сряда, 16 септември 2020 г.

Гръцки сладкиш Галактобуреко / Traditional Greek Galaktoboureko


Докато съм се заровила в работа не искам да си мислите, че изкарах цялото лято почивайки на плажа. Особено, ако не е истина! Да беше, нямаше да има проблем. С днешната рецепта искам да ви припомня, че освен блога, водя и рубрика в сайта на София мел, където специално представям разнообразни рецепти от различни краища на света. 

Една от рецептите, които направих бе класическото галаткобуреко, което ще се хареса на любителите на сиропираните десерти. Аз съм сред тях, макар и да ги открих много по-късно в живота си. Като малка не разбирах защо у дома възрастните се "избиват" за последното парче баклава, когато има торта, но вече и аз съм част от клуба. Ако сте и от пиячите на бира, има нещо невероятно в комбинацията на бира и сиропирани сладкиши - горчивината й убива прекалената сладост и мога да ви кажа, че като нищо може да ме видите да се хиля като зелка след няколко "тулумби"



Тъй като всяко време е подходящо за вкусен десерт, тази сряда ви каня да си спретнете един гръцки пай с крем.  Галактобуреко е познат още от османската империя. Името значи "млечен бюрек" и представлява вкусен крем от грис, между пластове точени тънки кори.

Десертът е чудесен за летните месеци, тъй като е най-вкусен добре изстуден.



Необходими продукти:
14 броя кори за баница
1, 5 литра прясно мляко
200 г грис София мел
150 г захар
4 яйца
2 жълтъка
1 ванилия
кората на един лимон
250 г масло

Сироп:
700 г захар
500 мл вода
2 резена лимон
1 пръчка канела  (по желание)

След като се убедихте, че в съставките няма нищо изискващо и ако се навихте да го приготвите, вижте и пълната рецепта, която е поместена ТУК ( НАТИСНИ ТУК) !!

                               
Ще се постарая да кача и останалите рецепти, които приготвих за рубриката по този начин, така че да може да ги виждате и от блога и да имат пряк път до тях :)

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

4 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...