или  зеленчуков бульон, ако имам такъв.

                             

Пъхам да се пече на 180 градуса за около 30 минути. 
При поднасяне поръсвам с прясно накълцан магданоз, за да се разнесе това невероятно свежо ухание, което обичаме :) 


Оставате за ден италианския тип ризото и се насладете на един нашенски славянски гювеч, който така ще ви напълни стомаха и душичката, че ще искате да си го приготвяте все по-често. За ваш късмет ястието е много лесно, така че защо да не го правите?!


Аз отивам да си сипя една чинийка за обяд, а ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:



Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


Ама, че вкусно........Опитайте и вие!

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...