сряда, 23 септември 2015 г.

Италианска паста (макарони) с гъби и сушени домати / Sun dried tomato and mushroom pasta


Есента дойде! Това е положението! И да се дърпаме, тя пак ще нахлуе през отворения прозорец нощес и ще ни ощипе с пръсти по дупето, ако забравим да се завием добре. И макар днешният ден да е дразнещо слънчев (за сега), то аз няма да заложа много пари, че следващата доза студ не се придвижва по-бързо от мигрантската вълна (ама и сравненията ми са едни такива актуални).
И така, след прекрасните почивни дни, които прекарах в опити да си открадна още малко слънце по гръцките плажове, сега отново в работен режим се чудя какво ще се прави за вечеря. Хем седмицата е къса, което вече автоматично ни кара да си мислим за края й, хем няма много време за готвене след работа.
Затова пък имам тази суперска рецепта за паста (макарони или на баба ти ювката, както искате го наречете), която съдържа най-доброто от лятото - апетитни сушени домати и най-вкусното от есента - ароматни гъбки, всичко завито в нежен чесново-млечен сос.
Пастата, която използвах не беше съвсем обикновена, но отдавна се чудех кое ястие ще е достойно за този вкусен сувенир от последната екскурзия до Торино. 


За наше голямо щастие на пазара и в България вече се предлага голямо разнообразие от паста и съм сигурна, че и вие ще намерите перфектния вкус на някой от щандовете! 
Но дори и най-семплата такава ще се превърне в невероятно изживяване за сетивата, веднага щом се овкуси в този страхотен сос...само погледнете! 
Мммммммммм!


Ако вече сте решили, че това ще е супер лесна вечеря и за вас, то ето и рецептата, за да си напишете какво да вземете от магазина по път за вкъщи, ако нещо липсва:
Необходими продукти:
250 г паста
200 г гъби
1/2 ч.ч. сушени домати
2 бр. бульон (пилешки, телешки или гъбен) 
2 ч.ч. вряла вода
2 с.л. зехтин
3 скилидки чесън (може и повече) 
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. течна  сметана
шепа кашкавал за поръсване (най-добре пармезан)
босилек

Започваме като на единия котлон слагаме да се свари пастата според инструкциите. 


През това време нарязваме гъбите на шайби, 


а сушените домати на малки парченца. (Аз използвах домати от буркан в зехтин, тъй като нямах други под ръка, но вие можете да използвате обикновени сушени домати). 


Докато пастата се вари,


на съседния котлон в зехтина запържваме чесъна.


Прибавяме гъбите и пържим всичко, докато разбъркваме за около 3 минути.


Прибавяме и сушените домати и разбъркваме.


Прибавяме предварително разтворения във врялата вода бульон (ако имате домашен най-добре). Аз използвах гъбен бульон, но мисля, че ще стане добре и с телешки и пилешки. Оставяме ястието да поври, докато абсорбира част от бульона, а след това прибавяме млякото и сметаната. 


Ако искате по-гъст сос, можете да използвате и само сметана, но ястието има своя чар с използването на мляко, тъй като прави соса доста лек и по-скоро овкусява пастата, отколкото да я доминира.
Накрая прибавяме изцедената и сварена паста към соса или можете да я разпределите първо в чиниите и след това да я залеете с него. Отгоре поръсвам с рендосан кашкавал и малко свеж босилек.



Можете да добавите кашкавала и към самия сос, което отново ще допринесе за един по-гъст и плътен сос, но оставям на вас да решите кои от всичките вкусни варианти ще изберете. 

Надявам се да ми се доверите и да се насладите на една наистина различна и питателна рецепта, която носи спомени за лято и сгрява душата като топъл есенен ден! 
Опитайте! 


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 










сряда, 16 септември 2015 г.

Бърканица с печени чушки / Grandma`s roasted peppers easy dinner


Ако си мислехте, че традиционният миш-маш е лесна рецепта, сега ви предлагам нещо по-лесно и смея да твърдя - по-вкусно и от него. 
Дойде ли септември, човек може да ме забележи да ям за вечеря тази вкусотия толкова често, колкото и да се кълча около огнището на село в опита да избегна дима в очите, докато пека чушки. Точно така - сама си пека чушките, хора, сама си ги ям (Е, давам и на хората вкъщи, но те знаят, че има неписано правило за тях и разумно отказват да прекаляват) 


Та, както си пека чушки на село, баба си подрежда съчки до мен, двете си приказваме за обтегнатата ситуация в Европа (селски ми ти работи :)) и двете стигнахме до няколко много важни заключения, едното от които е, че трябва да си приготвим любимата бърканица за вечеря. Ароматът на чушките се разнасяше във вече по-хладния есенен въздух толкова апетитно, че дори и най-засуканата вечеря не може да се конкурира с това лесно, селско ястие.


Хвърлихме и няколко филийки хляб на ламарината да се препекат и олеее мале.....

И тъй като седмичните вечери е хубаво да са бързи и леки, ето пак нашата днес:

Необходими продукти:
10-12 бр. печени чушки
70 гр масло (плюс малко олио)
3-4 с.л. брашно
сол

В името на традицията написах няколко примерни грамажи, но самите вие се досещате, че те няма как да важат във всички случаи. Всичко зависи от количеството на чушките - дали са по-тънки, месести, малки, големи и така. Но въпреки, че правим всичко на око, рецептата е още по-лесна, защото аз ще ви покажа какво точно да гледате с това око :) 

Започваме като загряваме маслото с малко олио.


Нарязваме на парчета обелените печени чушки и овкусяваме със сол 


Към разтопеното масло добавяме брашно (аз слагам на око). Трябва да се получи хубава каша, като разбъркваме, докато придобие светло карамелен цвят.


