понеделник, 12 януари 2015 г.

Кашкавалки / Cheese bread Recipe



Правилно виждате! Направила съм нещо тестено и то не е торта! Вярно, че тортите са любимото ми нещо за готвене, но противно на желанието ми, човек не може да живее на пасти! "Требва си и леб! :)", както е казал поетът!


Днес искам да ви представя една страхотна рецепта за кашкавалки, които за мен са може би любимият ми хлебен продукт! Особено сега, след като от Холандия си донесох два-три тона страхотен кашкавал!

Освен, че го нагъвам натюр, реших, че ще е страхотно да спретна едни традиционни български кашкавалки за закуска (и обяд и вечеря, защото се получиха страхотно).
Знаете, че избягвам да правя питки, погачи и т.н., защото не се смятам за особено добра в тях, но щом се справих с тази рецепта, мога да я препоръчам и на хората с две леви ръце в кухнята.


Наистина е много лесна и бърза, а вкусът е направо вълшебен! 



Ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
около 700 г брашно (или колкото поеме)
4 яйца
500 мл хладко мляко или вода (аз използвах 50 на 50)
1 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
2 ч.л. сол
олио
70 г масло
200-300 г сирене
200-300 г кашкавал

В купичка слагаме млякото/ водата със захарта. Разтваряме маята и оставяме на топло да шупне.


През това време в отделен съд пресяваме първоначално около 500 г брашно. Прибавяме едно яйце и един белтък (жълтъка ще оставим за намазване на кашкавалките).


Прибавяме солта и оцета, а след това и шупналата мая.


Замесваме тесто, като прибавяме постепенно още брашно до образуването на хубаво еластично тесто. При мен оидоха общо около 700 г.


Оставяме тестото да втаса на топло, като сме го поставили в намаслен съд, покрит с памучна кърпа. Време е да приготвим плънката!

В купа смесваме сиренето, кашкавала и две яйца.


След като тестото втаса, разделяме на шест парчета/ топки. С помощта на точилка разточваме на не много тънко. Аз се опитвах да го докарам на правоъгълник.


Поставяме хаотично от плънката и завиваме листа на руло, а след това оформяме и на охлюв. Поставяме в намаслена тавичка. Така процедираме и с останалото тесто.


Оставете да втасат още веднъж!


Ако ни е останало от плънката, разпределете отгоре, като аз сложих и допълнително кашкавал.
Залях кашкавалките с малко почти разтопено масло (вижда се, че някъде останаха и парченца)


Пекох в предварително загрята на 200 градуса фурна, като не отне повече от няколко минути.


( ps. - за първи път реших да използвам от тези тавички за еднократна употреба, тъй като все нямам подходящ съд за този вид хлябове и мога да кажа, че наистина са удобни. И тъй като смятам, че някои от вас ще се интересуват, казвам веднага - купих ги от Джъмбото, две тавички в комплект)



После се наплюсках като никога досега!



Вкусът им някак ме пренесе в детството ми и кашкавалките, които купувахме от стола в училище, като атмосферата в помещението наподобяваше на надвикванията в борсата на Уолстрийт.

"За мен пет"
"За мен четири"
"Аре бе, не се пререждай"..ех, тези мили, нежни детски спомени :)

Я да си хапна още една...


Ето и за вас! Сладка седмица!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:
  
Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели!

петък, 9 януари 2015 г.

Торта "Баунти"/ Chocolate Bounty Cake


Такъв студ е тези дни, че нищо чудно, че се размечтах за топлото време, тропическите вкусове и усещането на лятото върху кожата си под формата на морски капчици и ситен пясък между пръстите. Ех, че хубаво, но това време е малко далечко! Затова пък няма кой да ни попречи да поканим тези прекрасни тропически вкусове с една наистина умопомрачително вкусна рецепта!


И тя, като други, е моя измишльотина, в която съчетах две мои много любими торти - торта "Рафело" и Шоколадовата торта с тиквен крем. Тук тиквени вкусове няма, освен ако не се появи някоя тропическа тиква и не ме прасне по главата :)


Кръстих тортата "Баунти" на едно от любимите ми десертчета, като дълго време се чудех как да сътворя торта с този вкус. Мисля, че се получи добре, но вие ще кажете (ако решите да я изпробвате).


