четвъртък, 13 юни 2013 г.

Домашно сладко от череши / Homemade Cherry Jam

 

Понякога (макар и много рядко) съм голям заплес и дори не знам как успях да пропусна този пост.  За първи път си направих сладко от череши и съм много горда с резултата. Едва ли трябва да споменавам отново, че разликата между домашните и купечките сладка е от няколко светлини години, да не говорим, че в сладката от магазините едва ли е останало повече от спомен за плод. Ето защо модата на консервирането се завръща и все повече хора си правят зимнина в градски условия.


Макар и сезонът на черешите да е към края си, все още можете да хванете някои от по-късните сортове, да запретнете ръкави и да си направите истинско домашно сладко.
За целта ви трябват:
1,5- 2 кг череши
1 кг захар
1 лимон
1 ванилия (по желание)

Преди да преминем към приготовлението искам само да уточня, че бих променила количеството захар в зависимост от използвания сорт череши. Черешите, които са по-тъмни на цвят, са по-богати на захар и ще им трябва по-малко захар, отколкото на розовите череши. Имайте предвид това при правенето на сладкото и - както казвам - винаги опитвайте и правете според вашия вкус.
За самото сладко измийте добре черешите, почистете ги от костилките и ги сложете в подходящ съд на котлона.


По-добре е да е по-разлят, но аз нямах и затова използвах дълбока тенджера. По-широк съд ще помогне за по-бързото сгъстяване на сладкото, но в много от случаите можем да си позволим това само на село :)

Залях черешите със сока на един лимон, както и наренданата кора. Забравих да уточня, че реших да нарежа някои от черешите, а други оставих цели. Оставих черешите да поврят няколко минути на средна темепратура, докато плодовете омекнат. След това добавяме захарта, разбъркваме хубаво и увеличаваме температурата. Оставяме да поври, като започваме да отделяме получаващата се пяна.


С времето сладкото ще започне да се сгъстява и леко да променя цвета си към по-карамелен. Варим сладкото не повече от 15 мин., като можете да го проверите по следните начини:

- капка от сладкото не се разтича след като се охлади
- сладкото остава и по гърба на лъжицата
- застиналото сладко се разтяга между пръстите
- застиналото сладко се "бръчка"

Готовото сладко оставяме леко да изстине, но не много. Пълним в затоплени бурканчета, като след това затваряме и обръщаме с главата надолу.

Мини бутер банички / Mini pastry pies


Това е една от онези рецепти, за които всъщност няма рецепта, а само техника. Освен ако разбира се не решите да приготвите сами домашно бутер тесто. Е, моят случай не е такъв - използвах си купено от магазина и не ме е срам да го кажа :)
Домашните бутер банички са много подходящи, ако ще пътувате и ви трябва храна за из път или пък просто като ежедневна вкусна закуска. Понякога ставам малко по-рано и ги приготвям за няколко минути, така че в цялата къща се носят ароматите на прясно изпечено тесто, което може би е вторият най-прекрасен аромат, който можете да подушите сутрин, след уханието на топло кафе.

За приготвянето на баничките, както казах, не ви трябва друго освен:
1 бр бутер тесто
сирене / яйце
шоколад
сладко (от череши например)

Можете да използвате всякаква плънка по желание, но аз най-обичам тези със сирене или пък "тип бюрек" - яйце и сирене. Разграфете тестото на равни квадрати с нож и поставете по малко от плънката, която сте избрали.


За да залепнат по-добре краищата на баничките и да не се разтворят по време на печенето, намокрете краищата им с вода или разбито яйце.


Притиснете краищата им след това с вилица, оформяйки къдрички. Можете да направите и други форми по желание, като например завиете квадратите на руло.


Печете баничките в предварително затоплена фурна на 200 градуса до готовност, като за целта ще са ви нужни не повече от няколко минутки.


понеделник, 10 юни 2013 г.

