неделя, 28 февруари 2021 г.

Кето чийзкейк с кафе без печене/ No Bake Sugar Free Coffee Cheesecake

 

И какво стана сега? Оказва се, че 1 март ни носи повече вълнение от Нова Година Всички се питаме къде ще сме след работа и съм сигурна, че навън ще има повече хора отколкото на манифестация. Заведенията отварят и докато някои от нас го виждат само като икономическо решение, аз мога да кажа "Хората имат нужда от хора!!". Дори и за фон, но когато животът около нас кипи, когато седим се наслаждаваме на чаша ароматно кафе, а около нас деца изгарят и чуваме смеха им, ние самите сме част от този живот, наречен човечество.  Ние имаме нужда един от друг и колкото и да си намираме кусури, истината е, че нямам търпение да седнем на една маса. 

И тъй като на празна маса няма смисъл да сядаме, реших, че ще е чудесно да ви почерпя с един десерт, за който приятелите ми говорят вече с дни. Това е една супер лесна за изпълнение, кето торта, за да отговаря почти на всеки от режимите на хората, които спазват сега, но с необикновени продукти...истинско качество, което се забелязва във всяка хапка. 

Десерта направих по случай наближавания 8-ми март, защото знам, че тогава няма как да не поглезим себе си, мама, приятелките и въобще дамите в нашия живот. Ако сте от господата, които четат това и решите да ги зарадвате с нещо домашно приготвено, от сега ви казвам, че е много простичка за напарва и няма да ви затрудни.

 Както и друг път за празника, така и тук заложих като основа за дамския десерт - кафе. Не всеки го обича, но ако го обичате, значи го обожавате. Жените често живеят "на кафе" и то не едно и две. То е причина да останем насаме за 5 минути със себе си, да топкаме сладки бисквитки в него докато събираме клюки от фейса, да се виждаме с приятелки, да ни даде още една идея сили да довършим чистенето, готвенето, домашното на децата и да учим по нощите, когато се налага. Затова и за този осми март реших да си направя един специален подарък за който мечтаех от години - старовремска, метална мелничка за кафе, с която да приготвям винаги най-прясното и ароматно кафе на моите гости и най-вече на мама. 

Намирам я не само за най-красивият модел, който съм виждала, но и практична и изключително подходяща дори за декорация. За три дена у дома кой ли не се изреди да ме моли да я види, а аз съм влюбена  в нея. Отдаван чаках да я заредят отново в моето магазинче Вера Италия, тъй като първия път докато й се чудех за цената и се отказах, този път обаче я взех и въобще не съжалявам...наистина е масивна и здрава и не може да останеш равнодушен пред вкуса на кафе от току-що смилени зрънца кафе. 

Така и така бях тръгнала да си пазарувам, сложих в кошницата още качествено кафе, защото щеше да е безумие да пропусна, както и животинска сметана за разбиване, тъй като много от вас ме питаха от къде могат да си намерят ( заради друга рецепта) и им казах, че във Вера Италия има вече такава - за сладкиши и такава за готвене. 
В списъка с "Необходими продукти" ще посоча всичко, което съм закупила от магазина с активни линкове, за да може да отидете да ги разгледате и да си напазарувате, ако решите да се поглезите и вие като мен...или пък някого, когото обичате за 8-ми март. 

Освен, че в самата торта има кафе, искам да ви подчертая, че не е агресивно. Не търсих онзи горчив елемент, а по-скоро въздушността на пяната в капучиното с хубаво кафе. И наистина, тортата е много лека и нежна, а използването на истинско италианско маскарпоне и животинска сметана я прави много различна.  Но нека ви разказвам за използваните продукти и в процеса на готвене, като линковете ще ви отведат от където съм ги закупила, за да не отговарям в коментарите на тези въпроси "от къде купихте това и това" ;) 


Необходими продукти:

За основата:
1/2 ч.ч. сурови слънчогледови семки
1/4 ч.ч. подсладител ( ксилитол)
4 с.л. масло
щипка сол


Пълнеж:
1 пак. желатин
500 г маскароне Cepparo 250 g ( или 250 маскарпоне и 250 крема сирене)
1 ванилия
подсладител на вкус ( ксилитол)

Украса: 
шоколадов ганаш

Започваме като си смиламе малко прясно кафенце за рецептата. Ароматът на кафените зърна е чудесен само по себе си, но след като смелят е просто неустоим. Мелницата пристига в изцяло сглобено състояние и само се слага дръжката й, а освен класическата й форма, може да е регулира едростта на смилането.


