четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Банофи пай - сладък подарък за Св. Валентин / Banoffee pie in a cup for Valentine's Day

 

Св.Валентин е онзи ден в годината, когато всичко е посветено на любовта. Да направиш подарък или изненада на любимия човек. Разбира се, някои хора у нас ще предпочетат Трифон Зарезан, за да се наквасят. Но на тези, които са решили да направят жест към човека до тях, или към любимия, който ги гледа от огледалото :) , мога да предложа интересна рецепта.
Представям ви вариация на известния банофи пай, но в чашки. Освен, че рецептата е лесна, тя е и много икономична. В нея може да използвате стар кекс или сладкиш, блатове за торта или меки сладки и бишкоти.

А ето накратко и продуктите:
3 парчета стар сладкиш
2 банана
1/2 консерва дулца де лече
250 мл сладкарска сметана
захарна декорация

Сложете начупения сладкиш (аз използвах шоколадов с портокалови корички, който имах вкъщи) на дъното на чашката и сложете малко нарязани банани. Полейте с 1-2 супени лъжички от карамела (дулца де лече). Ако не можете да намерите в магазина, пригответе сами, както съм ви разказала в тази рецепта. Сложете отново пласт натрошен сладкиш, банани и карамел. Завършете с бита сладка сметана и украсете по желание. Излизат около 3-4 по-големи чашки.

 
За украсата използвах малко захарно тесто, което изрязах във формата на сърчица.  

 


Както и други десерти в блога, и този изисква много малко усилие и дава много възможности да проявите креативност при приготвянето им. 


И  най-важното...приготвяйте ги с много любов!




понеделник, 11 февруари 2013 г.

Чоу миен със свинско / Chow mein with pork


Китайската храна е една от най-често купуваните храни за вечеря в много страни, а вече и в България. С богатия си вкус и най-вече задоволителни порции тя определено се конкурира с добрата стара пица. Не във всеки град има обаче китайски ресторант, затова реших да ви представя една рецепта, която можете да спретнете у дома - Китайски спагети със свинско и зеленчуци. Преди да ви представя списъка с продуктите искам да поясня, че съм използвала зеленчуци, които са домашно отгледани. Тоест размерите им определно са 3 пъти по-малки от продаваните на пазара.

Необходими продукти:

300 гр свинско за готвене
3 с.л . царевично брашно
4 скилидки чесън
1 стрък пресен кромид

2-3 моркова
2-3 репички
зелена чушка
червена чушка

половин краставица
стрък праз
125 гр китайски спагети чоу миен
средна глава стар кромид
1/2 консерва соеви кълнове (около 140 гр)
олио / сусамово олио
соев сос
сол
джинджифил
черен пипер
вода

Започваме приготвянето на ястието с три важни стъпки:
1. Кипваме подсолена вода, отстраняваме от котлона и в нея слагаме спагетите, докато поомекнат. Отцеждаме водата и оставяме настрани.
2. Измиваме, подсушаваме и нарязваме свинското на лентички
3. Нарязваме зеленчуците - морковите и краставицата на лентички, чушките на правоъгълници, а останалите на обикновени резени.


В дълбок тиган (най-добре уок) загряваме на максимална степен слънчоголедово олио (с 1 супена лъжица сусамово олио при възможност). Прибавяме нарязания чесън, пресен кромид, 1 с.л. соев сос и 1 ч.л. джинджифил. Добавяме свинското месо и оставяме да се запържи. Добавяме царевичното брашно, разбъркваме и добавяме 100 мл топла вода. Оставяме малко да поври, като през това време отцеждаме кълновете. Към месото прибавяме спагетите, кълновете и разбъркваме. Добавяме и зеленчуците (без краставицата). Подправяме със сол, черен пипер - (още соев сос и джинджифил) на вкус.
Овкусяването на ястието е най-важната част в готвенето, така че, както казва Гордън Размзи крещейки: "Always taste your food". :)
Малко преди да извадите ястието, добавете нарязаната на ивици краставица и разбъркайте. Тя не бива да се готви дълго, затова я добавяме накрая, колкото леко да се затопли и овкуси.

Сервирайте ястието още топло.

 

Разпределете в голяма чиния или малки купички. 


петък, 1 февруари 2013 г.

Торта "Сникерс" / "Snickers" Cake

 

Когато направих тази торта за пръв път, не очаквах да бъде такъв хит. Но изглежда подценявам апетита за сладко в семейството ми. Тази рецепта бързо стана една от любимите ни, а най-хубавото е, че се приготвя изключително лесно. 
За блатовете например може да използвате вашата любима рецепта за шоколадови блатове или кекс. Мога да ви предложа и някои от моите, като тази или тази. Изпечете два по-малки или един голям блат в тавичка с размери около 25-26 см в диаметър.

Останалите продукти са:
3-4 белтъка
захар (на белтък по 60 гр)
1 консерва сварено подсладено кондензирано мляко
150 гр масло
200-250 гр солени пържени фъстъци
За украса: (по желание)
течен шоколад
фъстъци


Приготвените предварително блатове оставяме да се охладят настрана. През това време разбиваме белтъците и захарта на снежна смес, като за целувки. Върху хартия за печене очертаваме кръг с диаметър около 24 см и шприцоваме (или разпределете с лъжица развномерно) белтъчената смес. Изпичаме блата на много слаба фурна ( около 100 градуса). Тук уточнявам, че не е необходимо да изсъхне съвсем като за целувки, добре е да остане хрупкав отгоре, но плътен и мек отвътре.
През това време в купичка смесваме омекналото на стайна темепература масло с вареното кондензирано мляко.  Макар да предполагам, че много от вас знаят как се прави т.нар - "сладко от мляко", ще отделя един-два реда за разяснение. 
Запечатаната консерва се вари в дълбок съд, покрита с вода за около 3 часа на тих огън, като постоянно се долива вода, така, че да облива консервата. Тъй като направата на дулца де лече (както още го наричат) изисква доста време и разход на ток, ви препоръчвам да направите минимум 3 консерви едновременно. На пазра вече се продава и готово, което същo е вариант.

За тортата ни остана още да натрошим на едро фъстъците. Използвах солени фъстъци, но вие можете да използвате и обикновени. Според мен соленият вкус на фъстъка балансира иначе доста сладкия вкус на карамеления крем. 
Сглобяваме тортата по следния начин - от долу нагоре: един шоколадов блат, половината крем, фъстъци, целувчен блат, останалата част от крема, фъстъци и втори шоколасов блат. 
Ще си помислите, че това ми стига, но не :) За украса на тортата използвах течен шоколад. Поръсих с още малко от фъстъците.



Добър апетит! :)

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...