петък, 19 май 2017 г.

Лимец със спанак на фурна / Einkorn wheat with spinach



Противно на традицията, днес няма да ви тъпча със сладкиши. Не знам защо...може би защото слушам леко сдухана музика ...и няма как иначе, след като невероятният и обичан от милиони вокалист на Soundgarden & Adioslave Крис Корнел ни напусна от този свят вчера. Щом станах от сън и Баааaaaaaaм...поредната тъжна новина ме заля от нета. 
Толкова често се случва напоследък, че започвам да се чудя дали не ме налегнало проклятието на Фийби от "Приятели", при която винаги се случваше нещо лошо на някой, щом иде на зъболекар. ( При мен така, но като си легна да спя)
Замислих се за всички решения, които взимаме, които да ни доведат до написания ни край и си казах, ще гледам да наблегна тази година на някоя и друга по-здравословна рецепта. Затова и днес ще ви предложа да опитате нещо постно ( какъвто и стана света сега без гласа на Крис), което и самата аз опитах за първи път, но ми хареса : лимец със спанак на фурна.



Рецептата адаптирах от тук и едва ли щях да се посегна към пакетчето с лимец в магазина, ако не ми беше подарено от La Garone на наградите на Блоговодител.
 Пулих му се два дена, докато накрая реших, че няма да оставя едни зърна да ме изплашат като през мрежест потник на Азис и се захванах с рецептата. 
Може да нямам много опита в готвенето на подобни чудесии, но хубавото е, че не се изисква много умение. Обещах ви и повечко рецепти със спанак този сезон и затова ви представям тази, която освен вкусна е и много полезна. 



А ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
1 ч.ч. лимец 
200 г бейби спанак ( или обикновен) 
3 стръка пресен кромид
2 стръка пресен чесън ( или 2 скилидки) 
200 мл доматен сок
сол на вкус
олио

Започваме като накисваме лимеца във вода за около половин час.  Нарязваме през това време лука и чесъна на средно големи резенчета.


Аз ползвах бейби спанак, който е по-крехък, затова го нарязах на по-големи парчета, но вие може да използвате обикновен.


В тенджера загряваме олио и слагаме лука и чесъна да се запържат за кратко, а след това прибавяме спанака. Оставяме да се задуши всичко за една-две минути и овкусяваме със сол на вкус.


Прибавяме и лимеца и запържваме за още две-три минути.


Накрая прибавяме доматения сок, а след това и около три чаени чаши вода.


Прехвърляме в тавичка и пъхаме да се пече на 200 градуса за около 40 минути.


Готовото ястие гарнирам с още малко пресни подправки.


Определено ми хареса идеята да заменя ориза с лимец в това ястие и се радвам, че се престраших да го направя. Върви чудесно с кисело мляко и свежа салата - идеално за топлите пролетни дни! 


И така, преди да сте си помислили, че съм направила някакъв супер здравословен завой в рецептите, нека ви спра на време.
 Точно защото животът е кратък и трябва да му се насладим, може би ще се опитам да хапвам по-здравословно, но поради същата причина тая вечер ще ида да ударя и някоя друга бира с приятели :) 
Да ви е сладко ! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


понеделник, 15 май 2017 г.

Торта "Амбасадор" / Ambassador cake


Както ви обещах вчера, днес ще се черпим с торта, нищо, че е едва понеделник! Имаме си повод! Всички ние задружно успяхме да направим тези чудесни награди факт - аз с труда си през годината, а вие с неизмеримата си подкрепа, която ми оказвате като гласувате за мен. 

За трета година успявам да се похваля с награди от прекрасните момчета в Блоговодител и да са радвам на невероятно голямо количество любов, както от читателите, така и от колегите блогъри. Обратно на очакването, ние не сме конкуренти, макар и всеки тайно да се надява на награда, а приятели, които винаги има какво да си кажат. 
Да зърна нежната усмивка на Танчето, топлите прегръдки на Зичето, Хриси, Илиянка, да видя лично най-сетне моята приятелка Петя, която долетя чак от Германия, и още куп други любими и усмихнати лица, които надявам се няма да се обидят, че не ги споменавам поименно. Запознах се и още блогъри, които нямах възможността да познавам лично до този момент, но има благодаря, че го направиха ( и те си знаят кои са :) ) 
За първа година успях да грабна и наградата на журито за най-добър блог с рецепти за торти, макар да съм избора на публиката за трета поредна година. За мен това отличие от професионалистите значи много, но това за трета година да съм вашия избор е още по-значимо за мен. Обичам всички рецепти, но както казах и на церемонията, тортите са ми слабост, не само защото ми позволяват да изразя артистичната си натура, но и винаги ги свързвам с щастливи поводи и събития. Именно те са центъра и на повечето мейли, съобщения и запитвания, които получавам през годината и понякога причина за среднощно мъдруване с някой на линия, за да измислим как да направим най-хубавата торта за повод. Тези рецепти ми дават възможността да празнувам рождени дни с вас, кръщенета, сватби, юбилеи и какво ли още не и то през цялата година. Няма по -хубаво от усещането да получа няколко дни след това съобщение, със снимка на тортата и разказа за веселото преживяване и емоции. Радвам се, че съм насреща за вас и ви благодаря, че бяхте насреща и за мен в този важен за мен момент.


