понеделник, 20 август 2018 г.

Вита торта с череши и честит рожден ден на мен! / Chocolate and cherry vertical layer cake


С една година по-голяма, но с нито една по-мъдра :) Е, осъзнаването на това колко малко знаеш за живота като цяло си е мъдрост сама по  себе си така, че явно вървя в правилна посока. Така се чувствам на тазгодишния си рожден ден, който ще остане знакова за мен по ред причини. Животът ми с промени изцяло през последната година, а сега ми предстоят още по-големи промени в личен план изискващи целия кураж, целеустременост, неуморност и позитивизъм на който съм способна. 
И макар в сърцето си все още да съм малко изплашено дете, на лицето ми грее онази свенлива усмивка, която заучаваш едва след като се научиш да приемаш живота и изпитанията му такива каквито са. Вярвам, че всичко, което се случва ще е за добро и дори и в в дните, в които не го вярвам много много. Но едно нещо знам със сигурност и това е, че докато си жив, винаги има шанс да ти се случи нещо хубаво. И рождените дни са за да ни го напомнят. Да отбележим по някакъв начин появата ни на този свят, което само по себе си е било малко чудо и животът не винаги е само борбата и трудностите, върху които се фиксираме. Той е и хубавите моменти, слънчевите дни, шумът на вълните, уханието на кафе, летния дъжд, цветните конфети, милите думи от приятели, усмивките и топлите прегръдки. Той е и вкусната торта, пъстрите цветове и греещата светлина на свещичките. Той е малките радости, които трябва да носим по-често в сърцето си, отколкото тревожните мисли.

Сигурно и вие сте имали година, в която сте решавали, че няма да чествате най-линия си празник, а идеята да си правите торта дори не ви е минавала през главата. Приемете един съвет от мен - не подминавайте този ден. Не оставяйте телефона да звъни, защото не ви се говори с никой и не ви се приемат поздравления. Не пропускайте възможност да усетите любовта на хората и да чуете хубави слова, посветени на вас и пожелания, които макар и само на думи имат силата да ви накарат да се почуствате като най-големия щастливец в този момент.

Не пропускайте да чуете гласа на онази леля, която ви се обажда само на този ден, а не сте виждали от години, да поздравите с празника и майка си и да я помолите да ви припомни историята за вашето раждане, което макар да е било трудно за нея, сега си го припомня с усмивка.
Не пропускайте да вдигнете наздравица, да си пожелаете нещо хубаво и да си хапнете нещо вкусно във ваша чест.  Торта - добър избор. Домашна торта - най-добрия избор! Дори, ако трябва да е супер мъничка, която моята днес.


Тортичката, която си направих освен дребничка, и е пълна импровизация, което сътворявах в движение, без да знам какво ще излезе накрая. Реших, че няма да се напрягам дори, ако накрая се наложи да ям с лъжичка, но ще майсторя в кухнята като децата както рисуват - без да се притеснявам за правила и очертания. Включих любимите си вкусове, маскарпоне, плод шоколад, всичко това завършено в закачливо и тематично за лятото оформление. 
От сега казвам, че може да ползвате и други плодове, но на мен ми харизаха една щайга огромни, гръцки череши, тъмни и черни като блек метъл обложка и бяха идеални за мен..ъф корс.
Но ето и самата рецепта:

За блата:
5 яйца
5 с.л. брашно ( или 50:50 брашно/ какао) 
5 с.л.захар

За крема:
250 г маскарпоне
250 мл течна сладкарска сметана
( пудра захар на вкус)

Още:
2 ч.ч. череши ( или друг плод)
2/3 ч.ч. захар
350 мл течна сладкарска сметана
шоколадов ганаш
вафлена фунийка за сладолед
захарни пръчици  

Започвам като приготвям първо блата. вече правя обикновения пандишпан със затворени очи и няма как да сбъркате направата му, защото той е колкото яйца, толкова и лъжици брашно и захар. И да - няма набухватели. Важното е да запазите въздушността на белтъците. Тук обаче направих шоколадов блат, затова замених половината брашно с тъмно какао.
Описвала съм много пъти процеса по който правя пандишпан, като например тук, затова сега ще съм по-кратка. 
Отделяме белтъци и жълтъци, като съда на белтъците трябва да е напълно сух, без капка вода, тъй като няма да се разбият добре. Разбивам първо белтъците със захарта на твърд сняг, а през това време смесвам какаото при жълтъците. ( Ако се налага добавям и малко от белтъка), като целя да си направя една смес като за течен шоколад. 
Забелязала съм, че така по-идеално ми се интегрират съставките в блата и нямам бели петна, за разлика от традиционното смесване на белтъци и жълтъци.

                             

Намалявам скоростта на миксера и прибавям малко по малко от шоколадовата смес към белтъците и те започват да се боядисват в кафяво, но запазват и цялата пухкавост. След това изключвам миксера и пресявайки прибавям и брашното, на ръка, бъркайки бавно и внимателно, най-добре с телена бъркалка.



