понеделник, 27 септември 2021 г.

Бърза и лесна турска пица - Лахмаджун / Easy Lahmacun Recipe (Turkish Pizza)

Отскочих до Пловдив за имения си ден за концертче в Античния, да посетя роднините и да се насладя на живота по Филибето. Точно до апартамента на леля има един турски ресторант и много исках да заведа половинката там, тъй като познанията му за тази кухня стигат до думата дюнер. Докато си похапвахме Лахмаджун и Пиде и обсъждахме менюто се сетихме и за училищните ни години кой какво е обичал да похапва у дома след уморителните часове. Освен пълнени чушки и мусака, определено споменът за домашна  пица и принцеси с айрян бяха нещата, които си спомнихме, че ни носеха най-голяма радост като се приберем у дома след АД-скало. 



Така се роди и идеята да създам една супер бърза и лесна рецепта за бърз лахмаджун или наше казано- турските пици с кайма. Рецептите, които ще намерите в нета включват приготвянето на тестото, но кой ще изчака да се меси и точи, след като децата са си дошли от контролно по физика :)
 

Реших да използвам готови арабски хлебчета, така че рецептата буквално ще отнеме около 10-15 минути време. Най-важната част от всичко е овкусяването на каймата, защото тя е и звездата на ястието и си трябва един букет подправки за целта. Тук ми помогнаха Picantina, които ми изпратиха подправките, от които имам нужда. Аз сложих моите на вкус и ще ги опиша приблизително, но според мен, подправки си трябват тук богато.



Често турската пица се пълни допълнително с дюнер или салата, та и аз си направих такава, така че свежестта на салатата балансира пикантността на каймата. Направете тази рецепта за децата и вижте колко ще се зарадват на този вид специални дюнери за вечеря. 

Реших да ги запека на скаричката, така че хлябът да си стои мек от долната страна и станаха просто идеални. Но стига приказки, само тази приказка тук - ето и рецептата 

Необходими продукти за 8 броя:
400 г телешка кайма
100 мл млени домати
1 глава лук
1-2 червени чупки
1-2 зелени чушки
1 ч.л. Picantina чесън на прах 
1 ч.л. Picantina кимион млян 
1 с.л. Picantina магданоз 
1 с.л. Picantina босилек 
1/2 с.л. Picantina червен пипер пушен 
1/2 с.л. Picantina черен пипер 
лют пипер Picantina на вкус и по желание ( ако децата го обичат) 
зехтин по желание



За салатата:
червен лук
домати
краставици 
зеле/ айсберг
нар
лимон
сол
зехтин

Лахмаджун се прави с агнешка кайма, но макар да можех да намеря такава с повече търсене, реших да се спра на телешката. Истината е, че тя ще се хареса повече на българския вкус на родители и деца, но ако все пак искате, може да използвате и агнешка кайма - казвам го.
 

Важно е зеленчуците да са нарязани на много ситно, затова и ги минавам на чопъра, като чушките слагаме според големината- аз имах домашни, използвих и ми отидоха две зелени и две червени, по-малки като големина. 


В каймата слагаме всички подправки, както и смлените на ситно зеленчуци,


както и доматите - моите бяха от домашните.


Прибавям и малко зехтин на око, защото е много суха каймата и искам да попие малко в питките. Разбъркваме всичко добре


и с тази смес разпределяме по арабските хлебчета отгоре . С лъжичка се изравнява най-лесно, ако не искате да се цапате, но иначе притискайки с ръка е най-гладко и добре. 


На някои питки сложих и малко зехтин отдолу, за да сравня дали е по-добре да са по-сочни, но не мога да определя разликата :) 


Слагам да се пекат една по една в скаричката за около 5 минути, докато станат ей така:


Нали съм си хем лакома, хем умна, реших да запека малко люти чушки отгоре на скарата, пък и да ползвам топлината отвсякъде :) 


През това време нарязах на по-едро и зеленчуците за салатата, овкусих със сол и зехтин и готово.


Пицо - принцесите ни са готови!


Слагаме по малко от салата и пълним с тях пиците :) 


Надявам се моето предложение да ви е харесало и нямам търпение да ми покажете вашата вариации на ястието. Ех, една разходка до Пловдив, а колко вдъхновение донесе. Абе, хубаво е човек да пътува, хубаво е да си носи новите дрехи! Нека го правим!

Честита есен, приятели! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...