понеделник, 18 май 2015 г.

Риба в тесто с моцарела / Fish in bread with mozzarella


Сега ще прозвуча като лъжливото овчарче, което се обяснява, че това или онова е било най-вкусното нещо, но хора, слушайте ме внимателно, няма да повтарям. Това, което сега седи на масата и снимах преди броени минути воистина е най-вкусната риба, която съм яла. Направо не мога да повярвам, че е просто поредната ми импровизация, а пък се получи толкова хубаво, че ще си нацелувам ръчичките (цун-цун)
По принцип гледам да хапвам риба поне един-два пъти седмично, защото е полезна, а не защото си умирам за нея! И макар все по-често да откривам рецепти (и риби), които да харесвам, пак бих предпочела сандвич с кайма и кашкавал пред тях. Това се промени!


Какво ще кажете да обвиете една от най-вкусните риби (коя е тя, избора оставям на вас) в хрупкаво хлебче, а под нея да се намира сърцевина от разтопена моцарела, подправки и цитрус. Всичко това гарнирано със свежа салата и запечени картофки!


Идеята за оформянето на хлебчето взех от Елти, като използвах тестото от рецептата за бърз хляб с бакпулвер. Правя го често, затова и вече го меся на око, но вие можете да си изберете и друга рецепта за тесто по желание. Но ето и самата рецепта стъпка по стъпка:

Необходими продукти:
1 бр сьомгова пъстърва (или друга риба по желание)
1 бр. лимон
1 бр. лайм
1 бр. портокал
2-3 картофа
2-3 стръка див чесън
125 г моцарела
зехтин
пипер (зърна и млян)
сол
тесто

Започваме с подготвянето на рибата. Аз се спрях на обичаната у дома сьомгова пъстърва (беше на промоция), която хем е вкусна като сьомгата, хем е по-евтина, хем пък не е толкова мазна. Моята риба бе големичка - около 700 г, преди почистване и филетиране. Вие разбира се можете да се спрете на друга риба по желание!
За първи път филетирах риба, и, макар да не бе лесно като да режеш масло, пак се справих, както казва нашият президент Плевнелиев : "Справих се не зле!" ( Каквото и да означава това) :)



Филетирания рибок мариновах в зехтин, сол, пипер, нарязаните листа див чесън, няколко капки от соковете на цитрусите (количеството зависи от това колко силно искате да усещате аромата им върху рибата).
Оставете в хладилника за около половин-един час.


През това време омесваме тестото. Този път използвах зехтин вместо олио. Тестото не е необходимо да втасва, но го оставете да почине за кратко.


Приготвянето на ястието започва като разделяме тестото на две равни части (Тъй като приготвяме две големи филета. За други, по-малки риби тестото ще се раздели спрямо броя им.).
Разточваме всяка топка на лист, наподобяващ овал.


В средата поставяме половината от предварително нарязаната моцарела, овкусена със сол и млян черен пипер.


Отгоре поставяме по един резен от трите вида цитруси и щипка нарязан див чесън.


Отгоре поставяме филето от риба с кожата нагоре ето така:


В следващата снимка показвам как завиваме тестото първо от едната, а после и от другата страна, оформяйки отвор за кожата. При необходимост изрежете излишното тесто.


Тестото в горния край оформете като глава на риба, а със зрънце черен пипер направете око. Долния край на тестото можете да оформите като опашка. Оставете въображението си да се развихри :)


По същия начин направете и второто филе риба и поставете в тавичка. Между тях нарязах няколко картофа, за гарнитура. Подправих ги само със сол и лъжичка зехтин.


Пекох рибата на 180 градуса за около половин час.


Не мога да ви опиша аромата, който се разнася из дома от печения хляб и свежите подправки. Кожата на рибата се премахва с лекота, а отдолу се разкрива перфектно приготвената розова риба, със сърцевина от разтопена моцарела.


