понеделник, 3 декември 2018 г.

Коледни бисквити "Ангелчета" / Christmas Angel Cookies


Преди да кажете, че нямам спирка тези дни ще ви изпреваря и ще кажа, че си знам. Кухнята работи нон стоп, с това число бойлера, печката и всички видове дребни уреди, които могат да ми послужат за да забъркам поредното изкушение. От сега усещам как от ЧЕЗ потъркват доволно ръце и се облизват заради предстоящата ми сметка. Е, халал да им е както се казва. 

Аз ще се опитам да ви внеса коледно настроение, пък било то и да трябва да спестя от подаръци тази година. Знаете, преметите са временни, а  спомените - вечни. А забелязала съм, че храната остава едни от най-ярките спомени. Когато някой разказва за място където е посетил, не пропуска да отбележи каква вкусотия е опитал с такива детайли, че досега не съм чувала толкава епитети за нито една архитектурна забележителност, Какво да се прави?! Такава сме си ние хората. 
Не случайно се казва, че човек може да забрави какво си му казал, но никога как си го накрал да се почувства. А харната те кара да чувстваш и отвътре и отвън. Първо с вида си, а после с вкуса си. 
Ето защо полагаме толкова усилия да я представяме по най-радващия окото начин, за да може да ни зарежда положително още преди да сме я опитали. Днешната ми рецепта отново е на коледна тематика ( чИ как иначИ) и е част от рецептите, които приготвих за и с приятелите си от Др. Йоткер

Те предлагат чудесна алтернатива на продукти, които могат да спестят времето и разходи, а какво ще използвате вече пък е въпрос на вкус. Аз ще си изкривя душата ако кажа, че винаги ползвам домашни кремове или не посягам към някои от три-минутните им кремове понякога в пристъп на захарна трeска. Разбира се, като с всички неща свързани с мен, вярвам че блогът трябвa да е полезен за всички хора, с различни финансови възможности, умения, време и разбира се достъпност на продуктите и място за работа. Ето, защо днес ви предлагам едни много вкусни, аромати и опредено грабващи окото бисквити "ангелчета", които вярвам, че зарадват всеки един, който ги опита или на който ги подарите. Ето и рецептата :) 


Съставки
за рецептата Коледни бисквити „Ангелчета”
 За основното тесто:
600 г пшеничено брашно
250 г масло
200 г захар
1 бр. яйце
2 ч.л. бакпулвер Dr.Oetker
2 - 3 капки есенция ванилия Dr.Oetker
3 г сол

За тестото още:
1 пак. Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
½ пак. захар с лимон Dr.Oetker


Украса:
1 пак. цветни захарни шрифтове Dr.Oetker
2 пак. захарни звезди Dr. Oetker
1 бр. белтък (бял айсинг)
200 г пудра захар (бял айсинг)
2 - 3 капки лимонов сок (бял айсинг)
20 г Звезден дъст (брокат)

 Преди да премина към рецептата, врявам, че някои от ва смогат да с епоинтерсуват за формата - закупих я от Кауфланд като единична бройка. Предполагам може да я намерите и на друго място.


 С миксер разбиваме мекото масло със захарта на пухкав крем. Прибавяме яйцето, което също е на стайна температура и аромата. Накрая прибавяме малко по малко от сухите съставки - брашното, бакпулвера и солта.

Разделяме тестото на две равни части.


Към едната прибавяме портокаловите корички и лимоновата захар, което ще бъде тестото за ангелите. (Другата част от тестото правим в друг вид бисквити, които ще ви покажа тези дни :))


Всяка една част от тестото доомесваме с още малко брашно (ако е необходимо), така че да може да се разточи. Изрязваме фигурки за сладките


Печем сладките в предварително загрята фурна на 170 градуса в тавичка, застлана с хартия за печене на дъното.
Печем сладките за около 6-8 минути, докато порозовеят краищата леко.


