неделя, 8 май 2022 г.

Сладкиш Хюрем Султан / Hurrem Sultan Dessert

 

Време е да ви представя и втория десерт, който ми предложихте като име, а аз да създам десерт по него. Това досега ми  е едно от най-любимите ми задачки-закачки, които съм правила с моите читатели и със сигурност развълнува въображението ми. Извадила съм почти всички предложения, без тези ,които се дублират или припокриват и редовно ги преглеждам, планирайки коя да бъде следващата вкусотия, която да ви представя. Чувствам се така сякаш изпълнявам кулинарни желания като някоя фея и сърцето ми се залива с мед, а по вените потича захарен сироп. 

Като точно такава захарна бомба мога да определя и днешното ми предложение, което носи името Хюрем Султан по предложение на Десислава Неделчева. 

Досегът ми с тази история се простира само до книгата "Харем", която купих спонтанно преди години и я прочетох за една вечер, зрящото е написана много лесна за четене и страничките се обръщаха една след една. Определено човек няма как да остане равнодушен от гениалната ловкост и манипулации на хитрата Хюрем, както и отделеността за отмъщение, което може да ти отнеме години, да не кажа цял живот. Чудесно четиво за онези дни от месеца, когато силния пол ни дразни и с въздуха, който диша, но и като цяло :) 

Десертът е също толкова накипрен и префърцунен като кралска особа, но да кажем привидно на външен вид. В основата си е по-богата версия на позната ни торта "Наполеон" с домашен крем, ароматни ядки и с тази разлика, че се сиропира допълнително, за да може да не остане нито една част от вас, която да не е потънала в блаженство.

Необходими продукти:
120 г ядки ( микс орехи и шам фъстък) 
400 г бутер тесто
канела по желание
захар за поръсване
20 г масло
За крема:
6 жълтъка
60 г царевично нишесте
400 мл сметана
300 мл прясно мляко
150 г захар

Захарен сироп:
200 г захар
150 мл вода
розова вода 
лимон

Започваме като разточваме леко бутер тестото, така че да може да изрежем четири еднакви по големина ленти, които да пасват във формата, която ще сглобяваме сладкиша. Последната част я направих от сглобки, но тъй като беше по средата, няма как да се забележи :) 
В тавичка застлана с хартия за печене редим лентите две по две. През това време разтопяваме маслото и нарязваме ядките.

   

Намазваме всяка от корите с масло и поръсваме с ядки, захар и канела, като последното е по желание.


Печем ги в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 8 минути или до пълното им изпичане. След като станат готови ги притискаме с решетка, за да ги изравним и да изстинат така.

   

Моята форма е с размери около 24 см дължина и 10 см ширина и ги направих да паснат в нея.


Приготвяме крема и захарния сироп едновременно, за да има време втория да изстине, но ето как да ги направите един по един. 

  

За крема разбийте жълтъците, нишестето и част от прясното мляко, колкото да получите по-рядка кашичка в купичка. В подходящ съд сложете остатъка от млякото, сметаната и захарта да загреят на котлона. 


Щом сместа тръгне да завира, прибавяме на тънка струйка и при непрекъснато разбиване и яйчената смес, като много бързо и кремът ще се сгъсти. Бъркаме енергично, за да избегнем появата на бучки.


На съседния котлон слагаме да кипне сиропа - водата, захарта, розовата вода и няколко капки лимонов сок. Варим на тих огън, докато тръгне да се сгъстява.


Сглобяваме десерта още топъл. Слагаме от изстиналия блат с ядките, отгоре от крема, може и още ядки, ако искаме, после още един блат, после пак крем и така докрай.  Оставяме да се охлади напълно, а след това го прибираме в хладилника за една нощ.


На следващия ден го обръщаме върху подходяща чиния и го украсяваме по желание. Аз избрах да карамелизирам малко захар, в която да сложа остатъка от ядките и намачканите остатъци от печеното бутер тесто.

  
Сложих върху десерта, заедно с няколко баклавички, които имах у дома, нарязани на парченца и залях леко с гъстия захарен сироп.


Заливаме със сироп и всяко отрязано парченце. Сиропът като цяло се използва за сиропиране на сладкиша при поднасяне, а не преди това  :) 


Трудно ми е да ви опиша с какво този десерт ще остане в съзнанието ви по-първо, но мога да кажа, че и топка сладолед отстрани няма да навреди на цялата картинка ;) 


Кремообразната текстура на охладения крем, хрупкавите елементи от ядките и крокан отгоре, меките и вкусни блатове и накрая сиропа могат да накарат всеки един от вас да се потопят в приказката.


Тази година реших да ви представя моите изненади малко около празниците или след тях, защото вярвам, че е не винаги успяваме да се насладим на всеки празник и повод подобаващо, когато е момента, и е добре да създадем своите поводи сами, когато имаме възможност.


Надявам се този десерт да се приеме едновременно като "подарък" за миналия Рамазан на всички празнуващи го читатели, на моята приятелка Марта, която винаги ще свързвам с неописуема сладост на лицето и душата (и баклавички ) и разбира се на всички мои читатели, които се включват с идеи, рецепти, коментари и ми помагат да създаваме това магическо местенце със своето участие, енергия и позитивизъм. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!







20 коментара:

  1. Здравейте! Чудесен десерт, бих искала да попитам кога слагате захарния сироп, от описанието на приготвянето не разбрах. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Аааааа, Люси, какво изкушение покрито със сироп! Благодаря! Ще се прави, но и баклавичките довършват визията и слюноотделянето!😉😋😍

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам те,мила,нежна,красива и сладка като баклавичка,Люсе!:) Този десерт е като отражение на твоята душевност - богата,сладка, пъстра,красива и дълбоко мъдра в своята прелест!❤ То бива,то може,ама толкова много прелест,талант и доброта да ти е дал Господ...извънмерно и извънземно е!🤗Прелетна е тази креместа и сладка Хюрем! С нетърпение чакам да се видим на приказки за душата, а и на парче сладост,дерзай и ни радвай все така неуморно ,прелестна приятелко!🌹Обичам те!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Възхитителен десерт, ще го изпробваме обещавам! За пореден път благодаря, Люска! <3

    ОтговорИзтриване
  5. Десерта е божествен ... а бсклавичките от горе са върха... бих се радвала да споделите рецепта и за тях, ако може ;)
    Поздрави, Маги

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, при приготвянето на крема е упоменато, че се добавя захар, но в рецептата липства, какво е количеството

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте. От къде може да се купи розова вода за готвене?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да потърсите онлайн, доста сайтове предлагат :)

      Изтриване
  8. Не сте упоменали колко захар се слага в млякото за крема

    ОтговорИзтриване
  9. А сметаната разбива ли се с миксер или на ръка?:) Изглежда страхотно и смятам да го направя тези дни за гости.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се разбива, затова не съм написала за разбиване :)

      Изтриване
  10. Здравейте,много ми хареса рецептата,само не разбрах каква е сметаната- течна или заквасена?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, след като е в милилитри, а не в грамаж, значи е течна сметана. Заквасената е специфична и бих я уточнила, ако е такава.

      Изтриване
  11. Здравейте
    Може ли да ми кажете каква сметана е?
    Готварска сладкарска или заквасена?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, след като е в милилитри, а не в грамаж, значи е течна сметана. Заквасената е специфична и бих я уточнила, ако е такава.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...