неделя, 8 март 2015 г.

Панна Кота с кафе и чия / Panna cotta with coffee and chia seeds



Честит Осми Март, лейдис! Бъдете винаги жизнени, усмихнати, прекрасни, независими, вдъхновяващи, нежни, романтични и даряващи света с неизчерпаемата женска сила, която се крие във всяка една от нас! 

Днес е ден, посветен на нас и наше задължение е да направим всичко необходимо да се чувстваме чудесно - да си направим хубава прическа, свеж грим, да пуснем щастливата си песен, да сложим от любимия си парфюм, да се поглезим с вкусен сладкиш (това е от мен :))  и да си кажем :

"Чудесен ден е  да бъдеш момиче" :)

Именно затова реших, че заслужаваме да си напомпаме самочувствието с няколко приятни думи за нас самите - с които да си припомним колко сме страхотни, ако по погрешка сме го забравили.




Ако е така - не се самообвинявайте! Макар ролята на жените никога да не е била по-силна отколкото сега, все още има много жени по света, които се нуждаят именно от нашата подкрепа, за да преборят всичките закостенели стереотипи, дискриминацията и необяснимо как съществуващите в много държави все още закони за полово неравноправие.

Може би затова и все повече от водещите, знакови и символични за времето си роли в киното вече са в ръцете на жени, които носят своето послание:


Поради тази причина и много се зарадвах на отправеното ми предизвикателство от страна на Блоговодител и Foodpanda.bg

Тяхната покана бе да създам рецепта, която да олицетворява модерната жена, съчетаваща сила и грация. 
Мога с ръка на сърцето да ви кажа - не бе трудна задача за мен. Веднага ми хрумна идеалния десерт за целта - изкусителна панна кота, с шапка от хубаво италианско ароматно еспресо и основа от нежен, млечен крем.


И макар да знаем, че истинските жени идват във всякакви размери и форми, и въобще не е задължително всяка жена да бъде с мерките на манекенка,  все повече от съвременните дами предпочитат по-леките и диетични десерти, които могат да се направят с полезни продукти. 

Именно затова се спрях на този десерт, който ви дава повече от огромна свобода да го направите с нискомаслено, обезмаслено и дори соево мляко, а за подслаждане да използвате всичко, което ви е по вкуса - захар, мед или любимата на все повече и повече хора - стевия!

Каквото и да изберете, гарантирам ви, вкусът на десерта е невероятен и винаги ще бъде по-добър от каквато и да е било салата и няма кой да го отрече! 




Изборът ми да включа кафе в панна котата също не е безсмислено като изпълнение на Джъстин Бийбър, защото почти всяка енергична жена, майка и баба, на която й се налага да изгледа поне няколко деца, внуци, и дядовци в живота й, започва деня си с чаша хубаво силно кафе. След него вече е свършила около десет неща, преди господата да са си обули чорапите :)



Аз самата не започвам деня си без кафе и ако някой се опита да ме заговори преди това, сигурно ще изпита гнева Божи !

С този десерт можете да усетите новата подобрена версия на две в едно - без грам угризения за килограмите като бонус!



И преди да премина към рецептата, да благодаря още веднъж за отправеното предизвикателство от страна на организаторите. Смятам, че идеята е чудесна и се радвам, че както се появяват все повече и повече възможности за съвременните домакини да усъвършенстват кулинарните си умения с помощта на платформи като Блоговодител, така и за това, че има и платформи като Foodpanda. Те са спасителен кораб за тези моменти, когато си взимаме заслужена почивка и просто поръчваме от любимия си ресторант. При това с възможност за отстъпка ! 

Сигурна съм, че тъй като днес ми е празник, y-хромозомата у дома ще рече "Днес аз ще сготвя!" и ще грабне храбро телефона :) Е, аз пък няма да го спирам! 
Нали съм подсигурила десерта, а ето вече и рецептата за него:

Необходими продукти:
150 мл хубаво кафе
250 мл прясно мляко
100 мл течна сметана
1 с.л. ликьор-кафе
1 пакетче желатин
1 ванилия
1-2 с.л. чия семена
подсладител на вкус: захар, мед или стевия

За първата част от рецептата ще ни трябва само една трета от желатина. Ако не разполагате с везна, можете за по-лесно да го разделите на око, като го прехвърлите в малка чашка за шотове. 


