петък, 21 май 2021 г.

Пълнени тиквички с ориз и гъби / Zucchini Boats With Rice and Mushrooms

 

Помня, че обещавах лесни, вкусни и леки идеи за вечери и ето ги и тях. Не мога да повярвам колко много рецепти за тиквички имам в блога си, а само като се сетя, че щом като се прибирах от училище и питах мама какво има за вечеря, а тя ми отговореше така си давах сметка, че пак ще ям колкото да не умра и ще дълбая само плънката. Сега ми дай само такива ястия и няма да спра да хапвам като навиждала, защото за бога, вкусът наистина се променя през годините.

Седнем ли на ресторант с Ванчето все есе наглеждаме на нещо с тиквички, патладжан и такива уж простички зарзавати ,с които баба допреди години ни пълнеше чантата, а ние си мечтаехме за бургер. Да, ама сега питаш ли ни?! Днешните тиквички колко бяло вино могат да изпият и колко тайни да си кажат!

Рецептата си е моя измислица, но вдъхновението идва от Гърция, където пак няма да ида тази година :) нищо, че ми е под носа. Ще си остана тук и ще си правя ей такива тиквиЦки по гръцки, дзадзики и ще си пия узото и пак ще да си направя кефа. 

Освен много лесна за правене, тази рецепта е и много по-лека и балансирана от други с ориз, защото избрах по-диетичен такъв. Ориз Баланс на Krina съчетава полезните хранителни качества на кафявия ориз с мекия и деликатен вкус на белия. Освен това е източник на фибри, витамини от групата В, витамин Е и магнезий. 

Сервирах ги в сос от кисело мляко и чесън и просто няма да може да се спрете да ядете. Но ето и рецептата: 

Необходими продукти:

3-4 броя тиквички
150 г гъби печурки
1/2 глава лук
1/3 връзка копър
2 с.л. заквасена сметана/ крема сирене
сол
олио

Още:
малко сирене фета
кисело мляко
чесън

Започваме като измиваме и нарязваме тиквичките по дължина, като махаме дръжките преди това. Издълбаваме ги с нож или лъжичка и нарязваме на ситно пълнежа, както и лука.

Нарязваме и гъбките, на средно големи парченца. Имайте предвид, че те се свиват много при пърженето, затова не бива да са много на ситно. 

                

На един от колоните слагаме тенджера с вода и сол и я оставаме а кипне. Бланшираме тиквичките за няколко минути, докато поомекнат леко,  за да се изпекат по-бързо. Ако сте от хората, които обичта да ядат и сурови тиквички, може да пропуснете тази стъпка. 

Докато ги бланширате, на съседния котлон загряваме олио и запържваме гъбките докато добият приятен кафяв цвят и осоляваме леко след това. 


Изваждаме ги от тигана и ги прехвърляме в чиния, а в тигана прибавяме още малко олио и слагаме да се запържи в него този път лука и нарязаните на ситно пълнеж от тиквички, докато омекнат. 


Прибавяме ориза и запържваме за около 3 минути.


След това прибавяме гъбите 

                   

и добавяме около 300-350 мл вода и сол на вкус и оставяме да къкри на средна степен, докато се абсорбира и оризът набъбне и омекне.

Към края добавяме заквасената сметана и разбъркваме докато се разтопи и получим кремообразно "ризото"

      

Накрая прибавяме по-голямата част от нарязания на ситно копър, а останалия оставяме за поръсване след го се изпекат.


С този ориз пълним вече бланшираните тиквички, като остатъкът изсипваме в тавичката около тях. Доливаме още малко водичка в тавата и пъхаме да се пекат за около 15-20 минути във фурната на 180 градуса.

               

Щом ги извадим ги поръсваме с малко сиренце фета и останалия ни копър.


Задължително си направете сос от кисело мляко с чесън, в който да сервирате тиквичката. Просто ще си оближете пръстите!!!!!


В случая използвам сиренето като сол и затова и не съм пояснила колко сол да слагате в рецептата. След като това е по-балансирано и здравословно ястие, ще ви посъветвам да я ограничите, но пък все пак, вие си решавате.


Майка ми също се влюби в тази рецепта и определено оризът й направи впечатление. Като цяло го избягвам, когато съм на диета, но понякога просто ти се хапва ужасно много. Този ориз  е добра алтернатива, а в тази рецепта, ще искате да го готвите всеки ден. 
Ако я приготвите, не забравяйте да ми споделите впечатленията си в коментар тук. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!









4 коментара:

  1. Направих ги , с разликата,че моите са без гъби, много вкусно се получи. Остава и на домочадието да им харесат 🍀 Поздрави ❤️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Надявам се да са ги одобрили. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. И аз ще ги пробвам без гъби.Или с гъби, но без сметана.Чудесни са !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...