вторник, 7 юли 2020 г.

Пълнени тиквички с кайма и кашкавал на фурна / Stuffed Zucchini Boats


Кой не обича тиквички? Особено през лятото! Може би децата, но това трябва да се промени, защото това  е една изключително полезна храна, а именно тя е много важна за здравословното развитие на децата, както и умението да могат да ядат не само суха храна, но и добре сготвена, балансираща различни видове съставки в правилно съотношение. 

След като сестра ми каза, че има вероятност все пак с племенника да ни навестят това лято, веднага се замислих какво да му сготви леля, което той така силно да обикне. И тъй като всеки дечко е страшен фен на пицата, ризотото и всякакви такива италиански изкушения, реших, че базирайки се на тях, ще направя рецепта, която да му хареса, но в същото време, да бъде една идеята по-здравословна. 


Всъщност рецептата е отново посветена на инициативата на Нестле за по-здрави деца с "Порция баланс", и смятам, че сама по-себе си е приложима за всички хора. Откакто съм на диета спазвам що- годе същите съотношения дори за себе си, и вярвам, че когато нещо е хубаво, добре е да го подкрепяме и ние. 

Дали ще ползвате от тях в рецептата ще оставя на вас да решите и ако не съвпада с вашата философия на хранене, опитайте се да видите целта и идеята зад рецептата и без тях. Истината е, че е доста добра и показва в какво съотношение е добре да приготвяме храната за най-малките в чинията. „Порция Баланс“ показва правилното количествено разпределение от всяка група храни за двете основни хранения на деня – обяд и вечеря и е предназначена за деца между 4 и 12 години.

Хартиена подложка Порция Баланс

Вътрешността на чинията е разделена на 3 (три) части, които указват, че половината от чинията трябва да е с изпълнена със зеленчуци; четвърт от нея с храни, богати на протеини; и четвърт със зърнени храни, макаронени изделия, ориз и други въглехидрати. Може да се запознатите с нея повече тук:

За разлика от първата рецепта, която ви представих вече ( рецепта за детско меню), тук съм смесила съотношението на продуктите в една обща рецепта, но все пак са спазени. Добере е да се знае, че може да ползват и двата варианта на приготвяне. 

 Токова пухкави, въздушни, сочни и ароматни тиквички, едва ли ще сте хапвали скоро, и като нищо се хапват и без хляб, защото имат тайна съставка.

Но ето и рецептата:



 Необходими продукти:
3 бр. средни по големина тиквички
300 г кайма
150 мл млени домати
1/2 пакетче Маги Малки тайни Спагети Болонезе
1 по-голяма глава лук
3-4 скилидки чесън
1 по-голям морков
50 г булгур или кус кус
1/2 връзка копър
кашкавал за запичане отгоре
зехтин

 Започваме като кипваме около литър и половина подсолена вода на котлона. През това време измиваме и разполовяваме тиквичките, като изразяваме вътрешността им с  остро ножче или лъжичка и я заделяме настрана в купа.

Бланшираме всяка тиквичка за около 2 минути във врящата вода, така ще се изпекат по-хубаво и бързо.
Отцеждаме ги и ги оставяме да изстинат в тавичката, в която ще ги печем.


През това време нарязваме на ситно лука, чесъна, морковите, пълнежа от тиквичките, магданоза и копъра.

Започваме с приготвянето на плънката, като в тиган с малко зехтин запържваме каймата, а след това и лука. После добавяме чесъна, морковите и пълнежа от тиквичките. Запържваме докато всичко пусне аромата си и поомекне.


 Овкусяваме с Маги малки тайни и добавяме от млените домати, за още повече Болонезе вкус.


Оставяме водата от доматите да изври и да остане само на мазнина и тогава сосът ни е готов, Дърпаме от огъня и опитаме, може да добавим още подправки на вкус- сол, череп пипер, но не прекалявайте, особено ако ги правите за деца.


След това прибавяме нарязания на ситно копър и набъбналия предварително във вода булгур ( или сварен кус кус).
Разбъркваме хубаво в соса и


 пълним тиквичките с него. Слагаме малко вода в тавичката, за да не загарят тиквичките отдолу. Пъхаме ги да се пекат за около 40 минути първоначално на силна фурна, докато водата заври, а после на умерен, около 170 градуса обдухване, за да може плънката да не прегаря, докато тиквичките се готвят.
Когато са готови, изваждаме и поръсваме с рендосан кашкавал и запече отново докато се разтопи за 3-4 минути.

                      

 Ароматът и цветовете в тиквичката са просто неустоими, а интересната им форма на лодка, очаква само да сложите знаменце върху тях и да изкушите децата да "тръгнат" на ново вълнуващо кулинарно пътешествие.

 

 Определено е рецепта, която трябва да опитате още днес:) 

 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!  


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



8 коментара:

  1. Люси,
    повече ми харесват солените от сладките ти предложения.Не защото не са добри сладките, а защото аз повече обичам солените неща.Та тези тиквички са една чудесна лятна идея, много красиви и много вкусни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Лени! Ще има още предложения с тиквички, знаеш, че са ми любими и на мен :) поздрави и много усмивки за теб, мила!

      Изтриване
  2. Здравейте Люси.Това е прекрасна рецепта,но ви моля,погледнете съдържанието на вс продукти на Маги.Та те са пълни с Е-та.Само Ви насочвам вниманието.Все пак готвите за дете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Непознат! Както казвам в самия пост, използването на продукта е по желание , а смисълът е самата кампания - ме мисля, че има нещо лошо в това големи компании да застават зад добри инициативи, които подкрепям като цяло. Все пак идеята е да предложим такива ястия, които да грабват децата и след като е част от тяхната кампания, затова има такъв продукт ( но не е задължителен) Важното е публиката да може да се информира за нея, да отсява, тъй като на този принцип всеки вегетарианеците ще ме ме обвини за рецептите с месо за деца, всеки десерт за наличието на много захар и т.н. Важното е човек да може да модерира съдържанието около себе си и да вижда позитивната идея, а не негативната. Това е моят начин и одобрявам най-различни варианти на хранене, затова и нямат само един в блога а смесица от всички. Тук става въпрос за разпределение а съставките като съотношение. Консумирането на е-та, хранителни бои, месо, захари, "дефиницията' за полезно и вредно, оставям на преценка на всяко отделно семейство, а аз съм само посредник на идеи, които намирам за хубави. Поздрави :)

      Изтриване
  3. Да в края на краищата, рекламата се отплаща. Това си е Ваш проблем, Люси. Рецептите ми харесват и повтарям някои от тях. Да сте жива и здрава и все така иновативна. Желая Ви успех и хубави преживявания.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за милите пожелания. Подобно на вас!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...