И преди да премина към рецептата за днешната торта, искам да благодаря отново на организаторите - Илиян и Иво.  Това са хора, които правят всичко това сами, задвижвани от желанието да направят всички още малко по-щастливи. Часовете вложени в труд за събирането на всички рецепти на едно място, по коректен за блогърите начин, организирането на ежегодни награди и всичко това без каквато и да е лична изгода, освен удовлетворението да следваш страстта си, е нещо което заслужава адмирации.
 Благодаря им за което, чест е да ги познавам и съм сигурна, че всичко това ще им се отплати. Ако самите вие все още не сте харесали тяхната страничка Блоговодител или сайта им, препоръчвам ви да го направите, защото предстоят още много изненади, които си заслужава да следите, а освен това може да имате всички рецепти от кулинарни  блогъри на едно място. 
И така, ето, че дойде време за рецептата ( разгеле ):
Необходими продукти:
За кремовете:
900 мл прясно мляко
350 г захар
6 жълтъка
2 бр. пудинг ванилия
300 г масло
3-4 с.л. какао
3 с.л. алкохол по желание
1 кон. ананас ( 340 г) 
150 г ядки и стафиди
100 г шоколад с ядки
7бр. бисквити "Закуска"

Блат:
тук или тук 

Тази торта наистина изключително вкусна, защото може да усетите свежия, летен вкус на ананаса в белия крем и ароматното ухание на алкохол в тъмния, в комбинация с хрупкави ядки. Нима има нещо повече, което може да нашепва за идващото лято от тези вкусове?
Рецептата адаптирах от тук и както виждате направих няколко промени, като първата от тях е блата. Реших, че искам а оползотворя останалите белтъци от крема и го замених с този от торта "Монте" ( виж тук). Вие може да решите да направите този от оригиналната рецепта или просто пандишпанов блат, за който рецепта може да погледнете горе.
Както казах, аз направих белтъчения с ядки от торта "Монте".

                         

Направих блата с останалите белтъци от яйцата за крема и бързо пъхнах във фурната. Този път използвах орехови ядки, тъй като такива имах под ръка. Размерите на формата са 26 см в диаметър.
Отново печем на 180 градуса за 10 минути. Оставяме да се охлади.



Крема приготвяме като оставяме 700 мл от млякото да се свари на котлона, заедно със захарта, а в отделна купа разбиваме пудингите, жълтъците и останалото мляко. Прибавяме яйчената смес на тънка струйка към завиращото мляко и разбиваме енергично, докато кремът се сгъсти. Дърпаме от огъня и оставяме леко да се охлади, а след това прибавяме нарязаното на кубчета масло и разбъркваме, докато се абсорбира от топлия крем.

                   

Разделяме крема на две части, като към едната прибавяме какаото и начупения шоколад с ядки. Аз използвах такъв с фъстъци. Към тъмната част на крема добавяме още ядки по избор - орехи, лешници, бадеми и/ или накиснати в алкохол стафиди. По този начин ще задълбочим кубинско-тропическия вкус на тортата ;) 



Изсипваме шоколадовата смес върху балата, като може да разделите блата и на две ( достатъчно дебел е), или да го оставите така и да наредите няколко какаови бисквити между двата крема. Аз имах продукти за доизразходване и както виждате си им намерих място.


Отгоре изсипваме белия крем към който сме прибавили нарязания на парченца ананас от консерва, който е добре да отцедим, за да не разводни много крема. 
Прибрах в хладилника за вечерта, а на сутринта залях с ганаш от 100 г шоколад и 100 мл течна сметана, като украсих с бита сметана и спирали от бутер тесто. 


За последните ми хрумна след като ми остана малко бутер тесто от рецепта и реших да изпека остатъка във фурната под формата на каноли от ленти тесто. Намазах ги с яйца и поръсих със захар преди печене, за да бъде украсата все пак сладка. Надявам се тази идея да ви допадне и да я използвате и за други торти, защото е наистина много лесна :)
И така, какво да кажем за тортата..тя има всичко, което една торта може да предложи, както и ухание за настъпващото лято, когато ще пием "Куба либре" от "чаша" ананас и ще мезим от купичката ядки на бара.
Размечтахте ли се вече? Защото и аз ...:)
Усмихната седмица, приятели!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


петък, 12 май 2017 г.

