понеделник, 30 август 2021 г.

Турски сиропирани сладки/ Turkish moist cookies

 

Ехоо, липсвах ли ви? Дано да  е така, защото вие на мен - да. И все пак, за първи път тази година не отворих лаптопа по време на лятната си ваканция. Опитах се да стоя възможно най-рядко на електронните устройства, но все пак споделях и в моя Инстаграм какво правя, какви интересни места посещавам и разбира се къде си струва да се хапне нещо вкусно. 

През лятото искам и аз като вас да наблегнем на друг вид преживявания, а не само да стоим край печката и да готвим. Почивката ми беше малко ...стресираща, ако трябва да съм честна. Пътуване, местене в последния момент заради незаписани резервации, в единия хотел нямаше ток като се прибрахме вечерта и никой на рецепция да се отзова, та половинката се наложи да ремонтира и там. Аз си изкълчих крака, на него му се развали телефона. А в Равда пък ни се развали бойлера, чак стопи пластмасата и добре, че се беше включила защитата, но не разбира се преди да влезем да се изкъпем със студена вода, директно след плажа.

 Моичкият пък си беше забравил чехлите тази година и го бъзиках, че е единственият човек, който три поредни години забравя трите най-важни неща за морето - едната беше банските, миналата - плажната кърпа, а сега - чехлите. Кой тръгва на море така? И все купуваме там някакви китайски стоки в крещящи цветове от изнесени отвън кашони, та този път реши да стачкува и караше бос като абориген през цялото време. Поне се начетохме на книги и лежахме на плажа, все едно пясъка ни беше зарядно и ако се откъснем от него, ни падаше батерията. 
Няма да навлизам в подробности за кое колко е поскъпнало по морето, колко е чисто там или колко е качествено, но едно нещо ще кажа - ако човек иска хубав десерт вече, най-добре да си го приготви сам. И тъй като още не ми се виси дълго в кухнята, но искам да ме чака нещо апетитно  и домашно в края на работния ден, искам да ви споделя рецептата за тези вкусни, бързи, сиропирани шоколадови сладки, които са толкова вкусни студени, колкото и топли. 

Необходими продукти:

За сиропа: 
250 г захар
300 мл вода

За сладките:
100 г захар
100 мл олио
125 г масло
4 с,л тъмно какао
1 ванилия
1 яйце

Оше:
течен шоколад / ганаш
кокосови стърготини

Започваме като приготвяме първо сиропа за да има време да се охлади. Завираме захарта и водата, докато се разтопи първата и варим за около 10 минути на тих огън. 


В купа смесваме пресятото брашно, което е с бакпулвер тъй като е за кекс, но ако искате може да ползвате и обикновено и да добавите 1 ч.л. ( пълна)  бакпулвер в сместа.
Прибавяме всички съставки за тестото в купата и 


и замесваме на ръка, меко , пластично тесто, което не лепне. С лекота оформяме от тях топки с размерите на по-голям орех, които сплескваме леко и правим дупка в тях с пръст ето така, но не докрай.

     

Редим в тавичка, застлана с хартия за печене и печем във фурната на 170 градуса за около 10 минути. Хубаво е да останат мекички, за да попият повече сироп, но може да ги изпечете и повече.


След като ги изпечем, докато са още топли, ги овалваме в студения сироп и редим в подходяща чиния.


Шприцоваме в тях малко течен шоколад или домашен ганаш и поръсваме с кокосови стърготини.
Толкова са крехки, а щом ги хапнеш вкусния им студен сок се разлива в устата, заедно с плътния вкус на шоколад.
Да си призная, чак забравя, че още накуцвам :) 
А, вие, как прекарахте почивката. Имаше ли гафове?   Споделете ми в коментарите по-долу. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




2 коментара:

  1. Люси, страхотна си. Рецептите ти са невероятни. Пробвам да правя част от тях, когато имам време 🙂. И тези сладки ще се пробват. Благодаря ти за тях .🥰
    Всяка година имам някакви премеждия на морето и винаги забравям нещо. Миналата година бяхме в хотел, в който свършваше топлата вода и винаги се къпехме с хладка ( меко казано 😉). Валеше дъжд всеки ден ( юли месец) и беше меко казано странно време. Тази година ми се скъса а чехлите на втория ден и се наложи да си купя шарени. А си забравих йога постелката. Правех сутрин на плажа йога, а яките батки тренираха на спортната площадка, близо до мен. Бяхме смешна история 😀😀😀. Имам още много издънки, но да не оттегчавам читателите и теб 😉.
    Надявам се, че крака ти е по-добре!
    Поздрави и все така положителни емоции ти пожелавам! 😍🤩🤗

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и благодаря от сърце не само за милите думи, но и затова, че се престраши да споделиш с мен/ нас, че понякога почивките не са много почивки. Може би затова трябва да се стареем да си правим такива по-често и да се радваме е всеки ден на нещо :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...