вторник, 11 юли 2017 г.

Зелен боб с картофи / Green Bean and Potato Stew



Преди време ви разказвах за неспирната ми любов към зеления боб, помните ли?! Естествено, тя е в своя пик през лятото, когато успявам да си се набоба здраво ( колкото и неделикатно да ви звучи това). Напоследък наблягам на постните ястия, както се вижда и в блога, но горещините определено не ме подтикват да готвя месо, нито да го ям. ( Don`t! ) Ето защо и днес ще ви предложа нещо лесно за приготвяне, питателно и сравнително леко ястие - постна яхния от зелен боб с картофи.



Доста познато на българите ястие, като не всеки слага картофи, но предвид това, че не консумирам хляб, един-два картофа в купичката са ми достатъчни да го заместя. Рецептата е сравнително стандартна, но като източник ще посоча тази от Супичка, за да мога да ви дам същите количества, макар и самата аз да го правя на око.


Ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
500 г зелен боб
500 г картофи
1 голяма глава лук
2 броя моркови
2 броя домати
1/2 ч.л. захар
4-5 скилидки чесън
1/2 връзка копър
сол / червен пипер на вкус
олио

Започвам като нарязвам лука на средно ситно - аз използвам чопъра. Нарязвам и морковите. Почиствам боба от двата края и нарязвам на две-три, в зависимост от дължината.

                   

В дълбок тиган загрявам малко олио и запържвам лука и морковите. Прибавяме и наситнения чесън.


След две-три минути добавям и зеления боб и разбъркваме. Подправям с червен пипер - около една чаена лъжичка.


Накрая прибавяме нарязаните на едро картофи, разбъркваме и подправяме всичко със сол. Доливаме една-две чаши вода, в зависимост от това колко гъсто искате да стане ястието.


Оставете ястието да къкри на тих огън и след около 15 минути добавете блендираните домати. Аз винаги добавям и щипка захар, за да балансирам киселото, но понякога си зависи и много от доматите. Оставете ястието да се вари, докато е готово.

                  

Опитвайте и допълнете с вода или с още подправки, ако е необходимо. Времето за варене на зеления фасул е понякога вариращо :) 


Преди поднасяне поръсете с нарязания на ситно копър за свежест.


Мммм, голяма вкусотия казвам ви. Аз отивам да си хапна една купичка, а на вас пожелавам една слънчева и усмихната седмица! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 10 юли 2017 г.

Мини тортички "Павлова" в шоколад / Mini pavlovas with chocolate


Много се чудех какво да ви почерпя днес. В графа чернови съм насъбрала доста десерти, повечето торти, тук-таме някоя лятна манджа, чорбички и какво ли не, но някак си днес се събудих с невероятното желание да започне седмицата с нещо сладко, лесно за приготвяне и по възможност с по-малко ползване на печката. 
Така попаднах на една рецепта, която се залежаваше от доста време и все не и идваше времето за публикуване. Ето, че този ден настъпи - мини тортички "Павлова".



Много лек, нежен и бих казала летен десерт, който може да приготвите както със сметана, така и със сладолед, както с  ягоди, така и всякакви друго плодове. За да разджидим малко обстановката реших да топна целувките в шоколад и се оказа много добра идея. 
Както знаете аз и шоколада имаме много силна връзка и често сме от онези досадни двойки, които ти го навират в лицето :) Но пък скоро беше световният ден на шоколад и трябваше да направя нещо за повода! 



А още поводи за празнуване този месец имам доста - майка ми има рожден ден тази седмица, моята прекрасна приятелка Веси, дядо ми щеше да бъде рожденик днес, ако не беше решил да напусне купона твърде рано, а още куп приятели и познати ще си измислят поводи като бар-мицва на паяка Гошо, само и само пак да ме изкарат да празнуваме. "Тежки" месеци са летните, но затова пък дните са дълги :) 
И ето, че пак се отплеснах...но както казах, започнах деня си в настроение, с готина музика и неспирното желание да ви накарам да се почуствате щастливи. 
Ето как може да го постигнете:
Необходими продукти: 
3 белтъка
1 1/3 ч.ч. захар
1 ванилия
100 г шоколад
2 ч.ч. сладкарска сметана за разбиване
плодове: ягоди, малини и др.


За да не минавам цялата суматоха по описването на рецептата за целувките, ви я давам тук като линк, като намалих леко количеството на белтъците, защото смятам, че тази бройка е достатъчна.
Готовите целувки, топвам за кратко в шоколадов ганаш и оставям да се охладят.


Ганаша  приготвяме като загряваме 1 ч.ч. от сметаната на котлона до точка на кипене. Дърпаме от огъня и прибавяме начупения на дребно шоколад. Разбъркваме до получаването на гладък и лъскав крем. Може да го направите си комбинация от шоколад, масло и сметана, като намалите количеството на сметаната.
Останалата част от сметаната бием на сняг.


Шприцоваме в шоколадовите целувки и украсявам с плодове по желание, поръска от пудра захар, шоколадови пръчици, кокос или още малко шоколадов ганаш.


Ако ви се задържат от време на време белтъци с хладилника, не им намирате приложение, а все още имате плодове, направете си това удоволствие. 
Сладка седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


сряда, 5 юли 2017 г.

Свежа торта с праскови / Summer peach cake


Сега ще ви издам една тайна, която не съм казвала на никого досега и може да ви се стори шокираща в началото. Аз много, ама наистина много обичам да правя торти! I know, right?!!

