понеделник, 21 декември 2020 г.

Датска торта "Мечта" / Drømmekage / Danish dream cake

През 1965 година, младо момиче печели кулинарно състезание, като изпича тайната семейна рецепта за бабината торта и от тогава този сладкиш е любима за датчаните и на всеки, който го е опитал. 

Представям ви датската торта - Мечта.





След като буквално преди дни посетихме Дания, като ви представих тези уникални сладки "Наполеонски шапки" , реших да останем още няколко дни там, пък било то и на виртуално - кулинарен тур.

 За съжаление тази година само така може да се почерпим от даровете на Скандинавието, като гледаме високите му, сексапилни и здрави...сгради .. само на снимка. 

Сега ще ви споделя и аз няколко спомена от посещението ми там, което още повече засили апетита ми към..датските творения, if ou know waht i mean.


Да се върнем на тортата обаче. И този празничен сезон искам да ви представя нещо ново и различно, тъй като интернет пространството гъмжи от хиляди рецепти - традиционни, грандиозни, полирани и фотошопирани ( няма лошо в това), но аз искам да ви предложа друг вид преживяне - истинско и неподправено. 

Искам да ви поканя да опитате един десерт, който има рустик ухание и хрупкава коричка отгоре, но сочен и плътен пласт отдолу. Аз обогатих рецептата по мой вкус, но съм написала промените отделно, тъй като не искам да се бърка с оригинала на рецептата. 

И така, без да губим повече време, признаваме към рецептата:





Необходими продукти: 
3 яйца
225 г захар
225 г брашно
1 пак. ванилия
1 пак. бакпулвер ( 10 г) 
150 мл прясно мляко
75 г масло

За топинга:
150 г кокосови стърготини
100 г масло
100 г кафява захар Passiflora
75 г мляко
щипка сол

Както винаги приготвям всичко необходимо на масата. Не само така продукти са с еднаква температура, но проверяваме още веднаж дали имаме всичко необходими под ръка.  

Започваме като разбиваме яйцата със захарта и ванилията на пухкав крем. 

През това време в отделен съд пресяваме брашното с бакпулвера. 

Прибавяме ги постепенно към яйчената смес, като през това врем разтопяваме леко маслото и заедно с млякото, също ги прибавяме постепенно към сместа.

Прехвърляме сместа във форма за торта ( около 24 см) с махащи се стени и предварително намазана с олио и застлана с хартия за печене на дъното.

Печем за около половин час на 190 градуса. 

Малко преди да извадим тортата от фурната правим топинга. 

За целта смесваме двата вида захар, маслото, млякото и солта и затопляме на котлона. Като цяло се използва тъмна захар, но аз използвах микс от захар меласа и обикновен кафява захар на Passiflora. Меласата  е несравнима в достигането на наситен карамелен аромат, а освен това е естествено  богата на витамини и минерали захар. ( Прочети повече за нея тук) 

След като получим еднородна смес, прибавяме към нея кокосовите стърготини. 

    

С тази смес намазваме тортата отгоре и печем още 5 минути на 200 градуса, колкото да се запече и да хване ароматна коричка ;) 


Сладкишът се сервира охладен и като повечето скандинавки десерти доста семпъл, което само ме вдъхнови да го направя още по-изкушаващ.


Разбих малко маскарпоне със сметана и пудра захар, докато получих освежаващ крем, който балансира идеално сладостта на тортата.


Разрязах тортата по средата и я напълних с него. 


Лакомата ми душица не се задоволи само с толкова и допълни парченцата с тънки поръски от шоколадов ганаш. Така наистина стана торта Мечта! :) 


Не мога да сравня вкусът на тази торта с никоя друга, която съм яла и затова и реших, че заслужава достойно място тук в блога. В година , когато пътуването по света е повече от затруднено, кулинарните пътешествия са повече от добре дошли :) 
Радвам се, че посетихме отново Дания заедно, а Вие може да ми пишете къде искате да отидем next :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!









8 коментара:

  1. Здравей Люси. Тортата ми хареса и със сигурност ще е направя. Въпросът ми е с какво да заменя захар меласа, може би да увелича кафявата захар?
    Оригиналната торта сочна ли е?
    Преди втеме прочетох нещо което много ми хареса и го пожелавам на всички...да останем здрави докато сме живи.
    Спокойни и светли празници!
    Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Катя и за много години. Едва сега успявам да отговоря на всички коментари, тъй като и аз гледах да почивам по празниците. Не бих казала, че тортата е сочна, ако няма крем за пълнеж, но така не се прави оригиналния сладкиш. Може да ползваш и един вид кафява захар.
      Поздрави :)

      Изтриване
  2. Здравейте,тортата е много изкушаваща, но колко е маслото в топинга,че го има на два реда, може би е грешка при писането.Благодаря и весели празници !

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте изглежда много вкусно, но има ли някакъв сироп сочна ли е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не, няма, написала съм оригиналната рецепта. Поздрави!

      Изтриване
  4. Здравейте!
    Може ли съвет как да постъпя, ако намаля захарта на 100 гр? Да оставя всичко друго като съставки и да разбия яйцата на пяна или да ги разбия отделно на сняг, или нещо друго?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не съм опитвала и като всички експерименти е добре да се проведат :) Не мисля, че ще има чак такъв проблем. Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...