След като сладките изстинат, ги рисуваме с бял айсинг, направен като разбиваме белтъка с малко по малко от пудрата захар, докато получим бяла смес, която се точи леко. Овкусяваме с няколко капки лимонов сок. Прехвърляме в пош и започваме да рисуваме сладки.


Белия айсинг използваме за украсата на ангелите, като по него залепваме от захарните звездички, а жълтия шрифт използваме за крилата, като полепваме по него ядлив брокат, по желание. ( броката може да закупите от сладкарски магазини ( аз го правя онлайн) или да замените с кристална захар, която също мое да оцветите с боички :) ) 

Пожелавам ви усмихната и продуктивна седмица, а аз ще продължавам да ви изкушавам :) 


 Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

неделя, 2 декември 2018 г.

Панетоне / Panettone


Всяка година по Коледа в магазините се появяват едни лъскави и изкушаващи кутии с италианско панетоне, къде със стафиди, къде с крем, къде с шоколад и аз само се облизвам, ли облизвам. Изглеждат толкова елегантни, опаковани като подаръчета и винаги си казвам, че искам да се опитам да направя истинско панетоне. За някои, българският козунак е по-вкусен, но аз пък си така, плюскам интернационално - обичам гръцка баклава, немска гъска, белгийски шоколад, италианско панетоне и накрая мога да се поглезя и с един български тиквеник. 

Всяка рецепта крие своя чар, пък колкото и да си приличат, толкова и се различават. И докато се чудех коя точно рецепта да изпробвам, в едно нещо бях напълно сигурна - за италианска рецепта ще ползвам италиански продукти. Не съм го  измислила аз, да знаете. Един италианец в Норвегия ми го каза преди време : "Абе и най-простата наша манджа да искаш да направиш, ако искаш да има същия вкус, и доматите и брашното трябва да са италиански."
 Аз все по-рядко гледам да изневерявам на този съвет и тогава гледайте какъв майстор станах. Добре, че вече си имам приятелите от Вера Италия, които ме снабдяват с хубави, италиански продукти.


Целия месец декември ще има всякакви промоции там и ето аз се възползвах от няколко чудесни продукта, които искам да ви покажа и да ви разкажа. На първо място за истинско панетоне ни трябва хубаво брашно манитоба, което си поръчах и мога да ви кажа, че разликата се усеща веднага. Такова стегнато и хубаво тесто не съм правила за секунди, на ръка, без да трябва да доливам вода или нещо друго - рецептата е просто едно към едно, а брашното магия. Спрях се разбира се и на италианска рецепта в която се ползва смес от два вида брашно, като манитоба е по-твърдо и се ползва за такива печива. Отново се доверих на бирената мая, която имах от предния път у дома, пък и самата рецепта беше с такава.  Купих си и специалните формички за панетоне, които са много по-стабилни от тези, които съм виждала по нашите магазини и не се омазниха грам при самото печене. 


Накрая завърших коледния си шопинг от любимото магазинче с една картонена кутия - къщичка, която може  да видите също на снимките. Може да е напълните с домашни лакомства или подаръци, с лампички за декорация, децата могат да изрисуват и да играят с нея, а е толкова твърда и здрава, че не съм си представяла да има толкова здрав и хубав продукт от картон. Сърцето ми се разтупа като си видях италианските подаръчета и веднага се запътих към кухнята, където за нула време спретнах едно наистина, ама наистина супер вкусно и италианско панетоне. А ето как го направих :

Необходими продукти:
250 мл вода
50 г олио
40 г меко масло
100 г захар
10 г сол
2 жълтъка


По желание за плънката: 
стафиди в ром
шоколадови капки
портокалови и лимонови корички
1 ч.л. масло


Започваме като замесваме тестото. За целта пресяваме брашното в подходящ съд и правим кладенче. Слагаме всички сухи съставки, мая, олио, захар, и по ръба на съда солта. 
Изливаме в кладенчето хладката вода.

