петък, 4 септември 2020 г.

Лек крем с манго / Light Mango Cream


Не знам още колко горещи дни са ни останали от лятото, но тази сутрин на  път за работа определено усетих прохладен вятър да нашепващата есен. Въздухът се беше сменил и набързо си дадох сметка, че скоро ще трябва да хвърлям връхна дреха отгоре, когато излизам. 

Обожавам есента, но все още ми се иска да си открадна няколко последни мигове на слънце и не мога да не изтъкна, че дългите дни определено ми се отразяват по-добре, защото времето никога не ми достига. 


Сега дори когато се прибера от работа, мога да запретна ръкави и да спретна някоя бърза рецепта и още да е светло. Ето например днешната е идеална за след работния ден и вдъхновена от две неща:
Dear Mango How We Wish You Could Stay All Year Round With Us

- вашето желание за някакъв лек и вкусен крем ( писахте затова в Инстаграма и на фейсбук страницата ми, когато ви попитахте какви рецепти искате да видите скоро) 

- моята любов към мангото и желанието да си похапвам още малко "лято" 

Надявам се днешното предложение да ви хареса, тъй като освен много лесно и бързо за приготвяне е и леко и може да го направите и във веган заринат, замествайки продуктите с растителни такива. ( Аз ще ви добавя в скоби предложения какво бихте могли да ползвате) 


А ето и рецептата:

Необходими продукти:

1 бр. манго
захар/ мед/  ксилитол на вкус
1/3 ч.ч млени ядки или запечени кокосови стърготини


300 мл прясно мляко                                              ( ядково мляко- кокос или соя най-добре) 
200 мл течна сметана                                             ( растителна сметана) 
250 г заквасена сметана/ цедено кисело мляко   ( кокосова сметана) 
1 пак. желатин ( 10 г)                                            ( агар - агар за желирането на 500 мл течност)

Започваме като разрязваме мангото и го издълбаваме.


Едната част нарязваме на малки парченца, а другата пасираме с пасатора.


През това време на котлона слагаме да се загрее млякото и сметаната, като ако ползвате кристална захар за подслаждане ( бяла или кафява), може да я добавите още сега, за да се разтвори и тя от топлината.  Ако ползвате мед или ксилитол, може да ги добавите след като дръпнете сместа от огъня. 


През това време поставяме и желатина да набъбне в малко студена вода. След като сместа се затопли, прибавяме набъбналия желатин и дърпаме от огъня, бъркайки, докато се разтопи, напълно.
Прибавяме и пюрето от манго, което е около половин чаена чаша или 100 мл. То ще оцвети и крема. Оставяме крема леко да се охлади, а след това прибавяме и завесената сметана и разбъркваме на ръка с телена бъркалка. На мен лично със сметана повече ми харесва и дори може да я увеличите с поне 100 г, но ако сте на диета, този десерт е вкусен и с кисело мляко. 


Накрая не забравяйте да прибавите и нарязаните на дребно парченца манго, които да усещате вътре в крема. 

Може да добавите още семена чия или защо не и няколко капки ароматен алкохол, ако ще мечтаем за коктейлите на плажа. 

Разпределяме във формички и прибираме в хладилника да стегнат за няколко часа. Умишлено слагаме повече крем с по-малко желатин, за да не получим желе, а по-кремообразна текстура.

Поднасяме в купичка или чинийка,  с украса от ароматните печени ядки, и свежи цветчета или плодове.


С тази рецепта ви давам повече опции и идеи, защото смятам, че всеки трябва да добавя нещо от себе си и така всъщност се раждат най-вкусните неща - Когато някой се осмели да наруши вече установена рецепта и създава нещо свое. <3 

Нямам търпение да видя вашите варианти, може да ми ги изпращате на страницата във фейсбук, за да ги чака в албум или в Инстаграм за стори с  #сготвихслюси или #lussievtimova


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!








2 коментара:

  1. Люси,
    страхотна идея за крем през всеки сезон.Интересно предложение и във веган вариант.Чудесна декорация и страхотни снимки както винаги .
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за милите думи, Лени! Няма да си тръгнеш без да съм ти сложила едно кремче за въшки ) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...