понеделник, 6 април 2015 г.

Козунак със заквасена сметана : с халва, шоколад и сушени плодове / Sour Cream Easter Bread : with chocolate, halva nad dry fruits


Ето ни и наааас! И под нас имам предвид мен и козунаците. Може би най-гугълуваната дума от България седмица преди Великден. 

Всяка година безброй български домакини се ровят в нета за някоя нова идея и рецепта как да оформят празничното хлебче, и ако може поне веднъж да им се получат пустите конци в тестото. 
С голяма радост ви съобщавам, че си намерих нова любима рецепта за козуначено тесто, в които конците са факт, макар и с ръка на сърцето да си призная, още не разбирам кое точно води до получаването им. Чувала съм толкова много и различни теории, че все още не ми е ясно защо някои път ги има, а друг път повтаряш всичко както си трябва, и ги няма! Затова се научих да се наслаждавам на сладкия хляб, без да му внимавам много-много, а пък той взе, че се получи от само себе си.

Явно тази година няма да пускам тестото на пералнята, макар че няма да пропусна да се похваля, че моят шантав опит явно ще достигне до повече хора този път. За това мога само да благодаря на Румяна Смилкова от списание "Рецепти за здраве", която ме покани да й гостувам с няколко рецепти и едно наистина много приятно интервю.


И така, тази година изоставих любимата си рецепта за пиян козунак и се доверих на чудесната рецепта на Ева Тонева и Роси от Кулинарен елексир за козунак със заквасена сметана. Спрях се на плънки от сушени плодове - стафиди, червени боровинки и зелени смокини от сладко, както и козунак с плънка от халва и заливка от шоколад.


Едва ли има нужда да ви казвам, че беше ужааасно вкусно!


С част от тестото си поиграх повече и създадох още едни великденски изненади, които се показват леко на снимките. За тях обаче ще пусна отделен пост, за да ви покажа как да направите стъпка по стъпка.  
Сега обаче ще ви споделя и моя начин за направата на козунака, като аз използвах жива мая. Ето и рецептата:

Необходими продукти:
700 г брашно (плюс още за доомесване)
1/2 кубче прясна мая
150 г пудра захар
щипка сол
кората на един лимон
1 ч.л. ванилова есенция
30 г масло / мас
3 яйца ( + един жълтък)
200 г заквасена сметана
150 мл топло прясно мляко
олио

За плънките:
1. 50 г стафиди
100 мл ром / уиски/ бренди
сушени червени боровинки
зелени смокини от сладко
2. тахан халва


Още:
захар за поръсване
филирани бадеми
шоколадов ганаш за заливката

Започваме  като в купа разбиваме две яйца, един белтък и ваниловата есенция. Отделяме един жълтък за намазване на козунаците преди печене. 


Накисваме стафидите в избрания от нас алкохол и ги оставяме да се "напият"  за около половин час.


В купичка приготвяме закваската. Слагаме затопленото мляко, маята, една супена лъжица брашно и една супена лъжица захар. Оставяме на топло да шупне.

В друг съд пресяваме брашното, пудрата захар и добавяме солта и лимоновата кора.


Прибавяме разбитите яйца и заквасената сметана. 


Добавяме и шупналата мая и разбъркваме всичко. Добавяйки постепенно още малко пресято брашно, омесваме средно меко тесто, малко по-гъсто от кексово. Прехвърляме в набрашнена купа, покриваме с кърпа и оставяме на топло за около половин час.


През това време разтапяме маслото / маста и го оставяме леко да се охлади. Малко по малко интегрираме мазнината в тестото, като продължаваме да месим.


Накрая получаваме хубаво, средно меко и еластично тесто, което прехвърляме в намаслена с олио тавичка, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса.




Готовото тесто разделих на три части. С две от тях оформих два козунака, които ще видите по-долу, а с третата - една прекрасна свежа идея за великденска изненада, която ще видите в следващите дни в блога!



С първата част от тестото оформих плитка, като тази на Роси. Разделих тестото на шест части.


