сряда, 26 януари 2022 г.

Английска закуска / English Breakfast

Едно от любимите ни неща с половинката преди пандемията беше в събота или неделя да излезем на брънч с английска закуска. Верно, започнахме традицията преди години по друга причина и тя беше заради махмурлука, който ни налягаше след щурите вечери в клубовете, метъл концертите, или заради сбирките с компанията на някоя открита местност, когато излизахме за по бира и се прибирахме по светло. 

Последните години пък беше мързелив начин да излезем двамата на разходка и да хапнем закуска, без да се налага да си я приготвяме сами, като си наваксвахме клюките от седмицата като всяка нормална двойка. След пандемията обаче забравихме за това удоволствие. Заведенията все не работят, избягваме контакти, а завивките с приятели вече изглеждат като спомени от друг живот.

Но както знаете, доказателство за интелигентността на видовете е способността им да се адаптират, затова стартирахме нова традиция. Сега един път в месеца, през уикенда се глезим с богата английска закуска, която ни служи и за обяд, защото си позволяваме да се наспим.

 

Предлагам ви и вие да я опитате и макар за някои да  е по-калорична, според мен това са по-полезни калории от пърженето тесто например. С една такава закуска се чувствам сита за целия ден, докато ако хапна мекички, банички и други тем подобни на обяд съм на линия за още едно хапване. Ще ви представя любимата ни комбинация днес, тъй като като всяко ястие и това ви си има вариации. Да ви е сладко: 

Необходими продукти за 2-3 порции:
400 г наденички 
150 г бекон
200 г гъби печурки
1 консерва боб в доматен сос
2 домата
4 яйца

По желание още: картофени крокети или лучени кръгчета,, pпрепечни филийки ръжен хляб
олио, масло, сол

Започваме като запържваме или гриловаме наденичките. Понякога пускат английски наденички в Лидл, но като цяло е добре да си изберем такива, каквито са ни вкусни. Все пак англичаните ядат и Black pudding , но ние не сме длъжни да приемаме такива извращения. 

Започваме с наденичките, защото изстиват най-бавно.


В същата мазнина после запържваме гъбите и бекона, гъбкте до апетитен кафяв загар, а бекона - до хрупкавост :) ( Може да приготвите нещатната във фурната, ако искате да са една идея по-полезни) 


Накрая в малко повече олио запържваме яйцата - аз ги правя на очи и смятам, че така е най-добре. Оставам жълтъка рохък, за да може да ни послужи за сос :) 


Допълваме закуската с боб, пресне домат ( някъде го гриловат и него, но аз искам да има и нещо свежо към закуската).  


Лучени кръгчета или картофени крокети също се слагат понякога, но те не са задължителния елемент. Опитайте я този уикенд и ако го направите, не забравяйте да ми покажете снимки - ще се радвам да видя какво още сте добавили към закуската :) и да ги споделя в акаунтите за вдъхновение.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...