сряда, 15 март 2017 г.

Здравословни пълнозърнести бисквити с шоколад / One-Bowl Whole Wheat Chocolate Chip Cookies



Ето, че дойде време да ви представя една от най-търсените, обичани, популярни и отгоре на всичко лесни рецепти, които съм правила напоследък. Популярна е не само, защото е със сравнително здравословни продукти, но през последния месец съм я правила таман три пъти. Дори Ванчето, като ми беше на гости онзи ден, придружавана от торбичка лекарства и завидна кашлица, не им устоя и изръфа две-три с чая. Ако не се лъжа, напъха няколко в джоба си за из път, а това е голям показател за вкуса им, тъй като от лекарствата нямаше никакъв апетит, милата. Но ето, че моите вълшебни бисквитки свършиха чудесна работа. Още повече й се усладиха, след като й казах, че са здравословни и старателно си записа продуктите. 


Така е то, понякога не ни трябва пищна торта в хладилника, а просто един буркан с бисквитки, за да имаме вкусен, домашен десерт под ръка. 
И ако не се доверявате на мнението на един човек, доверете се тогава на мнението на петнайсет, защото това бе рецептата, която приготвихме заедно с участниците в  Академия "Изпечи с любов" на София мел.

Като гост-лектор за пръв път и аз влязох в ролята на преподавател, че даже надписах и грамоти, което ме върна в годините, когато си играех на даскалица у дома и всички получаваха двойки за кеф и разнообразие. 
Този път обаче имаше само отличници, защото освен, че се позабавлявахме и посмяхме от все сърце, успяхме да сътворим тези вкусни пълнозърнести бисквитки с шоколад. Само ако не сте пекли бисквити, не може да усетите още сега аромата на домашни сладки, носещи се от фурната в главата си. 



Точно така се случи и в Академията, когато от кухнята на сладкарите се разнесе уханието на вкусните бисквити. Всяка извадена тава от фурната увеличаваше "учениците" (барабар с организаторите) в стаята, които  следваха първоизточника на неустоимия аромат. 
Тъй като домакин на събитието бе Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии, имах честта да ми помага с професионалното оборудване един от преподавателите там, както и сладкар с дългогодишен опит, а вече смея да нарека и своя приятелка Станка (Таня) Захариева. 
Освен, че ме посрещна изключително топло, тя и нейните колеги, съвсем леко ме хвана яд, че не съм завършила точно тази гимназия. Някой обаче, който чете сега, може би ще има тази възможност, така че бих се запътила натам :) 



И така, ако и вие искате да опитате вече тези прословути бисквити, ето и рецептата за тях:
Необходими продукти:
115 г масло
140 г кафява захар
130 г шоколадови капки (ядки, стафиди и др.) 
1/2 пак. бакпулвер
1 бр. ванилия
1 яйце



Хубавото на тази рецепта е, че се прави в една купа. Няма много цапане, няма много суетене. Приготвяме си всичко около купата, с продукти на стайна температура.

              

Замесваме от всички продукти меко, гладко, нелепнещо тесто. Аз обичам да работя първоначално с поне 2/3 от брашното, като прибавям остатъка постепенно. 
Накрая прибавям и шоколадовите капки. 

                           

Оформям тестото на топка или пък на салам, като във втория вариант е по-лесно да го разрежем на еднакви порции, за да са ни еднакви по големина бисквитите. 
Присплескваме леко и редим върху хартия за печене. Печем на 180 градуса за около 10 минути или докато почервенеят. 


Не е хубаво да ги препичаме прекалено, тъй като е хубаво да останат по-мекички. Времето за печене ще варира от това колко дебели ги направите, като може да ги направите и по-дебели или по-тънки - като моите.


Така стават идеални за съхранение в буркан и да се хапват, потопени в кафе, мляко или чай.



А ето и една идея: ако искате, може да използвате една част от шоколадовите капки за украса, след като оформите самите бисквити. Така те ще останат на повърхността след печене и ще изглеждат още по-шоколадови. 