Нарязваме плодовете - червените боровинки, смокините и отцеждаме леко стафидите. Разточвам всяка топка на фитил, а фитила - на лента, в която поставям по малко от плодовете.

                                      
Завивам отново на фитил и започвам да сплитам по следния начин:


Когато плитката е "на кръст", завивам краищата навътре и образувам топчица. Пренасяме в тавичката, в която ще печем и отново оставяме да удвои обема си. Преди да печем, намазваме леко с разбито яйце (към него добавям малко вода или течна сметана) и поръсвам с кристална захар и филирани бадеми.


Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час. И тъй като за мен сладкото никога не е достатъчно, поръсвам с още захар след това ;)


Втората част от тестото направих отново на козунак от шест плитки, като този път плънката бе от халва.


Спрях се на тази плетка, тъй като исках козунакът да е по-плосък, за да може да задържа повече от заплануваната шоколадова заливка.


За нея, както винаги, се спрях на любимия си шоколадов ганаш, като към 100 мл течна сметана, доведена до кипване, прибавих един млечен шоколад и половин черен. Разбърках шоколада в горещата сметана, докато се разтвори, а след това излях върху козунака.


Доукрасих с филирани бадеми!



Не мога да ви опиша за каква сладост става дума! Комбинацията на халвата с шоколада наподобява шоколадова нуга, което превръща десерта в нещо неописуемо вкусно! 


Рецептата за козунака е наистина много успешна, но тъй като предпочитам да режа козунака с нож, не успях да заснема образувалите се конци!



 За първи път използвам и зелени смокини в козунака, но определено ще стане традиция.


А този, шоколадовия, както вече ми наредиха "ще правиш всяка година". Надявам се и тазгодишните ми предложения да ви харесат и да им се насладите с апетит!
Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!


събота, 4 април 2015 г.

Една по-различна торта: Торта с халва / Halva Cake Recipe


Мислих си тази седмица да не ви карам да дебелеете повече, но явно не съм го доизмислила правилно. Нямаше как да се въздържа да не споделя тази супер интересна торта, която вече два дена разнасям из познатите, тъй като всеки иска да опита от този невероятен вкус! Успях да задържа едно малко парче за себе си, на което да се насладя и аз с кафето. И тъй като днес и утре са празници, ще има празнуващи, пиещи и похапващи хора, сигурно ще е добре да им подшушна една идея за торта, която ще шашне всички. Торта с крем "халва", много мек и нежен, а между шоколадовите блатове имаме и един леко разтеглив белтъчено-сусамов блат тип "целувка".


Казвам ви, такава вкусотия не сте яли! 


Отдавна ми се въртеше идеята за торта с халва в главата, тъй като исках да опитам нещо различно от традиционните сметанови или шоколадови торти. Присъствието на карамел и бял ганаш в украсата допринася още повече за отличаващата се индивидуалност на този десерт.
Ако имате повод тези дни или просто сте лакомници като мен, които не се боят да изцапат кухнята, препоръчвам ви да приготвите този супер вкусен сладкиш и да се насладите на усещането да прекараш виличка през пухкавите блатове, нежния крем и хрупкавата сусамова целувка! 



За мен тортата е много лесна за правене и сега ще ви го докажа, като ще видите целия процес стъпка по стъпка. Но първо - необходимите продукти:
За какаовия блат:
5 яйца
3/4 ч.ч. захар
3/4 ч.ч.брашно
1/3 ч.ч. какао
1/2 ч.л. бакпулвер


За сусамовия блат:
4 белтъка
1/2 ч.ч. захар
1/2 с.л. царевично нишесте
1/2 с.л. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
150 г сусам

За крема:
4 жълтъка
500 мл прясно мляко (аз използвах 50/ 50 сметана и мляко)
3 с.л. брашно
2 с.л. царевично нишесте
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. масло
200 г халва (тахан)


Започваме с приготвянето на шоколадовия блат. Той е на базата на пандишпана. Разделяме белтъците от жълтъците и разбиваме белтъците със захарта на сняг.