Аз избрах такова :


Започваме десерта с направата на кората. За целта смиламе малко сурови ( или печени) слънчогледови ядки на чопъра, докато станат на трохи.


В подходящ съд ги смесваме с какаото, кокосовите стърготини, подсладителя ( тъй като е кето десерт избрах ксилитол, но вие може да изберете и друг по ваше желание), солта и маслото. 


Разбъркваме всичко докато получим тази еднородна смес. 


Разпределяме в по дъното на тавичка за торта, с махащи се стени с диаметър 20-22 см. и прибираме в хладилника да стегне.


През това време се заемем с пълнежа на десерта като накисваме едно пакетче желатин в малко студена вода. Дали ще ползвате желатин на пакетчета или листа, колко грама е пакетчето  не е от значение - вижте инструкциите просто и преценете количеството, което ще ви трябва за желирането на 500 мл течност. Не всички желатини имат еднакъв грамаж, но желират отново същото количество, затова и добре да съобразете това. 

Като ще правя хубав италиански десерт се снабдих и с такова маскаропоне, разбира се. Тези продукти пристигат вкъщи с термо опакова и охладител, затова и няма проблем да ги поръчате и онлайн. Маскарпонето препоръчвам с две ръце.


Докато оставям маскарпонето да се отпусне леко на стайна температура, разбивам на сняг изстудената животинска сметана заедно с подсладителя. След това прибавям постепенно и маскарпонето ( или микса с крема сирене), в зависимост какво повече ще ви допадне. 


Към тази смес добавям и 2 ч.л. прясно смляно кафе.


През това време сваряваме и силно кафе от гореспоменатото и в него разтварям набъбналия желатин, бъркайки докато се разтвори напълно. 


Постепенно прибавяме леко охладената течност към сметаново- маскарпонената смес, като е добре да бъде на тънка струйка. Топлината ще отпусне сместа, но не бива да ви притеснява, пак ще остане пухкава. Не мога да ви опиша колко всъщност...като сладолед, гъсто, плътно, вкусно и ухайно ..на лате макиато. 


Изсипваме тази смес върху изстудената вече кора и изравняваме с шпатулата. Прибираме в хладилник аз около 2-3 часа да стегне.


Украсата вече е въпрос на вкус, като моята си я измислих в движение както и си личи, тъй като не е много доизпипана.
Като цяло шоколадът не е допускан в кето рецептите, затова може да завършите и само с поръска от  какао. Може да си направите  и по-диетичен ганаш от тъмен шоколад и кокосово масло, но аз заложих на традиционен - тъмен шоколад и сметана.


Допълнително украсих със зрънца кафе за по-голяма ефект.


Наистина не очаквах такъв фурор от тази рецепта, но определено бях споменавана с добро и трябваше многократно да описвам съставките й, за да обясня защо всъщност е толкова вкусна. 


Използването на хубави продукти определено си казва своето и едва ли някога ще си сменя позицията по въпроса. Много съм щастлива и заради хубавата мелничка, и няма търпение да науча дали и на вас ви е харесала, какво мислите за сладкиш, а защо не и как ще отбележите празника.


Ще се радвам да ми споделите дали и вас аромата на кафе ви мотивира за по-добро настроение и дали искате още Кето рецепти или вече да минавам към по-тежки такива :) Ще отслабваме ли или ще си оставаме красиви? :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като 
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!









 

2 коментара:

  1. Люси, прекрасна, кажи ми с какво мога да замести този подсладител ксилитол. Имам стевия на прах, но нея в какво състояние да я сложа... че тя е доста сладка и често правя нещата горчиви 😁

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ина. Тези неща могат да се опитват и докато са сурови, така че ако ти допада вкуса на стевиата, слагай на вкус. Иначе могат много неща да се използват, но за да е кето е добре да са от листата с позволените подсладители, които може да видиш в нета :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...