Освен много вкусна, тази рецепта е изключително бърза, затова не му мислете и си я пригответе още днес. Денят е идеален за бисквитки!



Актуализация 2018 :) 

Макар и болна, денят стана прекрасен от сутринта! 
С огромна усмивка установих, а сега и споделям с вас, че моето и ваше любимо местенце Lussi's World Of Artcraft е номиниран тази година в цели четири категории в наградите на Blogovoditel
Благодаря от все сърце за оказаната чест, а сега, както всяка година ще помоля за вашите гласове и подкрепа, като гласувате за мен на kulinarninagradi.com.
Може да се впишете с фейсбук или една от другите опции и да гласувате за мен в следните категории:
- Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/

- Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
- Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
- Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Ето как става това: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".



Благодаря на всеки, който ще отдели време и ще гласува за мен, тъй като тези награди са много важна оценка за труда ми, който влагам през годината, както и огледало на моите взаимоотношения с читателите, на които знаете, че държа изключително много! Благодаря ви 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 13 март 2017 г.

Бързи пасти "Тирамису" / Ladyfingers mini cakes Tiramisu"



Не знам дали защото е понеделник, или защото е мрачно и вали вече цяла седмица, но едвам се вдигнах от леглото тази сутрин. Бегло помня алармата да звъни и като Носферату се изправих с неестествена стойка на гръбнака, докато главата ми сякаш остана на възглавницата и настигна тялото минути по-късно. Струваше ми се миг, но след като проверих, се оказа, че повече от десет минути стоях втренчена в шарката на завивката опитвайки се да събера сили да започна деня. Имали ли сте такива сутрини?! 

Не е възможно от зимна депресия веднага да съм минала на пролетна умора, нали? `Щото това вече ще е прекалено като поредни предсрочни избори. 

Докато се дотътрих със скорост на държавна администраторка до банята, започнах да премислям всички задачи, които трябва да свърша за деня и това, което установих бе, че нито едно от тях няма и малък шанс да ме развлече или да ми донесе удоволствие. (В името на Тор, това е най-депресарското начало на статия, която съм писала досега май) Даже и аз се стреснах.)


Да, случва се. И аз имам такива дни, макар и да се опитвам да пиша само за хубавите неща. Но преди да пиша за тях, понякога просто трябва да ги намеря. И колкото да не ми се струваше възможно, днес намерих три такива. Три неща, които ме накараха да си кажа,
"А бе, не е чак толкова сиво всичко !". 






Първото от тях бе музиката и по-конкретно една песен - Alanis Morissette - "Hand In My Pocket"
В нея има всяко нещо, което се въртеше в главата ми и имах нужда да чуя. Ако и вие се чувствате така днес (или друг ден), ето заемам ви я, turn that shit up, и бъдете сигурни, че everything's just fine fine fine. 


Втората причина бе, че и тази година съм номинирана за наградите на Блоговодител за кулинарните блогове на България - http://kulinarninagradi.com

Две номинации в категориите за торти и сладкиши: "Сладко удоволствие" (Най-добър блог с рецепти за торти) и "С аромат на ванилия" ( Най-добър блог за печива и десерти).
Не веднъж съм казвала колко е важно за нас блогърите-лакомници това признание, но за мен наградата на публиката е най-важната от тях.
Тя сте вие! Тя е моето огледало и ми показва дали съм успяла да ви отговарям на спешните писма и запитвания, да обяснявам хубаво рецептите, да чествам с вас всеки празник и да се тюхкаме над провалите, умело изяждащи ги, за да прикрием всякакви доказателства за съществуването им.
Искам да знам, че съм била не само вашия източник на рецепти, но и приятел, който успява да ви усмихне. Ако е така, ще се радвам на вашите гласове, като линковете за това и начина на гласуване ще поместя по-долу, за да мога вече да приключвам с тази тирада.