Изсипвам блата в тавата на фурната ( приблизителни размери ), като преди това съм я покрила с леко намаслена хартия за печене. ( аз имам силиконова за многократна употреба, да не се чудите защо и тя е блек метълска :))
Пека блата на 150 градуса за около 15-20 минути, а след това оставям да се охлади напълно, но постепенно.

                     

През това време поставям почистените и измити, все още влажни череши и захарта в касерола на котлона и ги оставям да поврат, докато омекнат. Може да добавите малко вода, ако плодът не е много сочен, но целим да получим консистенция на бързо домашно сладко.
Оставяме да изстине и през това време разбиваме течната сметана. Дали ще ползвате подсладена или не е въпрос на избор, но е важно да става за разбиване на крем. Аз ползвам по-често растителна, за да избегна пресичане на крема в случа, че я пребия. Към сметаната прибавям малко по малко от маскарпонето ( на стайна температура) и после слагам пудра захар на вкус, докато се доближи до сладостта, която желая. Аз не обичам много сладки торти, затова го оставям по-свеж, тъй като ще го комбинирам и със сладкото.

Разделям блата на две или три равни ленти, които намазвам с крем, а отгоре разпределям от черешите.
Аз избрах да бъде на две ленти и така тортичката стана малка като диаметър ( около 16 см) и по-висока. Ако искате да е малко по-ниска и широка, го разделете на три.

                          

Навивам първата лента на руло, после прехвърлям върху втората и завивам на спирала. Поставям вертикално в чиния и измазвам с още малко крем. Може да остане част от крема - не го изхвърляйте. Оставам тортата да стегне за един час в хладилника, а след това правя крема за измазване. 


Разбивам сладкарската на крем (ако не е подсладена, добавете малко пудра захар ) и прибавям от останалите ми череши, които съм пасирала преди това. Количеството е отново на око, тъй като аз исках да постигна естествен розов цвят - без изкуствени оцветители и с нежно ухание и сладост на череши.
Третия компонент е украсата от "сладолед". Аз направих моя от малко стар шоколадов блат, който имах замразен във фризера. Обикновено замразявам разни изрезки и ги ползвам за такива цели, но вие може да ползвате просто кекс, стар сладкиш или да си направите смес за сладък салам от бисквити. Подобни рецепти има много в нета, а и дори в моя блог, затова не смятам да удължавам рецептата излишно - вярвам, че ще се справите :) 
Към стария блат добавих масло и течен шоколад и оформих топче, което също оставих в хладилника да стегне.
               
                         
                        
Сглобяване на тортата:  Стегналата вече торта измазвам обилно с пухкавия, розов сметанов крем, към който освен пасирани череши, може да добавите и ако иамате останал от крема с маскарпоне. Измазвам от всички страни тортата. Отгоре и по средата слагам топчето, което също е стегнало добре.
Заливам с разтопен с шоколадов ганаш ( рецепта тук)  целия връх на тортата и накрая поставям вафлената фунийка.



Поръсвам с малко захарни пръчици или в случая топчици, а това предаде на тортата още по-сладурски елемент:) 
Още малко свежи черешки и листенца мента в основата и украсата е завършена.


Макар и пълна игра в кухнята и плаващи мерки, които ще притеснят по-педантичните от вас, тази торта се получи чудесна от първия път и се радвам, че се оставих на течението.
Понякога както в живота, така и в кухнята искаме да се презастраховаме като знаем точните мерки, но истината е, че много от красивите рецепти до ден днешен са се родили точно от такива експерименти и е добре да ги приемем като нещо хубаво.


Аз започнах да режа парчетата, затова заповядайте на масата.


Благодаря на всички роднини, близки, приятели и читатели, които споделят празника с мен, както и голяма част от ежедневието. За мен е голяма радостта да чествам този ден в компанията на всеки, които иска да се присъедини към виртуалния ми празник и погледне на нещата от красивата им, забавна и леко чудата страна! :) 

Честит рожден ден на мен! :) 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

четвъртък, 16 август 2018 г.

Сладки със сусамов тахан / Honey Tahini Cookies Recipe


Обичам да изпълнявам читателски желания и точно това ще направя днес! Бях обещала на един мой драг читател да му дам рецепта със сусамов тахан, така че да има поне още една идея как да го хапва. Веднага щом попаднах на тези сладки в блога на Дани, знаех, че са по моята част, още повече, че и моята майка похапва редовно сусамов тахан по здравословни причини.
Не само, че рецептата е толкова лесна за напарва, но става и бързо, а пък сладките са трайни. За тези от вас, които са свикнали захарта да им дава сладост, въпреки количеството мед, може да не ви се сторят толкова благи, но не е така. Имат си типичната сладост като на меденки, но се усеща и тахана. Както Дани, така и аз се спрях на ръжено брашно, макар следващия път да се опитам да ги направя и с кокосово - в безглутенов вариант.
Като за първи път обаче спазих рецептата дословно и така и така са здравословни, си купих от био селекцията на София мел.