Знам, че ви идва като гръм от ясно небе, но това е самата истина. Ето, защо когато у дома ми се позастоят плодове, накрая вместо на сладко, стават на торти :) вярно е, че обичам да си ги хапвам и пресни, но понякога и най-здравия стомах няма да издържи на 15 праскови, 10 круши, кило череши и т.н. Аз пък не обичам да изхвърлям храна и  нещо като правило у дома. Затова и винаги се опитвам да измислям рецепти не само със най-свежите и пресни продукти.
Както казах, у дома се застояваха няколко праскови, някои бяха чудесни, други поомекваха доста и реших да си измисля бърза, лесна и ней-вече летна, свежа торта, в която да се усеща най-вече вкуса и аромата на този любим за мен плод. Получи се ето тази вкусотия:



Има най-любимия и желан за горещините вкус, изключително сочна, а по приумица в последния момент, и пъстра. ( Все още не съм сигурна дали обичам или мразя украсата, но се получи така и това е :))

 И така, преди да премина към рецептата, да ви предложа още няколко рецепти в джобен вариант, които може да намерите в сп. "Рецепти за здраве".

Този път аз съм на корицата или по-точно моята вкусна спаначена торта, а вътре може да намерите още няколко любими предложения за огретен от тиквички, свинско на конци, норвежки питки и най-популярната торта в блога, обвързани с едно малко интервю на моя милост :) 







И така, ето и рецептата за тора  с 24 см диаметър:
Необходими продукти:
За блата:
3 яйца
4 с.л. захар
3 с.л. брашно
1/2 пак. ванилена захар

За крем 1:
Около 600 ( 3 ч.ч.) пюре от праскови
2/3 ч.ч. захар
1 пак. желатин

За крем 2:
400 мл сметана за разбиване
1/2 ч.ч. захар
1 -2 белтъка( по желание)
100 мл прясно мляко
1 пак. желатин

Украса: 
праскови
бита сметана/ сладкарска боя

Започваме като приготвяме блата, който е традиционен пандишпан. Увеличих захарта в блата с една лъжичка, за да бъде по-сладък, тъй като самата торта не е толкова сладка. Разбиваме белтъците със захарта на сняг и започваме да прибавяме един до един жълтъците в сместа и ванилената захар.

                          

С бавни движения ( най-добре вече на ръка) интегрираме и брашното в сместа. Изсипваме пухкавата смес в тавичка, застлана с хартия за печене, леко намаслена с олио. Пъхаме блата да се пече в предварително загрята фурна на 150 градуса за около 20 минути ( до суха клечка). Оставяме да се охлади постепенно в тавата, за да не спадне.


През това време се захващаме с крема. Обелваме и пасираме прасковите с пасатора на пюре. Накисваме двата желатина по отделно с малко студена вода. 
Слагаме на котлона пюрето, добавяме захарта и оставяме да се затопли, докато захарта се разтвори, Тук мога да уточня, че захарта е на вкус и много зависи от сладостта на прасковите. Аз предпочитах да ги оставя леко тръпчиви, з ада е по-свежа тортата, а белия крем да е сладък. Харесвам свежия и леко резлив елемент при плодовите желета и затова не съм прекалявала със захарта.

                         

След като прасковеното пюре се загрее, ще почне да къкри и пръска, затова започнете да разбърквате по-енергично. Дръпнете от огъня и сложете набъбналия желатин. Разбърквайте сместа, докато желатина се разтвори в нея.
През това време в миксера разбирам сметаната и захарта на сняг,. Моята сметана е неподсладена, но ако е подсладена, може да избегнете захарта или да сложите по-малко.
Аз добавих и един бит на сняг белтък, който бях разбира първоначално с белтъците за пандишпана  и отделих след това. както казаха, не обичам да изхвърлям продукти, затова реших да употребя и отделения белтък в хладилника. Не е задължително, но обичам да обогатявам вкуса на сметаната и смятам, че има ефект.
След това затоплям млякото на котлона, дърпам на страна и в него разтварям втория желатин.
Оставям съвсем за кратко да се охлади, а след това прибавям млякото на тънка струйка към сметана, при непрекъснато бъркане.


Това леко ще втечни сметана, но не се плашете! :) 
Сглобяване на тортата: Разделям блата по хоризонтал. Слагам едната част на дъното на формата. 
Отгоре изсипвам плодовото пюре ( оставям съвсем малко), което е все още леко топло. То ще напои блата идеално.
Може да сложите една част от белия крем и отгоре да шарите с пюрето, така че да се получи мраморен ефект, но за целта, и двете смеси, трябва да са по охладени. ( Аз нямах много време :)) Отгоре слагам белия крем и завършвам с останалата част от блата. Заделената част от пюрето използвах да разпределя върху горения блат, така че да го гланцира. 
Пъхнах в хладилника за вечерта. 

                           

На следващия ден, реших каква ще е украсата. Нарязах останалите праскови на тънки резенчета и направих цвете в центъра, а отстрани украсих с малко оцветена в зелено бита сметана, за да наподобява листенца. 
Тортата се изяде още същия ден, но ако искате да запазите свежестта на прасковите отгоре ви препоръчвам също да ги минете с един тънък пласт желатин. 


Стана чудесна! Всички харесаха идеята за толкова свежа, плодова торта в горещините и определено ще се прави пак :) 
Опитайте и вие! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...