петък, 11 юни 2021 г.

Ягодова торта парфе Страчатела / Strawberry stracciatella cake

Ах, петък! Вчера като  се бъхтихме с колежките във фитнеса и инструкторът ни караше да виждаме всички кръгове от Ада поетапно се заклех, че няма и да погледна повече сладко. После обаче той ни похвали и каза че днес даже може да се поглезим и аз глезлата веднага наточих зъби за нещо апетитно и нечовешки вкусно. Баба пък изпрати малко домашни ягоди и не би следвало те да не изпълнят своята цел в живота и да не бъдат превърнати в някои изкусителен десерт, нали? Съгласни сте с мен. И тъй като се стремя да ви изкушавам със сладко само преди уикенда, за да имате време да го направите и никакво оправдание да не го направите, сега ще ви дам и рецептата за този чудесен, освежаващ, разхлаждащ ягодов десерт, който ще ви пренесе в една далечна галактика, далеч , далеч от всякакви избори, карантини, работни дни, панталони и всичко, което ще ви стяга на душата. Ето го и него: 

Необходими продукти:

За блата: 
4 яйца
4 с.л. брашно
4с.л. захар

Приготвянето на блата вече съм обяснила подробно как се прави стъпка по стъпка в тази рецепта ТУК. Тя е за обикновен пандишпан с размери на цялата торта 25 см.


За крема:
400 гр заквасена сметана
200 гр крема сирене (тип филаделфия) 
2/3 ч.ч. пудра захар
125 гр краве масло
1 пакетче  желатин
100 г шоколадови стърготини

За украсата:
500 г ягоди 
компот от малини (400-500 мл)
1 пакетче  желатин
червена боя

След като сме изпекли блата, се заемаме с крема. За целта разбиваме маслото с пудрата захар на крем, като прибавяме и заквасената сметана, добре е всичко да е на стайна температура, за да не става на бучки. Може да ползвате и само заквасена сметана в сладкиша, което ще дойде общо около 600 г.

През това време сме накиснали желатина според указанието на опаковката и след това го прибавяме към 150 мл бистра течност - сок или светъл компот. Затопляме в микровълнова или на водна баня, докато желатинът се разтвори, а после прибавяме на тънка струйка към крема, докато разбиваме още. Оставяме леко да се охлади и сгъсти. 

           

Тортата сглобяваме като слагаме блата във формата за торта , а отгоре изсипваме около една трета от крема,. Поръсвам е шоколадови пръчици, и повтаряме, така още два пъти, така че да има стърготини на във всички пластове. Кремът е течен и ако ги добавите наведнъж има възможност да паднат на дъното или да отидат само на едно място. Така ще може да контролирате тяхното разпределение, без да има шоколад най-отгоре. 

            

След като кремът е сложен, приберете тортата за около 10 -15 минути в хладилника, и през това време почистете, измийте, подсушете и нарежете ягодите. след това извадете тортата и ги наредете по повърхността й, възможно най-гъсто една до друга. Приберете в хладилника за няколко час ( аз го правя за през нощта) 


На другия ден отцеждам малко компот от малини и загрявам дотолкова, че да мога да разтворя в него предварително накиснатия желатин. Тъй като повечето компоти по-скоро лилавеят, отколкото да имат наситено червен цвят, аз слагам малко компот, малко вода и малко червена боя. Ако намерете сок, който има този искрящо червен цвят, може да го ползвате, но аз си помогнах с хранителна боя. 


Хубаво е да си казваме всичко, тъй като не искам да има разочаровани, а пък фотошопа няма да ни помогне до никъде да постигнем каквото искаме в кухнята :) 


И преди съм го казвала, в тази ми рецепта за Ягодово парфе, но и сега ще кажа - това ми е един от най-любимите десерти. Хареса ми, че може да се насладиш на ягодите в тяхната свежест и цялост, кремът е толкова нежен и лек, а блатът - пухче. Мога да седна да ям парфе от тавата както гладен мъж-мусака, но това не бива да се документира, ДОРИ И да се случи.
Затова остава само да ви пожелая усмихнат уикенд и да чакам да се включите с вашите впечатления за рецептата, а защо не снимки :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!






9 коментара:

  1. Здравей,прекрасна Люси❤️ Всички торти, които някога съм приготвяла са по твой рецепти, винаги съм била очарована. Обожавам всичко, което ни поднасяш като идеи и вкусове ❤️
    Мисля да направя това парфе за специален повод имам въпрос ориентировъчно колко време печем блата и използваме ли вентилатор? И дали крема би бил по плътен и вкусен с крема сирене или няма голяма разлика ако е само със заквасена сметана? Благодаря 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Катерина и благодаря за милите думи. Печем блата около 25 минути, докато порозовее, но важно е да го оставиш да изстине постепенно, за да не спадне. С крема сирене е по-плътен крема, но пак си е вкусно., Просто е въпрос на вкус. Със заквасена сметана е по-свежо според мен.

      Изтриване
  2. Здравейте ,Люси!
    Искам да Ви попитам с какво количество течност(вода+компот)заливате ягодите?Благодаря предварително!Чудесни са Ви всички рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, това на снимките е около 500 мл общо, като аз слагам толкова колкото да ги облее и ако реша, мога да оставя малко. Благодаря за думите :)

      Изтриване
  3. Здравей Люси 🙂 Пакетчето желатин 4 гр ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има различни пакетчета с различен грамаж. Важното е какво количество пише за да желира това количество от 500 мл течност.

      Изтриване
    2. Благодаря! Всичките ти торти са вкусни и прекрасни!

      Изтриване
  4. Камелия Деркозлиева10 юли 2022 г. в 9:54

    Здравей, Люси? Какво ще се получи, ако напоя блата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма проблем да го напоиш, но посред мен няма нужда, има достатъчно крем.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...