Тортата е наистина лесна за правене, един блат и един крем на кръст. Всъщност най-трудното нещо, което трябваше да направя е счупването на кокоса. Хора, това не е шега работа. Първо се смях, после ми се дорева, когато се озовах изтощена от борбата си с него на пода, изгледала десетки клипчета в ютюб как се отваря този плод.
Ако имате мъж под ръка, по-добре го помолете за помощ, защото аз направо се измъчих. Според клипчетата трябва да взема чук и да удрям плода по цялата му ширина (ако кокосът е Земята, удряме с чука по Екватора, като в същото време го въртим, така че да направим пълна окръжност). Накрая би трябвало да се разцепи по средата. Би трябвало! При мен не помръдна! Заклевам се, по едно време даже го молех да се смили над душата ми! Накрая ми писна на д-то и го пробих с тирбушон, поне да му изцедя "кръвчицата" (сока), както той на мен.


Разбира се, по-късно вечерта Митко се прибра и с един замах го спраска. Въобще не го съжалих този кокос, така му се пада!
И така, като заключение ще кажа, че според мен това е единствената трудност, която ще срещнете в тортата. Затова и няма да се бавя много, а  ще премина направо към рецептата. А ето и списъкът с необходимите продукти:


Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
1/2 ч.ч.брашно 
1 ч.ч. захар 
1/3 ч.ч. хубаво какао 
1/2 ч.л. бакпулвер 
1/4 ч.л. сол 
1/3 ч.ч. вода 
1 бр. ванилия 

За крема:
консерва подсладено кондензирано мляко (около 400 гр)
250 гр масло
100 гр кокосови стърготини (обикновени)

+ шепа настърган кокос за по-силен вкус

За шоколадовия ганаш:
150 г шоколад
150 г течна сладкарска сметана

Още:
Рендосан кокос
100 гр разтопен шоколад

За да си спестя всичките обяснения, които вече съм правила, ето тук пълното описание как да направите - ръководство за блата от тук! 

Готовия и охладен блат разрязваме (този път обаче) на четири  равни части.


Всяка част от тях намазваме леко с разтопен на водна баня или микровълнова шоколад. Искаме пластът да е много тънък, така че да се усеща едно хрупкане на шоколада между кремовете. Слагаме в хладилника за няколко минути!


Кремът е от торта "Рафаело", където съм описала много подробно в снимки начина на приготвяне. Можете да погледнете тук! 

След като сме счупили кокоса, настъргваме част от вътрешността му. Количеството зависи от това до колко харесвате вкуса му, тъй като за някого може да не е толкова любим!


"Запечете" го леко в сух тефлонов тиган, така че да пусне аромата и и да покафенее леко.


Една част прибавете към крема, а  другата оставете за украса.


Сглобяването на тортата става по следния начин. Слагаме малко от крема,


разпределяме по блата и правим тънки щрихи с част от разтопения шоколад (тук можете да добавите още от кокоса, ако искате). Така оформения блат сложете за кратко в хладилника, докато шоколадът се втвърди и стане отново чупещ се. Повторете с останалите блатове.


Преди да сложите втория блат, можете да добавите още малко от крема върху шоколада. Така ще имате малки случайни парченца шоколад между крема, както се вижда в средата на сладкиша тук:



По-късното измазваме тортата с направения от шоколад и сметана ганаш. Много често ме питат за ганаша каква сметана използвам, или шоколад, затова, тъй като си спестих доста обяснения, този път ще обясня отново този процес.


За шоколадовия ганаш слагам течна подсладена (или пък не) сметана (аз използвам тази на Мегле). След като стигне до момента преди кипване, дърпам от огъня и прибавям към нея начупения шоколад. Бъркам с бъркалка, тел или друг прибор, докато шоколадът се разтвори и стане с консистенцията на разтопен шоколад, но малко по-течно. След това оставям на стайна температура или някъде на студено да стегне. Не отнема дълго (освен ако не е лято :)) и се получава хубав шоколадов крем, чудесен за декориране на торти :)


След като видяха крайния резултат, близките ми първо ахнаха, а после веднага я нападнаха.


