понеделник, 5 ноември 2018 г.

Катино мезе със соев сос / Katino meze - Traditional bulgarian dish from Bansko


Зима иде и ако татко ви не маа` пръжки с лук, то най-вероятно топи `лебеца в соса на катиното мезе. Или поне ако е от пиринския край и по-конкретно Банско. Днес ще ви съблазнявам с една от най-обичаните рецепти от българската кухня, за да ви напомня, че макар слънцето навън да пече, това да не ви подвежда, за изолация трябва да помислите и на прозорците и на кокалите. Последно време кой като видя настинал, все е слаб, бе!!! Тука има нещо! 
Тия диети умориха народа значи, затова по-добре си му седнете да си хапнете едно вкусно, месно ястие, па си му сипете чаша червено вино и се подгответе да живеете до сто. Тя баба ми и попарата с червено вино я е яла, а ние тук ще говорим за здравословно хранене. Няма по-здравословното от домашно приготвено, с много любов и да ти е кеф на душата. С колкото повече хора го споделиш, по-малка е вероятността да да преядеш и това също е добре. Животът е да е живее, а щастието e да се споделя, затова и аз искам да ви посъветвам да го направите точно така. 


Едно от нещата, които ме усмихна напоследък бе Ани Йорданова, една от моите приятели-читатели, която ме зарадва в много мило писъмце Дойде ми като забравена петoлевка в стари дънки - неочаквано щастие баш на време. Усетила ме е някак, че зад неспирния ми оптимизъм и разговорливост се крие един човек, борещ се с доста големи затрудения в момента и решила да ме подкрепи по най-добрия начин, с няколко рецепти в конкурса на Кикоман, за който ви говорих тук. Наистина няма по-добра новина за мен от тази, защото си мислих, че покрай многото задачи не ми оставаше време да ви запозная с голямото разнообразие от възможности за използване на соса и вече си мислех, че ще видя награда през крив макарон.
 Нейната подкрепа обаче освен много усмивки ми даде и нови сили и ето, че се завръщам с още една чудна рецепта за традиционно българско ястие, но този път със соев сос. Това кръгът на инспирирането е просто като магия - ти го правиш за някого, той за друг, той пък за трети и накрая пак стига до теб. 


И така, време е да преминем към рецептата:
Необходими продукти:
Около 400 г свинско месо 
100 г гъби
1-2 глави лук
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. доматен пюре
1 с.л. соев сос Кикоман
черен и червени пипер 
сол
магданоз
олио

Започваме като нарязваме свинското на средно големи парченца. Подготвяме и останалите продукти - нарязваме гъбите и лука. Ако обичате повече лук, сложете две по-големи глави ;) 

                    

В тиган загряваме олио, колкото да облее леко дъното и изсипваме месото. Запържваме  месото от всички страни, докато побелее, а след това прибавяме лука и гъбите. Прибавяме подправките - солта, червения и черния пипер, като червения е повечко, соевия сос и лимоновия сок. 


 Добавяме вода, колкото да облее продуктите и оставяме ястието да заври, а след това намаляваме температурата и оставяме да къкри на слаб огън, под капак или фолио, докато месото стане крехко, а сосът се сгъсти. Малко преди да е готово прибавяме и доматеното пюре, като то не е задължително и може да го пропуснете, но сосът става по-плътен и наситен като вкус.


Сервираме ястието поднесено с накълцан магданоз, като често се сервира в гювече или понякога с поръска от кашкавал.



 Соевия сос придава един много приятен солен завършек, а ако искате да си спестите лимоновия сок, може да ползвате направо Понзу сос, който е соев сос с лимон. Аз не можеха да спра да ям, даже докато снимам, защото уханието, което се разнася е просто неописуемо.
Няма нищо по-вкусно от това да си хапващ горещо, ароматно месце в студените дни :)


Обещавам ви още много вкусни рецепти още тази седмица, а ако искате да ме подкрепите в надпреварата на блогърите с Кикоман, срокът е 14 ноември, а всички правила и важни препратки към играта мое да видите тук.
Аз ви оставям да обядвате и се захващам със следващото предизвикателство - да избутам работната седмица без нервна криза :) 

Усмихнат и слънчев понеделник, приятели!


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


петък, 2 ноември 2018 г.

Мини джоб-сандвичи / Pita pocket sandwiches


Новият месец започна и то въобще не така както си го мислех аз. Бях си подготвила едни супер топли, ароматни, къкрещи по-зимни ястия, които да ви изкушават в студените дни, но ето че началото ноември се оказа по-топло от самото минало лято. Излизаме си навън по тениска и  якето го мъкнем ей така, колкото да ни тежи в ръката или да го наметнем едва привечер. Не, че има нещо лошо в хубавото време, разбира се. Слънчевите дни ни дават възможност да се насладим на все още пъстрата есенна картина, а последния път даже ме накара да спра на централните стълби на площада и да се полюбувам на огнено жълтите дървета пред общината. Клик! Още една ментална снимка за бъдещите мрачни дни, която да ми напомня, че есенната все пак е хубав и гушкав сезон. И наистина е такъв! 