После прибавяме чушките и разбъркваме. Подправяме с още сол, ако е необходимо.


Сервираме ястието още горещо, в комбинация със свежа салата от сочни розови домати и препечени филийки.


Ако и вие си мислите какво пък ще му е толкова различното на печени чушки с брашно и масло, а не сте опитвали - променете това .....и се убедете в магията на старите рецепти!


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 14 септември 2015 г.

Обърнат сладкиш със сини сливи / Upside down Cake with Plums


Първият учебен ден идва! Даааа, чисти и спретнати, със свити сърца (главно от мъка, не от вълнение, да не се лъжем) хиляди ученици ще започнат учебната година. Нюзфийда ще се затрупа със снимки от първия учебен ден, ще има много ретуитвания с #coolforschool и разбира се няма как да пропуснеш да се check-неш от даскалото, щом така и така си се разходил до там. 
Сигурна съм, че много деца ще спазят традицията и ще подарят цветя на учителите си, макар че може голяма част от тях да са само постове от снимки на тяхната стена, но хей, и това си е жест. :) 
Но за мен няма лошо човек да бъде в крак с времето, защото по-лошо е да си обременен със закостеняло мислене и архивна идеология, което в днешно време за съжаление е най-голямото оръжие срещу свободата и развитието на човека. (само вижте новините)


За това се радвам, че много млади и надявам се все още свободни умове ще прекрачат прага на първото място за тях, което е посветено на това те да развият възможностите си и интелекта си, да тестват идеите си, да спорят и да се борят за това, в което вярват, носейки със себе си духа на новото време, а аз вярвам, че има още много учители, които с удоволствие ще се радват на тази будна компания!


Моите спомени от училище, като при повечето хора, са смесени - там срещнах най-добрите си приятели (и до днес), няколко неприятни хора (и до днес), най-вдъхновяващите учители и такива, които преподават химия без да могат да изравнят и едно уравнение (това е само един от многото примери за некадърност), много смях и много тъга, много добри решения и  някои не дотам добри решения :) 


И макар българската образователна система определено да не е най-доброто нещо, в което може да попаднеш, то пак има шанс да извадиш правилните изводи и от не толкова приятни ситуации! 


Все пак целта на образованието не е да те научи какво да мислиш, а по-скоро да мислиш!

И така, както едно хубаво мислене преобръща света ни с караката нагоре, смятах, че е идеално да направя точно един такъв тематичен десерт за този невероятен обрат в живота на малчуганите, които започват училище за първи път утре.

Освен, че е лесен като детска игра, той се прави супер бързо и можете да използвате повечето сезонни плодове, които имате под ръка - любимият ми обърнат сладкиш на мама:


"Не съм го казвал преди, но пак ще повторя"*, майка ми винаги го сиропира, но тъй като у дома го ядем със сирене (казвала съм ви, че тук всичко се яде със сирене), го оставих пухкав, както печката го е "родила".

*учителски бисер

Ето и рецептата:
Необходими продукти:
100 гр краве масло
4 яйца
1 ч.ч. захар (плюс малко за поръсване)
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 пак. бакпулвер
сини сливи

Използвам за мярка чаша с вместимост 200 мл. Разбивам яйцата със захарта до получаването на пухкава смес. 


Добавям пресятото брашно, бакпулвер и ванилията до получаване на средно гъсто кексово тесто.


Нарязвам сливите на резенчета (броят им зависи от големината им и големината на избраната от нас тавичка)


Аз избрах тавичка с диаметър 25 см, като на дъното поставям маслото с една-две лъжици захар и слагам във фурната да се разтопи.


След това изваждам и нареждам сливите в избрана от нас фигура. Тестото е достатъчно да се изпече и в доста по-голяма тава, като ще стане по-тънко, но ще можете да използвате още повече плод.


Поръсвам съвсем леко със захар отгоре, а след това изсипвам и кексовата смес.


Пъхам отново във фурната и пека за около 40 минути на 170 градуса. Проверявам с дървена клечка дали се е изпекъл добре.


Добре е да се остави поне пет минути да изстине, след което се обръща в подходяща чиния.


Аз почти никога нямам това търпение и го обръщам веднага, като, ако ви остане някое плодче по тавичката, не му се косете, а го върнете на мястото :)


Тук пак да кажа, ако искате по сочен десерт, можете да го сиропирате, докато е още топъл, с компот или сироп по желание.  Ние у дома го оставяме с невероятната му дунапренена консистенция, семпъл вкус, обогатен единствено от невероятния аромат и сок на вкусните сливи.


Опитайте и вие...направете деня си по-сладък, за да имате сили да направите и живота си наистина необикновен!


п.п. И ако смятате, че съм добра в това, което правя и искате да ме подкрепите, може да го направите и без пари ( не, че отказвам), но както знаете, тази 2022 година съм номинирана за Инфлуенсър на България в категория Храна ( Food) от @thehashtagawards_bg ! Да, това са съвсем нови за мен награди, но отново ще имам нужда от вашата подкрепа, защото след две години пандемия и тотална изолация от "сцената", такова признание значи много ! Много ще се радвам, ако ме подкрепите с гласа ти на този адрес:
❗изисква регистрация или вписване с Гугъл акаунт (имаше проблеми с вписване със Фейсбук , но ми казват, че някои успяват вече) , но се надявам да се преборите заради мен ☺️🥰 Истината е, че с регистрацията става най-лесно.
❗ необходимо е да се гласува във всички категории за да се зачете гласа, така че дори и да гласувате за мен, няма да се отчете докато не гласувате и за някого от останалите категории !
Благодаря на всички, които ще отделят време да ме подкрепят в това начинание. Надявам се тези, които ме считат за свой приятел или вдъхновител да го направят най-вече.




Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...