понеделник, 15 август 2016 г.

Торта "Каноли"/ Cannoli cake



Бях планирала друга рецепта за днес, но тази сутрин се събудих с онова ровичкащо чувство, че е специален ден. Не само, че е именният ден на моята сестричка Мими, най-голямата радост (и дразнител) в живота ми :), но и на куп други скъпи приятели, които празнуват и рожден и имен ден днес. 

Искам да пожелая на всички празнуващи здраве, щастие, късмет и много любов в сърцата им и на хората около тях. Празниците са хубаво нещо, затова дори фактът, че е понеделник, няма как да застава на пътя на доброто ни настроение днес.

Затова и си казах: "Дай да отложа планираната рецепта за по-натам и да започнем седмицата по най-вкусния възможен начин"! 

С ТОРТА, РАЗБИРА СЕ! И то каква! Само както аз си знам - с умопомрачаваща визия, предизвикваща лека възбуда, която дори заплахата от ранна форма на диабет не може да застраши, и вкус, който можем да определим само като божествен! Дами и господа, нейно величество - торта "Каноли".



Съвсем наскоро ви споделих, че канолите ( рецепта тук)  са един от любимите ми сладкиши, затова и нямаше по-логично нещо от това да ги представя и като торта. В нея обаче може да разчитате на значително по-шоколадов вкус, като кремът е същия, което я прави подходяща, когато ви остане от него при предишна направа на сладките. Освен това може да украсите с останалите ви каноли, като аз заложих на още малко портокалов вкус, тъй като се съчетава идеално. А бе знам за какво говоря, повярвайте ми!  


Сега и ще се убедите колко е лесна за приготвяне. Ето и списъкът с продуктите:
Необходими продукти:
1 1/4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. прясно мляко
2/3 ч.ч. тъмно какао
1/4 пак. бакпулвер
8 с.л. масло (113 г)
1 с.л. мляно кафе
3 големи яйца
щипка сол
2бр. ванилия

Пускаме фурната да загрява на 160 градуса. В купа смесваме захарта, солта, ванилията, бакпулвера, какаото и кафето. Прибавяме мекото масло.


Разбиваме с миксера като прибавяме едно по едно и яйцата, 


редувайки по малко от брашното и млякото. Всички продукти трябва да са на стайна температура! 


Готовата смес разпределяме в три тавички с диаметър 20 см, които предварително сме намаслили и сме сложили кръг хартия за печене на дъното.


Печем блатовете за около 30 минути, като тестваме с дървен шиш дали са се изпекли добре. Оставяме да се охладят напълно.



След като блатовете са напълно студени сглобяваме тортата като редуваме блат, крем, блат, крем и така докрай. Крема приготвяме както казах, по рецептата от тук, като ще сложа още веднъж продуктите, но може да погледнете в линка целия начин за приготвяне:

За крема:
500 г рикота
2/3 ч.ч. сметана за разбиване / маскарпоне
3/4 ч.ч. пудра захар
1-2 ванилия
щипка канела
100 г шоколадови капки 
захаросани портокалови корички



Украсяваме тортата по желание, като аз се спрях на украса от каноли, шоколадов ганаш, бита сметана и резенчета сочен портокал. 


Може да увеличите количеството бита сметана в крема, ако искате по-пухкав крем, но ако сложите и само като украса няма да сбъркате. 


И така, ако не сте мислили да празнувате днес (всеки човек познава поне една Мария в България), променете плановете си и спретнете това торте, тъй като е доста бърза за направа, а животът е твърде кратък да подбираме поводите за наздравица! 


Сладка седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 12 август 2016 г.

Праскови на грил с крем маскарпоне /Grilled Peaches with Mascarpone Ice Cream


Ако лятото не се наядем на вкусни плодове, то кога?! Затова и десертите често включват някои от сезонните плодове, по-малко или повече.
Днешният е с основна съставка праскови, но въобще не се заблуждавайте, че не може да се конкурира с други засукани десерти. Идеален е, ако посрещате гости и трябва набързо да спретнете нещо сладко. 
(За подходящ фон, докато си четете рецептата, съм подбрала тази песен, с която искам да поздравя и моя приятел Ванката, който винаги си я припяваше със завиден кеф, когато работехме заедно в радиото)




Прасковите са сред любимите ми плодове и не пропускам да експериментирам с тях. Тази година обаче повечето плодове не бяха много сладки, затова и реших, че тази им версия може "да поправи това". Оказа се истинско удоволствие за сетивата и ако потърсите малко сили да станете от дивана, затиснати от летния мързел, съм сигурна, че няма да съжалявате. Стават много бързо, а в комбинация с този пухкав маскарпоне крем (вариация на сладолед), просто ще опаткате не една-две. :) 


Но това са просто плодове, така че недейте да им броите калориите толкова. А ето и самата рецепта и се убедете колко лесно и бързо става:

Необходими продукти:
3 бр. праскови (може и повече)
100 г захар
ром, вода
ядки (използвах фъстъчен крокан за поръсване) 

За крем-сладоледа:
2 белтъка
250 г маскарпоне
100 мл сметана
100 гр захар
1 ванилия

Измиваме прасковите и ги разполовяваме. Овалваме ги в захар и ги поставяме на грил тигана. Когато захарта започне да се карамелизира, слагаме малко от рома.


