вторник, 13 май 2014 г.

Паста с кюфтенца "Строгонов" / Meatballs Stroganoff with Pasta Recipe


Имам си една приятелка, Ванчето, която тайно наричам аз "Спагетеното чудовище". Не че прилича на такова,  много си е хубаво девойчето, обаче откакто я познавам нагъва само спагети под различни форми. При нея изразът "пасти да яде" има съвсем различно значение, но еднакъв резултат. Та тя все ме пита защо не правя повече ястия с макарони и други тестени изделия от този род, та реших да й угодя и да пусна една много вкусна рецепта за спагети "Строгоноф". Тя се роди отново след проучване на рецепти в интернет, моя вариация на изпълнение и съдържание.
Реших да използвам рецептата за кюфтетата от така любимите ми "Кюфтета по Цариградски", като тази рецепта е идеална, ако са ви останали няколко бройки и искате да ги преобразувате в ястие номер две. Аз често правя такива неща, защото честно казано не обичам  да ям едно и също нещо два поредни дни. Вие можете да направите кюфтенцата и други по ваша рецепта. Но ето и какво друго трябва да знаете:

Необходими продукти:

За кюфтенцата:
от тази рецепта

250 гр паста (аз избрах спагети)
1 ч.ч. телешки бульон
150 мл готварска сметана течна
100 гр заквасена сметана / крема сирене
риган
босилек
магданоз
сол
олио/ зехтин


Сваряваме пастата според указанията на опаковката - вряла вода, сол и няколко капки зехтин:




През това време в друг съд запържваме кюфтенцата. След като са готови, прибавяме към тях горещия телешки бульон. Прибавяме подправките и оставяме да поври така известно време.


Когато бульонът се редуцира, прибавяме течната сметана, заквасената сметана или сиренето, в зависимост какъв вкус предпочитате. Можете разбира се да ги направите и в съотношение 50/50.


Прибавяме сварените и отцедени спагети към кюфтетатa и соса и ...готово. Аз не сервирах целия сос, затова и на снимките изглежда, че е малко, но не се притеснявайте - сос има достатъчно :)


Добре си ги похапнахме тези сметанови кюфтенца, и макар и съвсем да не е рецептата за "Строгоноф", най-близо ми бяха на вкус и реших да ги кръстя така.


Препоръчвам да си ги гарнирате с чашка изстудено бяло вино, за още по-добър резултат! :)




понеделник, 12 май 2014 г.

Пикантна китайска салата / Spicy Chinese Salad Recipe



Днес реших да ви споделя една супер лесна и много, ама много любима рецепта. И тя, както и царевицата със сметана, са от този тип рецепти, които приготвям много набързо за мезе или предястие, когато ми дойдат неочаквано гости.  Винаги остават приятно изненадани, защото много от тях не очакват да се влюбят толкова много във вкуса им. Ако не ми вярвате, опитайте рецептата още днес и споделете мнение. Няма да ви отнеме повече от пет минути за приготвянето й, но има вероятност да си спретнете още няколко порции след това :)

Ето какво ви е необходимо за една порция:
1/4 глава зеле
1 морков
1/2 краставица
(чушки по желание)
1/2 глава бял лук
ябълков оцет
олио
сол
лют пипер на люспи

Нарежете зелето на средни по големина ленти. Лукът също се реже на по-едри парчета.

 

Морковите и краставиците правя на тънки ленти с помощта на тази джиджавка, която си купих наскоро и се оказа много полезна :) :

    

В тиган с малко мазнина хвърляме зеленчуците, без краставицата. Разбъркваме и пържим една-две минути, като добавяме няколко капки ябълков оцет. Зеленчуците трябва да останат свежи и хрупкави, но леко затоплени.


Добавяме сол и лют пипер на вкус, както и краставицата. Разбъркваме всичко още няколко пъти и махаме от огъня. Сервираме самостоятелно или като гарнитура. Можете да поръсите със сусам.



Опитайте, няма да съжалявате! Гарантирам!


четвъртък, 8 май 2014 г.

