четвъртък, 7 юли 2016 г.

Коктейл: Шоколадова наслада / Chocolate Cocktail


Знаете, че по принцип обичам да пускам благинките петъчно, но тъй като тази вечер с Ванчето сме на концерта на Мегадет, не знам утре в каква кондиция ще съм...или по-точно знам, затова си напарвих сметка, че всеки ден е ден за коктейли!  И тъй като от пускането на блога насам, категорията "Напитки" седи по-празна от главата на напушен осмокласник, реших, че е време да поправя тази грешка.
Това лято, с голямо задоволство открих, че домашните коктейли могат да бъдат още една причина да се радваме на прибирането у дома след края на работния ден. Мноооого добра причина бих казала дори!
С днешният, не само ще отбележим Европейския ден на шоколада, но и едва ли има по-подходящ летен десерт за възрастните ( Освен "напоркана" с мастика диня, но тя не е шоколадова!)
Рецептата видях и адаптирах от моя много добър "приятел" Tipsy Bartender, където можете да намерите изобилие от прекрасни алкохолни изкушения :)
Но без повече отлагания, нека започнем the happy hour!

Необходими продукти:
30 мл водка
30 мл Шериданс
шоколадов сладолед
шоколадов сироп/ ганаш
лед

Започвам като си подготвям чашите, които леко обливам с шоколадо ганаш ( сироп) от вътрешната страна.


В блендер слагам ликьора, като виe може да ползвате и друг( като Бейлис например),



а след това и водката. Тук да си призная, може да увеличите грамажа, ако искате да са по-силнички :)


Допълвам с щедро количество шоколадов сладолед - моят бе домашен, и пускам машината.


Разбивам сичко, докато стане на средно гъст сос.


Изсипваме в чашите, гарнираме с няколко кубчета лед, шоколадови пръчици и шоколадови пурички. 
Ако ми имате доверие, оптайте тази вкусотия - няма да съжалявате! 
Гарантирам ви, ще ви стане лбиямия десерт за лято 2017! 
Наздраве! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


вторник, 5 юли 2016 г.

Мексикански кифлички със запечен крем / Mexican Coffee Buns / Rotiboy / Roti Buns


Не знам дали помните, но ви разказвах, че преди време с моята приятелка Ванчето си направихме един кулинарен тур из София. За два дена си изядохме живота, както се казва, и опитвахме все нови и различни неща, като целта ни беше да опитаме колкото се може повече разнообразни ястия, които не сме яли преди. И макар да ни се наложи да си делим порциите (иначе как ще успеем със задачата), това не ни спаси от ситуация, в която аз трябваше да пия ранитидин, а тя - да посещава по-често определени места. 
Но трябва да се правят жертви в името на блогуването, а с това и търсенето на ново и непрестанно кулинарно вдъхновение. 

Ето как попаднахме на тази вкусотия - сладки хлебчета, при които кремът се шприцова преди печене и след това се превръща във вкусна, хрупкава коричка. 


Гарнира се с различни видове топинги - като шоколад, карамел или други. (не се притеснявайте, тази храна не беше причинител на нашия дистрес, а някаква зловеща веганска разядка :))
След като се прибрах у дома, се разрових за подобни рецепти и попаднах на тези така наречени роти бънс (Roti buns), мексикански сладки хлебчета, с плънка от масло и отново - запечени отгоре с ароматен крем кафе. 




Но ето и самата рецепта, като започваме, както винаги, с необходимите продукти:

За тестото:
290 г брашно
45 г захар
щипка сол
1 с.л. сухо мляко 
1/3 кубче жива мая
1/2 ч.л. бакпулвер
165 мл хладка вода
35 г масло 
1 яйца

За крема:
100 г масло
2 яйца
80 г пудра захар
100 г брашно
1 с.л. кафе
1 ванилия

(по желание)
За плънката:
100 г масло

Започваме с приготвянето на тестото. За целта слагаме маята да шупне във хладката вода, като слагаме една супена лъжица захар.  През това време в купата на миксера (или където ще смесите) слагаме пресяти сухите съставки. Добавяме яйцето,


а след това  шупналата мая. Почваме да месим с накрайника за тесто, като прибавяме постепенно от размекнатото масло и още брашно, ако е необходимо.


Прехвърлям върху набрашен плот и замесвам за кратко, докато оформя меко, нелепнещо тесто. Слагам в купа, предварително намаслена с олио и оставям на топло да втаса. 


През това време оставям маслото на стайна температура и защото е лято - омеква бързо. Крема правим като разбиваме с миксер мекото масло, прибавяйки пудрата захар, брашното, яйцата, ванилията и


размитото с малко вода или мляко кафе - аз използвах нес кафе. 