Прибавяме един по един жълтъците, като продължаваме да бъркаме с миксера, и пресяваме постепенно от брашното с бакпулвера и какаото. Всичко трябва да става внимателно, за да не загубим от въздушността на белтъците. Трябва да изглежда ето така:


Прехвърляме в дълбока тавичка, с диаметър около 23-24 см. Предварително поставих на дъното кръг от хартия за печене, а стените на съда намаслих добре. Пекох блата в предварително загрята фурна на 160 градуса за около половин час.



Готовия блат оставих леко да се охлади в отворената фурна, но на вратичката, за да не го "стресирам'" веднага на студено и да предотвратя възможността да спадне. След това извадих от формата и оставих да се доохлади върху решетка.

Докато блатът се пече, можете да направите целувчено-сусамовия блат. Той е много лесен. Просто разбийте белтъците със захарта на твърд сняг. 


Прибавете постепенно брашното, нишестето и бакпулвера, а след това и сусама.


Готовата смес ще изглежда ето така:


Прехвърляме в същата тавичка, отново застлана с хартия за печене и пъхаме във фурната да се пече, този път на по-висока температура, около 180 градуса. Ще отнеме около 20 минути.


Достатъчно време да приготвим крема. Слагаме млякото (или млякото и сметаната, както избрах да направя аз) на котлона да се затопли. Прибавяме захарта, за да може да се разтвори. Тук можете да прибавите и маслото, ако ви е трудно да го интегрирате в готовия крем. Докато млякото завира, разбиваме с миксера яйцата, брашното, нишестето. Грабвам няколко лъжички и от млякото, за да може да направя сместа малко по-рядка и да ми е по лесно да я изсипя после. 

Тръгне ли млякото да завира, започвам да прибавям яйчената смес на тънка струйка, при непрекъснато бъркане с телена бъркалка от моя страна :) 


Бъркаме, докато кремът се сгъсти. Махаме от огъня и прибавяме маслото, продължавайки да бъркаме, докато се разтвори. Когато кремът се поохлади, прибавяме и начупената халва.
Сглобяване на тортата: Първо разрязваме шоколадовия блат по хоризонтал. Слагаме едната част на дъното на тортен ринг. Разпределяме отгоре  половината от крема.


Слагаме целувчения блат, който вече сме изпекли и охладили. Нанасяме втората част от крема и завършваме отново с шоколадов блат.


Прибрах тортата за една вечер в хладилника. На сутринта вече имах идея за украсата и се захванах :) 

 

Затоплих 100 мл течна сметана на котлона и разтворих в нея 100 г бял шоколад. Изсипах отгоре и оставих отново в хладилника, за да стегне ганашът. Няма да отнеме повече от няколко минути.
През това време се заех с украсата от карамел.


Сложих малко захар (на око, може би около 3/4 ч.ч. захар ) в касерола и поставих на котлона да се разтопи. Щом захарта се карамелизира, прибавих една шепа сусам. Извадих тортата и с помощта на лъжица, започнах да правя шарки по тортата. Тъй като тя беше студена, от хладилника, те бързо се втвърдяваха. 


Последната част от карамела изсипах върху силиконова материя, като започнах да разтеглям с  лъжицата към всички краища, за да се образуват "пламъците". Докато беше още пластично, го отлепих, присвих краищата нагоре и ...готово!


За съжаление не можах да снимам тази част от процеса, но работата с карамела трябва да става бързо, да не говорим и много внимателно! Но ще се опитам да публикувам специален пост за украси от карамел в бъдеще, тъй като вече съм обещала :) 

Украсата на тортата може да бъде и друга, по ваше желание, за това и не съм я описала към списъка с продуктите. Всичко използвано за нея обаче е посочено в  рецептата, така че ще ви бъде лесно да пресъздадете тортата, при желание от ваша страна. :) 
Не ми остава друго освен да ви почерпя виртуално с тази сладост, да честитя празника на всички празнуващи днес (и утре!) и да очаквам с нетърпение вашите впечатления от тортата!