Ето, например събота и неделя наближават, а това е прекрасно време да прекарате със семейството. Навън е все още чудесно за разходки сред природата, а дори и да решите да останете у дома и да играете на семейни игри, пак ще е хубаво да имате нещо за хапване под ръка. Затова и реших, нищо, че е петък и обновено ви предлагам нещо сладичко, да ви предложа едни чудни сандвичи за закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря и среднощно хапване. Вече се отчетох с тортичка тази седмица ( тук) , затова и с чиста съвест ще ви гощавам със сандвичи. 



И моля, може да ставате от масата, защото този сандвич е удобен да се хапва в движение, няма да прави трохи ( баба ще е много доволна) и опредено ще впечатлите всяко гадже, ако извадите сандвич- джоб от джоба си. 

Рецептата е доста простичка и за целта може да ползвате всяко любимо ваше тесто за хляб, но аз ще ви предложа моята. А ето я и нея :

Необходими продукти:
300 мл хладка вода
1 бр. яйце
1 пак. суха мая ( 7 г)
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
60 мл олио
1-2 с.л. кисело мляко

Още:
сусам
жълтък
масло и олио


Пресяваме брашното и прибавяме около две-трети от него в кулата на миксера, която е с бъркала за тесто ( вие може да го замесите и на ръка). Правим кладенче и прибавяме останалите продукти, като солта прибавям по ръба на съда. 
Пускаме миксера на функция за месене и прибавяме малко по малко от останалото ни брашно, докато тестото започне да се отделя от съда и се оформи на топка. Може да добавите още малко течност - вода / олио ако е необходимо или брашно.

                           

Готовото тесто поставяме в намаслена с олио купа и оставяме да втаса във фурната на 50 градуса,покрито с кърпа или стреч фолио.

След като тестото удвои обема си, го изваждаме на плота и го разпределяме на топчета с големина като за топка за пинг понг. Имайте предвид, че този размер е за мини джобчета и ако искате по големи, като за дюнер например, е добре да направите топките като топче за тенис :) 

                           

Взимаме едно топче и го разточваме на кръг, като за мини-джобчета 20 см диаметър са достатъчни. Намазваме го с предварително разтопено и смесено с 1-2 с.л. олио масълце - около 50 гр. Гледаме да не мажем по краищата ( Тези съвети следвах от Йоли
Превиваме веднъж и слагаме хартия за печене в единия край за разделител ( На снимката не се вижда първото парче вътре, тъй като е мъничко, но после се поправих), намазваме още веднъж и поставяме второ листче и свиваме отново. 

                            

Накрая изглежда ето така, като имаме две листчета за разделители, за да ни е по-лесно после да пълним джобчетата. На снимката може да се ориентирате и колко са големи тези джобчета предвид размера на ръцете ми. :) 
Готовите сандвичи редим в тава, застана с хартия за печене и оставаме да втасат 15-20 минути на топло или докато правим втората част от сандвичите. 
Пускаме фурната да загрява на 200 градуса. Преди да ги пъхнем да се пекат, намазваме отгоре с леко размит с вода жълтък и поръсваме със сусам.

                             

Печем джобчетата за около 15 минути във фурната, докато придобият хубав, златист цвят. 


Съветвам ви да не ги правите твърде тънки, за да не получите много сухи сандвичи, но пък и е важното да има къде да отиде плънката. Аз направих студени сандвичи със зеленчуци и колбас, които освен чудесна закуска, са идеални за всякакъв вид партита, рождени дни, кетъринги и въобще хапване на крак.


Ще се радвам да ги опитате и да ги харесате най-вече, а аз се отправям към следващата доза предизвикателства в кухнята.

Усмихнати и слънчеви почивни дни, приятели - читатели! 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


сряда, 31 октомври 2018 г.

Призрачна шоколадова торта за Хелоуин / Spooky chocolate halloween cake


Чак не е за вярване, че успявам да готвя и пиша рецепти, при  цялата лудница, която се вихри около мен, а на всичкото отгоре успях да настина и въпреки това публикувах цели 13 рецепти този месец. СлучаЕност - не мислА! :) Всяко нещо се случва с парична и вярвам, че здравия труд се отплаща, както и позитивната нагласа към живота. Вярно, понякога не можем да кажем на черното бяло, пък и прекаления оптимизъм понякога граничи с глупост, но човек трябва да осъзнава своята смъртност и да си даде сметка, че твърде за кратко е на тази земя (или поне в тази си форма) за да взема нещата толкова на сериозно и затова е добре да се наслаждавана всеки миг. 

Такъв е за мен празникът Хелоуин, който все повече хора по света честват, не само заради факта, че сме една голяма мутикултурна общност и голяма част от нас живеят поне веднъж - два пъти в живота си в чужбина, а други и цял живот. Децата им растат в други страни с тези нови традиции и рано или късно ще бъдат донесени и тук, както се е случвало с други преди това. Укорителните коментари под моите публикации посветени на празника не липсват всяка година, но лайковете са повече, макар и доста по-тихи, защото всеки знае, че макар "лошотията да е по-гръмка", доброто побеждава накрая. 

