вторник, 15 декември 2020 г.

Постни лозови сармички / Vegan Stuffed Vine Leaves Recipe


Хайде на балканското суши, моля! Който разбира - тук се спира. Който не разбира, проверява и фен му става! Няма излишна реклама, само малко продуктово позициониране, но пък ако има оризче, което е идеално за традиционни български манджички, това е екстра качеството на Крина
И тази година, реших да ви предложа някоя рецепта, която да е постна, но в никакъв случай от към емоции. Да си призная, лозовите сармички не са ми толкова любими като зелевите ( които ви показах миналата година тук), но май само мама може да ги сготви така апетитни, че да искаш да налапаш по две-три наведнъж. Виждала съм често да ги оформят като пурички, но стилът на мама е друг и ги прави като бонбонки. 

Вечерята за Бъди вечер е може би е една, да не кажа и най-вкусната за мен от цялата година. Дали защото обикновено цял ден не слагам нищо в устата заради неспирното готвене или просто защото в ежедневието все по-често се отдаваме на месни ястия, та забравяш колко е вкусно да се похапва постно. 


И така, още един път се събрахме в кухнята на мама, за да може да ви споделя защо нейните лозови сармички са така вкусни. Освен пухкавия ориз, мама знае и точно какви и колко подправки да сложи, така че да заухае толкова вкусно, че да си глътнеш езика. Случва ли ви се да се шугавите около мама и си и да чопкате от всичко, което реже и прави и да примлясквате като чакал чакащ плячка. Не? Само аз ли съм? Не й казвайте тогава, за нея това е нормално.

Обещавам ви да се влюбите в тези сармички, ако решите да ги приготвите, а аз както винаги съм се постарала да ви покажа най-подробно процеса, за да няма гафове. Както ви казах, за ястия от българската кухня от известно време си използвам ориз Екстра, не само защото е висококочествен бял ориз, който се вари равномерно, но още повече, че  от продажбата му се заделят пари в подкрепа на децата в риск, което е още една причина да избирам продукт, когато пазарувам. 


И така, стига сме се мотали в приказки, ето и рецептата: 
Необходими продукти:
2 моркова
1 глава лук
1 люта червена чушка ( по желание) 
1 с.л. сол
черен пипер, сух джоджен, чубрица на вкус
лозови листа ( 40-50 броя)
олио


Както винаги си приготвяме продуктите на масата. Моята чаена чаша беше от 200 мл и с нея отмерих ориза. Измиваме го. След това нарязваме на ситно моркова, чушката и лука. Може и на чопъра.

      

В подходящ тиган загряваме малко олио и запържваме първо лука, а след това моркова и лютата чушчица.


След това прибавям и ориза и запържваме още съвсем за кратко - няколко разбърквания с лъжицата. 


След това овкусяваме със сол, чубрица, джоджен и черен пипер. 


Не мога да ви опиша страхотния аромат, който се разнася. 


Дърпаме от огъня и почваме да завиваме сармичките.


Взимаме едно листо, като трябва да е с жилките нагоре. Слагаме около една чаена лъжичка плънка и завиваме, 


първо от двете страни ето така,


а след това и на ролце ето така :


Подвиваме краищата и готово. малко вкусно пакетче.


редим ги на дъното на тенджера под налягане и добавяме 3 ч.ч вода. Покриваме чиния, за да ги държи на място и да не хвърчат при варенето, което ще наруши вида им.  


Варим за около 10-15 минути и готово.


Сервирайте сармичките залети с малко от сосчето от варенето, наистина са много вкусни.


Ако не са постни и ги направите с кайма, може да ги поднесете със бял сос от кисело мляко, но сега искам да ви предложа постен вариант и резенче лимон също ще е добре. 
Хапка по хапка, пир става! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

8 коментара:

  1. Люси, здравей :-))) страхотна рецепта, която ще пробвам. Имам само 1 въпрос - вместо тенджера под налягане, може ли в глинен гювеч да ги изпека?
    Благодаря предварително! Весело посрещане на Коледните и Новогодишните празници!

    Поздрави

    Дафи :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Дафи, да, разбира се, че ще стане и в обновен гювеч. Може да отнеме малко повече време, но няма проблем да проверявате ястието :) поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Здравейте, лозовите листа купувани ли са или домашни?Ако са купувани, моля кажете ми на коя марка, защото домашни нямам, а колкото пъти купя от магазина са безобразно жилави и твърди!
    Поздрави!Милена.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Милена. Ползвам домашни листа и нямам съвет за купчеки за съжаление. Поздрави!

      Изтриване
  3. Защо си мисля че 30мин.в тенджера под налягане е много аз ги правя по същия начин само че след запръжката слагам една чаша вода малко го надувам ориза може би за това ги варя после 15 мин пробвала съм около 20,25мин.направо се разпадат и стават дето им викаше баба ми пюсюр сарма

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен. Абсолютно сте прави, не знам къде съм се забляла. 10-15 минути им стигат и са готови. 30 минути съм мислила като общо време за готвене. Благодаря за корекцията. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...