Актуализация 2019-та година: Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

Ама, че вкусно........Опитайте и вие!

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

сряда, 1 април 2015 г.

Постни великденски хлебчета : Пиленца и зайчета / Easter Bunnies & Chicks Bread Buns Recipe


Хоп-подскок, ето ги и следващите вкусотийки се задават! :) И този път носят със себе си много пролетно, празнично, великденско и слънчево настроение! Едва ли съм правила в последно време нещо по-сладурско от тези малки дундести зайчета: 



Темата "Великден" е точно в разгара си и затова не пропускам да ви предложа интересни идеи, с които да изненадате близките си. За седмицата преди празника, например, съм предвидила да ви представя две лесни и вкусни рецепти с козуначено тесто, с които се надявам да ви шашна, както със съблазнителния им вид, така и със страхотния им вкус!


Днес денят е запазен за "нашествието" на великденските зайчета, които могат да бъдат идеален подарък за гости или пък малки пакостници. 

Още повече, че в духа на великденския пост, тестото е именно такова и може всеки да похапва спокойно :) 


И тъй като известна моя черта е, че обичам от едно да правя две, не пропуснах възможността да си поиграя още малко с тестото, като оформя и няколко пиленца :)


Направата на тестото наистина е много лесна, като още тук ще спомена, че брашното от лимец можете да замените с пълнозърнесто. Но ето и необходимите продукти:

За тестото:
300 г пшеничено брашно
140 г брашно от лимец (или пълнозърнесто)
60 г царевично брашно
1/2 куб. мая
3 с.л. захар (може да сложите и по-малко)
2 щипки сол
1-2 с.л. олио
330 мл вода (при мен пое по-малко)
черен пипер за декорация

За закваската слагаме в купичка малко от водата, която трябва да бъде хладка. Прибавяме маята, захарта (поне 1 с.л.) и една супена лъжица от бялото брашно. Разбъркваме хубаво с ръка и оставяме на топло да шупне.


През това време пресяваме брашната и прибавяме солта.


Накрая прибавяме шупнатата мая и започваме да месим. Прибавете постепенно от водата (ако не сте я сложили цялата) и още от бялото брашно, при нужда за доомесване на средно меко тесто. Сложете в намаслена купа и оставете на топло да втаса.


След като тестото втаса, започва забавната част - оформянето на пиленцата и зайчетата. За целта разделих тестото на две части.


Първата разделих на шест еднакви по големина части. От тях ще оформим пиленцата.


Взимаме една част и я оформяме на фитил ето така:


Завързваме на възел, като единият край трябва да е по-къс, за да може да остане да стърчи нагоре - това ще бъде главата на пиленцето. Прищипваме леко за да оформим клюна. 
Другия край притискаме леко с пръст, за да можем да направим опашката. За по-детайлна украса, леко нарежете опашката с нож, за да се получат перата. 


Сложете по две зрънца пипер за очи и сложете пиленцата на топло да втасат и да удвоят обема си ето така:


Тъй като исках зайчетата да са по-малки разделих втората част от тестото на девет части. (От някоя от по-големите части успях да заделя един малък къс тесто за оформянето на детайлите.) От разпределеното тестото оформяме девет малки топчета като това:


Притискаме леко на средата по този начин оформяйки главата и тялото на зайчето.


Трябва да изглеждат ето така:


С отделеното тесто изработваме ушичките на зайчетата, които леко притискаме с помощта на клечки за зъби, за да залепнат хубаво. Поставяме и клечки на мястото на очичките, които ще махнем след изпичане. Накрая остава да добавим и малката пухкава опашка. Тя се залепва лесно с помощта на малко вода.


Оставяме зайчетата на топло също леко да бухнат, а през това време изпичаме пиленцата. Печем в предварително затоплена фурна на около 200 градуса.


По желание можете да глазирате пиленцата с малко мед (и/или хранителна боя), която да засили цвета им!


Зайчетата оставих натурални - техният чар просто е неустоим!



Пожелавам ви много пролетно и празнично настроение! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...