петък, 23 февруари 2018 г.

Принцеси / Princesses - Bulgarian Minced Meat Sandwich


В толкова задачи не съм се виждала от годината, в която се готвех за олимпиада по математика. Вярно, естеството им е различно, но както тогава, и сега имам намерение да се справя през проблеми с каквото и да ми се изпречи на пътя. Понякога многото работа може да те лиши от дребни удоволствия като това да гледаш някой филм вечер, да почетеш книга или да си събуеш панталоните преди да си легнеш, но..голяма работа :)
Днес обаче имах няколко свободни минути в повече и веднага се усети. Появи се онова миражно изображение в главата ми, на ароматен сандвич с кайма, подправки и сочен кашкавал. 


А уханието му  може да те накара да преосмислиш всякакви мераци за постене. 
За щастие тази закуска с лекота може да си приготвите и през почивните дни, когато и най-често се глезя с нея. Понякога си забърквам сместа в петък вечерта и я оставям в хладилника, за да може каймата да попие от всички подправки, а на сутринта, докато съм направила кафето, вече се пекат и първите филийки.
Разбира се, че говоря за любимия ни български сандвич "Принцеса" или както му казват на места "Странджанка". Доколкото ми е известно обаче, двете сe различават в рецептата си и начина на приготвяне, така че далеч не са едно и също.
И като съм тръгнала да издавам благоевградски тайни, сега ще ви кажа как си ги правим в нашия край.
Тук не ги правим на скара, а на малката соц-скаричка (или парти-грил).

Продукти:
400 г кайма
1 1/2 ч.ч. рендосан кашкавал
1 яйце (може и без)
подправки: черен пипер, кимион, чубрица / шарена сол за поръсване
масло

Започваме като в купа смесваме каймата, една чаша от рендосания кашкавал, яйцето и млените подправки, които са на вкус. Объркваме добре и оставяме в хладилника за половин час или от предната вечер за през нощта. (И да не чакате въобще, пак ще е вкусно, но все пак споделям най-вкусния вариант.) 
След това намазваме филийките с малко масло и отгоре разпределяме от каймата, като аз обичам да е на по-тънък слой. Поръсваме малко от останалия ни кашкавал и слагаме на скаричката да се запекат за няколко минути.
Поднасям с резен домат и малко шарена сол, тъй като според мен това е най-вкусната комбинация ;) 


Признавам си, моите снимки са от преди година, когато ги направих с типов хляб и така и не се наканих да ги пусна, защото не ми изглеждаха добре, а и колкото пъти да ги правих после, все се изяждат веднага и нямаше време за снимки. Много вкусни сандвичи, но почти е невъзможно да се снимат много апетитно, заради типичния цвят на каймата.
За вкуса им обаче гарантирам с  две ръце, така че ако си търсите идейка за бърза вечеря довечера и чудесна закуска за утре (защото са идеални и студени на следващия ден), то направете си по една порция вкусни Принцеси!

П.п. "И принцът целунал жабата и тя се превърнала в красива принцеса...с кайма и кашкавал" :)

НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


понеделник, 19 февруари 2018 г.

Боб чорба / Bean Soup


Много се чудех с какво да ви нагостя в началото а седмицата, след толкова много хамкане вчера. Реших, че един бобец ще свърши работа. Все пак пости са и макар самата аз да не го спазвам, не пропускам да ям постно поне веднъж - два пъти седмично. ( Защото през останалото съм на месо и риба:))

Много обичам боб и въобще и други варива, като леща и грах, но рядко си ги представяме като нещо, с което може да впечатлим някой. Сиромашка гозба, както му казват.
Ако преди време отидеше на гости на баджанака и ти сложат бобец, сигурно нещо не са ти са се зарадвали на визитата.
Нещата обаче се обърнаха  и все по-често чувам реплики от рода на " Имаш ли нещо по-леко, че преядох от месо тия дни".
Същата работа като с пищните десерти в сравнение с бабините стари рецепти за такива, за които ви говорих пред седмица. Изобилието ни кара да ценим още повече топлите спомени за вкусните български гозби и мога съвсем честно да ви кажа, че самата аз съм си поръчвала да хапна боб в ресторант не веднъж или два.
Така и не се сещам да си го сготвя сама, но отида ли някъде и имат боб чорба, веднага в мозъка ми излиза фантазия за къкрещо гърненце, тихо посръбване и сладко топене на залък в чинията. Ех, размечтах се...
Важното е, че мечтата ми стана реалност с рецептата за боб чорба на мама. И вие може да си направите една такава гозбичка, която да ви чака у дома за вечеря.


Както виждате, навън е все още хладно, затова това няма да е лоша идея, тъй като ще спестите от отопление. Защото мотото на боба е - "И стомахът пълен и гащите топли." :)
Гарнирайте ги с някоя и друга люта чушчица и няма да се усетите как си слагате втора купичка.


Във всеки блог трябва да има рецепта за боб, затова ето и моята:

Неоходими продукти:
1 купичка боб ( около 400 мл)
1/2 ч.ч. доматен пюре
1 глава лук
1 бр. морков
2 бр. чушки
олио
сол и сух джоджен


Слагаме боба да се накисне от предната вечер, но може и сутрин преди да тръгнете за работа и да го сготвите вечерта :) Изхвърляме водата и слагаме нова, студена, някъде два пръста над нивото на боба.