Къдрави питки с шоколад / Chocolate-filled Bread Rolls Recipe


Ех, как добре ми дойдоха толкова почивни дни!!! Виждате ли, аз не съм от този тип хора, който ще вземе да им омръзне да си почиват, защото винаги си намирам и нещо за правене, но пък обожавам спокойствието на домашния уют или пък възможността да попътувам в търсене на нови кулинарни вдъхновения. Този път то ме намери под формата на тези симпатични, пухкави, пълни с вкусен шоколад питки, а рецептата за тях следва само след минутки.


Рецептата е супер проста ( не в смисъла, че е повтарялa първи клас :) ) и начинът й на приготвяне наподобява до голяма степен тази рецепта. Тук обаче успях да опитам един нов начин за оформяне на тесто, който намирам за много оригинален. Може би като "грешка" от моя страна мога да определя това, че попрекалих с шоколадовия пълнеж, но осъзнавам, че това е по-скоро оксиморон, защото не вярвам в съществуването на тази физична величнина "прекалено много шоколад".

Тук искам да вметна, че можете да заместите тестото в рецептата с обикновено тесто за хляб и мекици, купено от близката пекарна или приготвено по любима ваша рецепта. Аз ще ви напиша рецептата за оригиналното тесто, но самата аз го приготвих с обикновено тесто, тъй като исках самият хляб да не е сладък. Какво ще изберете вие, оставям сами да прецените :) 
И така, без повече отлагане, ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
500 гр брашно
2 яйца
2 ч.л. суха мая
50 г разтопено масло
120 г захар
200 мл хладко мляко
50 г шоколад
какао и захар (на вкус)

мляко, масло (за намазване)
маково семе за поръсване

Започваме с направата на тестото. За тази цел в малка купичка слагаме млякото и добавяме маята (и супена лъжица захар) и оставяме да шупне. В друг съд смесваме брашното, захарта и маслото. Разбъркваме с ръка и започваме да прибавяме постепенно млякото с маята. Продължаваме да разбъркваме, като се стремим да оформим хубаво, гладко тесто. За целта го извадете от купата и продължете да го замесвате върху набрашнена повърхност. Когато преценим, че е готово, поставете го в намазнена купа и го оставете да втаса поне един час на топло.
През това време нарежете на ситно шоколада.....


...и го сложете в купа, като прибавите какао и захар на вкус. Можете да изберете и само пълнеж от шоколад, но аз реших да го обогатя с вкуса на малко истинско какао. Сместа трябва да ви стигне за общо около осем броя питки.


Следва да ви покажа стъпка по стъпка, как да оформите питките. Започваме като разделяме тестото на две равни части:


Разточваме всяка от тях в приблизително правоъгълна форма и разпределяме по половината от пълнежа:


Навиваме на руло,


което разрязваме на четири приблизително равни части ето така:


Взимаме една четвъртинка и я нарязваме на малки парченца с дебелина около половин сантиметър ето така:


С пръсти отвяряме леко средата така, че да се покаже от пълнежа, като в този момент притискаме двата края един към друг ето така...


като трябва да изглеждат по този начин. Процедираме така и с останалото тесто, като готовите питки поставяме в тава с хартия за печене. Оставяме ги да втасат за още около половин час. Намазваме ги с малко прясно мляко и поръсваме с маково семе.


Печем в предварително загрята фурна на около 180 градуса до готовност. Намажете с масло, докато са още топли!


След това се опитваме да ги изтръгнем от ръцете на Митко, за да можем да ги снимаме преди да ги е изплюскал :)



И все пак успях, но (пак ще кажа, НО) ...някакси не съм доволна от това как се получиха снимките. Денят беше дъждовен и мрачен и отново светлината в стаята ми изигра лоша шега. Самите питки имаха един такъв прекрасен златист цвят, а на снимките всичко бие някакси на синьо.


Искаше ми се да можех да ви покажа истинските им цветове, а пък ако в интернет имаше функция за добавяне на аромат, тогава съм сигурна, че ще искате да ги приготвите още в същия момент.


Засега мога да ви почерпя виртуално с тях, и бързайте да си взимате, докато са топли и има :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...