сряда, 21 март 2018 г.

Веган кюфтета от червена леща и булгур / Red lentil and bulgur patties



Помните ли, че ви обещах тази рецепта за постните/веган вкусни кюфтенца от леща и булгур на моя приятел Давидко? И да сте пропуснали, не е голяма беда, защото важното е, че може да видите рецептата сега и да разберете защо толкова ми харесва. Не само защото са пости (макар и малко да остана още), но аз съм голям лещоман и ако имаше нещо с лъжица, което да ядях като малка, то това бе само леща-гореща. Ние, българите, и кюфтетата само с месо свързваме, но ето че светът стана по-шарен и все повече нови идеи и вкусове навлизат в нашата кухня. Тази рецепта нахлу в моята като Давидко в магазин за бири - с гръм и трясък! Влюбих се веднага във вкуса им, защото, за разлика от традиционните кюфтета, няма шанс да ти стане тежко, полезни са, засищащи, а може да си ги хапваш с ръка, без да се притесняваш от мазнина.
Точно бях решила да споделя тази рецепта в блога, за да се подсигуря, че и правнуците ми ще имат рецептата записана, и от Магазин Зелен ми изпратиха ей тази кошница с вкусотии:


Подаръкът им е в знак на техния проект "Вкусно и полезно", с който целят да покажат, че здрвословното може да бъде и много вкусно! 
В кошницата видях два от необходимите ми продукти и си казах, че е знак от съдбата или знак Божи (зависи в какво вярвате), но определено на някой му се ядяха вкусните лещени кюфтенца.
А ето как ги приготвих :) 


Необходими продукти:
200 г булгур
2 с.л. домашна едра лютеница 
1 печена чушка
1 малка глава лук
1 морков
2-3 с.л. кълцан магданоз
лют пипер
сол
олио
галета 

Супер лесна рецепта - казвам ви!
Сложих на двата котлона да се сварят по отделно лещата и булгура, като станаха за доста бързо време - булгурът - за около 15, а лещата - 20-30 минути. Отцедих и смесих в купа.

                      

"В купата прибавяме задушения лук, рендосания морков, нарязаната на ситно червена печена чушка и лютеницата."- пише Давидко :)

Аз се изхитрих съвсем, защото вместо лютеница, добавих зимнина, в която имаше и лук, домати, морков и печена чушка. От свежите неща добавих само наситнения магданоз.
Овкусих с малко подправки, като аз обичам люто и не пропуснах и щипка лют червен пипер.
От тази смес оформяме кюфтенца, които овалваме в галета.

                             

Редя в тава, застлана с хартия за печене, а отгоре съвсем леко поръсвам с олио.
Пека на 180 градуса за около 20-30 минути.


От мен едва ли ще стане веган или пък постещ в скоро време, но според мен е важно човек да се храни разнообразно, защото само ако хапваш достатъчно редовно полезна и питателна храна, може да си позволиш да се поглезиш със сладкиши и меса. Същото е и с акъла - само ако си натрупал достатъчно акъл, може да си позволиш да загубиш някоя и друга мозъчна клетка от пиене, но уви, ако не си си свършил работата - по-добре стой настрана от него :) 
Слава Богу, никога не е късно да се учим на нови неща, затова тази рецепта ще ви бъде полезна - хем да опитате нещо ново, хем да разнообразите добре познатите ви рецепти с леща. Скоро постите свършват и ще имате възможност да се наядете на месце.


Това от мен за днес, приятели, а ако моята житейска философия, личност, блог и рецепти ви допадат, не пропускайте да ме подкрепите с гласа си в категориите, в които съм номинирана тази година в наградите на Блоговодител, а те са четири:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря от сърце на всеки, който ще го направи, защото вашата подкрепа значи много за мен и ме вдъхновява да продължа напред да създавам, изнамирам и споделям все така добри и подробни рецепти! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


понеделник, 19 март 2018 г.