Което ни води до причина номер три - ето тази сладост тук:


Бързи пасти "Тирамису" за ден като днешния - забързан, сив, няма време, а имаме нужда от нещо, което да ни донесе усмивка и сладост в ежедневието.
Знаех, че пак ще загледам някоя смарандясала суха паста в магазина жадно, ако нямам някой домашен десерт, но този път нямах никакво време да готвя сто часа и да си призная, и желание ми липсваше даже. Но идеята за тези бързи и леко мързеливи пасти ме заплени още откакто приготвих техния вариант "Рафаело" ( рецепта тук).


Комбинацията им с кафе и алкохол е толкова добра, че почти е невъзможно да останеш без настроение и сили :) 
но ето и колко лесно да ги приготвите:

За около 15 бр. пасти:
30 бр. бишкоти
2 ч.ч. подсладено еспресо
2 ч.л. ром / уиски
100 мл сметана за разбиване
100 г маскарпоне
40 г пудра захар
2 жълтъка
какао 
шоколадов ганаш

Започваме като в горещото кафе слагаме захар на вкус и добавяме алкохола (може и само есенция) . Оставяме настрани да се охлади. 

През това време разбивам жълтъците със захарта на водна баня на крем. Може да ги добавите и сурови към крема, ако нямате притеснения, но аз предпочитам да си ги обработя термично за няколко минути. 
След това ги добавям към маскарпонето, което трябва да бъде на стайна температура. След това прибавям разбитата на сняг сметана 

                     

Сметаната може да е растителна или животинска, като аз ползвах растителна, която беше неподсладена, но това е, защото не обичам прекалено наситен сладък вкус. Хубавото тук е, че може да опитвате крема и да добавите сладост, ако искате още :)


И ето, десертът е почти готов: потапяме леко повърхността на бишкотите за кратко в кафето, колкото да се овлажнят леко и шприцоваме отгоре от крема.


Захлупвам с още една бишкота и поръсвам с кафе.


Отгоре украсих с малко шоколадов ганаш, който винаги имам под ръка в хладилника и разтопявам, когато ми трябва, в микровълновата за няколко минути. Рецепта за ганаша може да видите например тук .


И така, щастлива и доволна, че все пак намерих причини да стана от леглото днес, похапвам доволно от това пухкаво, сочно, ароматно десертче, в компания на следобедното кафе. 
Ако идеята ви е допаднала, както и останалите рецепти в блога, гласувайте за мен, а ето как става това: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълния списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
- С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! <3


За финал искам да ви поздравя с песента на деня: 


"Hand In My Pocket"

I'm broke but I'm happy

I'm poor but I'm kind

I'm short but I'm healthy, yeah

I'm high but I'm grounded

I'm sane but I'm overwhelmed
I'm lost but I'm hopeful baby
What it all comes down to
Is that everything's gonna be fine fine fine
'cause I've got one hand in my pocket
And the other one is giving a high five
I feel drunk but I'm sober
I'm young and I'm underpaid
I'm tired but I'm working, yeah
I care but I'm restless
I'm here but I'm really gone
I'm wrong and I'm sorry baby



What it all comes down to

Is that everything's gonna be quite alright

'cause I've got one hand in my pocket

And the other one is flicking a cigarette
And what it all comes down to
Is that I haven't got it all figured out just yet
'cause I've got one hand in my pocket
And the other one is giving the peace sign
I'm free but I'm focused
I'm green but I'm wise
I'm hard but I'm friendly baby
I'm sad but I'm laughing
I'm brave but I'm chickenshit
I'm sick but I'm pretty baby



And what it all boils down to

Is that no one's really got it figured out just yet

'cause I've got one hand in my pocket

And the other one is playing the piano
And what it all comes down to my friends
Is that everything's just fine fine fine
'cause I've got one hand in my pocket
And the other one is hailing a taxi cab





Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

петък, 10 март 2017 г.

