петък, 26 март 2021 г.

Домашен сечуански сос и най-съблазнителните коктейлни кюфтенца / Homemade Szechuan Sauce and Cocktail Meatballs

 

Ако имах риба, досега да съм я избила с тази рецепта! Няма човек, който да е опитал тези коктейлни кюфтенца в сечуански сос и да не си облизал клечките, пръстите, дланите и да не се опитал да набута поне пет в устата си по време на учтив разговор. Забелязвам, че колкото и дa сложа на масата, никога не са достатъчни, а един от най-честите въпроси е - какъв е този сос. Ами какъв? Сечуански! И то домашен! И не, не е никак труден за правене, но ще знаете какво има в него. Освен това, ще може да го направите според вкуса си. 

Ако сте опитвали моите азиатски ястия, сигурно ще забележите, че са по-балансирани и никога не са твърде сладки, солени или кисели, именно защото готвя по-често за хора с по-традиционен вкус. Затова и често знам, че това, което ще ви представя от тази кухня, ще  допадне на мнозинството, пък дори и на тези, които ще кажат "аз такива неща много не ям". Същите тези хора ще ви влезнат грубо с лактите, ако посегнете към последното кюфтенеце и ще усетите интензитета на мътел погото от първа ръка. 

И защото тук с една рецепта трепя три заека, направо преминавам към нея.

За домашния сечуанския сос:

250 мл пилешки бульон
2 ч.л. кафява захар
1-2 с.л. царевично нишесте
1/2 ч.л. лют пипер на люспи
1/2 ч.л. чесън на прах
1 с.л. пресне джинджифил
1 с.л. сладък чили сос
2 ч.л. винен оцет
1 ч.л. оризов оцет


За кюфтенцата:
400 г кайма
1 среден картоф
1 средна глава лук
1/3 връзка магданоз
2 с.л. соев сос Kikkoman
черен пипер, кимион и сол на вкус


Приготвяне на соса:

Смесваме пилешкият бульон и нишестето.

 В подходящ съд слагаме на котлона соевия сос, кафявата захар, оцета, джинджифила, чили соса и подправките.

 Като тръгне да завира, прибавяме пилешкият бульон и нишестето и бъркаме докато сосът се сгъсти. 
   

За кюфтенцата: 

В купа слагаме каймата и прибавяме рендосаният на ситно картоф, който сме сварили леко. Прибавяме рендосан или нарязан на ситно лук, магданоза и подправките за овкусяване. 

Правим  кюфтенца с големината на малък орех и ги редим чиния. 

Пържим кюфтетата в добре загрята мазнина от всички страни. Преди да ги извадим, ги заливаме в счуанския сос.

За да направите кюфтенцата в ястие, може да добавите към тях при пърженето нарязана червена чушка, салата айсберг или други зеленчуци. 

Никога не препържваме зеленчуците, оставяме ги една идея свежи, така че да обогатяват ястието със своя специфичен и отделен вкус.Преди поднасяне поръсваме със сусам.

Дали ще си приберете соса в бурканче в хладилника, и ще го използвате като марината или глазировка на различни меса и овкусяване на ястия, като кюфтенцата или пък цялото ястие, е вече въпрос на вкус, но аз ви препоръчам да си изберете хубав соев  сос, като Kikkoman например. Знаете, че от години го ползвам и така правя с нещата на които държа.


Държа да ми кажете също дали са ви харесали кюфтенцата/ соса и дали не сте ги сервирали в някой нелегален купон с над 15 човека. Ако е така, моля използвайте Анонимната форма на коментарите по-долу :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!










5 коментара:

  1. Изключителна рецепта! Комплименти🌹🌹🌹 бъди здрава, Люси и все така креативна!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Ако направим кюфтенцата на фурна, дали ще постигнем подобни резултати 🤔

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, мисля, че ще станат и на фурна. Поздрави :)

      Изтриване
  3. Соса е чудесен, според мен 2 льжици нешесте е много))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...