Ако и вашият ден за риба е скоро, опитайте тази рецепта! И от сърце ви пожелавам : Да ви е сладко!


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!  


петък, 15 май 2015 г.

Шоколадов сладкиш с крем / Chocolate cake with surprise filling


По петъчно исках да ви изненадам с един сладкиш, който да ви изкуши дотолкова, че да го приготвите още този уикенд. Поне при мен така стана. Още щом го видях, си казах "Ауу, това ще трябва да го направя днес".


Още повече, че е толкова лесен и става бързо, така че успях да го приготвя и в делничен ден!
Продуктите за десерта не са нито много, нито изискващи, а вкусът може да се конкурира само с това очарователно и креативно оформление! 
В оригиналната италианска рецепта украсата е само на повърхността на сладкиша. Но вие си ме знаете, винаги се опитвам да добавя нещо от себе си, затова реших да сложа крем и отвътре!


Описала съм подробно всичко в рецептата, за да се убедите, че не е никак трудно! А щом видите изненаданите лица на любимите си, когато им сложите парче от това шоколадово изкушение, ще си обещаете да го приготвяте по-честичко! 


Но да не се бавим повече! Да слагаме престилките и да готвим! 


Необходими продукти:
За блата:
300 г брашно
190 г захар
4 яйца
50 г какао
100 мл олио
150 мл прясно мляко
1 пак. бакпулвер
1 ванилия
За крема:
2 жълтъка
250 мл прясно мляко
3 с.л. брашно
70 г захар
1 ванилия

Започваме с приготвянето на крема, за да може да се охлади преди употреба. За целта слагаме млякото заедно със захарта и ванилията в подходящ съд на котлона. В друг смесваме жълтъците с брашното, като добавям няколко лъжици от млякото, за да може да стане по-течно като консистенция. Това ще улесни прибавянето към млякото впоследствие.


Когато млякото тръгва да завира, добавяме жълтъчената смес на тънка струйка, като през това време бъркаме енергично с телена бъркалка. Кремът ще започне да се сгъстява, като скоро след това дърпаме от огъня, за да не загори.


Готовия крем изсипвам в пош за еднократна употреба и оставям настрана за да поизстине. През това време се захващам с блата.
За него разбиваме яйцата със захарта, докато последната се разтвори напълно, а сместа стане пухкава. Прибавяме олиото и млякото и разбъркваме отново.


После прибавяме сухите съставки - брашното, бакпулвера, ванилията и 


какаото.


Така получената смес изсипвам в тавичка с размери 25-26 см, в диаметър, на дъното на която съм поставила хартия за печене.


Шприцовам половината крем върху блата във формата на спирала и пъхам в предварително затоплената на 180 градуса фурна.







След няколко минути блатът ще започне да се надига около крема, а той да потъва надолу. Когато кремът започва да изчезва, но все още са останали следите от спиралата, изваждам сладкиша и шприцовам останалата част от крема на тяхното място. Отново пъхаме във фурната да се доопече.

Тази част от крема ще остане вече на повърхността, докато първата ще оформи сладкиша отвътре по този невероятен начин :) 


Общото време за печене на сладкиша е 30-40 минути, като готовността му проверявам със стария изпитан метод със сухата клечка.
Ако и вие искате да впечатлите някого с лесен десерт, който освен невероятен вкус и интересна визия, крие и малка изненада отвътре, то не си хабете изкуствените нокти :), а направете този сладкиш! 

Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!  



сряда, 13 май 2015 г.