Веган шоколадова торта с пълнозърнесто брашно ( Постно) / Vegan chocolate cake with whole wheat flour


Отдавна не бях пускала веган десерт, а бях обещала да се случва по-често. Сега обаче, когато сме в пости, пък и петък, реших, че е идеално да ви споделя един много интересен, и нека интересен да не ви звучи като синоним за странен, а наистина интересен десерт! Интересното в  случая е, че е такава шоколадова експлозия, че умът ви няма да го побере как може да няма нито масло, нито яйца или други уж задължителни за сладкарството елементи, но има този невероятен, наситен шоколадов вкус. Вече втори ден гарнирам кафето си с него, като за целта си правя и следобедно такова, защото как иначе ще оправдая второто парче за деня. Вината за сладкиши тук обаче не е много голяма, защото освен, че десертът не съдържа много брашно, на всичкото отгоре е и пълнозърнесто.



Това е сладкиш, който е с толкова плътна, сочна шоколадова сърцевина, че единственото нещо, което може да го допълни е само свежестта на пресните плодове - в случая ягодите и нежна поръска от кокос. Две неизменно класически вкусови комбинации към шоколада.


Ако постите или пък избягвате белите брашна, а днешното време достатъчно ви е стъмнило настроението, повдигнете си го с една наистина бърза и лесна рецепта, която предлага множество варианти за експериментиране, както като продукти, така и като украса. Но ето как я приготвих аз:




Необходими продукти
за торта с размер 24 см в диаметър:

180 г пълнозърнесто брашно София Мел
1/2 ч.ч. тъмно какао
1/2 ч.ч. плодово пюре ( ябълка / тиква)
1 ч.ч. захар
360 мл ядково мляко ( орзиово, бадемово, соя и др)
6 с.л. олио ( кокосово масло)
1 ч.л. оцет
1 ванилия
1 ч.л. сода
1/2 пак. бакпулвер


За заливката:
80 мл ядково мляко
100 г черен / веган шоколад





Започваме като слагаме оцета в млякото и оставяме да се пресече. Аз имах само шоколадово оризово мляко, затова нямаше голям ефект при мен, но за да ви демонстрирам тази стъпка, я спазих. (Може да ползвате оцета и да загасите содата.) В купа смесвам брашното, какаото, бакпулвера и содата и разбърквам с телена бъркалка.

                    

В миксера разбивам след това захарта с олиото или разтопеното кокосово масло. Аз имах и от двете, но сложих олио. Искам да ви уверя, че няма нужда да ползвате по-странните продукти, ако ви плашат. И обикновено олио върши същата работа. Добавям ванилията и пюрето. По принцип се ползва ябълково пюре, но аз имах у дома останали тиквени такива от домашното ми производство и ето къде реших да ги похарча. По данни на мама, бурканчето е от 190 г, а аз сложих цялото. Това направи сладкиша ми много по-сочен и тежък, което лично аз препоръчвам, затова смело увеличете количеството на плодовото пюре.

                         

След като всичко се е хомогенизирало, смесвам сухите съставки постепенно с млякото и с плодовата смес, образувайки се гъста и лепкава шоколадова такава.



Изсипвам всичко в намаслена тавичка, на дъното на която съм сложила кръг хартия за печене и пъхам да се пече в загрята на 170 градуса фурна. Печем около половин час, като имайте предвид, че заради пюрето блатът ще стои леко лепкав и сочен и проверката с дървен шиш може да ви заблуди.        

                        

Охладената торта украсявам с шоколадов ганаш приготвен от затоплено оризово мляко, в което съм разтопила начупения черен шоколад. 
Украсих тортата с ягоди, кокосови стърготини и тиквени семки.


И така, аз сядам да довършвам последното си едвам-едвам заделено парче от тортата, а ако ви харесват рецептите с пълнозърнесто брашно, пригответе се, защото ще има още много интересни такива скоро :)
АКТУАЛИЗАЦИЯ 2019-та ГОДИНА: И тъй като вече сме на финалната права, ако сте доволни от моята работа през годината, начина по който ви представям рецептите, тяхното разнообразие и разбира се успешност, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети.

Номинирана съм тази година в следните категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

 А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.


Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...