Лека торта с кайсии / Light Apricot cake




Няма нищо по-решително от любител-кулинар, когато го засърбят ръцете за готвене. Дори и у дома да няма почти никакви подходящи продукти, все ще намери начин да спретне нещо. Такъв бе случаят и с тази торта.


Намираха се разни продукти, но не и необходимите за тези торти, които исках да направя. Нуждата, обаче, да приготвя нещо бе по-силна от мен и накрая се роди ето тази  ефирна и много лесна за приготвяне тортичка. За да не бъде съвсем простичка, реших да упражня най-сетне някои умения по декориране с шприц. Моята прекрасна сестричка ми беше подарила преди време един комплект, в който се намираше точно този накрайник за направата на драперии, и реших, че имам чудесна възможност да се опитам да ги направя.


Не мога да кажа, че съм очарована от резултата си, но може би всеки първи път е така. Като забележка смятам, че използването на сметана определено не дава такава възможност на къдриците да бъдат нежни, защото е твърде пухкава. За друг път ще се спра на крема от пълнежа и за украсата или друг вид на маслена основа, като се надявам да се усъвършенствам :)

В цялата суматоха въобще не снимах самата техника за украсата, за което много съжалявам, но следващия път със сигурност ще се опитам да направя един tutorial. За сега само ще сложа видеото, от което се учих аз.

Но преди да преминем нататък, ето и списъкът с необходимите продукти:

За около блатовете:
6 яйца
1.ч.ч. кисело мляко
10 гр амонячна сода
6 с.л. олио
1 ванилия
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно

За масления крем с крема сирене:
225 гр крема сирене
125 гр масло
370 гр пудра захар (или слагайте на вкус)
1 ванилия
150мл бита сладка сметана

Още за тортата:
сок от компот кайсии / праскови
плодовете на компота

За украсата:
250 гр течна сладка сметана
жълта гел боя



За тортата държах да направя много тънки блатове, затова от сместа използвах само по един черпак за направата на блат. Така във формички с диаметър 20 см станаха общо около 10 много тънки блата. Ако използвате по-големи тавички обаче (около 25-26 см), може би сместа ще ви стигне точно за направата на 5-6 тънки блата. Ако решите да правите моят малък вариант, трябва да уточня, че използвах само 5 от направените блатове. Ако искате да можете да направите само половин доза от сместа или пък да направите голям вариант на тортата, то в такъв случай ще трябва да удвоите дозата на крема.



За направата на блатовете разбийте последователно с миксер: яйцата, захарта, изгасената в киселото мляко сода, постепенно добавеното брашно, олиото и ванилията. Така получената смес разпределете в предварително намазани с мазнина тавички.


Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса. Тъй като блатовете са тънки, имайте на предвид, че стават много бързо и внимавайте да не ги прегорите.

Докато блатовете се пекат, направете крема, разбивайки първо маслото с пудрата захар на гъст и пухкав крем, добавяйки последователно крема сиренето и разбитата сладкарска сметана и ванилията. Опитайте крема и добавете повече сметана, ако искате да е по-лек.



Готовите и охладени блатове сиропирайте хубаво с компота от кайсии. След това намажете хубаво с крема, а отгоре поставете резенчета от нарязаните плодове.


Така процедирате с всички блатове освен последния, който ще измажем с крема, както и страните на тортата.

Оставете в хладилника да стегне за няколко минути, като през това време разбиете сметаната за украсата, добавяйки жълта боя (или друг цвят по желание). Сложете сметаната в поша с подходящия накрайник и украсете тортата. Както вече казах, не успях да снимам процеса по украсяването, тъй като правех такъв вид драперия за пръв път и се бях ошашкала, но слагам линк за видео, където можете да погледнете как точно се оформят.

Тортата е изключително лека и нежна, и успя да изчезне от полезрението ми само за няколко часа. Следващия път със сигурност ще направя двойната доза и се надявам техниката ми с шприца да е е по-добра. А дотогава ви оставям да се изкушите с още няколко снимки :) 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...