вторник, 11 май 2021 г.

Гогъли могъли ала Люси/ Kogel mogel

Знаете ли го канала "Life of Boris" / Животът на Борис?  Има само над 3 милиона абоната в тубата, но кой ти ги брои. Животът на Борис има такова присъствие и в моя живот, тъй като половинката ми не пропуска всяка негова изява. Не само музикална, пътешественическа, игрална, но и кулинарна. Стилът на готвене на Борис може да накара и най-невинния и неопитен кулинар в кухнята да стисне зъби и смръщи поглед като Гордън Рамзи пред недопечено пиле. Общо взето Борис и филия хляб ще си нареже с брадвата на дядо си и за да овкуси от супа до десерт ще посегне към любимата си майонеза. 
Наистина е забавен и признавам си с времето и аз заподскачах на неговото хард бас интро като се чудя какво ли кулинарно извращение ще ми поднесе този път. Интересното е, че рецептите не са му лоши, но стилът му на готвене...това вече трябва да се види. Освен ако не ви се яде руска салата от леген, в който допреди час сте си киснали краката, не ви препоръчвам да изпълнявате всичко до най-малкия детайл. И така, в едно от последните си клипчета той спомена десерт гогъли-могъли и това като ми се лепна в мозъка, и така цяла неделя. Общо взето, сега някой като ми говори врели некипели му казвам, че ме занимава с някакви гогъли могъли, защото страшно много ми хареса тази дума, бе хора. 

След щателно проучване се оказа, че когъл могъл ( гогъл могъл па руски) е десерт на базата на яйца, познат главно в източна Европа и Кавказ. Считай, нещо като сурово бъркани яйца със захар, докато заприличат на крем и овкусени с разни аромати, понякога алкохолни и се консумира веднага. Нещо като яйчен ликьор или яйчен крем. Тъй като е с пресни яйца е важно ТЕ наистина да са пресни, но тъй като аз така и така съм в експериментаторски mode реших, да ги сготвя на водна баня за по-сигурно. 
По Великден от яйца Багрянка ми изпратиха едно кашонче с яйца с цел да ги опитам и реших, че този момент настъпи. Така и така е яйчен десерт, а това, което ме впечатли в тези яйца, че били обогатени със селен, пък да видим след две-три чашки гогъли-могъли какъв ще е ефекта. 
Това не е платено партньорство, но истината е, че не блогърите получаваме подкрепа по различен начин от марките и няма нищо лошо да опитваме техни продукти и да споделяме впечатление. Все пак, така и така трябва да сготвя нещо. Освен това сега съм на нещо като яйчена диета и яйца се изядат под различни форми, но да си кажа, под-формата на десерт най ми харесва. Но ето набързо и рецептата 

Необходими продукти за 2 броя:

4 яйца
150 г захар

Още:
2-3 с.л. тъмно какао
тъмен ром по желание

Рецептата се прави предимно с жълтъци, но я намерих и с цели яйца. Реших, че с цели яйца ще стане още по-голям крема, но ако случайно имате останали жълтъци от някоя рецепта, използвайте ги тук. 


Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. В оригинал това е около 5 минути и после се яде, но аз реших нещо друго. 


Прехвърлих сместа в купа и бърках на водна баня крема докато се сгъсти. Не мога да кажа колко време ми отне, тъй като все натаманявах температура и водата, но като цяло салмонелата "умира" на 70 градуса доколкото знам, ако не е така, не ме убивайте.


По едно време разделих сместа на две части и сложих в едната част какао и тъмен ром Кракен ( да си кажа всяка марка, да не дискриминираме) Този ром го обожавам и ако нямах самоконтрол, щях да съм станала голяма пияница. 

Продължаваме да бъркаме и двата крема, докато се сгъстят, като след това махаме от огъня и слагаме в чашки.


Черния отдолу, а белия отгоре. Белият ми остана по-пухкав, докато черният стана като течен шоколад. Отгоре поръсих с готови карамелизирани ядки бадеми от Лидл. 


След като го оставим да се охлади леко, го прибираме в хладилника, а на следващия ден се надяваме да сте си намерили работа, в която няма да ви трябват пръстите, защото ще ги изядете. 

Отгоре се образува коричка като при домашния течен шоколад, 


по средата пухкав крем, а отдолу съкровище от плътен шоколад и ухание на ром. 
Според мен, по закон, на човек трябва да му се полога по един такъв десерт в края на всеки понеделник.

Рецептата е изключително лесна и забавна, като името, което носи и се надявам да ви донесе усмивки у дома, както го направи и при нас.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


9 коментара:

  1. При разделянето на сместа на две , слагаме още един съд на водна баня на втори котлон или ...?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Милена. Може и да ги редуваш, първо едната смес, после другата.

      Изтриване
  2. Здравей,Люси! Колко ром слагаш в тъмното кремче,(за да не се втечни) Питам, защото аз съм "Мечо Пух"! И колко кремчета излизат?(поне 3-4 ха-ха, пак Мечо Пух) Много ми хареса идеята ти! Обичаме те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мечо Пух. Да ти кажа, аз май прекалих и си сложих малко повече :) , но не разводни крема, а се отдели малко на дъното. Пак добре :) 2 с.л. ром стигат според мен иначе. п.с. И аз те обичам!

      Изтриване
  3. Здравейте Люси!Чудесен десет!Ще изпробвам в кето вариант (подсладител стевия) Мисля, че ще се получи вкусотийка!😘😋

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Миглена. Не знам колко бухват яйцата, когато са разбита със стевия :) Може и да има разлика :)

      Изтриване
  4. Типичен полски подсилващо антианемичен ,,бъркоч", но е супер вкусен, това е вкусът на моето детство. Полските евреи имат заслугата да се разпространи в немскоговорящия свят, Kugel "топка, копче" и mogeln "завъртане, измама" от немски, а иначе за да е разпространено на изток по всички бивши ссср републики, заслуга имат депортираните поляци през сталинистките чистки. Описано е в кулинарни книги още от 16 в.

    ОтговорИзтриване
  5. Звучи много вкусно ! Дали ще стегне достатъчно добре за в торта ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Не бих го препоръчала за торта. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...