Орзо с рукола и гъби шийтаке / Orzo Cooked Risotto-Style with Shiitake Mushrooms


Още един дъждовен ден! :( Не стига, че зимата беше дълга и студенa, но вече е пролет ...come on!!!
 От кога се каня да направя пролетно почистване, а навън вали през ден и колкото и да не е супер студено, не мога да си представя да си отворя всички врати и прозорци, да пера пердета и да се занимавам с тричасовo миене на всяко кътче на банята, без да потръпвам от хладни тръпки. Друго си е слънцето да напече,  надуеш музиката и у дома да се разнесе уханието на триста вида препарати за почистване все едно си в лабораторията на Уолтър Уайт. 
Е, докато чакам този ден, ще взема да си запълня времето като изпълня още едно ваше желание. Поискахте рецепта с гъби шийтаке. Изненадах се, защото малко хора в България като че ли познават този продукт, а той е тоооолкова вкусен и полезен.


Тези гъби са едни от най-популярните култивирани гъби в света, а това, което ги прави уникални е, че при готвенето си освобождават лек чесново-боров аромат, което ги прави невероятни овкусители на почти всяко ястие, в което може да ги приложите.

Може и да ви звучи екзотично, но и тези гъби се отглеждат в България, като ползите им за здравето ни са от регулиране на високо кръвно налягане през борба срещу канцерогенни заболявания, регулиране на храносмилателната система, като са и мощен имуностимулатор и имат антираково въздействие. 
Повече за самата гъба, как се отглежда и колко е полезна (както и от къде може да си я закупите) може да видите от сайта на производителя тук


Зимата бях на Гурме фест в София и те имаха представители там, които бяха изключително любезни да ме запознаят с целия метод за отглеждането на гъбите, като ми дадоха едно-две пакетчета на изпроводяк. При всичките помпозни щандове на събитието, този наистина ме грабна и си казах - защо да не ги опитам, ако ми хареса, ще пиша за тях, защото смятам, че работата на блогъра е да бъде честен за продукти, които са го впечатлили, било то дали му се плаща за това или не.


Още тогава се прибрах у дома и запретнах ръкави, като се нахвърлих веднага първо върху пресните гъби, а оставих сушените за по-натам. Направих това супер вкусно орзо, което е приготвено по метода на ризотото, затова очаквайте невероятно нежна, креместа текстура, като съставките му ще ви пренесат на едно ново астрално ниво.
Преди да премина към рецептата, сигурно има някои от вас, които се чудят какво е орзо. Най-лесно казано паста във формата на ориз и може да я намерите почти навсякъде, но може би не сте му обърнали внимание, защото сте мислили, че е ориз ( I did that! ) Няма да се притеснявате!
Нека навън вали, а ние да проучим нещо ново и вкусно от кулинарния свят. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
300 г орзо
130 г гъби шийтаке
1 глава лук
900 мл пилешки бульон
1/2 ч.ч. пармезан
рукола/ бейби спанак (3-4 шепи) 
4 с.л. масло
5 с.л. зехтин
3 с,л. сметана за готвене
2-3 скилидки чесън
сол/ черен пипер 


                    

Започваме като в около три супени лъжици от зехтина запържваме нарязания на ситно лук.


След това прибавяме орзото и запържваме за няколко минути, докато поеме мазнината.
Овкусяваме със сол и пипер на вкус.


Започваме да прибавяме черпак по черпак от пилешкия бульон по метода на ризотото, което ще рече - слагаме един черпак, оставяме да се абсорбира и едва след това слагаме следващия.


Продължаваме с процедурата, докато орзото се сготви. 
През това време нарязваме гъбите и загряваме в друг тиган останалия зехтин.

                   

Прибавяме гъбите, нарязания чесън и 2 с.л. масло, запържваме, докато получат красив кафяв загар. Овкусяваме отново със сол и пипер.


Към готовото ризото добавете останалото масло, сметаната, настъргания пармезан (аз оставих малко за украса отгоре) и руколата/ бейби спанака. Върнете на огъня за кратко, колкото да омекне избраната от вас зеления :), овкусете отново, ако е необходимо и разбъркайте добре. Махнете от огъня и сложете гъбите да се затоплят още веднъж, докато сервирате.


Сервирайте орзото, а отгоре малко от ароматните гъби, поръсени с люспи от пармезан.


Наистина не мога да ви опиша за какъв невероятен вкус и аромат става въпрос - ще трябва да опитате сами! 


Докато аз му се наслаждавам в този дъждовен ден, ви пожелавам малко по-слънчеви почивни дни и ви изпращам много усмивки! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...