понеделник, 7 юни 2021 г.

Фалшива шкембе чорба с кладница / Oyster Mushroom Soup Recipe

 

Алилуя! Най-сетне! Знаете ли от кога искам да проям това пусто шкембе и все не мога. Всякакви дреболийки застават на пътя ми да заобичам дреболийките :), а след тежки запои, когато оцелелите от компанията се забием в шкембеджийницата и другите отправят лъжица в лечебните купичка, аз си знам, че пак ще нося олово в главата си цял ден, защото така и не мога да проям пустото шкебе. Не е като да не опитвам и колкото и да ми харесва бульончето, пак усещам специфичния аромат на "месото" . Но ето, че дойде време и аз си си приготвя известната фалшива шкембе чорба от гъби кладница, която все така отлагах да направя. Сега наистина ме е яд, че съм чакала толкова време. Гъбите имат идеалната, наподобяваща шкембе текстура, без този тежък за мен аромат, а бульончето от мляко, масълце, сладък и лют пипер и чесънче с оцетче е просто уникално.

Между другото, знаете ли, че е трудно да кажете правилно супер бързо "чесънче с оцетче" дори и когато не си пиян? Опитайте!!! 

Рецептата адаптирах от Супичка ( къде иначе), като използвах по-малко гъби и повече течност, защото така и така става достатъчно гъста, а  на мен ми харесва да е по-рядка.

П.П. Семейната ни рецепта за традиционна шкембе чорба може да видите ТУК!

Необходими продукти: 
250 г гъби кладница
60 г масло
250 мл прясно мляко
500 мл вода
1-2 с.л. ( равни) брашно
лют пипер на люспи
червен пипер сладък
2-3 скилидки чесън
оцет
олио
сол

Започваме като нарязваме гъбите на средно малки кубчета.


Наистина текстурата на гъбките е като на шкембе.


В подходящ съд слагаме да се загрее две трети от маслото и 1-2 с.л. олио.
Докато мазнината загрява, се заемаме да си приготвим лечебното чесънче с оцетче, за да има време да преседи. накълцваме на ситно чесън ( около 2 скилидки чесън - по-големите) и го слагаме в бурканче с около 100 мл оцет.

   

Когато маслото се разтопило, прибавяме гъбките и запържваме за кратко, докато пуснат сока си. Не ги запържваме прекалено, тъй като целта ни е да останат крехки, като шкембе и не ни трябв ада пойафеняват., овкусяваме със сол на вкус и прибавяме брашното. Разбъркваме, докато полепене добре по-гъбите.

               

Прибавяме млякото, водата и още малко сол, ако смятаме, че е необходимо. Оставяме супата да покъкри без капак около 15 минути на тих огън.

     
Преди да я сервираме запържваме малко червен пипер в останалото масло и олио, но не прекалено, тъй като не искаме да промени вкуса си. Прибавяме по-няколко капки към супата, а след като сервираме поднасяме и лютия пипер и чесънчето с оцетче.


Няма такава вкусотия, казвам си! Още едно от предимствата на тази супа е , че става в пъти по-бързо от обикновеното шкембе.Опитайте я и ми пишете какво мислите в коментарите по-долу! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!








29 коментара:

  1. Люси,
    и аз все се каня да правя тази шкембе чорба с кладница.Не съм използвала кладницата изобщо до сега.Дали ще се хареса не знам.Но мисля да опитам.Твоята чорба изглежда прекрасно.Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам да ти хареса, Лени! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Току-що, я сготвих. Стана чудна, също, като вашата. Поздравления и благодаря, за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за оставените отзиви, Непознат :)Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  3. Благодаря за рецептата! Със сигурност ще стане една от любимите на семейството!

    ОтговорИзтриване
  4. Днес ще я правя, ще споделя впечатления после. Претърсих нета за тази супа, но отново се спрях тук :)

    ОтговорИзтриване
  5. Правя я в момента.Надявам се да стане наистина добра!

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина супата става страхотна.Да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте! Можем ли да използваме друг вид гъби освен кладница?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм опитвала с други, предполагам, че ще стане, но тази най-много наподобява текстура на шкембе )

      Изтриване
  8. Невероятна! Чудесна идея за вегетарианец 😄😉Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей,Люси ! Казвам се Атанаска. Супата е прекрасна, особено за хора като мен, които не харесват шкембе. Тъй като съм я правила и преди имам въпрос. Защи ми отнема много време варенето докато омекне гъбата? Пробвала съм да я извадя на 15 ми , гъбата е твърда и жилава. Моля за помощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз я режа на много малки парченца, тъй като и мама на такива реже шкембето. Може би да избягвате жилавата част на гъбата, която е близо до стеблото и да режете предимно тази част на периферията :)

      Изтриване
    2. Пън четата на гъбата са жилави и затова се отстраняват

      Изтриване
  10. Чудесна се получава. Вече втори път следвам рецептата Ви. Благодаря!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирена. Дано има и трети, все така успешен :)

      Изтриване
  11. Здравейте,получи ми се чудесно!Следвах рецептата ви, тъй като не обичам шкембе с гъбите стана много добре. Благодаря ви от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Анонимен. Благодаря, че остави отзив.

      Изтриване
  12. Не я правя за първи път , но искам да Ви поздравя за чудесната презентация и хубавите снимки . За мен беше удоволствие !

    ОтговорИзтриване
  13. Обожавам шкембе чорба но никога не я готва сама заради разправията 🙂. Току що приготвих тази и съм изумена от резултата! Наистина невероятна вкуснотия! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей, Люси! Супата ти е чудесна! Днес я направих. Да си жива и здрава и още рецепти за супи да побликуваш! Аз съм Евелина Стойчева! Благодаря! 23 3. 2024 г.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Евелина :) Много се радвам, че ти е харесала.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...