сряда, 10 февруари 2021 г.

Сусамово пиле / Sesame chicken

Като цяло обичам китайска храна, но понякога точно и специфично ми се хапва от нея. Най-често се случва, след като се възстановявам от боледуване от грип или махмурлук, като второто е е вече по-голяма рядкост и от първото. Както се казва, настъпи време, в което да лъхаш на спирт отсреща е признак за съвестност и дезинфекция. Ех, как ми липсват причините да си поръчвам китайска храна след тежки запивки, а сега даже и трябва да си я приготвям сама. За щастие, не всички те са трудни за правене. 

Днешната рецепта е супер лесна, но също и толкова супер вкусна. Идеална е за всеки сезон, но ей, сега , баш за Китайската нова година е направо задължителна. Ако не знаете, ще я отбележим в  петък като тази година е годината на Белия метален вол. Очертава се да е късметлийска, а аз няма да откажа малко късмет. Ако и вие искате да опитате късмета си, не пропускайте да се включите в НОВАТА ми игра( цъкни тук) , в която може да спечелите ваучер за да се наплюскате от Happy Delivery. В краен случай, ако не ви се готви, има я и тази опция. Нищо няма да ви струва, освен да отговорите свободно на един въпрос. Ще се радвам да се включите.


А сега, обратно на рецептата. Какво да ви кажа, освен, че е перфектна. Може би едно от най-любимите и най-често правени азиатски ястия у дома, като и тук задължително присъства соевия сос. Този път обаче, решех да го направя с този със зелената капачка, който е с намалено съдържание на сол. Опитвам се да накарам половинката да намали солта като цяло и за щастие така успявам.

Препоръчвам ви и вие да го опитате, като последвате днешната рецепта. Няма по-изкусително от горещите, крехки и сочни късчета пилешко, още парещи от цвърчащото олио, а те самите облечени в "кожухче" от ароматна панировка, върху която е полепнал най-невероятния сос, от който буквално ще си оближете пръстите - особено, ако не ви бива с клечките. 
Няма повече да ви изкушавам с думи, ето и рецептата:


Необходими продукти:
500 г пилешко месо
3-4 скилидки чесън
1 белтък
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.ч. царевично нишесте
1 с.л. олио
запечен сусам за поръсване


За соса:
1/3 ч.ч. мед
1 с.л. ябълков оцет
 1 с.л. кетчуп
1 ч.л. сусамово олио
1 с.л. нишесте


Още: 
вода

Започваме като нарязваме пилешкото на парчета с размери около 2 см. Слагаме ги в подходящ съд и ги заливаме със соев сос и прибираме в хладилника. Аз го правя предната вечер, като така се овкусяват без да се налага да слагам допълнително сол. 


На следващия ден приготвяме първо сместа за панировката. За целта в купа смесваме брашното, нишестето, бакпулвера, белтъка и олиото. Разбъркваме като първоначално сместа е като паста,

 
а след това почваме постепенно да прибавяме студена водичка, така че сместа да стане като гъста боза. Прибавяме към нея маринованите късчета.


В подходящ тиган загряваме поне два пръста олио и пускаме едно по едно облечените в планировка пилешки  късчета.


Пържим до златисто и от двете страни за около минута-две. Извеждаме ги и ги отцеждаме върху кухненска хартия.

Докато пържим пилето, накълцваме на ситно чесъна.


Отделно в купа смесваме съставките за коса: кетчупа, сусамовото олио, соевия сос оцета, меда, нишестето и около половин чаена чаша топла водичка и разбъркваме докато стане хубав еднороден сос.


В малко загрято олио слагаме чесъна и запържваме докато пусне аромата си. След това излизаме соса и разбъркваме докато тръгне да се сгъстява.


Изсипваме изпържените вече пилешки късчета и разбъркваме докато хубаво се овалят в лепкавия сос. Сервираме пилешкото още горещо, поръсено добре с леко запечения сусам.


Наистина ще искате да опитате тази вкусотия, а най-хубавото е, че става супер бързo и с достъпни продукти. Ако го направите, бъдете така мили да ми оставите коментар и още веднъж да ви напомня, да се включите в играта ми във Фейсбук тук. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!




26 коментара:

  1. Люси здравейте,
    Много искам да направя рецептата но нямам два продукта..царевично нишесте имам пшенично или царевично брашно..и кетчуп имам домати концентрат ако смеся с мед или няма да стане...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, me :) не съм опитвала с тези продукти, със сигурност ще има разлика във вкуса, затова е въпрос на избор дали човек иска да експериментира. :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Здравей Люси, поздравления за прекрасната и вкусна рецепта. Направих я и много се хареса вкъщи. Страхотна е, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставаните отзиви :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Интересно ми е дали пилето не остава суруво вътре и кажете че трябва да се пържи на умерен огън иначе панировката ще изгори а пилето сурово

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не остава сурово и го пържих на силен огън този път, без да изгаря :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Здравейте! Първо искам да кажа, че не пиша коментари. Никъде. Никога. Но този път просто няма как да се сдържа. Винаги съм обичала китайската кухня, но поради разбираеми причини от години не я консумирам по ресторанти. Пробвала съм редица рецепти за любимото ми пиле в сладко-кисел сос, но уви...до този път! Очарована съм! Ужасно лесна и ужасно вкусна! Поздрави и благодарности, отива в любими рецепти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен. Благодаря Ви, ч еми оставихте своя коментар. знам какво е, и аз до ден днешен не пиша коментари, не защото ен се възхищавам на неща, просто явно не си споделям мнението на ляво на дясно :) Но пък вашето опеределно ме усмихан и ви благодаря,за което. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Супер е. Признавам, че соса го направих по твоя стара рецепта за пиле Пекин, защото знам че се получава страхотен и ми се стори по-подходяща :) и по-голямо количество. Излапахме всичко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) И този е сходен, но една идея по-лек - нито толкава сладък, нито толкова кисел :) Опитайте го и него!

      Изтриване
    2. Люси, благодаря Ви за рецептата!Съвсем е различен вкусът от това, което сме поръчвали от китайските ресторанти в Вг. Хапките от пилешко са крехки и без да са мазни, а сосът на вкус е много балансиран, без да е много сладък на вкус, както е в повечето от поръчаното от ресторант.

      Изтриване
    3. Благодаря, Анонимен. Да, съгласна съм, затова и мисля, че допадна и на хората около мен, които не харесват много тази кухня, именно защото им е много сладка или кисела. Определено е по-лекия вариант отколкото пиле Пекин. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. Пробвах рецептата.Станаха със страхотен вкус.Благодаря ти за рецептата

    ОтговорИзтриване
  7. Този сос е само сладък,или оцета е объркан

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оцетът е достатъчен, но може да го увеличите, ако ви се струва малко.

      Изтриване
  8. Здравей Люси, интересува ме дали царевично брашно и царевично нишесте са едно и също. Предварително благодаря за отговора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мая. Да, има разлика, царевичното брашно е като за качамак и по-едро, а нишестето е фино.

      Изтриване
  9. За десети път го правя!
    Невероятно вкусно и бързо за приготвяне!
    У нас го знаят като,"Пилешкото на Люси"!🥰

    ОтговорИзтриване
  10. Уникално. Благодаря! Направо Ви се възхищавам. Всичките рецепти, които съм пробвала, дават безупречен резултат.

    ОтговорИзтриване
  11. Следя непрекъснато публикуваните от Вас рецепти. Повече ми допадат "солените".
    "Сусамото пиле" ни е любимо!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Анонимен. Поздрави сърдечни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...