Аз затова и не се впрягам вече когато се случват подобни прояви, каквото и както да наричат и мен и творенията ми, защото се убеждавам в едно - всеки демонстрира това, което носи в себе си. Аз предпочитаем да превърната тъмнината и страха в нещо весело и забавно, отколкото да се крия в тъмни доби, страхувайки се от дявола и биейки се в гърдите си с правоверие.


 Мъчно ми е,че голяма част от нас маскират невежеството си и подтиснатата детска фантазия зад чисто родолюбие, което би трябвало да се проявява много повече в гражданската им позиция относно много по значими неща като социална политика и избор на правителство. Уви, преди време тази българска черта ме накара да напусна страната, но сега, пораснала и поумняла си давам сметка, че революция не се прави за един ден и всеки един от нас може да бъде гласът на промяната, а той е умерен, тих, работлив и неуморен. 

Такава бях и аз този месец, когато успях да затворя една голяма глава от живота си завинаги. Продължавам напред, с още по-големи идеи, повече сили за работа и огромно желание да донеса колкото може повече усмивки на хората, които ги търсят и знаят, че могат да ги намерят само ако бъдат самите те такива. Нека бъдем мили един към друг и да вършим добро. 
Аз днес например ще зарадвам малките сладурани, които никога няма да се страхуват от призраци след тази вкусна торта, която съм им спретнала. Много шоколадова,като моята е във вариант за по-големите, използвайки кока-кола и кафе в блата, за да ни държи пенсионерските задници будни до полунощ. Вие може да замените течността с друга, но всичко останало за рецептата ще ви напиша по надолу. Хайде да се захващаме за работа. Ето я и нея:

Необходими продукти:
За блатовете: ( 20 см диаметър)
4 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кока-кола ( може да се замени)
1/2 пак. бакпулвер
1/3 ч.ч. тъмно какао
1 ч.л. кафе ( по желание)
1/4 ч.ч. олио

За крема:
300 мл течна сладка сметана
2-3 сл. тъмно какао

Заганаша:
300 мл течна (сладка) сметана
250 г тъмен шоколад


Блата го направих на око този път, тъй като имах една останала кола от гости, които пият газирано и реших да я изразходвам. Блатът ви е познат от тук, макар наистина да го направих по спомен, слагайки продуктите както ми дойде, знаейки каква консистенция очаквам накрая.
Като за начало разбиваме яйцата и захарта на крем, като измерителната ми чаша е 200 мл.
След това прибавяме течните продукти като олиото и коката кола. Газираното може да замените и с мляко или друга течност по желание.

                             

След това прибавяме сухите съставки, пресяти една по една или пък ги смесете в купа предварително и ги прибавяйте на порции, докато бъркате с миксера. 

                             

Получаваме средно течна смес, която разпределяме в три форми за торта с диаметър 20 см. Ако са алуминиеви сложете само малко олио на дъното, но за още по-лесно изваждане може да сложите и кръг хартия за печене.
Печем блатовете в предварително загряна фурна на 170 градуса до суха клечка или за около 30 минути. Оставяме ги да се охладят напълно и изваждаме от формите.


                            

През това време разбиваме добре изстудената сметана с какаото на твърд крем и приготвяме ганаша.
За него не е нужно да ползваме точно сладка сметана, но ако така и така ще купувате кутия сметана, реших да не ви затруднявам, особено ако като мен ползвате черен шоколад за ганаша. Начин за приготвяне на ганаша може да видите тук.


Сглобяване на тортата: Слагаме първия блат, шприцовам два концентрични кръга сметана и една точка по средата от сметаната и запълвам с ганаша образувалите се каналчета. Тези от вас, които харесват по-сочни торти могат да я сиропират със сок от компот или захарен сироп.


 Повтаряме процедурата с другия блат и завършваме с третия. Ако се налага, изрванете ги с нож като ги изрежете леко. Аз винаги ги редя с дъното нагоре, тъй като то е по-равно като цяло. Измазваме тортата със останалата ни сметана добре. Може да я приберете в хладилника да стегне за около 15 минути или да продължите с ганаша няма проблем. Аз лично я прибирам, за да не ми се смесват двата крема отгоре като ги изравнявам с шпатулата.

                            

Изсипваме останалия ганаш като оставяме да се стече по страните на тортата и украсяваме с предварително направените целувки-призраци. Едва ли трябва да пиша отделна рецепта как да ги сътворите, тъй като за тях не ви е нужен дори шприц, а по здрава торбичка, чието връхче да отрежете. Призраците нямат нужда от перфектна форма и са идеални във всякакви такива. Остава само да им нарисувате окичи с малко черна хранителна боя или ако нямате размито  - тъмно какао.


 Тортата ни е готова и за снимане и за ядене :) 


Едва ли може да се каже нещо лошо за такова количество шоколад, затова просто ще ви оставя да си напълните очите, а ако се амбицирате, може да си я направите и днес -става сравнително бързо, а рецептата е една от най-лесните.



 Пожелавам ви една слънчева, усмихната и много весела сряда, а довечера излезете като хора със собствено мнение и си живейте живота, така със сигурност ще уплашите някого ;) 
Прекрасен ден, приятели! 

 
 Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...