Тайната на хубавите ореховки / Orehovki - bulgarian flourless walnut cookies


Много пъти съм правила ореховки и никога не ставаха като от магазина. Знам, че обикновено даваме за пример купечките неща, като нещо некачествено, но няма какво да се лъжем - понякога те са точно това, което ни изкушава и целта, която искаме да постигнем. Било то фрашканият с оцветители козунак, който е винаги на конци, или целувките, които винаги са обемни, но не и сухи, или пък точно те, ореховките, които са винаги лъскави, меки и с лепкава сърцевина (освен, ако не са престарели на някой прашлясал щанд).


Години наред съм правила ореховки - кога успешни, кога по-малко, но колкото и да се доближаваха почти-почти към търсената от мен текстура, все ми липсваше още нещо малко...докато не открих тази рецепта.
Смело мога да твърдя, че вече знам как се правят истинските ореховки и каква е тяхната тайна. 






В повечето стари класически рецепти белтъците се разбиват на сняг, както и при целувките. Аз обаче реших да използвам по-скоро моя начин от целувките, където загрявам белтъците и захарта на котлона (помните от моята рецепта тук), с тази разлика, че белтъците след това не се бият въобще. По-скоро имаме една ароматна, лепкава смес, която става чудесна за изпичане на идеалните ореховки. 
Те са точно такива - с лъскава и суха коричка, но мека и разтеглива сърцевина!


За още по-голямо удоволствие слепих някои две по две с маслен крем с пудра захар и буквално се върнах в първи клас. Реших, че няма да отлагам дълго, а ще споделя с вас и тази рецепта от старите бабини тефтери, като част от вече създадената от мен поредица. Актуализация 2019-та година: Затова и тази година съм номинирана и в тази категория за тазгодишните кулинарни награди, а ако на ви харесва да ви представям все така стъпка по стъпка, подробни и точни рецепти, моля да ме подкрепите с гласа си в следните категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/


Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


Но ето и самата рецепта:
100 г млени орехи
150 г захар
2 белтъка
1 с.л. царевично нишесте (брашно)
няколко капки лимонов сок
1 ванилия

Започвам като смилам на блендера орехите на ситно, може и на мелничка за ядки разбира се.


В тенджера слагам белтъците, половината от ядките и захарта и слагам на котлона. Почвам да разбърквам, докато захарта се разтвори напълно.


Всичко правя на умерена до ниска температура, тъй като искам сместа да се хомогенизира добре, но и белтъците да не се "сготвят". Първоначално ще бъде по-светла и течна, а впоследствие сместа ще става по-светла и ще се сгъсти като крем. Тогава я махаме от огъня.


Добавяме останалите орехи и лимоновия сок и разбъркваме добре.  


Накрая прибавяме нишестето и ванилията и смесваме отново. Оставете сместа леко да се охлади преди да печете, но не прекалено, тъй като ще се сгъсти при изстиване и ще ви е по-трудно.
  

Загребете по лъжичка от сместа и слагайте от нея върху хартия за печене, като оставяте разстояния между тях.


Печете на 160 градуса за около 15 минути.


Първата порция, която изпекох, станаха малко по-сухи (те бяха три-четири броя), тъй като сместа не беше много изстинала или ги препекох, но затова пък ги слепих с крем. 
От втората порция натам пък станаха рай :) 


Полезен съвет: Винаги, когато пека бисквити, слагам една-две в първата тава, само да преценя тестото - колко се разтича, колко време му трябва, дали трябва да намаля или увелича температурата. 
А между другото знаете ли, че има село в Молдова, което се казва Ореховка?


Съвсем се разсеях, но само ако знаете колко вкусотии съм ви подготвила за предстоящите празници, думите няма да ми стигнат, а знаете, че имам в излишък!
Затова грабвайте по една-две-пет сладки и бягайте на работа, че утре пак ще ви изкушавам с нещо изумително вкусно като днешната рецепта.

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/



п.п. И гласувайте! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 16 март 2018 г.

