сряда, 14 септември 2022 г.

Шарено руло "Стефани" със заливка / Colorful Meat Roll "Stephanie"

 

"Ей, това му липсваше на рулото, мило. Винаги ми е било леко сухо, но така е идеално!!!  Tака да го правиш вече." 

 Това са първите отзиви за моето малко по-шарено и по-вкусно руло "Стефани", което спретнах тези дни, наред с няколко торти, които също ще ви покажа скоро. Навъртайте се в блога повечe, защото новият сезон започна and it`s about to go down!

Днес по път за работа видях първото паднало кестeнче в парка и рязко осъзнах, че е вече есен. Кога мина това лято? Няма ли да има циганско поне, или директно минаваме на зимнините? Ех, как не ми се искаше да свършва толкова бързо. И все пак - аз съм като малките деца. Щом видях кестенчето веднага ми захлупка сърцето как ще започна да украсявам всичко у дома с есенни мотиви, ще си приготвям ароматно чайче и ще извадя пухкавите одеяла на Хари Потър. Менюто също ще стане по-ароматно и уютно като днешното ми предложение.

Преди рецептата обаче, да ви напомня, че остава още малко време, в което може да ме подкрепите в тазгодишния конкурс за Инфлуенсър на България в категория "Храна". За мен едно такова признание ще значи много, най-вече заради вашата подкрепа, тъй като знам, че гласуването не е никак лесно, поне по мои разбирания и доста приятели вече се оплакаха, но това прави усилията ви още по-ценни и сладки. Ако човек може да получи награда от нещо, това е, че някой ще се пребори с вписването и гласуването във всичките 12 категории, само за да даде гласа си за мен, което оценявам изключително много. Ето какво трябва да знаете преди това:

❗изисква регистрация или вписване с Гугъл акаунт (имаше проблеми с вписване със Фейсбук , но ми казват, че някои успяват вече) , но се надявам да се преборите заради мен ☺️🥰 Истината е, че с регистрацията става най-лесно.
❗ необходимо е да се даде глас поне за един човек във всички категории за да се зачете гласа, така че дори и да гласувате за мен, няма да се отчете докато не гласувате и в останалите категории ! Признавам си , не бях запозната с останалите номинирани и стрелях на посоки.
Благодаря на всички, които ще отделят време да ме подкрепят в това начинание. Надявам се тези, които ме считат за свой приятел или вдъхновител да го направят най-вече.


А сега ето и рецептата:

За месото:
Около 500 г кайма
2 глави лук
1 бр. яйце
3 с.л. галета
сол/ черен пипер

За плънката:
3-4 бр. варени яйца
2 кисели краставички
1 червена чушка
1 зелена чушка
2/3 ч.ч. замразени зеленчуци ( моркови, грах, царевица) 

Заливка: 
100 мл доматен сос
2 с.л. майонеза
80-100 г кашкавал

Най-вкусна е каймата, когато престои повече време със съставките, затова може да я забъркате от предната вечер или няколко часа преди това ( Например сутрин, преди да тръгнете за работа)
Рецептата е сходна с класическото руло, което вече съм ви споделяла Тук. Слагаме каймата в купа и прибавяме останалите съставки. Хубаво е лукът да е рендосан или минат на ситно на чопър, за да се меси по-лесно с каймата и рулото да има нежна структура. Овкусяваме с черен пипер и сол на вкус. Готовата кайма пъхам в хладилника да отлежи.

   

Самото оформяне на рулото правя върху разрязана на две найлонова торбичка или стреч фолио, което ще ми помага да го завия добре.
Разпределяме каймата на правоъгълник. 

Нарязваме киселите краставички и чушки на ленти, сваряваме яйцата, а върху самата кайма разпределяме от от замразения микс. Така рулото става по-шарено и с повече вкусове. 

Слагаме разрязаните наполовина яйца на два сантиметра над долния край на рулото, но ако са по-малки - може и да сложите цели. До тях нареждаме от лентите краставички и шушки и завиваме на руло. 

   

Завиваме с помощта на фолиото, като оформяме на салам и затягаме от двата края, така че рулото да се запечати. Прехвърляме в подходяща тавичка с олио на дъното и слагаме картофки от двата му края. Слагаме още малко олио върху тях , а самото руло надупчваме с шиш, за да може парата от него да излиза и да не се напука при печене. Доливаме малко вода в тавичката и завиваме с фолио.  

Пъхаме да се пече на 200 градуса, докато водата заври, а след това намаляваме на 170-180 и печем до готовност, около 30 минути. 

  

След като рулото се запече, правим залива като в купа смесваме доматения сос, с майонезата и повечето от рендосания кашкавал. Разбъркваме добре и с тази смес намазваме рулото, а отгоре слагаме още малко кашкавал.

   

Пъхаме да се запече още 10-15 минути, като се образува страхотен сос на дъното на тавичката. 

На картофчетата сложих малко пикантен, пушен пипер, но вие може да пропуснете. У дома лютото е на почит, което само една люта македонка може да предизвика :)

Много по-сочно, пъстро и вкусно, това руло ще ви очарова!


Пригответе го и ми споделете какво мислите ( най-добре и снимки) :) 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

4 коментара:

  1. Люси,
    една твоя импровизация превръща ру
    лото " Стефани " в истински шедьовър.Много е красиво, за вкуса не се и съмнявам.Много повече ми харесва твоето от класиката.За посрещане на гости, но и не само тогава това руло е прекрасно.
    Поздрави, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Лени. От теб значи много :) Поздрави сърдечни

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...