сряда, 27 февруари 2013 г.

Джумайки / Dzhumaiki


Джумайка е името, под което се подвизава в Благоевград известната българска закуска "кренвиршка". Или поне под това име я купувахме в училище от лавката на двора. Виновници за това да си спомням за това време с умиление са много скъпите ми приятелки Цвети и Деси,  които превръщаха и най-досадните събития в забавления. Така например Цвети беше провъзгласена (от нас) като училищен шампион по пререждане, носител на Златната кашкавалка, докато Деси, в ролята си на спортен коментатор, описваше в детайли уменията й да се промъква незабелязано под радара на останалите.

Не съм от хората, които често се гмуркат в спомените си за ученическите си години, може би защото най-близките ми прятели отдавна са извън граница или в други градове и се чуваме и виждаме само по празниците, но хубавото на тези приятели е, че независимо колко време не сте се виждали, когато се срещнете е сякаш не сте се разделяли.
Надявам се сега, четейки това, да се усмихват и да им се прияде от тези джумайки, защото смятам да напиша рецептата :)

И макар кренвиршите като (съмнителен) хранителен продукт да се намират в листата ми с изключително рядко консумираните храни, една сутрин ме налегна носталгия по точно тези закуски.

Реших, че (тъй като се познавам добре) ще мисля за тях, докато не ги направя - затова и не отлагах дълго. Дори използвах готово тесто (за още по-бърз резултат), което купувам от пекарна в града, а не от супермаркета, тъй като разликата във вкуса е огромна - поне според мен.

И така... запретнах ръкави и след около 10 минути вече ухаеше на прясно изпечен хляб у дома, може би едно от най-хубавите ухания за събуждане, наравно с аромата на чаша топло кафе.

А ето и необходимите продукти:
1 кг тесто
4 кренвирша
1 ч.ч. лютеница (аз използвах домашна)
кисели краставчки
1 яйце за намазване
чубрица

Тъй като исках да направя не много тестени джумайки, а по-скоро по-малки и с хрупкава кора, разточих тестото на средно тънки кори. Изрязах триъгълни парчета като за кроасани и ги намазах с по една супена лъжица лютеница и поръсих с щипка чубрица. В най-широкия край на триъгълника слагаме и по един резан кренвирш и кисела краставичка. След като завием джумайките, ги намазваме с малко разбито яйце и отново поръсваме с чубрица. Слагаме да се пекат в предварително загрята фурна с вентилатор  на 200 градуса.


Стават за броени минути - опитайте!

петък, 22 февруари 2013 г.

Най-вкусните шоколадови сладки / The best chocolate cookies


Дъждовните дни предразполагат не само към уютно разполагане на дивана вкъши с книга в ръка и аромата на чаша кафе и чай, но определено и към готвенето на вкусотии. Поне при мен е така. Няма как сред такава леко мрачна обстановка, която винаги намирам за много успокояваща, да не прибавя и сладкото ухание на прясно изпечени сладкиши. 
А какъв по-добър аромат от комбинацията на канела, какао и карамелизирана захар.
Точно това можете да очаквате и от тези невероятно лесни за изпълнение и топящи се в устата шоколадови сладки. Освен това сладките са сравнително икономични на продукти и разходи за тях.

Приготвянето им няма да ви отнеме повече от 10-15 минути, но изяждането им - едва ли повече от 5 мин. Но ето и какво ви е нужно:
1.ч.ч.брашно
1/2 ч.ч. хубаво какао
6 с.л. захар
8 с.л. масло ( около 113 г)
2 с.л.мед
1 яйце
1.ч.л. ванилия
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол

За овалване:
захар
канела

В дълбока купа слагаме последователно брашното, какаото, содата и солта и разбъркваме. Добавяме леко омекналото масло, захарта, ванилията (аз използвам домашно приготвена ванилова есенция, която ще ви разкажа скоро как да приготвите), меда и яйцето. Разбърквам с лъжица, но най-добре да се мачка на ръка. Придобива консистенцията на меко тесто, което е добре да месите 3-4 минути така, че всички съставки да се хомогенизират. От направената смес оформяйте малки топчета, като съвсем леко ги натиснете отгоре.