Слагаме на котлона да ври, а като заври добавяме малко олио ( аз слагам на око, но не искам да е много мазен) и нарязаните на ситно лук и чушки - червена и зелена.


Оставяме боба да къкри до пълното му сваряване ( тук вече трябва да си го проверявате с виличка колко е мек, защото зависи от сорта какъв е, ще е различно и времето). Накрая прибавяме дометеното пюре ( или млени домати), сол на вкус ( при мен е около една супена лъжица) и накрая поръсване със сух джоджен.


Бобът ни е готов :)
Да ви е сладко!  ( на мен определено ми е ;) ) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



петък, 16 февруари 2018 г.

Благоевградска торта с арабски питки / Pita bread chocolate cake from Blagoevgrad


Прошки са и както знаете, обичаят повелява да я поискаме, носейки нещо сладко. Този период от годината е може би най-щастливият за работещите в сладкарската промишленост, защото тортите се харчат по-бързо от билети за националната лотария в село, от което са обявили победител. 

За съжаление и цените не са толкова изгодни, особено при факта, че половината продукти за десертите са под формата на прах и нямат нищо общо с истинските. Да, но какво да правиш като нямаш много време да правиш торта след работа и времето те притиска?
Решение: Правиш тази торта !!!


Не само, че е без печене, но става и много бързо, има вкусът на истинска домашна торта ( каквато си е) и ще ви накара да я обикнете от първата хапка. 
Но ето защо я наричам "Благоевградска" :) 
При нас има няколко десерта, които са знакови и ги има само при нас. Като паста "Бачиново:", ако помните ( рецепта тук)
Една от тях е е тази палачинкова торта, която всъщност не се прави с палачинки, а много тънки блатове. През годините тортата се променяше доста, като последните ми професорски прочувания установиха, че явно вече я правят с "блатове", учудващо наподобяващи арабски питки. Реших да се гмурна в този експеримент и да се опитам да я пресъздам. 


Разбира се, не гарантирам за достоверност на рецептата, а по-скоро за нейната оригиналност, защото хапнах доста парчета, за да мога да преценя какво точно има в нея. 
Преди години беше много по-различна, но сега реших да я направя по-близко до вкуса й в момента, тъй като такава я опитвах в последно време и аз.
Кремът се доближава доста до шоколадов пудинг, като е обогатен с повече плътност. 
Заливката винаги е от шоколадов ганаш, който да засилва шоколадовия вкус, като в сладкарниците се предлага с украса от сметанови цветенца по ъглите.
Аз избрах друг подход, тъй като исках да направя и реверанс към едновремешния вкус, който все още си припомням в спомените си. 


Ако съм ви заинтригувала и имате малко свободно време, вижте рецептата  с е убедете колко лесно се прави. 
Необходими продукти:
6 бр. арабски питки / тортила
2 пак. шоколадов пудинг
1 литър прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
1 шоколад млечен
120 г белтъци/ маршмелоус / сметана
100 г масло


Започвам с направата на крема. Аз имах тези два пудинга у дома и тях използвах. Сложих 700 мл от млякото и захарта на котлона да заврат. През това време смесих пудингите с останалото мляко и разбърках, за да получа еднородна смес.

                       

Когато млякото тръгна да завира, добавих пудингите и започнах да разбърквам енергично с телена бъркала докато кремът се сгъсти. Към така горещия крем добавих един млечен шоколад, като може да замените с черен, но тъй като глазурата ни е такава, реших да се контрастира вкуса.

           

За да създам повече плътност в крема използвах трика от този мус, който ви представих преди дни. В микровълновата сложих да се разтопят маслото и бонбоните маршмелоус, тъй като така и така имах у дома. Вие може да ги замените с два разбити белтъка или просто малко бита до твърдост сметана, а защо не и повече масло. Давам от сега всичките тези варианти, тъй като самата аз ще опитвам с тях по-нататък, защото тази торта обезателно ще се прави скоро пак :) 

След като бонбоните и маслото са се разтопили, разбърквам добре и прибавям към шоколадовия пудинг, който трябва вече да се е поохладил.

                    

Във форма с махащи се стени (25-26 см)  слагам едно хлебче, а отгоре разпределям около черпак и половина от крема.
Процедирам така докрай.

                    

Оставям си малко от него, с който да завърша тортата ето така и пъхам в хладилника да стегне.
При мен беше за през нощта, но съм сигурна, че и няколко часа ще са достатъчни, особено, ако ползвате за уплътняване повече масло.


 На следващия ден излях отгоре шоколадов ганаш съставен от 100 мл сметана и 100 г тъмен шоколад, направен като към затоплената до точка на кипене сметана, прибавям начупения шоколад и бъркаме докато се разтопи напълно. След това оставям леко да се охлади и сгъсти. 


Вместо със сметанови цветенца по периферията, украсих тортата с начупена на ситно меденка, тъй като едно време блатовете имаха този аромат, но не бяха медни като цяло. Затова реших, че малко ухание от украсата ще допринесе съвсем деликатно това усещане.

 

Идеята с арабските питки е чудесна, защото сами по себе си са по-крехки от някои палачинки и никога не стоят глетави, а точно като тънки блатове..каквито са си :) 


 И така, ако ще ходите на гости този уикенд или просто търсите бърза торта, която ще впечатли с вкуса си, опитайте тази и намерете още една причина да заобичате Благоевград :) 
Усмивки от все сърце, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...