събота, 11 юли 2020 г.

Домашни вафличи с изкусителен крем / The Best Chocolate Cream Wafer Bars (old fashioned recipe)


С една приятелка скоро си говорихме колко много сме се пренаситили от изкуствената красота и помпозност в ястията, снимките в социалната мрежа, гримове, мода, консуматорство като цяло, с което ни заливат от всякъде. Ако един бургер не е на десет етажа, а един десерт няма десет пласта  и не е сниман под прожекторите на фото студио, сякаш няма място в съвременното общество като " нещо стойностно". За сметка на това, в последните месеци изолацията ни накара да оценим именно простичките неща, когато ходенето по пет звездни ресторанти остана на заден план, а червилото Шанел бе така умело скрито зад маска. Разбира се, нищо от това не бива да звучи като упрек към хора, които харесват тези неща, но усещането и натиска да бъде всичко перфектно понякога тества най-добро у хората. Да имаш перфектно оформени вежди, плътни устни и усет за мода сякаш стана еквивалент за красивото, което всъщност се крие в семплите неща. 


Ето защо и в последно време залягам на доста по-простички и народи десерти, защото ми липсват именно този уют и простота, когато най-вкусния десерт беше да си открадна едно жукейче от кутията на село, преди баба да ме е видяла и нахокала, че си развалям вечерята. Намираха се и бисквитки с фъстъчен крем, а понякога и от тези вкусни вафлички със страхотен шоколадов крем. Помня, че когато бях малка мама си игра сто часа да ми направи торта във форма на къщичка с тези кори, а после сякаш изчезнаха с години от магазините. За щастие вафлени кори отново се намират все по-лесно - дали в руски магазин, по-голяма верига или дори онлайн на цена от 2-3 лева може да си приготвям истинско изкушение от детството, без да се притесняваме от всичките Е-та. 


Ако и на вас идеята ви допада и искате да вкусите този спомен, вижте рецептата тук: 


Необходими продукти:
1 пакет правоъгълни вафлени кори (7-8 броя)
250 мл прясно мляко
200 г захар
100 г шоколад
250 г масло
1 ванилия


Започваме като слагаме млякото и захарта на котлона да се затоплят и захарта да се разтопи. Прибавяме в последствие гриста, 

                             

нарязания на по-дребно шоколад и ванилията и разбъркваме. Дърпаме крема от котлона, 


 а след това прибавяме и маслото, така че да се интегрира напълно в крема. Оставяме го да изстине и да се стегне, а след това намазваме от него между корите ( доколкото ни стигнат.).
Важно е да не мажем крема докато е още горещ, тъй като ще направи кориите меки и после и вафличките ще бъдат меки.


Прибираме корите в хладилника да стегнат за няколко часа, при мен за през нощта, а след това разрязваме на квадрати или други формички, които харесваме да похапваме. 


Дали с кафе или чай, тези вафлички ще ви "отиват" по всяко времена деня за хапване, а аз нямам търпение да чуя какво милите за рецептата. 


Споделям с вас своята храна и се надявам да споделите с мен вашите впечатления :)


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!  


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



14 коментара:

  1. Здравейте, от къде си купихте вафлените кори, отдавна не съм виждала такива?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, написала съм в рецептата, тези конкретно са от руски магазин в града ми :)

      Изтриване
  2. У дома обичаме "ффафли" и рецептата определено ме заинтригува :) Благодаря, за вкусната презентация!

    ОтговорИзтриване
  3. Мило мое слънчево, красиво,сладко като вафличка Люсе, официално предлагам теб за лауреат на Нобелова награда в кулинарията!;) Стига да имаше такава,нямам капка съмнение,че щеше да я гушваш всяка година:).Мисля,че и всяка майка с малки непослушници,които обичат вкусните,но уви,не много полезни купешки вафлички, ще ти бъде особено признателна за тази рецепта! Аз се записвам първа в списъка,а детето,което си живее във всеки от нас,ще си спомни вкуса на лакомствата от детството,когато не знаехме какво е Е-еди кой си номер:). Златна си,мила, златна! Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и от мен най-сладки и фавлести, мола Марте! Надявам е скоро да ти предстои малко почивка и на теб от все сърце :) Прегръдки пак и пак!

      Изтриване
  4. Здравейте,Люси!Много ми допаднаха както вашата публикация,така и рецептата на домашни вафлички(която много скоро ще изпробвам).Споделям мнението,че именно малките и простички неща водят към есенцията и важното в живота и,че представата за "красота " все повече деградира.Желая ви много късмет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Росица :) Поздрави от все сърце и ще се радвам вафличките да ви харесат :)

      Изтриване
  5. Здравейте,
    Трябва ли сместа да клокне на котлона или е нужно само да се затопли, защото не ми стана ясно?
    Благодаря за прекрасните рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, докато сместа се сгъсти и стане еднородна е достатъчно. След добавянето на гриста отнема буквално минута. Поздрави :)

      Изтриване
  6. Много благодаря за рецептата и аз ще ги изпробвам,изглеждат много хубави!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей, Люси,

    искам да направя вафличките като част от коледните сладки. Имаш ли наблюдения за колко време омекват? Дали корите остават хрупкави няколко дни? Хем искам да ги направя сега, за да не ги мисля точно преди Бъдни вечер, хем се притеснявам да не се овлажнят.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Anna и за много години. Едва сега успявам да отговоря на всички коментари, тъй като и аз гледах да почивам по празниците, затова и пиша със закъснение. Важно е как ще нанесеш крема, но да, омекват, но не се и овлажняват толкова, освен ако не ги сложиш допряни до сладкиш някакъв в хладилника. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...