В отделна чинийка изсипете малко захар и добавете 1-2 супени лъжици канела (или повече, по ваше желание). В тази смес овалвайте топчетата и след това поставете в предварително застлана с кухненска хартия тава. 


Сладките печете в загрята фурна на 190 градуса за около 10 минути. Времето може да е различно при другите печки, затова наблюдавайте първата тава, за да не загорят. 


Не успях да преброя сладките, тъй като бяха нападнати от кръжащите в кухнята субекти :) , но по предварителна преценка излизат около 25-30 бройки. 

 
Обикновено се казва кой сладкиш към какво върви, но мога да ви кажа, че тези вървят към всичко и по всяко време :)

вторник, 19 февруари 2013 г.

Торта" Теменужка" / Violet Cake


  

За Св. Валентин освен любовните банофи пайове забърках и тази торта. Поводът отново беше свързан с любовта, но по-специално към майката на Митко - Теменужка, която на този ден чества рожден ден. Всяка специална дама заслужава и специална торта, затова вдъхновена от нейното име се роди и тази торта. Мога да кажа с ръка на сърцето, че съм много доволна от резултата, защото тортата бе изцяло експериментална и каквото и да се бе получило, трябваше да го поднеса накрая. В този случай  извадих късмет. :)
В блога ми определено преобладават повече тежките шоколадови сладкиши, но трябва да има разнообразие, а тази торта е точно такава. Лека, въздушна торта със сиропирани блатове и крем с дъх на теменужки.
Най-важна роля играят тук познатите ни от детството бонбонки "теменужки" или "виолетки", които все още се продават в магазините.

 
Но ако така или иначе тортата ви е грабнала окото, вече трябва да ви кажа и необходимите продукти. А те са:

За блат с размер 18 см диаметър :
1 яйце
8 с.л. захар
12 с.л. прясно мляко
12 с.л. брашно
1 ванилия
1 бакпулвер

За крема:
500 мл сладка сметана
1 1/2 пакетчета бонбони теменужки

За сиропа:
1 ч.ч захар
2.ч.ч вода
няколко бонбони теменужки

За украса:
1 пакет бишкоти
украса от захарно тесто
натрошени бисквити

Започваме тортата, като приготвяме блатовете. Изброените продукти са за един блат, като той става достатъчно дебел и се разрязва на две. Въпреки това, аз изпекох два блата, тоест използвах общо четири половинки за направата на тортата.

За блатовете първо разбийте захарта с яйцето, като постепенно добавите млякото (може да го замените с вода), брашното, ванилията и бакпулвера. Сместа изсипвам върху намаслена и изрязана по дъното на тавичката хартия за печене. Пека на 160 градуса с обдухване.



През това време в хаванче начуквам бонбоните, като гледам да останат достатъчно малки парченца, но и все пак не на пясък. Бонбонките трябва да хрускат леко в крема. Прибавям ги към вече разбитата сметана и разбърквам отново.


За захарния сироп слагам на котлона тенджера, в която изсипвам 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. вода, и оставям да поври. Добавям и няколко натрошени теменужки (останалото 1/2 пакетче), които ще дадат аромат на сиропа. След като се посгъсти сиропа, дръпвам от котлона и добавям 1 ч.ч. вода. По този начин охлаждам по-бързо сиропа., но и леко го разреждам от доста захарния вкус.
Тортата сглобявам, като напоявам блатовете със сироп и отгоре слагам от сметановия крем. Така редя догоре и измазвам и отстрани с крема. Сега вече бишкотите ще се залепят с лекота, като за по-сигурно може да завържете панделка. :)

Цветовете теменужки бях приготвила два дена по-рано от захарно тесто и бях оставила да изсъхнат добре. Полепих краищата им с малко от натрошените бонбони.




Отгоре на тортата натроших 2-3 шоколадови бисквити, а върху тях разпределих цветчетата.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...