Обръщаме прасковите и повтаряме процедурата, като може да добавите малко вода, тъй като алкохолът се изпарява, а по тигана остава наистина вкусен сос, който после може да сервирате към десерта.


Още топлите, леко "пияни" захаросани праскови сервираме с по една лъжица от изстудения крем - сладолед, който сме направили преди това. Казвам крем-сладолед, тъй като можете да го сервирате като крем или да го замразите като мен и си се получава много вкусен сладолед.


Приготвяме го като разбиваме белтъците със захарта на сняг, прибавяме маскарпонето, както и предварително разбитата сметана.


Прехвърлям в подходящ съд и го слагам във фризера да стегне.


Слагаме лъжица от крема върху топлите праскови, заливаме с малко от соса и поръсваме с ядки. Аз се спрях на фъстъчен крокан, но мисля, че почти всички ядки ще са подходящи тук.


Препоръчвам ви да използвате по-сочни и зрели праскови, тъй като ще бъдат по-лесни за хапване с лъжичка.


И така, оставям ви с тази свежа идея за десерт, а пък за понеделник съм ви приготвила една рецепта за месо, което ще ви отвее главата направо...,
но дотогава - сладък уикенд, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

вторник, 2 август 2016 г.

Пълнени тиквички "Бурито" / Zucchini Burrito Boats


Случи се! Най-сетне се случи! Желанието  да пусна печката се появи в едни от най-горещите дни това лято, но пък беше към края на деня, когато усетих излизащия вятър и приближаващата прохлада от загатващия се във въздуха дъжд. Реших - сега или никога!  Най-накрая ще възвърна загубилите ми се кулинарни сили и ще се опитам да "се върна в играта" с нещо толкова вкусно, че ще си заслужава цялото бързане. 
Оставаше около час преди домашните да се приберат, затова ми се наложи да разчитам на пъргавост, която само скоростно прибиране на дрехите от простора, когато съседката над нас започне да си мие терасата може да отключи. 
За щастие, рецептата на която се бях спряла от няколко дни не изисква много време за приготвяне, ето защо вярвам, че може да бъде и вашата идеална седмична вечеря. 


Представям ви невероятните пълнени тиквички "Бурито". Можете да ги приготвите във вегетариански вариант, като използвате като основна съставка сверен кафяв ориз, или пък да ги направите както си трябва - вкусни, оставяйки ориза да си седи в шкафа, и заменяйки го с месо :) 
Каквото и да изберете, сигурна съм, че ще ги харесате, затова няма да увъртам много, а минаваме на рецептата.


Необходими продукти:
4 бр. тиквички
1бр. голяма глава лук
1бр. домат
2 бр. зелени чушки
1 ч.ч сварен червен боб
1/3 ч.ч. доматено пюре
 1 ч.ч. сварен кафяв ориз или 200 г телешка кайма
1/2 ч.ч. сварена царевица
170 г кашкавал ( аз ползвах чедър) 
подправки: сол, черен пипер, червен пипер, лют пипер, чубрица, кимион, чесън на прах

Започвам като в тенджера слагам вода малко по-малко от половината, щипка-две сол и оставям да заври. През това време измивам и разполовявам тиквичките по дължина. 


Издълбавам ги с помощта на лъжица и нарязвам сърцевината на кубчета. Бланширам тиквичките за кратко във врящата вода. Отцеждам от водата и ги редя в тавичка.

                        

В тиган слагам олио и запържвам сърцевината от тиквичките. Изваждам в купа и оставям настрана. 


След това в същия тиган слагам още малко олио и запържвам нарязания на ситно лук.


Прибавям каймата и запържвам отново, като се опитвам да я раздробя на дребно. Овкусявам с подправките, като те са на вкус и прибавям доматеното пюре. Разбърквам всичко.

               

Прибавям нарязаните на кубчета зелени чушки, сърцевината от тиквичките, 


а след това боба и царевицата ( използвах от консерва). Накрая прибавям нарязания на кубчета пресен домат. Разбърквам всичко още веднъж.


С получената смес пълня тиквичките. Слагам малко вода в тавата и пъхам да се пекат на 180 градуса за около половин час.


Ако тръгнат да се запичат много, покрийте с фолио.



Преди да ги извадите, поръсете с рендосания кашкавал и запечете за още няколко минути.



Сервирайте гарнирани с нарязан пресен магданоз, домати, зелена люта чушка и малко тортила чипс.


Последното не е задължително, но аз пък сметнах, че идеално допълва "картинката" в чинията :)

Не мога да ви опиша каква вкусотия се крие в тези тиквички - ще трябва да опитате сами!


Ако го направите, не пропускайте да оставите своите отзиви в коментарите! 
Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...