                     

Добавяме жълтъците и мекото масло и започваме да месим на ръка, оформяйки влажно, но по-твърдо ( усеща се от брашната) тесто, което не лепне.


Това е моментът, в който може да добавите лимонови и портокалови корички - от пакетче или пресни, но колкото по-фини, толкова по-добре според мен.
Оставяме тестото да втаса на топло, покрито с кърпа за около час- два, като аз го спуках и обърнах един път, за това време и го оставих да се надигне пак.

                   

Когато тестото ни втаса, го слагаме на масата и разпределяме в него отцедените стафиди, които сме накиснали в тъмен ром ( аз го правя от предната вечер) и една -две шепи шоколадови капки.
Количеството и вида на плънката зависи от вас и вашия вкус, но това за мен е любимата ми комбинация.


След като замесим тестото, така че плънката да се разпредели на всякъде в тестото, го оформяме на топка и го слагаме във формата за панетоне. Не я мажа с олио или нещо друго. Покриваме сладкиша с кърпа и оставяме да втаса на топло още веднъж.


След като бухне, правя разрез отгоре на кръст и в средата слагам чаената лъжичка масло. Може да решите да намажете панетонето с яйце, да го поръсите с бадеми или захар, но аз го пекох така, тъй като имах друга идея за заливка :) 
Печем на 180 градуса за около 40 минути.


След като сладкишът се изпече го поръсих с пудра захар, а малко по-късно направих и заливка от шоколадов ганаш и поръска от бадеми. Стана просто чудесен.


Препоръчвам ви да използвате тези формички, ако ще правите домашно панетоне, като ако се чудите от къде е малкия джуджан, който наднича от снимките, също няма да сбъркате - купих го от тук. ( Имам слабост към глупавите играчки с пиянско-голям нос :) ) 


Дали ще използвате тези брашна или ще се доверите на българското е ваш избор, като вярвам, рецептата ще се хареса и в двата варианта. Аз обаче съм силно впечатлена от разликата в текстурата на самото тесто и нямам търпение да приготвя и български козунак с него. :) 

Един такъв сладкиш е достоен подарък за предстоящите празници, защото е направен ръчно и лично, няма да заеме много място в дома ( а само с стомасите :) , а има и кутия в която да го поднесете.
Надявам се моите идеи за празника да са ви полезни, и ако не ги изпълните изцяло, поне да ви вдъхновят и да ви заредят с много положителни емоции. Благодаря и на любимото ми магазинче, което винаги ми носи късче от любимата Италия, но и редовни намаления и винаги подаръче с поръчката. 
Добър апетит! 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!




събота, 1 декември 2018 г.

Шах-матна крем торта / Pudding Chessboard Cake

 

Празничният сезон настъпи! Йеееей!!!!! Вече официално мога да парадирам с коледното си настроение, без да се притеснявам от гринчовците около мен, които са вечно кисели. 
Кисели, кисели, но и те не отказват вкусотийки. То пък кой е такъв будала?!
 И най-замръзналото сърце може да се разтопи под звуците на  "Лешникотрошачката" на Чейковски, около него да се носи аромат на мандарини, канела, топли печива и горещо какао. Светлинките на прозорците и по улиците приковават вниманието ни, дори да сме забързани и малко, детско, макар и позабравено гласче в нас ни нашепва " Ех, колко е хубаво".
Аз разбира се, за да съм ви възможно най-полезна започнах с рецептите от предния месец и сега ако знаете какво ви чака. Един месец с рецепти всеки ден ( е, може  да пропусна някой), коя от коя по-вкусна, по-тематична и разбира се оригинална и идейна. 
Преди дни ви погъделичках любопитството с поста си в моята страница във фейсбук, където ви анонсирах съвместната ми работа с една от най-обичаните ми марки Др. Йоткер. Не веднъж съм ги ползвала в рецептите си - виждали сте ги в снимките. Този път обаче решихме да ви изненадаме с няколко рецепти, които може да видите и на техния сайт тук, а малко по малко и на моя блог. Реших да открия сезона празнично, както повелява, с торта. Все пак е събота и даже може да решите да си я направите, като повярвайте ми, ще стане много бързо.  Представям ви изкусителната торта шах-мат, този път с крем с вкус на карамел.