Към вече свареното кафе (можете да подсладите на вкус със захар или друго), прибавете 1/3 от желатина, който сме оставили да набъбне предварително в  малко вода. Добавяме към кафето и разбъркваме постоянно, за да се разтвори, като внимаваме течността да не заври. Накрая прибавяме и супена лъжица от ликьора.


 
Разпределяме в чашки. Оставяме сместа леко да изстине и ги пъхаме в хладилника да стегнат напълно. 

( P.S.: Не забравяйте да си пеете, докато готвите :) 


След като кафето се желира, започваме и втората част от панна котата. 
За целта в касерола смесваме сметаната, млякото, ванилията и подслаждаме на вкус отново. 
( P.S.: ...или пък да си танцувате като истинска дива :) )


Когато сместа се загрее, прибавяме набъбналия остатък от желатина (2/3 от пакетчето) и повтаряме процедурата - разбъркваме течността до пълното му разтваряне. Накрая прибавяме и зрънцата чия.


Оставяме сместа леко да се охлади и я разпределяме отново по чашките, като връщаме отново в хладилника.


Преди сервиране, потапям чашките в съд с малко топла вода - само за няколко секунди. След това панна котата се изхлузва много лесно от металните чашки.



Освен невероятна текстура и вкус, този десерт ми стана изключително скъп, тъй като бе просто идея в главата ми и не бях сигурна дали ще стане толкова добре, колкото ми се иска. 

Оказа се, че надмина очакванията ми! 

И тъй като е лично моя рецепта, реших да добавя и любимата си съставка - чия, без която не минава и един мой храноден!



Е, това се казва да се вдъхновяваш от себе си :)
Ако имате сходни вкусове и все някак съм ви убедила, че разбирам какво говоря, като казвам, че нещо е вкусно, ще се радвам да ми доверите и сами да приготвите тази божествено вкусна панна кота. 


И така, не ми остава нищо друго освен да ви пожелая един прекрасен, усмихнат ден и дано да имате щастието да го споделите с още някои забележителни дами - приятелки, сестри, майки, баби или просто готините колежки от работата! 



П.С.: Завършвам днешната публикация, посветена на жените, с цитат на един от най-феминистките образи в телевизията през последната година : Старши полицейски офицер Стела Гибсон!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



събота, 7 март 2015 г.

Чатал татлъсъ / Çatal Tatlısı


Какво си мислех аз, то каква стана! Вече се бях настроила за пролет, цветя, птички да пеят, а то за една вечер го обърна такава зима, че като се събудих бая се почудих "Колко време съм спала аз"? 
Тъкмо предния ден пътувах на страшна жега към едно местенце в региона, където обичам да ходя от време на време и да тренирам плуване. На следващия ден, ставам - гледам сняг до коленете, а ситуацията в басейна бе близо до това:


Е, вярно е, както винаги преувеличавам, но дори след като си направих дължините не можах да се отърся от шока от изненадалата ме зимна обстановка. За това може би и се наех да си приготвя нещо сладичко, с цвят на слънце, което да ме пренесе в предстоящите скоро (надявам се, стискам палци) пролетни дни. Заради това и защото осъзнах, че явно няма нужда да свалям зимните килограми, понеже ще ми трябват още да ме топлят :)


Предложението ми днес е доста скромно на вид, но ви обещавам, че крие невероятен вкус, а пък не отнема повече от 30 минути подготовка. 

У дома го знаем като мелчета, като го приготвяме с и без орехи, как дойде :) Поразрових се в интернет  и намерих това му име, което някакси отговаря повече на рецептата, затова и реших да го запазя.
Тази рецепта е наистина много лесна и я препоръчвам и за неопитните кулинари, които обичат хубавите сладки, сиропирани десерти.


Самите мелчета, охлювчета или както решите да им казвате могат да се изпържат или изпекат, като аз лично предпочитам печения вариант. Не мисля, че има голяма разлика, освен факта, че си спестявате доста количество мазнина, както и висенето над котлона :)


Ако сте останали без десерт и ви се намират няколко свободни минути, не му мислете много, продуктите за тази сладост се намират почти във всеки хладилник, а ето ги и тях:

Необходими продукти:
За захарния сироп:
3 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
ванилия и/ или малко лимонов сок

За тестото:
1 яйце 
1/3 ч.ч. кисело мляко
1/3 ч.ч. олио
1 пак. бакпулвер (10 г)
1 ванилия
щипка сол
брашно колкото поеме (поне 2 ч.ч. + още малко за доомесване)
млени орехи* по желание

ч.ч. = 200 мл

Аз започвам с направата на захарния сироп, за да може да изстине и да залеем с него още горещите мелчета. За целта в тенджерка слагам на котлона захарта, ванилията и водата да заврат. След това намалям и оставям сока да поври още няколко минути. Накрая прибавяме и няколко капки пресен лимонов сок.