Всички много я харесаха, а  пък аз се радвам, че мога да я споделя с вас! Да ви е сладко! 



понеделник, 5 януари 2015 г.

Щастлива Нова 2015-та Година! ( и една ваканция-мечта:) )


Щастлива Нова 2015-та година, скъпи приятели, читатели и кулинарни деятели! Пожелавам ви от все сърце една вълшебна, усмихната и много успешна година, в която да кипите от здраве, енергия и радост, а проблемите, които няма да се лъжем, няма как съвсем да изчезнат, да бъдат просто малка и незабележима част от това, което е най-големият дар за самите нас - животът сам по себе си! 

Точна така, заредена с позитивизъм и нови надежди, сядам най-сетне да си подредя мислите и в блога, тъй като преди броени часове се прибрах от гостуването при сестра ми в Холандия. И тази година посрещнахме коледните и новогодишните празници при нея, като не ни липсваше нито радостта, нито напрежението покрай подготовката. И макар да се бяхме запасили с нужните неща - тамян, тиква, сушени чушки, те не ни спасиха от разни малки проблеми като това, че тиквата беше пълно дърво и тиквеникът не стана много вкусен. За което не виня майка ми разбира се, тя е царица на този десерт и може би единственият, който бих одобрила под тази форма.



Първият боб ни загоря, тъй като майка ми каза на сестра ми да сложи вода, а тя се заплеснала и така... Вторият обаче си стана страхотен! Вечерята на Бъдни вечер премина гладко, придружена с типичното за тогава преяждане с най-вкусните постни ястия на годината. Паричката се падна в къщата, което си е голяма далавера, тъй като е за всички! :)
Тази година със сестра ми решихме да не прекаляваме с десертите за вечерите между празниците, затова направихме само няколко пъти шоколадово суфле, тирамису, тортата с тиквата и палачинките, джинджифилови сладки и наистина се усети разликата. Сега сме САМО 99 килограма по-дебели, а не сто, както е по традиция.
Истината е, че наистина не ни липсваше нищо, защото бяхме заедно! Вече на няколко пъти съм описвала колко обичам този момент и нищо чудно, че за мен е кулминацията на годината.
За Коледната вечеря решихме да се спрем на пуйка, която приготвихме по страхотна измислена рецепта от нас с майка ми - напълнихме я с кисело зеле и свинско с бекон, а отвън имаше и няколко картофа.



Всички я одобриха единодушно, така че при първа възможност ще трябва да добавя рецептата в блога. Този път за съжаление не правих никакви постъпкови снимки или пък рецепти специално за блога, бях толкова отдадена на мързел, че сега направо не знам от къде да започна! Добре, че съм предвидила, че така ще стане и съм си запазила една-две изумително вкусни рецепти, които ще ви споделя още тези дни, а за да не съм такава стипца с информацията, ще ви споделя, че едната от тях е за невероятна торта, която нарекох Торта "Баунти".


И така съвсем неусетно изминаха и останалите (за някои работни) дни, като за нула време настана и навечерието на 2015-та. Добре, че се подготвихме един ден по-рано, като тази година заложихме на по-лека парти храна. Имаше различни видове салати и разядки, като основното беше отново месо, този път червено, с гарнитура от картофено пюре и любимите ми вързопчета от зелен боб в бекон.


Празнуването продължи с много забавления, музика и разбира се фойерверки :)



Беше една наистина незабравима ваканция!

И тук е моментът да благодаря на всички приятели, които ме поздравяваха за празниците, а аз така и не успях да им отговоря навреме. Едва днес успях да отговоря на вашите пожелания и искам да ви благодаря, че се сетихте за мен, да ви благодаря за подкрепата през годината и всички прекрасни моменти, които споделихме заедно. Специални благодарности на моите приятели-блогъри за всичко гореизброено, вие знаете кои сте, прегръщам ви силно!

И накрая, да си пожелаем отново една красива, мирна и успешна за всички ни 2015-та година!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...