Абсолютно същия вкус на онези купечки био -сладки, които ти ги продават в индивидуални опаковки, по около три лева бройката и може да си позволиш горе-долу една за целия ден. Аз ви призовавам да напълните бурканите, ако не сега, то идва есента, та чак до зимата. тази рецепта ще ви е полезна в месеците, когато ще решите, че все пак няма да прекалявате, нищо, че лятото е към края си.Но няма какво да ви увещавам, ето и рецептата:


Необходими продукти:
1/2 ч,.ч. сусамов тахан
1/2 ч.ч. мед
1/2 пак. бакпулвер
80 г млени орехи или бадеми
100 г сусам
1 ванилия

По принцип сладките са с бадеми, но аз имах орехи у дома и това ще ядем днес. Смелих ги набързо в бледера, а после добавих към тях и брашното, ванилията и бакпулвера ( може да замените със сода).
След това прибавям тахана и меда. 

                      

Омесвам меко, леко лепнещо тесто, като за меденки. Правя топчета с размерите на по-едра черешка и слагам в чинийка със сусама. Там и я сплесквам леко, оформяйки бисквитка, която редим в тава, върху хартия за печене.

                     

Задължително оставям малко разстояние между сладките, тъй като ще се надуят леко при печене.
Пъхам във фурната да се пекат на 170 градуса с вентилатор или докато порозовеят Хубаво е да ги извадите докато са още мекички.


Досега съм ползвала тахани главно за различни видове сосове и разядки, но определено ми хареса да ги включвам в десерти и ще потърся още полезни приложения в сладкарството :)


Аз ви оставям с тези вкусни хапки и ви пожелавам...


едни очарователни и усмихнати предстоящи дни! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




понеделник, 13 август 2018 г.

Чушки с доматен сос / Fried peppers with tomato sauce


Това ми се яде лятото. Никакви такива завиткани неща, ами най-обикновени пържени чушлета, които могат да ви накарат да се поспрете под съседския балкон, дори ако бързате много. Много разпознаваем аромат и опредено ухание на лято. Хубавото на тази лятна храна, че макар и пържена, може да си хапнете много зеленчук и пак да не се притеснявате за теглото. Е, друго е, ако ще гарнирате чушките отстрани със свинско, дюнер, половинка хляб и литър бира само за обяд. Така гаранции не мога да дам, но аз като един безкраен чушкояд, мога да ям чушки ежедневно, защото няма по-вкусно нещо на тази земя от тях. Вярвам, че този зеленчук е едно от уникалните творения на Господ и ни е пратен за да му се радваме във всичките му форми. Ако до тях зашия една залата от сочни розови домати "биволско сърце" или в случая един ухаен доматен сос, вярвам, че мога да постигна някакъв рекорд по брой изядени чушлета на едно сядане.


Определено не ми трябва месце за това ядене, но виж мога да си го гарнирам с малко сирене. Даже понякога топвам филийката в соса, редя отгоре чушки и сирене и просто става такава вкусна филия, че нищо чудно да ме видите часове по-късно с усмивка като на Жокера по улиците, ако не съм се сетила да се измия.  (Разбира се това е случвало само четири-пет пъти и само в два от тях срещах много важни хора)


Но няма да се бавим повече, време е за обяд така и така. Ако се захванете веднага, след 30 минути ще обядвате тази вкусотия, а ето и как става:
Необходими продукти:
чушки  и
домати ( може и консерва) - равен грамаж
сол/ захар
няколко скилидки чесън 
магданоз
олио

 Както виждате няма много точни мерки тази рецепта, затова и няма къде да сбъркате. Правите си го на вкус, като съотношението е хубаво да е такова, за да имате достатъчно сосче за чушките и обратното. Обикновено рецептите се дават за килограм чушки и толкова домати, но може и да послужи за ориентир 12 -15 броя чушлета и 4-5 по-големи домата. От толкова ми остават понякога и за похване студени от хладилника ( още едно предимство на това ястие - еднакво вкусно е и студено и топло)
Започваме като измиваме чушките и ги подсушаваме с кърпа. После разрязваме от средата до края по дължина, за да може да излиза сока им по време на пържене и да не пукат.







 Пържим чушките в загряно олио от всички страни, като от сега ви казвам - много си пръскат, затова си сложете шлем, кърпа на ръката или нещо друго. Това обаче е малък дискомфорт, спрямо резултата накрая.
различните сортове чушки са с различна дебелина и ще се пържат за различно време, но не бива да ги препържвате. Гледайте да ги парнете хубаво от всички страни, а отдолу да си останат месести.


Извадете чушките в чиния, а после в същата мазнина сложете да се запържи малко наситен чесън - 2-3 скилидки, или повече, ако искате по-силен аромат. Прибавете смлените на блендер домати, или пък от консерва / шише и оставете да покъкрят малко, за да се изпари водата от тях. Подправете с една чаена лъжичка захар и малко повече сол. Накрая прибавяме и накълцания магданоз - всичко е на вкус и може да опитвате и коригирате според желанието си.
Зеленчуците се сервират в голяма чиния, като отдолу слагаме черпак сос, нареждаме чушките и отгоре заливаме отново със сос.


Изключваме телефона, телевизора и тревогите в главата и сядаме да хапнем едно от най-обикновените, но и вкусния ястие на света!
Усмихната седмица, приятели!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 




Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...