Оставяме сиропа да изстива и се захващаме с тестото.


В купа смесваме всички съставки и почваме да замесваме тестото. 


После прехвърлям на работния плот върху набрашнена повърхност, като пресявайки постепенно още малко брашно, оформям хубаво меко тесто. Внимавайте да не прекалите с брашното, за да не станат много твърди след изпичане. Разделям тестото на две части:


Всяка от тях разточваме на сравнително тънък лист:


Режем на ленти по дължина. Тук можете да поръсите с млени орехи, ако желaете или да ги направите натурални. Завиваме лентите на охлювчета.


Нареждаме ги в леко намаслена тавичка и ги печем до зачервяване в предварително загрята на 170 градуса фурна.



Още горещи, заливаме мелчетата с изстиналия сироп и оставяме хубаво да се напоят.


Едва тогава те значително ще увеличат обема си, затова не се притеснявайте, ако по време на печенето не са станали много големи :)

Погрижете се да имат достатъчно от ароматния сироп и ще усетите как вкусът на този десерт изпълва устата ви с всяка хапка!


И защото засега науката не е измислила друг начин да ви почерпя с този десерт, моля, почерпете се виртуално, или пък още по-добре - направете го и ми пишете какво мислите :)


П.С.: Ако някой сред вас може да ми напише оригиналното име на десерта на турски език в коментарите, ще се радвам да го допълня :) 

Ако рецептата ви харесва, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята

До нови срещи, приятели! 
Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!


вторник, 3 март 2015 г.

Солени палачинки на фурна с пилешко / Chicken and cream filled crepes


Дали всеки от нас има по едно любимо ястие, към което прибягва, когато няма идея какво да готви, пък и не му е много до готвене? Не мога да съм сигурна в положителния отговор на въпроса, но мога да ви представя моето точно такова ястие, а именно пълнени солени палачинки с пилешко и сметана.


Общо взето представлява пиле "Жулиен", натъпкано в палачинки, и определено е по-вкусно, отколкото изглежда. За мен това е едно от спасяващи-ситуацията-какво-да-сготвя-за-вечеря type of things, затова и необходимите продукти за него са неща, които обикновено се намират у дома. Ако и вие обичате бързи и лесни решения за вечеря, то може би и това ще ви хареса.


Последния път се опитах да пресметна горе-долу грамажите на продуктите за количество, което ще стигне за 2-3-ма човека, но истината е, че винаги го приготвям на око. Няма да се обяснявам повече, ето и самата рецепта, като започнем с необходимите продукти:

Необходими продукти:
1/2 пеперуда пилешки гърди
2 бр кисели краставички
150 мл течна готварска сметана
5-6 бр палачинки
150 г кашкавал рендосан
олио
сол

Започваме като нарязваме пилешкото месо и киселите краставички на малки кубчета.


В малко олио запържваме до златисто пилешкото месо и осоляваме.


Прибавяме сметана и разбъркваме, докато се посгъсти. (Тук е мястото, където може да решите да добавите пушено или синьо сирене, и понякога го правя, ако имам под ръка :))


Преди да дръпнем месото от котлона прибавяме краставичките и разбъркваме един -два пъти, така че сосът да ги облее хубаво.

Взимаме палачинка и слагаме по средата малко от плънката и щипка от рендосания кашкавал.


Завиваме и подреждаме в тавичка, поръсвайки с остатъка от кашкавала. Слагаме палачинките да се запекат за няколко минути, колкото да се затоплят и кашкавалът да се разтопи и позапече.


Макар и доста скромна, тази рецепта е наистина една от любимите ми и макар, че се колебая обикновено дали въобще да я публикувам толкова елементарна, реших, че и такива имат своето място под слънцето и ще са идеални за начинаещи кулинари или мързеливи дни :)


Опитайте :) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...