Постна бабка със сладко / Babka - Vegan polish easter bread with jam


Винаги е така, когато си на работа слънцето грее и пече, а останеш ли у дома - дъжд, мрак, градушки и бормашина от съседите. Личи си, че съм като джуджето сърдитко от сутринта, но наистина не бях предвидила такова време в единствения ми свободен ден. Едно нещо обаче ми оправя настроението винаги и това е готвенето. Последвано разбира се от яденето на сготвеното ястие, излегнала се меката лежанка на дивана, гледайки някой интересен филм.  Това обаче ще стане чак привечер тъй като днес съм запретнала ръкави и ще се впусна в кулинарно пътешествие в много различни страни. Първото ми творение е от Полша и е рецепта за постна бабка - вкусен сладкиш от тесто, който се изпича в кексова форма, но всъщност наподобява сладък хляб като козунака. Заради постите се спрях на този вариант, който адаптирах от чудения блог на Диди. Първоначално ми се стори малко объркано заради съставките - портокали, моркови, а аз добавих и мои за да може кашата да е пълна, но накрая се получи нещо наистина вкусно и макар на масата да имаше и други сладки изкушения, тази сладост започна да чезне най-бързо.
Ако сте сред постещите или пък веганите като цяло, тази рецепта ще ви стане любима :) 


АКТУАЛИЗАЦИЯ 2019-ТА ГОДИНА: Ако пък ви е хареса, ще се радвам да  ме подкрепите и тази година в наградите на Блоговодител, където съм номинирана в следните категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.


Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


И така, преминавам към рецептата:
Необходими продукти:
2 1/2  ч.ч брашно ( ползвах смес пълнозърнесто и бяло)

1/3 ч.ч. морковено или тиквено пюре

1/3 ч.ч. захар 
1 ч.л. мед (или агаве сироп за веган) 
2/3 ч. чаша кокосово или соево мляко 
1/2 ч.ч сладко

1/2 ч.ч. орехи

7 гр. суха мая или 1/2 кубче. жива
4 с.л. олио 
1 ванилия
щипка сол

по желание:
кората на един портокал
на върха на ножа шафран на прах

ч.ч.=240 мл
В купа пресяваме брашното със солта и правим кладенче. Слагаме в него сухата мая и или шупнатата вече жива мая, която сме разтворили в млякото с една-две супени лъжици захар. Аз ползвах соево мляко. След това добавяме и останали съставки, като аз имах домашно пюре от тиква, което знаете, че си затварям всяка година ето така.


Прибавяме и останалите съставки поетапно ( без сладкото и орехите) и замесваме средно меко тесто, нлепнещо. Хубаво е да си оставяте една част от брашното и да добавяте постепенно, тъй като в завивисмост какви продукт изберете, ще ви поеме различно количесвто брашно.
Готововто тесто сложете в леко намаслена с олио купа, покрийте с кърта или фолио и оставте във вфурнатана 50 градуса да втаса.


След като тестото удвои обема си, извадете форма за кекс с размери 22-23 см и намаслете леко с олио. Поставете половината тесто, като аз го накъсвах и притисках с пръсти като за пица. Отгоре разпределих сладкото ( моето бе домашно малиново) и орехите. 


Отгоре разпределяме останалата част от тестото и отново оставяме да втаса на топло за около половин час. 
Печем в топла фурна на 170 градуса с обухване до суха клечка. При мен стана много бързо :) 

 

С остро ножче минаваме ръбчетата след като леко се охлади и обръщаме в  чиния / решетка и оставяме да изстине напълно.


Направих бял айсинг от пудра захар и вода за украса, като вие може да ползвате и сок от портокал или нещо друго. Украсих с малки цветчета от захарно тесто, макар да не съм сигурна, че този фондан бе от постния, но пък стояха много красиво :) 



Как да не те изкуши тази кипра сега :)
Толкова е красива и пролетна, че пет пари не давам какво е времето навън.
Доколкото познавам март, след час може и слънце да изгрее. 
Аз пък ще си имам десерт за кафето, а ако отделите час, може и вие :)

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...