вторник, 23 февруари 2021 г.

Соленки с кашкавал "Кашкавалчета" / Homemade Cheese Crackers

 
Не е никак добре още във вторник да ти се пие бира, но първите слънчеви лъчи донесоха и това желание, редом със сергиите мартеници, които така хубаво ни нашепват за идващата пролет и способността им да обират всички трошки по масата, правейки дезинфектирането на ръцете още по-трудна задача. Но какво има да му мислим, когато нещо е свързано с традиция. Ако има нещо, което ние българите сме несравними в опазването то е в това да си защитаваме традициите, макар и не винаги от позицията на здравия разум. Като това например, затопли ли се - идва бирено време. А, дойде ли бирено време - хубаво е да има бирено мезе. 

Днешната рецепта не е толкова бирена де, но след като я пиша, а до мен се поти една изстудена бира Корона ( забелязахте ли, че напоследък все по-често е на промоция) няма как да не ви кажа, че си върви чудесно с тези невероятни соленки, с които я гарнирам.


И въобще не е нужно да сте от пиячите на бира за да им се насладите всъщност. Сигурен съм, че децата у дома, внуците, пък и съпрузите и любовниците, все ще са доволни. Все пак, една жена никога не е бездетна, щом има мъж. 

Хубавото на рецептата е, че е толкова елементарна, че сама ще си пусне лайв от събиране по време на карантина. Аз затова и ще я споделя с вас преди това, защото простичките неща ни носят най-голяма наслада и вярвам, че тези соленки ще ви донесат много похвали от близките ви. 


Рецептата има още едно чудесно предимство и това е, че ако я направите с различни видове кашкавалчета, може да има различен вкус, да добавите подправки и най-вече са доста трайни,  ако успеете да ги скриете добре :) 


Необходими продукти:
200 г кашкавал ( аз ползвах български и английски чедър) 
200 г масло
2 яйца

Да, точно така, няма набухватели, маи и каквото и да е било. Това са вкусни, маслени-соленки,в които ще се насладите на кашкавалче с най-истинския му вкус. 
За целта си приготвяме всички продукти, на масата, пресяваме си брашното,


Рендосваме си кашкавала, като аз имах два вида и използвах и двата. Не е задължително, но определено стават по-вкусни , ако има различни видове сирена.

маслото също рендосвам и е това, което виждат във втората купичка на снимката.


Забелязала съм, че за соленки и такъв вид теста ми става по-лесно, ако го интегрирам като го рендосам, докато е още твърдо, но омеква по-бързо и мога да го ползвам, дори когато го извадя директно от хладилника. 

Прибавяме и двете яйца и разбъркваме всичко докато получим хубаво, нелепнещо тесто. 


Оформяме го на топка и го прибираме в хладилник за около половин час да стегне маслото малко, за да ни е по-лесно да го разточи. 

След като се е охладило го разделяме на две, като всяка част разточваме на кръг.


Разрязваме го на триъгълници, като колко големи и дебели ще бъдат зависи от вас, но имайте предвид, че се свиват при печене. 


За да заприличат на кашкавал на дупки, изразявам такива с помощта на накрайници за пош, правейки по-големи и по-малки дупки. 


Редим соленките върху хартия за печене, има доста масло в тях, така че ще се разтопява докато се пекат. Печем в предварително загрята фурна 180 градуса за около 10 минути. 


Обещавам ви, че ако ги опитате ще ги правите през ден, но хубавото е, че стават толкова бързо и дори и домашните да го изискват от вас, няма да ви затруднява, а най-сетне ще замените познатите зрънчовци и снаксове с нещо, което сами сте направили и знаете какво има в него.

 Ще се радвам да чуя и вашите отзиви за рецептата в коментарите :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!

47 коментара:

  1. Апетитни, интересни на вид, винаги е забавно да се опитва нещо ново... Благодаря, Люси

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни се получиха! Аз сложих малко чубричка за разкош. Единствено са ни малко безсолни, явно защото и кашкавала е такъв. Трябваше да го пробвам първо и да добавя малко сол, но не е болка за умиране. Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, много зависи колко е солен кашкавала. При мен наистина нямаше нужда :) Радвам се, че са ви харесали :)

      Изтриване
  3. Уау, изглеждат страхотно и със сигурност са много вкусни! Пак ми отвори работа :)
    Неизчерпаема си, Люси! Браво!