Още по-лесна за направа с готвите пудинги, а тук печем само един блат, което просто спестява времето за готвене на половина.  Още по-мързеливите от вас, може да я направят и с готов блат от магазина, така че въобще да не им се налага да пекат, но лично аз обожавам най-вече вкусът на домашния такъв. Не може да се сравни нищо  с уханието, което ще се разнесе от кухнята, затова нямам против да отделя 20 минути :) Но стига съм ви опявала и навивала, ето и самата рецепта:


Необходими продукти:

За блата:
4 бр. яйца
200 г захар
2/3 ч.ч. пшеничено брашно
1/3 ч.ч. какао Dr.Oetker
½ пак. бакпулвер Dr.Oetker

За крема:
1 л. прясно мляко
2 пак. оригинален пудинг карамел Dr.Oetker
8 с.л. захар
2 пак. желатин Dr.Oetker

Допълнително:
1 пак. Крем Оле шоколад Dr.Oetker
400 мл прясно мляко

Украса:
1 бр. Овесена закуска с шоколад Dr.Oetker

ч.ч.=200 мл
 
 За блата

Разбиваме яйцата и захарта на крем. Прибавяме постепенно и смесените сухи съставки, докато получим хубава еднородна, шоколадова смес. Изсипваме във форма за торта с намаслена хартия за печене на дъното и тупваме съда един път в масата, за да се изравни сместа.

                   

Изсипваме във форма за торта с намаслена хартия за печене на дъното и тупваме съда един път в масата, за да се изравни сместа.
Пъхаме да се пече блата в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30 минути. Печем до суха клечка и охлаждаме напълно.


За крема

Докато блатът изстива, приготвяме крема. Накисваме желатините според опаковката. Слагаме три-четвърти от млякото да се свари на котлона, заедно със захарта. В подходящ съд смесваме съдържанието на пакетчетата на пудингите с останалото мляко. Когато млякото тръгне да завира, прибавяме пудингите и бъркаме енергично, докато кремът се сгъсти. (Съвет: може да ползвате смесица на кремове: един карамел и един сметана, два карамел, един карамел и един ванилия и т.н)

Дърпаме крема от огъня и прибавяме набъбналия желатин. Разбъркваме го добре в крема, за да а се разтвори напълно.

 Изваждаме блата от формата, махаме хартията и разрязваме блата на на шест концентрични кръга, с дебелина около 1 см.
Взимаме първия, третия и петия кръг и ги разпределяме отново във формата за торта, на мястото от където са си в блата. Запълваме дупките с половината от крема. Върху улеите където има крем, слагаме останалите части на блата - втори, четвърти и шести кръг . Отново запълваме празните места, като слагаме останалата част от крема. Оставяме тортата да се изстуди и втвърди.


Завършваме с пласт разбит според указанията на опаковката крем Оле шоколад и



поръсваме с овесена закуска Dr.Oetker Шоколад. Последната част от украсата е коледните бисквити „Звездички”. Рецептата за тях също може да видите в сайта на Йоткер.



Последното допълнение с овесената закуска с шоколад ми хрумна веднага щшом видях пакечтето, а съчетаниетос крем-тортата е просто магическо:) 
Трябв ада го опитате опитате и вие!



Аз преминавам към рецептата за утре, която също ще ви накара да захапете компютъра, телефона или какъвто там дивайс ви служи, защото нямам време. 

Ето ги, празниците се задават.

 Ааааа, колко съм ентусиазирана :) 



 
 Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...