Залавяме се с оформянето на хлебчетата, а нашето тесто е готово.  Прехвърляме на плота и разделяме на шест части ето така:

                              
От всяка част отделяме по една по-малка част, колкото малък орех.Те ще ни трябват, ако решим да слагаме плънка от масло, но ако решите да не правите хлебчетата с плънка, пропуснете тази стъпка.


Разточвам малките парченца тесто, а в тях слагаме малко кубче масло, за предпочитане - охладено.


Завиваме добре, а след това ги поставяме в средата на голямото парче тесто и завиваме отново.

                        

Овалваме хлебчетата за кратко на плота, така че да ги направим колкото може по-гладки. Поставяме в тава, застлана с хартия за печене. Оставяме ги да втасат, покрити с кърпа, за около 20 минути (в тази жега е достатъчно), докато увеличат обема си. 


След това, с помощта на шприц, разпределяме от крема върху всяко хлебче, под формата на спирала. Опитайте се да бъде колкото може по-гъста спиралата. Аз я поразредих и имах малки дупчици по коричката след печенето.


Пъхаме хлебчетата да се пекат на 180 градуса с обдухване. При печенето кремът се разтопява и се слива в едно. Запича са на нежна, сладка, хрупкава коричка, която превръща обикновените хлебчета в истински десерт. 
А ако искате още - просто доукрасете с шоколадов ганаш, шоколадови пръчици или различни видове ядки.


Да си кажа честно...и по едно кафено зърно е достатъчно да предизвика любопитство :) 


А да не ви описвам какво сладко, ароматно и пухкаво тесто се крие вътре, след разтапянето на маслото...ммм.
Опитайте и вие!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 1 юли 2016 г.

Сиропирана баница с кокос / Coconut and Syrup Banitsa



Край, отказвам се! По принцип съм борбена натура, но има десерти, пред които и анорексичните манекенки са безсилни (не, че съм някъде близо до този критерии.. предпочитам да се меря по скалата Пеевски-Фидосова, тъй като излизам винаги с много добри резултати) 
И така, след като месец вече съм на спортна програма, подходящ хранителен режим с балансирано хранене и почти не съм приемала бяла захар, ето, че един десерт ме изкуши дотолкова, че да си го хапна без капка съжаление. 
Говоря ви за тази невероятно сочна, вкусна, кокосова сиропирана баница.



Сиропираните десерти винаги са ми били фаворит за горещините, тъй като прекарвайки лятото при леля и лелинчо ми в Пловдив (знаете за какви жеги говоря!), винаги ги хапвахме, гарнирани с ванилов сладолед и така до ден-днешен. 
Тези сладкиши  се правят лесно, не са скъпи като продукти, количеството е повече от доволно, а сладостта е такава,че и малки парченца от десерта ще са ви достатъчни да заситят желанието за сладичко. 



Не казвам, че накрая ще се окажете с малки парченца в чинията, но е добре да започнем от някъде  :)


Ето и самата рецепта, като започваме с необходимите продукти:

За баницата:
500 г кори за баница
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. мазнина (олио/ масло) 
1 1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода
200 г кокосови стърготини
1 пак бакпулвер
3 яйца

За сиропа:
4 ч.ч. вода
3 ч.ч. захар
1 ванилия

Започваме като правим първо сиропа. За целта в тенджера слагаме захар и водата и оставяме сиропа да заври и захарта да се разтвори. След това намаляваме температурата  и оставяме сиропа да къкри още 8 минути. Дърпаме от огъня и разтваряме в него ванилията. Оставяме да се охлади напълно.


За самата баница: За плънката разбиваме яйцата със захарта с миксер. Прибавяме мазнината (при мен смес от олио и разтопено краве масло), киселото мляко със содата и бакпулвера, а накрая и кокосовите стърготини. Разбъркваме на ръка, до получаването на не много гъста смес. 



В моя пакет кори имаше 12 двойни листа (виждат се на снимката). Слепих със съвсем малко олио (не е хубаво баницата да е мазна) два двойни листа - тоест станаха четири единични.


Разпределям от сместа върху листа, почти докрай, но не съвсем, за да не ни изтече по тавата.


Навивам на руло и слагам в тавата. Така процедираме и с останалите, като при мен излязоха шест бройки.


Намазвам ги отгоре с малко разтопено масло и хайде във фурната да се запекат до златисто на 200 градуса.


Още горещи ги заливаме със студения сироп, който те ще поемат за секунди и ще се надуят като "новоизлюпени столичани".  :) 


Обещавам ви, ще се насладите на десерт, подобен на торта "Рафаело", набутана в кори за баница, всичко това сиропирано, и ако вече не сте се покапали от апетит, то ще го направите, когато почнете да хапвате лакомо, а сиропът капе ли капе ;)


Аз отивам да си отрежа едно парче за следобедното кафе..с топка сладолед разбира се, а на вас пожелавам сладък уикенд! 
***

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...