    ОтговорИзтриване
  4. Тези кашкавалки съм ги правила преди много години,но тогава нямах навика да записвам и съответно ги бях забравила. Наистина са чудесни. От две години се придържам към нисковъглехидратно хранене и се чудя дали ще станат с бадемово брашно? Благодаря за рецептата! Веднага я записвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Таня. Мисля, че ще стане и с бадемово брашно. Все пак тук няма набухватели и не е някакво такова тесто. Поздрави!

      Изтриване
  5. Супер!Благодаря за идеята,Люси❤хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей Люси, днес направих рецептата(влиза в графа любими), получиха се страхотни бързи солени гризинки. Благодаря за прекрасните рецепти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставените отзиви :)Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  7. Здравей прекрасна Люси!
    Направих соленките и станаха невероятно вкусни!
    Доста често приготвям неща по твоите рецепти и винаги се получават много добре.
    Благодаря ти за изчерпателните и най - вече сполучливи рецепти.
    Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително благодаря за оставените отзиви, Нелета! Много се радвам, че намираш тук вкусни нещица. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  8. Страхотно изглеждат! Ще ги пробвам задължително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ви харесат. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  9. Може ли да се приготвят с оризово брашно или някакъв друг вид без глутен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, предполагам, че няма да има проблем, тъй като това тесто не с набухвател и няма някакви специални реакции в него, които да протичат. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  10. Здравей мога ли да заменя маслото с нещо друго

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да го намалите малко или да сложите и мас, но по ваша преценка. Поздрави.

      Изтриване
  11. Ядеш и не може да спреш УНИКАЛНИ

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасни станаха! Много интересна визия! Благодаря за рецептата! Влиза веднага в любими! 🙂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставения коментар :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  13. Уникални!Направих ги ,много лесни,ароматни... Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотни са, но и на нас са ни малко безсолни. Просто ще добавя малко сол следващия път. Благодаря за рецептата 🤗

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, няма проблем да подправите на вкус. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  15. Страхотни!Благодаря за рецептата много са хубави!

    ОтговорИзтриване
  16. Приятни са,но аз сложих 3 яйца,защото само с две не се получи тесто,пекох ги 20 мин,за да придобият златис загар и в тавата ми остана половината от маслото докато се пекоха.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много зависи от продуктите. някои прибавят още брашно, други още яйца, така че е специфично. Аз нямах проблем :)

      Изтриване
  17. Според мен трябва да се намали маслото. Направих ги, но половината масло остана в тавата. Тестото беше лепкаво и добавих още малко брашно. Отгоре поръсих с шарена сол и самардала. По-скоро е мезе за бираджии, отколкото гризини.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Габи. Намалете маслото ако искате следващия път. Поздрави :)

      Изтриване
  18. Всички харесаха соленките, благодаря за рецептата 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам. Благодаря за оставените отзиви :)

      Изтриване
  19. Много хубава рецепта, станаха много вкусни,всички много ги харесаха! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) благодаря, че ми писа с отзиви :)

      Изтриване
  20. Мммм, чудесни са, Люси! Докато внучетата спят аз ги спретнах! Бързо, лесно, и мноого вкусно! Благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че са се харесали :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  21. Уникални като всичко, което приготвяш!

    ОтговорИзтриване
  22. Чудесна рецепта, не можах да ги докарам съвсем на вид, но станаха наистина вкусни. Може би е добра идея да се намали маслото, тъй като и при мен повечето остана в тавата. Поздрави и все така да ни вдъхновяваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Надя. Ще се опитам да погледна дали рецептата не се нуждае от корекция, щом това не е първият такъв коментар. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  23. Здравейте! Наистина изглеждат прекрасно и дори предполагам наситения им вкус. Прави ми впечатление обаче, че посочвате вида на брашното. И реших да попитам дали биха станали с безглутеново брашно? Благодаря, всичко добро! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, мисля, че няма парична да не стане с безглутеново, може би съотношението ще по-различно. Сложете и по-малко масло. Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря от сърце, ще пробвам :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...