неделя, 15 август 2021 г.

Торта с праскови и мак / Peach and poppy seed cake

 

Вчера бях на София "по доктори" както му казваме в България и за съжаление това въобще не значи да излизам с секси ергени от мед. средите. Напоследък доста се претоварвам с работа и както виждате нямам много време за готвене. Все от някоя място трябва да е съхраня и затова и публикациите станаха по-рядко. Готвенето си продължава, но в края на деня, стоенето още пред компютъра за да напиша дори един пост ми  коства и последните останали мозъчни клетки. Реших, че ще сложа здравето и почивката си на първо място, въпреки че виждам негодуванието на някои читатели я от рекламата, я от подбора на публикации, но човек трябва да първи това, което смята за редно и полезно за него, тъй като няма как да угоди на всички. Когато работата ти е понякога да слушаш "оплаквания" и получаваш такива от хобито ти, понякога трябва да ги заглушиш с добре увеличена, здрава музика, голяма водка и малка почивка. 

А, понякога и случайна среща с добър човек върши работа! 

Вчера, докато се възхищавах на сочната саралийкa в сладкарница Пчела, покрай мен мина една много мила дама ( читателка), която ме затрупа с толкаво мили думи, че не знаех как да реагирам. Обикновено ставам и почвам да прегръщам хората, но заради пустия Ковид вече гледам да не навлизам на хората в личното пространство.  Не помня дали ми каза името си, не знам дали успях да й покажа колко ме разчуства, но тук ще й кажа "благодаря". Благодаря от сърце за думите, от това, че ми ги казахте в очи, че се спряхте  и така ме зарадвахте. Социалните мрежи ни дават право да изричаме много повече забележки отколкото похвали, именно защото дистанцията пречи на хората да осъзнаят ефекта им върху другите и за мен тези няколко минути  бяха достатъчни да ми дадат много повече сили и желание да се върна на "бойното поле".
 С нормални темпове обаче. Все пак е отпускарски сезон. Специално за тази дама и за всички вас, които знаят за какво говоря, искам да ви почерпя с днешната свежа, лятна торта от мак и праскови.

Необходими продукти:
За блата:
5 яйца
5 с.л. маково семе
5 с.л. захар
3 капки бадемова есенция

За крема:
200 мл течна сметана
300 г заквасена сметана
1/3 ч.ч. пудра захар
1 консерва праскови ( 820 г)
1 шепа стафиди
50 мл ром
1 пак. желатин

За украса:
150 мл течна сметана
3 с.л. захар
Стафиди
Маково семе

Рецептата е част от публикуваната книжка с рецепти, която направихме със София мел, а сега те ги качват и на сайта си ТУК. Там ще ви изпратя и да видите начина на приготвяне, за да може да разгледате още колко други чудесни рецепти има в сайта им, доста от които са мое дело и не са публикувани все още в блога. 

Надявам се тортичката да ви хареса, както и на мен и да ми пишете ако е така, да ме спрете и да си поговорим ако ме видите :) Благодаря още веднъж на милата дама и ще използвам момента да поздравя моята сестричка за именния ден, както и всички други празнуващи днес. 

Бъдете живи здрави, усмихвайте се, търсете доброто и хубавото около вас, колкото и неприятностите да ви се набиват в очи. Щастието е избор, а ние трябва да сме достатъчно силни и инатливи понякога да настояваме за този избор. Пожелавам ви прекрасна седмица, напук на болежки, високи сметки, нагли политици и мърморковци. Прегръдки! :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моят блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



4 коментара:

  1. Здравей Люси, пожелавам ти скорошно подобряване на здравословното състояние!!! Ние се гордеем с теб и се радваме на всичко, което твориш. Правиш живота ни много по- сладък и чудесен. Благодаря ти!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце, Диана. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Отново прекрасна лятна торта!
    Браво Люси!
    Ще има какво да хапваме през уикенда.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за думите, Илли :) Преградки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...