Скариди на шиш с пикантна глазура / Shrimp with Spicy Garlic and Tomato Sauce Recipe

 

Аз съм си горско животно! Винаги, когато ми се отвори възможност, паля колата и бягам от града в някое забравено от Бога място! Не винаги обаче имам възможност да избягам толкова надалеч, затова пък край града ни има много подобни местенца, където човек спокойно  да прекара уикенда! Далеч от телефони, интернет и статичен шум. Където сипещият се проливно дъжд и жуженето на насекомите са единственият възможен саундтрак, а акустиката на балкана може да превърне в гръмко изказване дори и най-тихото пръц! :) 
Ех, простичък живот! Какво ли не правим ние хората да се отдалечим от него, да успеем да се заобиколим с удобства и стандарт, който да крещи, че сме постигнали мечтите си. А накрая, уморени от битката, пак желаем да се върнем към него - към тишината и покоя, към красотата на природата, която попиваме с очите си в чиста форма, а не чрез известни фотографии, които красят десктопа ни. Към готвенето на истински огън, който ни кара да се прехласваме по вкуса и на една запечена на скара филия хляб! Знаете за какво говоря, нали?!


Според мен природата има способност да лекува душата! Със своето упорство да се възстановява след всяка зима, след всяка буря, след всяко бедствие. Да се пробужда и появява в цялото си изящество, напомняйки ни, че и ние като нея, сме способни да се преборим със "зимата" и да се завърнем по-силни и красиви от всякога. Та нали сме създадени от едни и същи градивни частици!


 Ако и вие имате нужда от това усещане, ако искате да се презаредите, не инвестирайте единствения си свободен ден в кварталния мол. Събирайте си партакешите и хващайте гората!


А пък аз ще ви предложа идеалното ястие, с което да се подкрепите. Ако нямате много време, няма как да  къкрите боб в гърне. Старата изтъркана скара от пържоли и кюфтета пък може и да е типична за нас, българите, но идва време, когато ни се иска да опитаме нещо ново. Да  бъде хем вкусно, хем да не бъде тежко, така че да не обезсмисли изгорените калории от прехода в гората. Ето защо се спрях на скариди! 
Тази седмица за пръв път ги пуснаха в Кауфланд и веднага реших, че тяхното време настъпи. Бях си харесала рецепта за тях от много време, но така и никога не се бях изправяла пред препятствието да ги чистя. Оказа се много лесно, но за всеки случай направих стъпка по стъпка, за да се убедите.
А какво да кажа за вкуса...просто нямам думи. Да ядеш прясна морска храна е несравнимо удоволствие, при което сте напълно лишени от натрапчивата тежка миризма на замразените такива. Месото на скаридите е крехко, доближава се до бялото месо, а пикантната глазура ги прави просто неустоими.


Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
Около 500 г скариди
За соса:
2 с.л. кетчуп ( пълни)
100 мл бяло вино
2-3 скилидки чесън
1/2 глава лук
1-2 люта чушка
черен пипер
щипка-две кайенски пипер
сол на вкус

Можете да приготвите соса предварително в бурканче, така че да може да престои поне един час, за да се освободят ароматите. Смесваме всички продукти, като ги нарязваме в големина по желание.





Следващата стъпка е почистването на скаридите. Измиваме ги. Махаме краката ( сн.1), а след това и главата, която се издърпва много лесно ( сн.2). Обелваме твърдата им обвивка ( сн.3), като се разкрива крехкото им месо ( сн. 4).  В средата му се вижда черна точка, която е червото на скаридата, което трябва да премахнем ( сн.5) Някои хора я консумират и така, но аз предпочитам да ги изчистя.


За целта правя разрез с нож по гърба на скаридата, от където лесно се издърпва тази тънка "нишка".


Почистените скариди нанизваме на шишчета, като глазираме с направения предварително сос.


Глазирането със сос продължава по време на цялото печене, от двете страни на шишчето. Времето за печене зависи от силата на огъня, но като цяло стават бързо.


Дали просто като предястие или към салата, или пък в плосък хляб, тези шишчета ще ви останат в ума като лека и вкусна храна, която ще искате да консумирате още по-често.


Следващите почивни дни са на прага ни. Кой знае, може би точно това ще е следващото ястие, което ще шашне вас и близките ви :)


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...